15.4.19

Λόγος & Αντίλογος



Ο δήμος ως επιχείρηση 



Ένας επιχειρηματίας οποιαδήποτε μορφής θα πρέπει να έχει κάποια προσόντα, κοινώς ικανότητες, για να διατηρήσει, να αναπτύξει, να αποδίδει στο (μπακάλικο) του. Δεν μπορεί να κάθεται πίσω από τον πάγκο και να εισπράττει, μόνο γιατί τότε σίγουρα θα αποτύχει.

Η επιχείρηση (το μπακάλικο) θέλει να ψάχνει την αγορά, να κυνηγάει τα νέα είδη, ν’ απαλλάσσεται από το παλιό και άχρηστο εμπόρευμα, να παρακολουθεί τις εκθέσεις των ειδών του, να κάνει ανακαινίσεις, διαμορφώσεις στο μαγαζί του, να ελέγχει το μπακαλόγατο αν έβαλε το σαλάμι στο ψυγείο, τον καφέ στην θέση του κλπ.

Ακόμη αν καθάρισε τον πάγκο σερβιρίσματος, αν έκλεισε καλά το τσουβάλι με την ζάχαρη, ή τον τενεκέ με το τυρί, αν πήγε τα ψώνια στην Κα τάδε σωστά.

Έβγαλε το πρωί τα σκουπίδια, αν έχει καθαρή ποδιά, αν είναι ξυρισμένος, αν έχει κομμένα τα νύχια του. Επί πλέον να φέρνει βόλτες σ’ όλες τις γωνιές του μαγαζιού, βιτρίνα, αποθήκες κλπ, ώστε να είναι ενήμερος για ότι συμβαίνει και υπάρχει απ’ άκρη σ’ άκρη.

Αυτός κάθε μέρα πρέπει να γνωρίζει και να φροντίζει τα οικονομικά του, έσοδα και έξοδα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις και για όλα αυτά να μην κοιμάται το βράδυ, να γυρίζει σαν κοκορέτσι στο κρεβάτι ψάχνοντας για λύσεις.

Πρέπει να συζητάει με τους συναδέλφους του, πώς αντιμετωπίζουν αυτοί τα ίδια προβλήματα, να ενημερώνει και να ενημερώνεται από το σωματείο του, τα συνδικαλιστικά όργανα και σχετικούς φορείς.

Γενικά έχει φορτίο πολύ βαρύ και δύσκολο. Αν δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, κυρίως να ενημερώνεται για όλα και να ελέγχει τα πάντα, τότε το μπακάλικο θα κλείσει. Και αν μεν δεν τον ενδιαφέρει, τότε να πάει να γίνει εργάτης, ώστε να μην έχει σκοτούρες.

Και τώρα ας το συνεχίσουμε το θέμα με την επιχείρηση Δημαρχείο. Παραλληλίζοντας τον μπακάλη με τον Δήμαρχο, πιστεύω ότι το παράδειγμα του πάει γάντι. Γιατί ζητάει σήμερα την ψήφο των Δημοτών; Για να το προχωρήσει το μαγαζί και όχι να το διαλύσει, ή να το χειροτερέψει.

Μπορεί συνεπώς να κάνει όλα τα παραπάνω; Θα μου πει κάποιος ότι εμείς τον εκλέγουμε; Άρα ας τον λουστούμε τώρα. Αλλοίμονο αν ξανασυμβεί.

Πρέπει να βρούμε έναν αετό, να πετάει ψηλά ελέγχοντας τα πάντα, να έχει γερά πόδια, νύχια και φτερά, για να μπορέσει να σηκώσει τον ταλαίπωρο Δήμο μας, λύνοντας τα άπειρα προβλήματα συσσωρευμένα από χρόνια.

Τα οποία προβλήματα θα τα αναφέρω ένα ένα σε όποιον υποψήφιο τυχών δεν τα γνωρίζει. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι εργάτης του Δήμου, ο πρώτος και καλύτερος, ειδικά στην σημερινή Καστοριά. Συμφωνούν οι υποψήφιοι ή όχι; Αν ναι ας προχωρήσουν. Αν όχι ας κάνουν πέρα να βρεθεί ο κατάλληλος.

Σας ευχαριστώ,

Ε. Ασλανίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Δεκεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ