30.4.19

ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί από τους πιο σημαντικούς τομείς εφαρμογής πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ασφαλών προϊόντων θα αυξηθεί σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, για αυτό είναι αυτονόητο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χαράξει πολιτικές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ρύθμιση των αγορών στα αγροτικά προϊόντα και την αντιμετώπιση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

Η εποικοδομητική συμβολή της χώρας μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην υπονομεύσουμε το μέλλον του πρωτογενή τομέα.  Η ΚΑΠ αποτελεί ένα βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο καθώς και ένα θεμελιώδες μέσο χάραξη πολιτικών μέσα από την εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων, την παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής τους καθώς και μετέπειτα της αξιολόγηση τους. Μέσω της διαμόρφωσης της αγροτικής πολιτικής τίθενται ζητήματα όπως η διατροφική επάρκεια, η δημιουργία προϊόντων ασφαλούς διατροφής, προϊόντων ποιότητας, προϊόντων ταυτότητας και ταυτόχρονα η άσκηση πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντός και την αντιμετώπιση φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

Πέρα από το να στοχεύουμε στην στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, που σαφώς είναι κάτι πολύ σημαντικό, χρειάζεται και η ανάπτυξη άλλων μεθόδων που θα στηρίζονται στην καινοτομία και στην εκπαίδευση, που θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η ευφυής γεωργία και γενικότερα είναι πρωτεύον η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης ώστε να κάνουμε γεωργικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αφήνουν πίσω το παλιό και στρεβλό παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο και θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να σταθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Για παράδειγμα, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντική την εισοδηματική ενίσχυση κατά 2% των άμεσων ενισχύσεων για τους νέους αγρότες καθώς και την αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 45 χρόνια, ώστε να φέρουμε στον πρωτογενή τομέα ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία, διαφορετική επιχειρηματική προσπάθεια για να γίνει ο πρωτογενής τομέας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα βιώσιμος και ανταγωνιστικός.

Η διατήρηση του προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν πρέπει να μειωθεί διότι η ΚΑΠ ως μία ισχυρή πολιτική, χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών, το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το κόστος της εργασίας καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια των αγροτών. Επίσης, ο σχεδιασμός μίας μεταβατικής περιόδου για τη σύνδεση της παλαιάς με την καινούργια ΚΑΠ αποτελεί αξιοσημείωτο ζητούμενο λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των προγραμμάτων.

Η προσπάθεια  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι προσανατολισμένη στο μέλλον. Ιδιαίτερα τώρα, μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, γίνεται και είναι επιδίωξη μας μέσω της καινοτομίας και της επιστημονικής γνώσης ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 980


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/5/19

    Πώς το είπε η Ολυμπία, οι προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι προσανατολισμένες στο μέλλον.
    Μα και οι προσπάθειες των δύο ρουμάνων λαθρομεταναστών στο μέλλον ήταν προσανατολισμένες όταν απέσπασαν από τον οδηγό της έξω από το υπουργείο, τσαντάκι με άγνωστο περιεχόμενο. Μουγκαφόν όμως... βλέπεις πώς θα κατηγορίσουμε αυτούς που αφήνουμε να εισβάλλουν.
    Το απογοητευτικό είναι ότι ο οδηγός της ήταν μέσα στο αυτοκίνητο... οι άνθρωποι είναι όχι μόνο ανίκανοι ιδεοληπτικοί αλλά και επικινδυνοι.
    Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό κλοπής μέσα σε λίγες μέρες σε κυβερνητικά όργανα...!!!!

    Έρρωσθε αφασικοί και μη

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ