21.5.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


2015

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Σου γράφω από το βορειοδυτικό τμήμα του Α’ μέρους. Ή αλλιώς, από την Νοτιοδυτική Μακεδονία, μιας και οι εκλεγμένοι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι του πάνσοφου ελληνικού λαού, παραχώρησαν την σύνθετη ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο βόρειο γειτονικό κρατίδιο. Κι αν η ονομασία «Βόρειος Μακεδονία» θα φάνταζε σε προηγούμενα χρόνια μέγιστη διπλωματική ήττα, αυτή πλέον δόθηκε απλόχερα ως η πλέον ενδεδειγμένη και αποδεκτή. Για τους Σκοπιανούς πρωτίστως και για τους Έλληνες δευτερευόντως.

Γιατί απλά, αυτή ήταν και η κοινή εθνική γραμμή από το 2004 ως και το 2009, στην περίφημη διάσκεψη στην Ρουμανία. Το τότε διπλωματικό σώμα που λάμβανε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον Σκοπιανό ακροδεξιό αδιάλλακτο ρωσόφιλο Γκρούεφσκι, σε συνδυασμό φυσικά με την άλλοτε υπ. Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και με την γνωστή κατάληξη με την επίσημη πρωθυπουργική αρνητική στάση του κ. Καραμανλή για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑ ΤΟ. Όλα αυτά στο Βουκουρέστι το 2009.

Μάλιστα την π. Παρασκευή η κ. Μπακογιάννη σε ραδιοφωνική της τοποθέτηση, ισχυρίστηκε παραδεχόμενη πως θα μπορούσε να είχε οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό (όπως και τώρα ή κάτι παραπλήσιο) πριν μία δεκαετία. Όμως τότε, αρνήθηκαν μια τέτοια συμφωνία που θα παραχωρούσε «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, όπως τα ζητούσε ο κ. Γκρουέφσκι. Όπως ακριβώς αντίθετα δηλαδή, δεν έπραξαν ο πρ. υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Και τα έδωσαν απλόχερα στους βόρειους γείτονες.

Και τα δύο τελευταία -εθνικότητα και γλώσσα- είναι αυτά που ταρακούνησαν τα πατριωτικά ένστικτα των Ελλήνων. Έτσι, φτάσαμε στο δυσάρεστο κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Που ενώ ξεκίνησε την Πέμπτη κι εν μέσω της μεγάλης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ονομαστική ψήφο το απόγευμα της Παρασκευής. Με τα γνωστά αποτελέσματα και τις αντιδράσεις που συνέχισε να πυροδοτεί αυτή η ψηφοφορία. Στο διαδίκτυο κυρίως, οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες με την χρήση φρασεολογίας αλά πλατεία Συντάγματος 2010 και έπειτα, με κρεμάλες, προδότες, προδοσίες, εθνομηδενιστές κοκ.

Θα έπρεπε όμως όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες να θυμούνται πως το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό σώμα, δεν προσγειώθηκε ως μάνα εξ ουρανού εντός της Βουλής. Αυτοί οι άνθρωποι, εκλέχτηκαν δις το 2015 -τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο- από ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Οι οποίοι προτίμησαν να προσέλθουν στο εκλογικό τους τμήμα και να ψηφίσουν με οργή και θυμό. Για να τιμωρήσουν το παλιό πολιτικό σύστημα και να φέρουν την ελπίδα (!) και το άφθαρτο (!) πολιτικό προσωπικό στο προσκήνιο. Και πλην όλων των άλλων επώδυνων -για τον λαό- καταστάσεων που επέφεραν οι χειρισμοί τους, ήρθε και το Σκοπιανό για να τους ξαναταπεινώσει και να τους θίξει.

Οι θέσεις των νυν κυβερνώντων ήταν γνωστές, και για το Σκοπιανό. Ακόμα και μέλη της νεολαίας του ΣυΡιζΑ, που το 2009 έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το «βέτο» που άσκησε ο κ. Καραμανλής και υπέρ της «Μακεδονικότητας» των Σκοπίων. Όμως το εκλογικό σώμα προτίμησε να ψηφίσει με ακραία προχειρότητα και θυμικό για να μην πληρώσει ΕνΦΙΑ, να σκίσει τα μνημόνια κοκ. Είναι πολύ γνωστά όλα όσα έταξε τότε ο κ. Τσίπρας και πως δεν έπραξε τίποτα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα προσέλθουν οι νευριασμένοι Έλληνες στις κάλπες να είναι περισσότερο προσηλωμένοι σε αυτό που πάνε να κάνουν, ή καλύτερα να ψηφίσουν. Κι αν δεν είναι σίγουροι και νηφάλιοι, καλύτερα να το ξανασκεφτούν πριν απομακρυνθούν από την κάλπη. Γιατί μετά την απομάκρυνση τους, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται. Και το «βορειομακεδονικό» είναι αποτέλεσμα αυτής της αποτυχημένης κι αντιδραστικής του ψήφος.

Κι αν η τοπική βουλευτής ΣυΡιζΑ και υφυπουργός της κυβέρνησης κ. Ολ. Τελιγιορίδου δήλωνε μέσα από το κοινοβούλιο υπερήφανη για την ποντιακή της ρίζα, ταυτόχρονα δήλωνε και υπερήφανη Μακεδόνισσα (!). Και Πόντια και Μακεδόνισσα.

Πώς γίνεται αυτό αγαπητή ΟΔΟΣ; Και συγχρόνως να ψηφίζει «ΝΑΙ» στο διακρατικό -αλλά και διεθνές- μνημόνιο των Πρεσπών, μόνο η ίδια το ξέρει. Εκτός κι αν απλώς εννοούσε πως είναι περήφανη για την ποντιακή της ρίζα και ταυτόχρονα υπερήφανη ως κάτοικος της Μακεδονίας. Αυτή μοιάζει να είναι και η πιθανότερη εκδοχή της δήλωσης της.

Γεννώντας ερωτήματα για την προσωπική της στάση και πολιτική της συμπεριφορά, σε περίπτωση που μια άλλη κρατική δύναμη, π.χ. η Αρμενία ή η Γεωργία -πόσο μάλλον ένα ανίσχυρο κρατίδιο σαν τα Σκόπια-, θα διεκδικούσε όχι απλά ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά θα ενέπλεκαν την ποντιακή της καταγωγή. Αλλά και την ποντιακή γλώσσα. Για παράδειγμα, κάτι σαν το «Βόρειος Πόντος», όντας και οι μοναδικοί αυθεντικοί εκφραστές των Ποντίων.


Παράλληλα, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Α. Αγγελής με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ήρθε να διαψεύσει το «Ουράνιο τόξο» και τα όσα είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Σκάι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, περί ομιλίας της σλαβομακεδονικής σε πολλά χωριά της Νοτιοδυτικής Μακεδονίας ή του Βορειοδυτικού Α’ μέρους. Και αναγνωρίζοντας την αλήθεια, θα τολμούσα να ισχυριστώ πως στοιχεία επιβεβαίωσης των λεγομένων τους έχουν και οι δύο δήμαρχοι και καθόλου το «Ουράνιο τόξο».

Ο μεν δήμαρχος Καστοριάς για την ανύπαρκτη «μακεδονική μειονότητα» με την έννοια που προσπαθεί να καπηλευτεί γεωπολιτικά το «Ουράνιο τόξο» αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αληθολογούσε όταν δήλωνε περί ύπαρξης δίγλωσσων χωριών καθ’ όλη την έκταση της μεθοριακής συνοριογραμμής. Μεγαλόστομες δηλώσεις αλλά μόνο κατά το ήμισυ αληθείς. Κι όταν κοιτάξουνε το ζήτημα κατάματα και χωρίς να εθελοτυφλούνε, τότε ενδεχομένως να καταλήξουνε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ως τότε, οι λίγοι δίγλωσσοι των χωριών της ελληνικής παραμεθορίου, θα γίνονται μπαλάκι στα χέρια ευθυνοφοβικών αιρετών κι όχι μόνο.

Προς το παρόν, ας αρκούνται στην γειτονική Βουλγαρία, για την τέλεση εθίμων, παρόμοια των οποίων συναντά κανείς και στα χωριά της βόρειας περιφέρειας του Α’ μέρους στους κατά τόπους νομούς. Αν και δεν πρόκειται για έθιμα της πόλης, όπως αρκετοί προβειοφορεμένοι και κουδουνοαγωγιάτες προσπαθούν συντεταγμένα, ως τέτοια να τα προβάλουν. Ποτέ δεν ήταν και όσο να το επιχειρούν, θα υπάρχουν πάντα όσοι θα αποκαλύπτουν την πραγματικότητα.

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 971


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ