25.5.19

Το Σκάκι




16. Qb3 Qe7

“Kουτσοί, στραβοί

στον άγιο Παντελεήμονα”


 Όλοι οι «εμείς» έδωσαν το «παρών» τους την Πρωτομαγιά στο δασάκι της Μεσοποταμίας. Υποψήφιοι όλοι, για δήμαρχοι, για περιφερειάρχες, για σύμβουλοι, χειραψίες, φωτογραφίες, φιλοφρονήσεις, ένα "πνεύμα εορταστικό". Λόγω της ημέρας; Μπα, τις προηγούμενες χρονιές δε γιόρτασαν στο δασάκι. Λόγω της προεκλογικής περιόδου; Ε ναι, να μας δουν, μην και μας ξεχάσουν, για το "σταυρουλάκι". «Συν γυναιξί και τέκνοις και συμβούλοις». Μέχρι και η υφυπουργός έκανε ένα πέρασμα, σαν guest star ένα πράγμα, αφού πρώτα τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Μακεδονομάχων με... πληθώρα κόσμου (κι ο κούκος). Το ίδιο και η υποψήφια δήμαρχος η κ. Σπύρου (οι άλλοι φαίνεται να μην καταδέχθηκαν να παρευρεθούν) πρώτα τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά, φωτογραφήθηκε, έστειλε το δελτίο τύπου και μετά στο δασάκι. Αφού υπάρχει τέτοια προεκλογική ατμόσφαιρα «αγγελικά πλασμένη» όλοι για το «εμείς» στο δασάκι, ούτε ένας «εγώ», γιατί δεν κάνατε ένα κοινό ψηφοδέλτιο και όλοι μαζί να δουλέψετε για το καλό και μόνο της Καστοριάς; Μη βάζετε και τους πολίτες σε διλήμματα ποιον «θα σταυρώσουν». Εντάξει, λέμε τώρα, λόγω της ημέρας! Όσο για το αν θα τους ξαναδούμε όλους αυτούς του χρόνου στο δασάκι, μπα δεν το νομίζουμε, δε θα ‘χουμε εκλογές του χρόνου.

 Ο πρόεδρος των γουνοποιών του "Προφήτη Ηλία" κ. Α. Τσούκας πριν ένα μήνα ανακοίνωσε ότι στην 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς δε θα γίνουν εγκαίνια, απλά και μόνο ένας αγιασμός διότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου όλοι οι υποψήφιοι κάτι θα ήθελαν να εκφωνήσουν, ένα μικρό (;) λόγο. Πόσο ανησυχούν για τους γουνοποιούς, πόσο νοιάζονται για το νομό που ερημώνει (πόσο ακόμα;), πως μόλις ψηφιστούν και βγουν θα τα λύσουν όλα τα χρόνια προβλήματα για τα οποία μόλις τώρα έλαβαν γνώση  (σαν να μην ζουν εδώ) και θα τα επιληφθούν στο μέλλον. Τους παρακάλεσε δε να μην εμφανιστούν στην έκθεση παρά μόνο την τελευταία μέρα, την Κυριακή. Αμ δε, "ποτέ την Κυριακή", όλοι παρόντες από την πρώτη στιγμή, η βουλευτίνα δε η κ. Μαρία Αντωνίου μπορεί και να είχε κατασκηνώσει κιόλας. Αφίξεις από την πρωτεύουσα «αμφιλεγόμενων διασήμων» δεν είχαμε για το gala, είχαμε όμως υποψηφίους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατά σύμπτωση (σας πιστεύουμε μην ανησυχείτε) βρέθηκαν στην Καστοριά κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Ευτυχώς που υπήρχαν οι γούνες, διαφορετικά θύμιζε προεκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας παρά έκθεση. Μαζί με τις γούνες πουλιούνται και "σταυρουλάκια", υποσχέσεις δίνονται και ένα "αλισβερίσι" με εμπορικό χαρακτήρα.

● Υπάρχουν όμως και υποψήφιοι που κράτησαν τις αποστάσεις τους από την έκθεση και σεβάστηκαν την έκκληση του προέδρου της για μη προσέλευση των υποψηφίων, όπως η κ. Ζεμπιλιάδου με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι δεν θα παραβρεθεί και η κ. Σπύρου και ο κ. Καρυπίδης που επισκέφθηκαν την έκθεση την τελευταία μέρα. Να λέμε και τα καλά. Μέχρι και οι “Antifur” σεβάστηκαν την παράκληση του προέδρου του συνδέσμου "Προφήτη Ηλία" και έφτασαν στην Καστοριά για να διαδηλώσουν την Κυριακή, βεβαίως, “τα παιδιά, τα παιδιά τα φιλαράκια τα καλά”.

 Διαξιφισμοί ανάμεσα στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ) κ. Χατζησυμεωνίδη και στον ειδικό γραμματέα του ιστορικού Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας" (ΣΓΚ) κ. Κατσάνο: Όπως είπε σε συνέντευξή του ο πρώτος, πολλά μέλη του ΣΕΓ συμμετείχαν ως εκθέτες στην έκθεση της Καστοριάς ως «μια κίνηση καλής θέλησης». Εξέφρασε όμως πολλά παράπονα σχετικά με το καταστατικό του "Προφήτη Ηλία", που δε παρέχει στα νέα μέλη του Συνδέσμου το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στις εκλογές για ανάδειξη νέου προεδρείου του ΣΓΚ, αν δεν συμπληρώσουν μία τριετία ως μέλη. Ο κ. Χατζησυμεωνίδης ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί για την συνένωση των δύο συνδέσμων, αλλά με αυτό τον όρο του καταστατικού που –κατά την άποψή του– δεν είναι σύννομος, θα «συνεχιστεί η διχόνοια». 

 Ο κ. Κατσάνος του απάντησε ορθώς ότι όταν ένας επιχειρηματίας συμμετέχει σε μία εμπορική έκθεση, ο λόγος είναι οικονομικός, δεν είναι θέμα «καλής θέλησης». Όσον αφορά το καταστατικό του Συνδέσμου, ανταπάντησε ότι ο κ. Χατζησυμεωνίδης θα πρέπει να «σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών του ΣΓΚ που γίνονται βάσει του καταστατικού». Τέλος, αναρωτήθηκε, αν «τελικά ο κ. Χατζησυμεωνίδης που είναι πρόεδρος του ΣΕΓ, θέλει να γίνει και πρόεδρος του ΣΓΚ "Προφήτη Ηλία"; Και μετά πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας;». Και εύλογα διασκέδασε το ενδιαφέρον του κ. Χατζησυμεωνίδη: «Μήπως να κάνουμε κι έναν ακόμα Σύνδεσμο για να γίνει πρόεδρος;». 
Καλό!

 Ο πρόεδρος του ΣΕΓ έδωσε την εντύπωση ενός come back… αρχηγικού στυλ (κάνω καμπάκ που λέει και η Άντζελα) και σχολιάστηκε αρνητικά.

 Κι εγώ θέλω να γίνω "Πάπισσα Ιωάννα" αλλά δεν μου το επιτρέπουν οι κανονισμοί, όσο καλή θέληση και να’χω, κι όσο κι αν ιππεύω στις φιλοδοξίες μου.

 Καινούρια πολιτικά ήθη-καμώματα  της προεκλογικής περιόδου εμφανίστηκαν ξαφνικά με το ερωτηματολόγιο του Μαρσέλ Προυστ. Σαν σόου της Ρούλας Κορομηλάς των Eighties. Με το στημένο πλάνο των 5 λεπτών δημοσιότητας, οι υποψήφιοι πολιτικοί-σταρ (και κριθάρ) νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στο δικαίωμα του πολίτη να καθορίζει τη ζωή και το μέλλον του που αποτελεί την βασική αρχή μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Έτσι, ο δημόσιος λόγος της Καστοριάς, μετά τις φωτογραφήσεις, εστιάζεται στο τι φαγητό ή ποια μουσική αρέσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι! Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι ανακουφίζουν τις αγωνίες του κόσμου για τον μέλλον του τόπου.
Ευτελισμός.

 Έτσι ο καταλληλότερος δήμαρχος Καστοριάς, θα είναι αυτός που θα δηλώσει ότι του αρέσει η "γκαρούφα" και η "Νέτα του Φασούλα".

 Μέσα σε όλη αυτή την μεταπασχαλινή, εορταστική, αγχωτική προεκλογική ατμόσφαιρα για τους υποψηφίους, ο κ. Αγγελής έσυρε πρώτος το χορό στη τοπική γιορτή του Τοιχιού. Ανάλαφρος από σκοτούρες μετράει τις μέρες που θα αποσυρθεί και τυπικά και "το ’ριξε έξω". Ολοκλήρωσε και ο αντιπεριφερειάρχης τις εργασίες διαρρύθμισης στον κόμβο στη Χλόη και ένοιωσε δικαιωμένος μετά και τη σύμβαση με την Εγνατία για το φωτισμό της Καστοριάς. Ουφ! πάνε τα προβλήματα. Θα δώσει και "πρες κόνφερανς" για το "μεγάλο" έργο της θητείας του. Τώρα όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του "χαϊδεύουν τ’ αυτιά" -μη χάσουν καμμιά ψήφο από το περιβάλλον του. Μετά τις εκλογές όμως "θα αρχίσουν τα όργανα": για ό,τι στραβό κι ανάποδο η προηγούμενη δημοτική αρχή θα φταίει (και μήπως δε θα ’ναι αλήθεια;).

 Όλοι οι υποψήφιοι, μετά την Έκθεση Γούνας, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Ανθοκομική Έκθεση στη Χλόη! Για να "ξεμιζεριάσουμε" βρε αδελφέ!

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι



Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 985

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ