5.6.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

«Missionimpossible» στην γειτονική Τουρκία, ποίηση, γνήσια ελληνική ζεϊμπεκιά με τσιγαριά στο στόμα, Αριστερή -δήθεν- ευαισθησία στον σεξουαλικό προσανατολισμό, διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων, οσμή σύμπραξης δεξιότερα της ΝΔ, άδεια σε τρομοκράτη για πολλοστή φορά κι αρκετά τραγελαφικά ακόμα στον υπέροχο ελληνικό μικρόκοσμο μας.

Ξεκινώντας με την άκαιρη και αχρείαστη συνάντηση -σε επίπεδο αρχηγών κρατών- με τον ημιδικτάτορα Ερντογάν, πολλά ήταν τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σ’ όσους διαθέτουν περισσότερες γνώσεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, πολλοί θυμήθηκαν την επίσκεψη του σουλτάνου στη Αθήνα και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε τότε στις διακρατικές σχέσεις. Εξάλλου, από εκείνη την συνάντηση κι έπειτα, η τουρκική συμπεριφορά διεγέρθηκε επιθετικώς και είχε ως αποτέλεσμα την πολύμηνη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και τον εμβολισμό ελληνικής ακταιωρού.

Ακόμη, θα θυμάσαι αγαπητή ΟΔΟΣ, πως οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγόρησαν τον διευθυντή της «Κ» κ. Παπαχελά για την αρνητική έκβαση της συνάντησης των δυο επειδή είχε κάνει συνέντευξη στον κ. Ερντογάν η οποία και μεταδόθηκε μια μέρα πριν την συνάντηση τους!

Έχοντας ως «δεδικασμένο» εκείνη την έκβαση της διάσκεψης, πολλοί αναλυτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επιλογή του χρόνου της νέας συνάντησης, αλλά και της προετοιμασίας της. Ευτυχώς όμως δεν προέκυψαν «σύννεφα» στις σχέσεις με την γείτονα χώρα, καταλήγοντας σε «ανακωχή» των εκατέρωθεν αεροπορικών παραβιάσεων και σε γενικότερη αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο.

Άλλωστε και οι δυο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και καμία δεν δείχνει να επιδιώκει την ένταση. Για την ώρα τουλάχιστον. Και σύμφωνα μ’ όσα ειπώθηκαν στην από κοινού συνέντευξη τύπου των δύο. Υπήρξε όμως και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο, που κανείς άλλος -πλην των δύο- δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε. Μόνο κάποιες αοριστίες περί «χάραξης οδικού χάρτη συζητήσεων» και ανταλλαγής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το ζήτημα των Ιμάμηδων στην περιοχή της Θράκης. Περίεργοι και επικίνδυνοι χειρισμοί σε κρίσιμα «σελίδες» της ελληνοτουρκικής ατζέντας.

Πάντως, πέρα από τις εικόνες που μεταφέρθηκαν από το δείπνο των αντιπροσωπειών και τα διάφορα ρεπορτάζ μεσημεριανής ζώνης εκπομπών, κράτησα μια εικόνα. Εκείνη του Έλληνα πρωθυπουργού χωρίς τα ακουστικά της μετάφρασης, ενώ την ίδια ώρα όλοι οι παρευρισκόμενοι -μηδενός εξαιρουμένου- τα φορούσαν κι άκουγαν προσεκτικά τα λεγόμενα του κεντρικού ομιλητή. Σκέφτηκα, ή που ο κ. Τσίπρας γνωρίζει άπταιστα τουρκικά ή έχει βελτιώσει τα αγγλικά του σε τέτοιο επίπεδο που δεν του χρειάζονταν τα ακουστικά.

Και καθώς ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Τουρκία, εδώ στην Ελλάδα και το κοινοβούλιο, προετοιμάζονταν να υποδεχτεί σκηνές απείρου κάλλους. Σε σημείο που ευτέλισαν την ίδια την Βουλή, τους θεσμούς και τα θεμέλια της Αστικής Δημοκρατίας Δυτικού τύπου. Κι όλα αυτά κατά την ψήφιση της κύρωσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Ανεξάρτητοι» κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και ταυτόχρονα αντιπολιτευόμενοι (!), μισοί εκ των οποίων υπουργοποιημένοι και στρογγυλοκαθούμενοι στης εξουσίας τα στασίδια. Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά κυβερνητική πλειοψηφία των 145 του ΣυΡιζΑ, 6-7 αποστατών και των δυο διαλυμένων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Κι αν οι πολιτικοί αρχηγοί που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι πάλαι ποτέ άσπονδοι κυβερνητικοί εταίροι, μέσα από τα ποιήματα που αντάλλαξαν και αφιέρωσαν εκατέρωθεν, άφησαν να πλανάται πως το πολιτικό διαζύγιο των δύο ανδρών κάθε άλλο παρά συναινετικό μπορεί να θεωρείται. Όσο και να προσπάθησαν να δώσουν ρομαντικό τόνο με τα ποιήματα τους, τόσο με τον Καβάφη ο κ. Τσίπρας όσο και με τον Στρατήγη ο κ. Καμμένος. Να αναρωτάται κανείς με τους γραφολόγους και τους επικοινωνιολόγους τους, αν ήξεραν το νόημα των ποιημάτων που τους πρότειναν να ανταλλάξουν.

Έτσι, με ποιήματα ή χωρίς, με πέντε ή εφτά κοινοβουλευτικές ομάδες, με αποστάτες ή όχι, υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και επάνω στο μεθυστικό πανηγυρικό κυβερνητικό κλίμα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Πολάκης κατά την έξοδο του στον «σύντροφο» Κραουνάκη, χόρεψε βαρυμάγκικο ζεϊμπέκικο και μάλιστα με τσιγαριά στο στόμα. Πόσο ελληνική εικόνα μπορεί να είναι αυτή; Πόσο πολιτισμό προάγουμε; Καθόλου. Αντιθέτως μάλιστα.

Έχουμε πάρει τον ρόλο εκείνο, των αναπτυσσόμενων (κάποτε θα τους περιγράφαμε «απολίτιστων») όταν όλοι οι υπόλοιποι παράγουν πολιτισμό, πρόοδο και προηγμένη κουλτούρα. Βλέποντας μάλιστα το βίντεο με το παραπάνω υπερθέαμα (not) ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας με πρωταγωνιστή τον HomoProglwccious υπουργό Υγείας, έμεινε έκπληκτος. Όχι επειδή καπνίζει στο σπίτι του ή στο ιδιωτικό του χώρο. Αλλά επειδή κάπνιζε σε δημόσιο χώρο (!). Αλλά που να ξέρει ο ευρωπαίος επίτροπος μπροστά στον Ελληναρά που ρίχνει μια γυροβολιά;

Κάποιας αντίστοιχης ρητορικής ερώτησης νόημα θα κατάλαβε και ο κ. Πολάκης, απαντώντας στον επίτροπο μέσω της προσωπικής του σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Άλλων αντ’ άλλων. Θαρρείς πως τον κατηγόρησε για το γεγονός ότι καπνίζει στο δωμάτιο του και όχι επειδή το έκανε σε δημόσιο χώρο. Και πόσο δε, ο αρμόδιος υπουργός για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Κι όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας μ’ όλη αυτήν την ντροπιαστική εικόνα που εξάγει ο ίδιος ο υπουργός. Φυσικά, πρώτος και καλύτερος έτρεξε να τον υπερασπιστεί, ποιος άλλος; Ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής στο «Κόκκινο», αποκάλεσε «λούγκρες» όσους κι όσες τόλμησαν να κριτικάρουν την απολίτιστη στάση του υπουργού.

Μάλιστα αγαπητή ΟΔΟΣ. Έτσι αντιμετωπίζουν οι ψευδοευαίσθητοι Αριστεροί, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ορισμένων συνανθρώπων μας. Μη χάνοντας την ευκαιρία να εκφράσουν το πραγματικό τους μη προοδευτικό πρόσωπο. Αντιθέτως. Αντιμετωπίζουν την διαφορετικότητα, όπως οι ανά τον κόσμο Αριστεροί δικτάτορες που είχαν σαν πρότυπα από τα νεανικά τους χρόνια. Επιβεβαιώνοντας πως το αίμα νερό δεν γίνεται. Όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 973


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ