19.6.19

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Βαριά μόλυνση του περιβάλλοντος ξανά στην Καστοριά

Αναστολή της λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων σε περιοχή της  Καστοριάς λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμη φορά! Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μόλυνσης από τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας δερμάτων, και έχει υπογραμμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας δερμάτων, στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Έχει επιστήσει την προσοχή καθώς σύμφωνα με επώνυμες μελέτες -στις οποίες επίσης έχει γίνει σαφής αναφορά- Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ κάποια από αυτά κρίθηκαν και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες για την αδιαφορία και μεγάλα τα ερωτηματικά καθώς ο κώδωνας κινδύνου έχει ήδη κτυπήσει από τον Ιούνιο του 2018, όταν η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου. Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε.
Δείτε λοιπόν τι συνέβη με κάποιο από αυτά τα εργοστάσια κι έπειτα μπορούμε όλοι να αισθανθούμε ασφαλείς ως πολίτες μιας προοδευτικής Ελλάδας.

Ίσως στη χώρα μας λύση θεωρείται η σφράγιση και απαγόρευση των πηγών μας, η μία μετά την άλλη, ενώ εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων πηγαίνουν κι έρχονται στις εκθέσεις γούνας και δέρματος, κάνοντας δηλώσεις και δίνοντας υποσχέσεις για ανάκαμψη των επιβλαβών αυτών παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων, μη αναλογιζόμενοι την τεράστια ηθική και νομική ευθύνη τους. Κι όλα αυτά εν έτη 2019, όπου οι χώρες της Ευρώπη η μία μετά την άλλη περνούν στην κατάργηση της γούνας και των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών.

Αργά ή γρήγορα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο . Ο θάνατος-δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν συνάδουν ούτε με την ηθική, ούτε με την ανάπτυξη .

Πανελλαδική Φιλοζωική 
και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (66 Σωματεία) 
και  Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 
145 Ζωοφιλικών Σωματείων




Ποια είναι τα όρια της αμέλειας και της δόλιας συμπεριφοράς που επιδρούν ακόμη και στον νομικό χαρακτηρισμό του φαινομένου, όταν εμπλεκόμενοι βρίσκουν μέχρι σήμερα πάντα τον τρόπο να ξεγλιστρούν και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας; [...]
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς εύλογο απαίτησε την πάροδο πολλών μηνών στην διάρκεια των οποίων αρμόδιοι, στο Άργος Ορεστικό αλλά και την Καστοριά, και μη αρμόδιοι, περίπου καθησύχαζαν τους πολίτες. Μέχρι να προκύψουν τώρα τα κακά μαντάτα.
ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ