31.5.19

Το Σκάκι



17.   Rae1   g5

«Τρέχουμε για τη ψήφο»


■ Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά στην Καστοριά το «Run Greece» με λιγότερη συμμετοχή από προηγούμενες χρονιές και αρκετά λιγότερο κόσμο να παρακολουθεί. Το καταφέραμε και σ’ αυτό, πτωτική η πορεία της συγκεκριμένης αθλητικής εκδήλωσης στην Καστοριά. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, σύμβουλοι, παρασύμβουλοι παρόντες λόγω των επικείμενων εκλογών, συμμετείχαν αυτή τη φορά, προφανώς και για τη ψήφο. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουν να τρέχουν, αλλά πώς και δεν έτρεξαν τα προηγούμενα χρόνια ή επανήλθαν μετά από χρόνια απουσίας για να δηλώσουν «παρόντες». Όσο για το μπλουζάκι με το σύνθημα «Καστοριά, τόπος να ζεις», η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο, «Καστοριά τόπος να φεύγεις», που οι κουραστικές πολυπροβαλλόμενες ομορφιές της από τα τοπικά blogs δεν φτάνουν για να κρατήσουν τους πολίτες της εδώ. Run Kastoria! Go away!

■ Αποφάσισαν λέει ομόφωνα οι υποψήφιοι δήμαρχοι για «τη μη αφισοκόλληση ή τοποθέτηση άλλων ειδικών κατασκευών σε πλατείες και δημόσιους χώρους», για λόγους… «ευπρέπειας, καθαριότητας και ευταξίας του δήμου Καστοριάς». Με παράξενους θριάμβους υποδέχθηκαν την απόφαση τα τοπικά blogs, σαν να υποδέχθηκαν την Κλεοπάτρα στην Ρώμη, ενώ οι πολίτες από την άλλη πλευρά, μειδίασαν.

■ Σε μία πόλη που πάσχει από «ευπρέπεια, καθαριότητα και ευταξία» νοιάστηκαν ξαφνικά για το καλό της και θεώρησαν ότι τα προεκλογικά ενημερωτικά σταντ/περίπτερα, για την παροχή πληροφοριών, την διανομή των προγραμμάτων και την ενημέρωση των πολιτών, είναι πρόβλημα.

■ Θεωρούν ότι οι πολίτες ενημερώνονται με τις… φωτογραφήσεις τους στο instagram και στο facebook, τα likes και τα δουλοπρεπή -με το αζημίωτο φυσικά- σχόλια, και έτσι δεν έχουν ανάγκη να ενημερωθούν scripta manent με φυλλάδια, με προγράμματα και δεσμεύσεις που διανέμουν τα σταντ / περίπτερα που στήνονται σε κάθε προεκλογικό αγώνα για ενημέρωση των πολιτών.

■ Είναι φανερό πως το πρόβλημα δεν είναι η «ευταξία» της πόλης, αλλά η «ευταξία» των οικονομικών τους. Και έτσι ομόφωνα συμφώνησαν.

■ Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μείωση των δημοτικών τελών για το νεκροταφείο και η ανάρτηση των αγγελτηρίων κηδειών σε ειδικούς πίνακες (όπως επί δημαρχίας Οικονομίδη) προβλήθηκε και αυτή «ως μάννα εξ ουρανού» από ορισμένα φίλα προσκείμενα blogs στο πρόσωπο του αρμοδίου αντιδημάρχου.  Απόφαση προεκλογική για να «ευλογήσουμε τα γένια μας». Τώρα γιατί δεν εφαρμόστηκε τόσα χρόνια και θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές, είναι ένα θεματάκι. 

■ Πραγματοποιήθηκε και ο απολογισμός της απερχόμενης δημοτικής αρχής με την παρουσία πολλών υποψηφίων συμβούλων και ενός μόνο υποψηφίου δημάρχου, του κ. Κορεντσίδη. Στην εκδήλωση ήταν φυσικά παρούσα και η κ. Αντωνίου,  ο δε κ. Αγγελής ιδιαίτερα συγκινημένος. Έργα «θα» γίνουν στο μέλλον, όλα έχουν δρομολογηθεί εδώ πέντε χρόνια. Κάποιο συγκεκριμένο, όμως, που έχει γίνει, δεν έχουμε. Στη δρομολόγηση όλα. Ένα μικρό πρόβλημα σημειώθηκε στο ένα και αργοπορεί λίγο, αλλά είναι στην τελική ευθεία, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στο άλλο λόγω κάποιου τεχνικού λάθους, αλλά κι αυτό έχει δρομολογηθεί.  Θα ωριμάσει, αργά ή γρήγορα. Στο τέλος ο δήμαρχος ζήτησε, προφανώς χαριτολογώντας, να τον χειροκροτήσουν. Και τον χειροκρότησαν. Χαριτολογώντας.

■ Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση όλοι τον αποχαιρέτησαν στη σειρά, με συγκινητική ομοψυχία. Κριτική για τον δήμαρχο; Ουδείς. Πέντε χρόνια που χάθηκαν, χάθηκαν για εμάς, όχι για τα έργα που «ωριμάζουν» και «θα» γίνουν. Υπομονή, για τα επόμενα 12 χρόνια η Εγνατία ΑΕ θα προσφέρει το δημοτικό έργο που δεν έγινε πέντε χρόνια. Και η Εγνατία ΑΕ δεν χαριτολογεί. 

■ Απουσίαζαν από την ενημέρωση του δημάρχου όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι: Σπύρου, Πετκανάς, Ταμήλιας και Τίγκας. Και αυτό ερμηνεύεται ως κριτική στάση για τα πεπραγμένα της δημαρχίας Αγγελή. Και προφανώς κι αυτοί δεν χαριτολογούν. 

■ Η κατάργηση του άρθρου 27, είπε ο κ. Αγγελής, ήταν η αιτία που χάθηκαν από το δήμο περίπου 900.000 ευρώ. Έτσι δυστυχώς -πολύ όμως δυστυχώς- δε μπόρεσε η δημαρχία Αγγελή να χρηματοδοτήσει με 18.000 ευρώ τον καθένα από τους 50 συλλόγους που διαθέτει η Καστοριά! (Που οι περισσότεροι από αυτούς  τους 50 συλλόγους έχουν ένα κοινό σκοπό: τους παραδοσιακούς χορούς). Και αναρωτιόμασταν πού βρίσκουν τα χρήματα  κάποιοι σύλλογοι για να ταξιδεύουν και να προβάλλουν τη βαριά «κουλτούρα» της Καστοριάς. Πενήντα  σύλλογοι! Και 18.000 € ο καθένας!  

■ Εύγε στην Πολιτεία για την κατάργηση του άρθρου 27, όσο κι αν στεναχωρεί η απόφαση αυτή τον  κ. Αγγελή.

■ Λιγότερους χορούς λοιπόν. Επιτέλους.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ