5.10.19

Τα ελληνικά μήλα στην αγορά της Ινδίας



Άνοιξε επίσημα η αγορά της Ινδίας για τα ελληνικά μήλα καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του ινδικού υπουργείου Γεωργίας.
Τον Οκτώβριο του 2016 η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), κατέθεσε αίτηση πρόσβασης του ελληνικού μήλου στην αγορά της Ινδίας και υπέβαλλε τεχνικό φάκελο με όλη την σχετική τεκμηρίωση. Ακολούθησαν τεχνικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του φακέλου από τις ινδικές αρχές το 2017 για να ολοκληρωθούν πέρυσι με την επίτευξη ειδικής συμφωνίας για την δοκιμαστική αποστολή φορτίων.
Κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι έλληνες εξαγωγείς σε συνεργασία με τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, το τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και το εμπορικό γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στην Ινδία, απέστειλαν επιτυχώς τα πρώτα φορτία ελληνικών μήλων στην Ινδία εξασφαλίζοντας την θέση τους στην ινδική αγορά.
Από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στα οποία δόθηκε πέρυσι η δυνατότητα δοκιμαστικής εξαγωγής η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή δοκιμαστικών φορτίων με επιτυχία, και της δόθηκε πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας.
Στις 18.9.2019 δημοσιεύτηκαν οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή των ελληνικών μήλων στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ινδίας. Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ