13.1.20

Ενημερωτική εκδήλωση για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Καστοριάς



Η "Αριστερή συμπόρευση για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία" διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 19:00 στο παλιό πνευματικό κέντρο Άργους Ορεστικού, και καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στην δημόσια συζήτηση για τη χρόνια ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, τις συνέπειες στην υγεία και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς με πρωτοβουλία της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην Καστοριά. Αναγνωρίστηκε και από επίσημα χείλη ο θανάσιμος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών του νομού μας που προέρχεται από τη χρήση του τοξικού χημικού τετραχλωροαιθυλαινίου. 

»Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται στην περιφερειακή ενότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καυτηριάστηκε η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των γουνοποιών που διοχετεύουν τα απόβλητα στη γη και επομένως στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας. Αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί ότι ο κίνδυνος για τις ζωές των ανθρώπων για των μελλοντικών γενεών είναι θανάσιμος δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

»Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα, αφενός μεν πρόληψης για περιορισμό της ρίψης των αποβλήτων και αφετέρου του καθαρισμού του υδροφόρου ορίζοντα με τις τεχνικές και τα μέσα θα προτείνουν οι επιστημονικού φορείς, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της αποκατάστασης, το οποίο βέβαια πρέπει να επωμισθούν οι υπαίτιοι της μόλυνσης. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά των υπευθύνων της ρύπανσης, οι οποίοι στο βωμό του κέρδους δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των ίδιων των παιδιών τους. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να επιδιώξουμε την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, που σημαίνει ενίσχυση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό και με κάλυψη των δαπανών για τους ελέγχους από την περιφέρεια

»Με δεδομένο ότι έχει εντοπιστεί η αιτία της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιφέρειά μας δεν είναι δυνατόν όχι μόνο να δικαιολογούμε τους υπεύθυνους, αλλά και να προσπαθούμε με χρήματα των πολιτών να προχωρήσουμε σε υποδομές που θα μειώνουν το κόστος για την συγκέντρωση και καταστροφή των λυμάτων, η οποία υποδομή κατά τη γνώμη μας δεν θα λύσει τι πρόβλημα, γιατί η ασυδοσία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που ρυπαίνουν σήμερα τον υδροφόρο ορίζοντα θα συνεχίζεται και μετά τις όποιες υποδομές, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα ελέγχου. 

»Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται άμεσα να απαγορευτεί η χρήση της επικίνδυνης χημικής ουσίας. Αν, όπως όλα δείχνουν, έχει εντοπιστεί αυτή η ποσότητα που γράφεται του επικίνδυνου αυτού υλικού τότε πρέπει άμεσα να απαγορευτεί η χρήση πόσιμου νερού και δοθεί εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους των Περιοχών που εντοπίζεται η ρύπανση. Τέλος οι πολίτες της περιοχής μας πρέπει να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, Δήμοι και υπηρεσιακοί παράγοντες να λύσουν το πρόβλημα».

Κοζάνη 13/1/2019
Δελτίο Τύπου της Αριστερής Συμπόρευσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ