24.2.20

ΟΔΟΣ: «μμμ...»


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 31.10.2019 | 1007


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Με το που πέρασαν οι εορτασμοί του “όχι” —που κατά το μονοπωλιακά προοδευτικό αφήγημα, το “όχι” υπήρξε διότι δεν μπορούσε τάχα να είναι “ναι”— και οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου πιο γενικά, επιβεβαιώθηκαν, όλες οι υποψίες μου.

Βέβαια προκειμένου να έχω αυτή την χαρά και ικανοποίηση, έπρεπε πάση θυσία να ακούσω και τα αυστηρά μηνύματα του κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, εξοχότατου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, προς την Τουρκία αλλά και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας. Νομίζω ότι με την αποφασιστικότητα του προέδρου μας, η “κόκκινη μηλιά” είναι ζήτημα μηνών. Κάθε φορά που ακούω τα μηνύματα που εκπέμπει, ο πατριωτισμός μου αλλά και η αίσθηση ασφάλειας, εκτοξεύεται. Δύσκολη δουλειά να στέλνεις μηνύματα. Αλλά ο πρόεδρός μας, τα καταφέρνει θαυμάσια.

Έπρεπε ακόμη να ακούσω την βαρυσήμαντη ομιλία και του τέως πρωθυπουργού μας κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε περίπου 10 χρόνια να βγάλει άχνα. Βαριά και ασήκωτη η παρέμβασή του, αλλά άξιζε ο κόπος να περιμένω τόσα χρόνια. Και θα συνεχίσω να περιμένω, στωϊκά, έστω κι’ αν υποπτεύομαι ότι μπορεί να ξαναμιλήσει το 2029 —γεροί να είμαστε και να ακούν τα αυτιά μας. Είναι των πράξεων ο τέως και όχι των λόγων. Και ο άνθρωπος ομιλεί, μόνο όταν έχει κάτι να πει.

Και αυτή την φορά που ομίλησε, μας αποκάλυψε, ότι ως Ελλάς και έθνος φιλοτίμων, είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και πιο ειδικά στην Δύση, την άγρια, την καθ’ ημάς Ανατολή –βγάλε άκρη τώρα, 3000 χρόνια έθνος να μη γνωρίζει, ακόμη, σε ποιο αξιακό σύστημα ανήκει.

Πάντως ο ηγεμών αποκάλυψε ομιλώντας στην Εταιρεία των Μακεδονικών Σπουδών, πως είμαστε αντιμέτωποι με τις ωμές απειλές της Άγκυρας. Προσωπικά το αγνοούσα. Μας είπε ακόμη ότι δεν έχει σημασία το μέγεθος (της χώρας) αλλά η πυγμή. Κατήγγειλε περαιτέρω, ότι δεν αξιοποιήθηκε σωστά το κεκτημένο που ως παρακαταθήκη μας άφησε η πρωθυπουργία του —τελευταίες μέρες στον Παράδεισο ήταν η τότε διακυβέρνηση Καραμανλή— με το εν Βουκουρεστίω βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μεγάλες ατάκες, σοφές κουβέντες, υψηλή πολιτική νοηματοδότηση.

Απορώ πώς γινόταν μέχρι τώρα να εγκαταβιώνουμε, πώς να πορευόμαστε χωρίς τις αποκαλύψεις του Κώστα του Καραμανλή; Ο άνθρωπος άνοιξε το στόμα του την κατάλληλη στιγμή, δεν είναι της φλυαρίας, αλλά της ουσίας. Λάκων ο Μακεδών.

Σκέψου και να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας επιτυχημένος στην θέση ενός ήδη επιτυχημένου, του κ. Προκόπη του Παυλόπουλου εννοώ. Αντί για ένα καραμανλικό, να έχουμε ας πούμε ένα «κανονικό» Καραμανλή. Και τι Καραμανλή, Κωνσταντίνο κιόλας, που θυμίζω ότι έγινε κουμπάρος του Ερντογάν, τόσο διορατικός ήταν ο τέως πρωθυπουργός μας.

Άκουσα και το μήνυμα εξ αιθέρων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, «οι Έλληνες γονατίζουν—λέει ο ποιητής— μόνο μπροστά στους νεκρούς τους», —τι φοβερό κι’ αυτό! Να δεις που μόνο οι Έλληνες το κάνουν αυτό. Θα πρόκειται για ελληνική πατέντα. Οι άλλοι, κάτι Γάλλοι, Άγγλοι κ.λπ. δειλοί, γονατίζουν όπου βρουν.

Και εγώ που έως τώρα νόμιζα ότι οι Έλληνες γονάτιζαν (και) για να χορέψουν κανά τσιφτετέλι, να χτυπήσουν παλαμάκια σε βαρύ ζεϊμπέκικο για την μάνα την Τούρκα και την μάνα την Γκρέκα, να προσκυνήσουν ανεξαιρέτως παπάδες και δεσποτάδες, να φιλήσουν χέρια πρωθυπουργών σαν να είναι βεζύρηδες, να μείνουν ραγιάδες ως κανά 400 χρόνια τουλάχιστον.

Την άλλη φορά, στην επόμενη παρέλαση, δηλαδή στις 25 Μαρτίου 2020, φήμες θέλουν άλλο πιλότο να μας αποκαλύπτει και το πότε σηκώνονται οι Έλληνες που γονατίζουν.

Άσε που υπάρχει και το άλλο αφήγημα: ότι η Ελλάς ενώ ποτέ δεν πεθαίνει, μερικές φορές για λίγο ξαποσταίνει. Και ξανά προς την Δόξα τραβά.


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 31.10.2019 | 1007


Κάθε φορά που ακούω τα μηνύματα που εκπέμπει, ο πατριωτισμός μου αλλά και η αίσθηση ασφάλειας, εκτοξεύεται. Δύσκολη δουλειά να στέλνεις μηνύματα.    



Έγιναν όλα αυτά λοιπόν —βοηθούντος και του καιρού— και αναπτερώθηκα. Οι πνεύμονές μου γέμισαν οξυγόνο υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης. Άλλωστε και σε τοπικό επίπεδο κατά κοινή ομολογία ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία οι παρελάσεις σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Νεστόριο. Με στημένους όλους τους επίσημους, νέους και παλιούς και προς Θεού, με συγκίνησαν με τις δηλώσεις τους. Λίγο ακόμη και θα ξεσηκωνόμουν να ζωστώ τα άρματα.

Ύστερα ασχολήθηκα να αντιληφθώ για την «παρακαταθήκη» που έχω. Για τα “όχι” μας, τα “ναι”. Και εγώ που νόμιζα ότι μόνο υποθήκες απέμειναν, βρέθηκα με ένα σωρό παρακαταθήκες. Όλες των προγόνων μας. Ώσπου αντιλήφθηκα τα σπουδαιότερα και εκεί συγκρατήθηκα.

Χωρίς να έχω καμμιά απολύτως ειρωνική διάθεση, ειδικά απέναντι στην τέως βουλευτή της Ν.Δ. κυρία Μαρία Αντωνίου που υπηρετεί στο γραφείο του πρωθυπουργού (που θα καταργούσε) στην Θεσσαλονίκη, αλλά το διατήρησε για να προστατευθεί από την συμφωνία των Πρεσπών το brand name της ημετέρας Μακεδονίας μας, νομίζω και κατάλαβα ότι έγινε σπουδαία δουλειά ως τα τώρα.

Πάλι καλά που «επανέκτησε» (έτσι έγραψε σε ανάρτησή του κατά λέξη ο κ. Ζήση Τζηκαλάγιας) την έδρα (του), του βουλευτή εννοώ —για να μη ξεχνάμε τα ιδιοκτησιακά— και η Μαρία της Καστοριάς, ασχολείται με το γραφείο της Θεσσαλονίκης. Διότι γίνεται και εκεί σπουδαία δουλειά.

Πρώτα απ’ όλα, πληροφορήθηκα το μεγαλοφυές, —η ιδέα λέει ανήκει στον ίδιο τον νέο πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη— ότι στο εξής, η δική μας Μακεδονία, θα αποδίδεται στο λατινικό αλφάβητο ως "Makedonia", και όχι ως "Macedonia" όπως αναγνωρίζεται η λέξη σε όλο τον κόσμο, διεθνώς.

Πρωτοποριακή ιδέα. Σπαρταριστό. Μέχρι και ο τέως πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο μεγαλοφυής, την κατάλαβε και την σάρκασε με σχόλια του.


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 31.10.2019 | 1007


Άκουσα και το μήνυμα εξ αιθέρων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, «οι Έλληνες γονατίζουν –λέει ο ποιητής– μόνο μπροστά στους νεκρούς τους», –τι φοβερό κι’ αυτό!    



Εγώ βέβαια νομίζω ότι καλά θα κάνουμε να την τελειώσουμε την πρωτοπορία του κ. Μητσοτάκη. Να την αναφέρουμε και διεθνώς, αποκλειστικά με την γραφή της στην ελληνική γλώσσα, "Μακεδονία" αμετάφραστη δηλαδή, σκέτο "Μακεδονία", όπως κάποτε ακούγονταν ότι θα συμβιβασθούν έτσι στα Σκόπια με την διεθνή απόδοση της λέξης στην κυριλλική αλφάβητο.

Που δεν αμφιβάλλω βέβαια για το πόσο κύριος ήταν ο Άγιος Κύριλλος, αλλά ο Άγιος Μεθόδιος, δεν τα μεθόδευσε καλά. Και έτσι μας φόρτωσαν όλους του ομόδοξους αδελφούς μας να μας αγαπούν, καθώς το ξανθό το γένος έχει μια υπεροχή, ενώ ας πούμε οι Σικελοί κάπως σκούροι μας πέφτουν.

Ύστερα άκουσα όχι μόνο σε Καστοριά, Θεσσαλονίκη —που ήταν και το επίκεντρο και πρωτεύουσα της Μakedonia, Αθήνα, και ολούθε στην Ελλάδα και ρίγησα. Όχι μη μπερδεύεσαι. Δεν απέκτησα ρίγες. Ρίγη μου ήλθαν. Παντού σε όλη την Ελλάδα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2019, ένα αργόσυρτο «μμμ…» ακούγονταν στις παρελάσεις, όταν οι μπάντες εκτελούσαν σιωπηλά το "Μακεδονία ξακουστή". Ναι αντί για στίχους, άκουγες ένα «μμμ…» δηλαδή το "Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα" κλπ, σε «μμμ…», να αποδίδεται στην μελωδία του γνωστού χορευτικού εμβατηρίου.

Και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο, ο «μπαγάσας», —που έγραψε στο twitter για τον νυν ο τέως— αλλά και η παρέα του έκαναν μια ακόμη σπουδαία δουλειά.

Διότι εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο τον Β’, την Ολυμπιάδα, ίσως και τον Βουκεφάλα, την Πέλλα, την Βεργίνα και γενικά την αρχαία Μακεδονία, που «κατοχυρώσαμε ως αδιαμφισβήτητα ελληνική με την συμφωνία των Πρεσπών», όπως τόσο αποφασιστικά τόνισε στα μηνύματά του από την Θεσσαλονίκη ο εξοχότατος πρόεδρός μας, στο εξής θα μπορούμε χωρίς πολλά πολλά λόγια να κάνουμε σιωπηλή αντίσταση, σαν τον Γκάντι ένα πράγμα, μουρμουρίζοντας το «μμμ...» αντί στίχων στην μελωδία στο κάποτε "Μακεδονία ξακουστή".

Και ο αντίπαλος, δεν θα μπορεί να επικαλεστεί παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους της Ελλάδος, που με αυτόν τον τρόπο θα διατρανώνει την σχέση της με την σύγχρονη Μακεδονία. Ασχέτως βεβαίως αν ήδη ο φιλέλλην Ζόραν Ζάεφ, ο «σαν την Χαλλκιδική δεν έχει», δήλωσε ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της Συμφωνίας της Πρέσπας. Εμείς πάντως θα την τηρούμε, διότι ως γνωστόν την τιμούμε την υπογραφή μας.

Ναι! "Ma[k]edonia" και παθητική αντίσταση με το «μμμ…» από την μια, και ένα Καραμανλή να ανοίγει το στόμα του από την άλλη, να λοιπόν για ποιο λόγο θαρρώ ότι το γραφείο του πρωθυπουργού κάνει θαύματα στην Θεσσαλονίκη και πώς γι’ αυτό μήπως να το σκεφθούν να ανοίξουν από ένα, γραφείο πρωθυπουργού σε κάθε πόλη, όπως και στην Καστοριά ας πούμε, που σίγουρα έχει ήδη την κυρία Μαρία Αντωνίου, ενώ οι άλλες πόλεις, δεν το εγγυώμαι.


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 31.10.2019 | 1007


Την άλλη φορά, στην επόμενη παρέλαση, δηλαδή στις 25 Μαρτίου 2020, φήμες θέλουν άλλο πιλότο να μας αποκαλύπτει και το πότε σηκώνονται οι Έλληνες που γονατίζουν.    



Και έτσι, με τα «μμμ…» νομίζω ότι δικαιώνονται απολύτως οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Διότι πρώτον και κύριο, βολεύτηκαν και κανά 2-3 κόμματα του δημοκρατικού του τόξου (τόξο χωρίς Βελόπουλο) που ήταν «τραβάτε μας κι’ ας κλαίμε» όταν οδύρονταν για το όνομα.

Και δεύτερον διότι με ένα σμπάρο πέτυχαν διάνα. "Μακεδονική" γλώσσα στα Σκόπια, "Μακεδονική" εθνότητα (ιθαγένεια) στα Σκόπια, "Μακεδονία" και με την υπογραφή μας στο εσωτερικό τους και όχι erga omnes.

Τώρα εξηγούνται οι όροι της Πρέσπας. Τα πήραν όλα οι γείτονες, απολύτως ακέραιη την ταυτότητα του "Μακεδόνα". Ενώ εμείς πάλι, κερδίσαμε την... αρχαία Ιστορία (μας). Ποιος θυμάται τους Χαλδαίους; Κρατήσαμε ακόμη και το δικαίωμα να μουρμουρίζουμε το «μμμ…», την στιγμή που οι Σκοπιανοί πέτυχαν τρία σε ένα. «Τρία με κατόλλου» που λέει και ένας γνωστός μου.

Καλά τα είχαν σχεδιάσει αγαπητή ΟΔΟΣ και δίκιο είχε και ο τέως περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης που πήγε και παρέστη θεσμικά στην υπογραφή των Πρεσπών, κι’ αν είχαν δίκιο οι εδώ εκπρόσωποί του, που αναφανδόν τάχθηκαν υπέρ της Συνθήκης.

Γιατί όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μαύρα σκοτάδια και είμαστε εθνικιστές, ενώ οι γείτονες των Σκοπίων που θέλουν και την δική μας «Μ», διεθνιστές και ειρηνιστές. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν 2ήμερο το βαλκανικό πανηγύρι στην καρδιά της Καστοριάς —μας δουλεύουν για τα καλά οι Σκοπιανοί.

Συνεπώς, και εν όψει της 11ης Νοεμβρίου, που εορτάζει και ο Άγιος Μ, ("Μηνάς" δηλαδή, τίποτε δεν είναι τελικά συμπτωματικό), όταν μπροστά από τον σεβασμιώτατο (άλλο Μ κι αυτό), μπροστά από τον βουλευτή μας (που αναμένεται αυτή την φορά μέσα στην εκκλησία να οραματισθεί λύσεις στα προβλήματα του τόπου -"εδώ"), την βουλευτή μας που προφανώς θα μας θυμίσει ότι η 11η Νοεμβρίου συμβολίζει τον αγώνα κατά του φασισμού και του νεοφιλελευθερισμού, τον νέο δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, που δεν ξέρω τι (άλλο) θα βρουν να πουν, και τις λοιπές αρχές, παρελαύνουν τα ένδοξα τα νειάτα της Καστοριάς, προτείνω και εισηγούμαι, για να αναγνωριζόμαστε μεταξύ μας, μαζί με το σιωπηλό "Μακεδονία εξακουστή", να προτρέπουμε ο ένας τον άλλο συνωμοτικά λέγοντας «κάνε μου λιγάκι μμμ…» και η απάντηση να είναι «και εγώ θα σου κάνω μμμ…» και πάει λέγοντας.

Λαμπρές δόξες μας περιμένουν. Το ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρός μας ο κ. Προκόπιος ο Παυλόπουλος, άσε που το πρόβλεψε ως άλλη Σφίγγα και ο τέως Κώστας Καραμανλής, και πιθανός αντικαταστάτης του προέδρου με τα πολλά «Μ»· —μηνύματα εννοώ σε κάθε κατεύθυνση.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1007


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/2/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/2/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/2/20

    Παλιό μέν, άκρως περιγραφικό και δηλωτικό της ανεπάρκειας των νεοελλαδιτών και κατά συνέπεια των πολιτικών που εκλέγουν. Μία κοινωνία σε βαθιά κρίση, χωρίς ιδανικά, αποσκοπώντας μόνο στα δανεικά και στον άκρατο φιλοτομαρισμό, αδιάφορη και ουδέτερη, απαίδευτη κατηγορώντας πάντοτε τους άλλους για τα λάθη της.
    Δεν είναι τυχαίο ότι πανευρωπαική έρευνα δείκτη ευφυΐας μας κατατάσσει τελευταίο ώς λαό με 92 όταν στην υπόλοιπη Ήπειρο ο μέσος όρος είναι 99.
    Καληνύχτα Έλλαδα μου,
    Καληνύχτα Καστοριά,
    Έρρωσθε
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ