23.4.20

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: "Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα..."



Ημερολόγια 

μοναστικής περιόδου...


["ὡς στρουθίον μονάζον ἐπί δώματος" ]


El sueño de la razón produce monstruos... Αυτός είναι ο τίτλος που έδωσε στο χαρακτικό του ο Γκόγια, αυτή είναι και η εικόνα του έργου που φιλοξενείται στο μουσείο Πράντο της Μαδρίτης και λόγια παραπανίσια δεν χρειάζονται για συνδεθεί με τη σημερινή μας μοίρα και να την περιγράψει.

Ηγεσίες αγόμενες και φερόμενες από... μαθηματικά μοντέλα του Στάνφορντ ή της Οξφόρδης, ημιπαράφρονες νάρκισοι Τραμπο-Μπολσονάριοι, ο αναιμικός Π.Ο.Υ., η μουλωχτή-κλειδοκράτωρ " του μυστικού", η καπιταλο-κομμουνιστική Κίνα (μα τί ἐκτρωμα, τί τερατογέννεση!), η αποσβολωμένη επιστημονική κοινότητα, η παγκόσμια οικονομία με τραβηγμένο χειρόφρενο, οι καθ' ύλην αρμόδιοι τρομοκράτες των οικονομικών κύκλων, οι επικεφαλής καφετζούδες "των οίκων" να λένε τα δικά τους παίζοντας με την "αγέλη", χαζοχαρούμενα αιτήματα -δυστυχώς και από σοβαρούς ανθρώπους διατυπωμένα- για "γρήγορη επανεκκίνηση" (με σταθερά "άγνωστο Χ" τον ιό -κι όποιον πάρει ο Χάρος!), και το εμβόλιο που αργεί (και που ίσως δεν...)

Οι Εβδομάδες των Παθών συνεχίζονται και μετά την Ανάσταση...
Βαστάτε αδελφοί!



Φωτογραφίας: Φωτογραφία: Capricho Νο.43: El sueño de la razón produce monstruos 

(Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα), Φρανθίσκο Γκόγια, 21,3 x 15,1 εκ. (εικόνα)/ 30,6 x 20,1 εκ. (χαρτί), περ. 1797-98. Το διασημότερο έργο της σειράς Τα Καπρίτσια.

Το κείμενο αναρτήθηκε στο προσωπικό ιστολόγιο του κ. Ν. Τσίγκα: xartokoptis.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ