27.6.20

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μνήμη




Για μένα δεν ήταν έκπληξη —για κάποιους ίσως— το ότι η δημιουργική λογοτεχνική διάθεση του Ηλία Παπαμόσχου δεν θα επαναπαύονταν στις δάφνες μιας σημαντικής βράβευσης, αλλά θα συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό να αποδίδει τους ζουμερούς καρπούς της. Όπως αυτό αποδεικνύεται από το τελευταίο του κατά σειράν έκτο πόνημά του των είκοσι διηγημάτων, με τον τίτλο Η μνήμη του ξύλου, όπου μάλιστα επέλεξε να τα εκδώσει ο καταξιωμένος εκδοτικός οίκος Πατάκη.

Θέλω να πιστεύω δε πως θα συνεχίσει η αναγνώρισή του με καινούργιες επιβραβεύσεις. Και τούτο γιατί τα θέματά του είναι οι ίδιες οι εκφάνσεις της ζωής στην καθημερινότητά της. Γιατί γεννιούνται από τα φορτισμένα συναισθήματα για ότι πολυτιμότερο έχει χάσει ο συγγραφέας και για από όσα ο ίδιος έχει άγρια δοκιμαστεί χωρίς να παραλείπει να μας τα θυμίζει, με τον δικό του τρόπο, με απλά της ζωής περιστατικά που έχει βιώσει τα οποία ακουμπούν τις ευαισθησίες του αναγνώστη.

Γιατί τα διαχειρίζεται με μια έντονη ποιητική διάθεση μέσα στα προσεγμένα και επιτρεπτά όρια της μυθοπλασίας, την οποία ομορφαίνει με λεκτικές ποιητικές εκφράσεις, δίνοντας έτσι το δικό του χαρακτήρα στα διηγήματά του. Γιατί είναι σύντομα αλλά μεστά, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη να αναζητάει την χαμένη στην περιττή μυθοπλασία αλήθεια.

Αυτή η πρωτοπόρα Σχολή γραφής διηγήματος που δημιούργησε ο Ηλίας Παπαμόσχος, νομίζω ότι θα συνεχίσει να επιβραβεύεται και μετά από το Κρατικό Βραβείο, όπως με το σπάσιμο του φράγματος των συνόρων και προς την Γαλλία, όπου γαλλικός εκδοτικός οίκος εξέδωσε την Αλεπού στην Σκάλα, αλλά και προς την Σουηδία και Αλβανία, πέρα το ότι διήγημά του επιλέγει από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων να συμπεριληφθεί στο αναγνωστικό του Λυκείου.

Δεν ξέρω πια είναι η άποψη άλλων, αυτό όμως που θα πω είναι και αφορά εμένα. Όποτε διαβάζω διηγήματα του Ηλία Παπαμόσχου —και το κάνω συχνά— δεν με αφήνει και τόσο ήσυχο η λογοτεχνική του επιτυχία, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσω το αρχαίο ουκ εα με καθεύδειν...



Σχετικά:


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ