23.2.21

Το Σκάκι

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι
ΟΔΟΣ 16.7.2020 | 1039


“Το μαύρο θέατρο της… Καστοριάς”



■ Όλα τα θέατρα δεν είναι ίδια. Το μαύρο θέατρο είναι διαφορετικό καθώς το φως είναι άλλο και το σκοτάδι ένα άλλο «άλλο». Το απόκοσμο σκοτάδι γεννά τη φαντασμαγορία του εκτυφλωτικού... μαύρου που κάνει την φαντασία να ξυπνά και να αναζητεί μορφές που δεν συναντάς στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα μείγμα κινησιολογίας, χορού, μουσικής και παντομίμας που βασίζεται σε μία απλή οπτική πλάνη, γνωστή ως «μαύρο δωμάτιο» ή «μαύρο κουτί»: μια κατασκευή δηλαδή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα που λειτουργεί ως σκηνή και φιλοξενεί στο εσωτερικό της ηθοποιούς και μαριονετίστες, επίσης ντυμένους στα μαύρα. Η οπτική εξίσωση μαύρου θέματος – μαύρου φόντου κάνει τους ηθοποιούς «αόρατους» στο μάτι, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προκαλούν ψευδαισθήσεις, εκμεταλλευόμενοι τη βοήθεια του φωτισμού κεριών (παλαιόθεν) και στις μέρες μας τον φωτισμό του υπεριώδους φωτός (γνωστού ως black light – μαύρο φως) που κάνει το ανθρώπινο μάτι να προσλαμβάνει διαφορετικά τα καθημερινά αντικείμενα. Ιστορικά το μαύρο θέατρο ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα (συμπτώσεις καλέ) και το 1959 ένα ζευγάρι Τσέχοι το παρουσίασαν στην Πράγα με τη γνωστή πλέον φήμη παγκοσμίως ως «το μαύρο θέατρο της Πράγας». Μία μεγάλη τουριστική ατραξιόν για όσους επισκέπτονται την πόλη της Πράγας να επισκέπτονται και τις περίφημες παραστάσεις του «μαύρου θεάτρου». 

■ Αν αυτά όλα που διαβάζουμε τα μεταφέρουμε εδώ στην πόλη μας, την Καστοριά, έχουμε το μεγάλο... «συγκριτικό πλεονέκτημα» (μην ξεχνιόμαστε) να μην χρειαστεί καμμία προσπάθεια να φτιάξουμε ένα μαύρο σκηνικό, αφού με τον φυσικό ερχομό της νύχτας έχουμε ήδη αυτό που χρειάζεται, το μαύρο κουτί για την παράσταση. 

■ Μέσα σε αυτό το «θεατρικό» σκοτάδι, «δίνουν» καθημερινές παραστάσεις όλοι οι τοπικοί άρχοντες, δημιουργώντας τις κατάλληλες «ψευδαισθήσεις» για τους θεατές τους, δηλαδή εμάς τους πολίτες, με τον κατάλληλο φωτισμό κάποιων λυχνιών διασκορπισμένων εδώ κι εκεί μέσα στο «μαύρο κουτί». 

Ψευδαισθήσεις:

■ Ότι ζούμε στην ομορφότερη («παγκοσμίως» δεν το συζητάμε καν αυτό) πόλη μέσα στην οποία όλοι είμαστε «ευτυχισμένοι» (αυτό φαίνεται εξ άλλου) και συνυπάρχουμε ειρηνικά («χέρι-χέρι»). Με ορδές τουριστών που έρχονται να (μας) δουν από κοντά και να ζήσουν μέσα στο «μαύρο θέατρο της Καστοριάς». 

■ Ότι η Καστοριά διαφημίζεται ως ο απόλυτος τουριστικός «παγκόσμιος top προορισμός» και τα τηλεοπτικά μέσα ασχολούνται μαζί της μόνο για την πρώτη θέση που κατέχει ο νομός σε κρούσματα και θανάτους μέσα στην πανδημία αλλά και τώρα. 

■ Όταν οι αρκούδες κατεβαίνουν μέσα στα χωριά και κυκλοφορούν ανενόχλητα και ο βουλευτής του νομού να δηλώνει «ναι στη συνύπαρξη ανθρώπου με αρκούδα, αλλά σε περίπτωση αντιπαράθεσης, είμαι με τον άνθρωπο». Τι δήλωση! 

■ Όταν είμαστε η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα με μεγάλη πτώση των τιμών πωλήσεων ακινήτων, εκτός του ποσοστού ανεργίας –το οποίο δεν μας το παίρνει κανείς, παραμένουμε πρώτοι. 

■ Ότι γίνονται «μεγάλα έργα» στην Καστοριά όπως οι καθαρισμοί δρόμων, πλατειών και νεκροταφείων, κλαδέματα δέντρων (κατά την κρίση τους) και φυτεύσεις μίζερων μικρών ανθέων ή θάμνων (κατά προτίμηση σε τενεκέδες) με την συνοδεία των πάντα απαραίτητων φωτογραφιών (κάτι σαν διαπιστευτήρια, ένα πράγμα) αναρτημένες σε διαδικτυακούς ιστότοπους που ουδόλως δεν είναι τα «αυτονόητα», είναι «τεράστια έργα» για τους αρμόδιους και γι’ αυτό τα αναδεικνύουν με την δέουσα σοβαρότητα.

■ Ότι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έχει λύσει πολλά προβλήματα του νομού Καστοριάς, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας – «έργο πνοής» το έχουν βαπτίσει, θα μπαίνει ο άνεμος από την μία τρύπα και θα φεύγει από την άλλη, λίγο το ΄χετε; Το πολύπαθο φράγμα του Νεστορίου – «κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια». Το φυσικό αέριο –εδώ θα πέσουν «κεφάλια» για το ποιός ΘΑ φέρει το φυσικό αέριο στην πόλη της Καστοριάς. Πακτωλός (;) χρημάτων για αποζημιώσεις σε αγρότες, γουνέμπορους και σε όσους τέλος πάντων έχουν ανάγκη. Ακόμη και την μεταφορά ενός στρατοπέδου από το Κιλκίς στην Καστοριά –μήπως και σωθούμε οικονομικά από την κατρακύλα και να πέσουν οι άλλοι σε αυτήν. Την κατασκευή ενός υποσταθμού της ΔΕΗ στην Καστοριά για να γίνουν φωτοβολταϊκά – ολόφρεσκη ψευδαίσθηση. 

■ Ότι όλοι οι τοπικοί άρχοντες (όλοι μα όλοι), ενδιαφέρονται για τις πανεπιστημιακές σχολές που βρίσκονται στον τόπο μας και δη στην Καστοριά και με συνεχείς και δύσκολες προσπάθειες προσπαθούν να φέρουν και άλλες σχολές και μεταπτυχιακά προγράμματα. Με επισκέψεις δε στα πανεπιστημιακά κτήρια διαφημίζουν αυτά για την τέλεια κατάρτιση που προσφέρουν στους φοιτητές, όταν θα έρθουν αυτοί εδώ, αν έρθουν φυσικά. 

■ Ότι την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού την νίκησαν οι τοπικές αρχές με επίπονη, επίμονη και σύσσωμη προσπάθεια, άσχετα αν τα κρούσματα έφτασαν τα 86 (τότε) και οι νεκροί τους 13. Σημασία έχει ότι αυτοί ενίκησαν. 

■ Τώρα που επέστρεψε δριμύτερη με 30 (μέχρι στιγμής) κρούσματα έψαξαν, βρήκαν και «διαφήμισαν» ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας (το ανακοίνωσε και επίσημα ο διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς ότι είναι το δεύτερο κύμα) δεν προήλθε από εμάς, αλλά από εισαγόμενο αλβανό εποχιακό εργάτη. 

■ Αυτοί όμως οι ίδιοι αρμόδιοι δεν είναι που είχαν «παρακαλέσει» να ανοίξουν τα σύνορα με τη γείτονα χώρα επειδή χρειάζονταν οι αγρότες εργατικά χέρια; 

■ Στο πρώτο δε και θανατηφόρο κύμα του κορωνοϊού δεν ενδιαφέρθηκαν να βρουν ούτε από πού ξεκίνησε, ούτε ποιοί ευθύνονται. Σιωπή οι αρμόδιοι και ψίθυροι οι πολίτες που γνωρίζουν καλά το «από πού και ποιοί». 

■ Τώρα μας φταίνε οι Αλβανοί, ενώ τότε, δεν έφταιγε κανείς. 

■ Ότι όλα στο δήμο Καστοριάς είναι καλώς γινομένα και καλώς «καλυμμένα» για την συνέχιση του θεάρεστου («χέρι-χέρι») έργου, που με σκληρή δουλειά προσφέρουν στους πολίτες του τόπου εξαιτίας της τραγικής κατάστασης την οποία παρέλαβαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. 

■ Μόνο που η προηγούμενη δημοτική αρχή (ψευδαίσθηση να ‘ναι και αυτό;) δεν είχε προσλάβει δημοσιογράφους για συμβούλους, αντιθέτως είχε έρθει σε σύγκρουση μαζί τους –γιατί άραγε; 

■ Ότι η «ιδιωτική λατρεία» δεν υφίσταται στην ορθόδοξη πνευματικότητα (!) καθώς η εκκλησιαστική πρόταση ζωής που είναι η ζωή της κοινωνίας είναι ακριβώς ο αντίποδας της «ιδιωτείας», και όλα αυτά ειπωμένα από έναν νέο (και ηλικιακά) ιεράρχη, τον μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών. 

■ Αν καταλάβαμε καλά, η προσευχή σε εικόνισμα στο σπίτι μας δεν είναι το ορθό (!) επειδή είπε «ανήκουμε στην Εκκλησία και όχι στον εαυτό μας». Βρε τι μαθαίνουμε στα γεράματα; 

■ Μετά δε την 4η Μαΐου που άνοιξαν και οι ναοί και άρχισαν και οι πολυδιαφημισμένες λειτουργίες με την προσέλευση των πιστών είναι αδιανόητη η «ιδιωτική λατρεία». Μήπως στέρεψαν τα παγκάρια και φταίει η «ιδιωτική λατρεία»;

Και μία «έκτη αίσθηση»:

■ Η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε καλοκαιρινά φεστιβάλ του δήμου Καστοριάς, εν μέσω του δεύτερου κύματος της εμφάνισης του κορωνοϊού στην πόλη της Καστοριάς και σε γύρω χωριά. Ενώ θα έπρεπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να εργάζεται για την ανοικοδόμηση Πολιτιστικού Κέντρου, την αναπαλαίωση της οικίας του ποιητή Αθ. Χριστόπουλου, την λειτουργία της «Αίγλης» στην Ομόνοια, τις μελέτες αναστήλωσης για το Μαθιουδάκη, το καθεστώς στα Βεργουλάδικα, την αξιοποίηση του κτηρίου των άλλοτε δημοτικών λουτρών...  Αυτά είναι πολιτισμός και θα δώσουν προοπτική στον τόπο.
Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1039
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/2/21

    Ξέχασες το έργο ζωής,τον ΥπερΣιβηρικό ( εε συγγνώμη,τον Υπερβαλκανικό ήθελα να πώ..) σιδηρόδρομο και το τραίνο που θα συνδέει την Καστορία με όλες τις βαλκανικές και ευρωπαικές μεγαλουπόλεις και εμπορευματικούς σταθμούς ( έτσι για να σκάσει ο Μόσκοβος που θέλει την γούνα έναν παρά για την ξινή Γκαλίνα...!!!)
    και την αναβάθμιση του αεροδρομίου 'Αριστοτέλης'με τις ασταμάτητες προσγειώσεις όλων των τσάρτερ,( τι Γκράντ Κανάρια και Γαλλική Ριβιέρα, εδώ γη του Πυρρός,γή Καστοριάς..)
    και αποκλειστικά γκρούπ με ιάπωνες τουρίστες και ελβετούς!!!!
    Αυτά ντέ τις συμφωνίες που κλείνει η δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης,( άλα της...)για να μην ξεφουρνίσω και το άλλο καλό.
    Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν το δημοτικό ντρίμ τίμ να επεξεργάζεται την ιδέα δημιουργίας αστεροσκοπείου στην θέση του'εκθεσιακού'κέντρου γούνας!!!Αφού λέει θα το γκρεμίσουν και στην θέση του Νααα μετά συγχωρήσεως ένα αστεροσκοπείο. Τύφλα να χεί το Ουμψάλα!!!
    Τα υπόλοιπα δεν σας τα λέω,θα τα προκάμουν άλλοι....

    Ο σαρκοβόρος Σκώληξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/2/21

      Κάτι τέτοιους.. γυρνούσε η κλούβα και τους μάζευε παλιά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/2/21

      Παρντόν...;;!!

      Ο σαρκοβόρος Σκώληξ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/2/21

      μην ξεχνάμε και το υδροδρομιο με κατευθείαν πτήση για Μόσχα, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Το Ντουμπάι μπορεί να περιμενει λίγο.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/2/21

      Είχαμε και ψηφιακούς νομάδες της Microsoft και της Google. Τύφλα να έχει το Silicon Valley.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ