11.3.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | μητροπολίτης
«Η πίστη στον Χριστό και η μετάνοιά μας είναι τα δυο φάρμακα που χρειαζόμαστε σήμερα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία», δήλωσε ο μητροπολίτης Καστοριάς τον Δεκαπενταύγουστο. Χρειάστηκε όμως και μία ομπρέλα.


* * *


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Η  έλευση του Σεπτεμβρίου είναι συνδυασμένη για τους περισσότερους με την αρχή του τέλους της καλοκαιρινής ανεμελιάς. Και το ξεκίνημα της νέας επαγγελματικής/εργασιακής σεζόν. Για κάποιους άλλους ενδεχομένως να αποτελεί τον μήνα παράτασης του καλοκαιριού. Και μάλλον με τους τελευταίους θα συμφωνούσα. Όχι γιατί θα δώσω την δική μου παράταση στις καλοκαιρινές διακοπές –εδώ που τα συζητάμε, μακάρι δηλαδή– αλλά επειδή περισσότερο απεχθάνομαι την καθιερωμένη ευχή (;) για «καλό Χειμώνα» που ξεστομίζεται από τους περισσότερους όταν συναντώνται μετά τις διακοπές τους.

Θαρρείς πως δεν υπάρχει ενδιάμεση εποχή, πριν τον Χειμώνα και μετά το Καλοκαίρι. Όπως και να έχει, η παράταση των καλοκαιρινών θερμοκρασιών καλά κρατεί και θα ήταν πραγματική ευκαιρία σε όσους μπορούν να ξεφύγουν από την επιστροφή τους στην καθημερινότητα, έστω και για κάποια «κλεφτά» τριήμερα.

Έτσι ή αλλιώς, το φετινό καλοκαίρι ήταν για όλους ανεξαιρέτως μια πολύ δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη εποχή. Προπαντός επειδή επισκιάστηκε από τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα αλλά και από την μειωμένη έλευση τουριστών, φυσικά ως αποτέλεσμα μετάδοσης του κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποτέλεσαν ασπίδα υπερμετάδοσης ή τουλάχιστον εκεί στόχευαν. 

Η μη τήρησή τους όμως έγινε αιτία αύξησης των κρουσμάτων, φτάνοντας ακόμα και τα 300 ημερησίως. Οι αντικοινωνικοί συμπολίτες μας, που έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την τήρηση των μέτρων, προτίμησαν να συγχρωτιστούν και να συνωστιστούν τόσο σε πριβέ πάρτυ –ή μη– όσο και για να φωτογραφηθούν σε κάποιο μαγικό ηλιοβασίλεμα. Όλα αυτά βέβαια είχαν τον υγειονομικό αντίκτυπο, ο οποίος καταγράφηκε από την στιγμή που επέστρεφαν μολυσμένοι από τις διακοπές τους δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η παραπάνω ανεύθυνη κοινωνική στάση ορισμένων που δεν μπόρεσαν να δείξουν την στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση εκπλήρωσης των δικών τους επιθυμιών, φυσικά επέφερε και τα ανάλογα δυσάρεστα συμβάντα. Με το γηροκομείο Ασβεστοχωρίου Θεσ/νικης να αποτελεί το αρνητικότερο παράδειγμα. Αλλά και πειστήριο για τους εναπομείναντες αμφισβητίες, των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η αμέλεια τήρησης των μέτρων. Διαβάζοντας, βλέποντας και ακούγοντας τις απόψεις των νέων για την ύπαρξη ή μη του κορωνοϊού, θυμήθηκα και όσους αναπαράγουν την «θεωρία» της επίπεδης γης!

Το μεγαλύτερο κακό γίνεται φυσικά μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου ο ένας «ψεκασμένος» βρίσκει διαδικτυακά τον άλλον και σιγά-σιγά ενώνονται και γίνονται αρκετοί. Όταν παλιότερα –χωρίς να υπάρχει το διαβολικό ίντερνετ– αναπαρήγαγαν τέτοιες ανοησίες, το κοινωνικό σύνολο τούς απομόνωνε και εν μέρει ελαχιστοποιούσε την επίδρασή τους, σε λιγότερο σκεπτόμενους πολίτες. Τώρα αυτό έχει γίνει παρελθόν, με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο της διαδικτυακής «απομόνωσης». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε μια σελίδα που είχε δημιουργηθεί σε γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας ζητούσαν να μην φοράνε μάσκα τα παιδιά τους στις σχολικές μονάδες! Δημοσιεύοντας κάθε είδους ανακρίβεια και μη επιστημονική άποψη, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως αντισυστημικούς κοκ. Τα αντανακλαστικά της ΔΗΕ αλλά και της αντίστοιχης δικαστικής αρχής ήταν άμεσα, με αποτέλεσμα να κλείσει μια σελίδα σποράς ψευδών ειδήσεων.

Και που φυσικά δεν θα ενδιέφερε κανέναν, αν οι επιπτώσεις από τις ανοησίες που καλούσαν τον κόσμο να κάνει, δεν επηρέαζε την δημόσια υγεία, την υγεία όλων μας. Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να επικεντρωθούν οι περισσότερες εκ των εμπλεκομένων αρχών, παρά στο «ελληνικό φιλότιμο» που είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. 



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | ζεύγος Κορεντσίδη
Ο δήμαρχος Καστοριάς με την σύζυγό του, τον βροχερό και μελαγχολικό  Δεκαπενταύγουστο στην Μαυριώτισσα.


* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, πως όταν κάποιος προβαίνει σε πράξεις παραβατικές, θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη συνέπεια ακόμη και τιμωρία. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η τωρινή κυβέρνηση να στηριχτεί στην λεγόμενη «ατομική ευθύνη των πολιτών». Πως θα μπορούσε να στηριχτεί σε κάτι τέτοιο, όταν στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα οδηγούν μεθυσμένοι παρασέρνοντας στον θάνατο πολλούς συμπολίτες τους; Για ποια ατομική ευθύνη κάνει λόγο η κυβέρνηση; Το μόνο που θα έχει αντίκτυπο –αλλά και αποτέλεσμα– είναι η τήρηση των νόμων και επιβολή τιμωριών σε όσους δεν τους τηρούν. Και αν οι νόμοι επιβάλλουν οποιοδήποτε είδος ποινής, αυτό θα πρέπει να γίνεται. «Τελεία, παύλα, παρένθεση» που έχει πει και η κ. Δούρου.

Απ’ όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από την τρέχουσα νομοθετική βουλή, φαίνεται πως έχουν αποκλειστεί ορισμένοι χώροι. Ηθελημένα ή άθελα τους, έχουν υποπέσει σε νομοθετική διγλωσσία. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η χρήση της μάσκας. Η οποία είναι υποχρεωτική σε διάφορους κλειστούς χώρους, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους συνδιαλλαζόμενους (βλ. δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ κα), αλλά δεν είναι υποχρεωτική στους κληρικούς και τους πιστούς κατά την παρουσία τους εντός των Εκκλησιών!

Και τώρα που το σκέφτομαι, η χρήση της δεν έγινε ούτε εντός του Προεδρικού Μεγάρου από τους παρευρισκόμενους κληρικούς κατά την τελευταία ορκωμοσία της 5ης Αυγούστου, παρουσία μάλιστα τόσο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της ΠτΔ κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ; 

Φαίνεται πως οι κληρικοί έχουν το θείο χάρισμα και αποκλείεται να νοσήσουν έστω και ασυμπτωματικά. Παρόλο που πολλοί εκ των κληρικών έχουν νοσήσει. Φαίνεται, υπήρξε διάστημα στην ζωή τους που δεν πίστεψαν αρκετά, με αποτέλεσμα να νοσήσουν και οι ίδιοι, πάντα με βάση τα συμπεράσματα απ’ όσα έχει πει ο μητροπολίτης Καστοριάς.

Συνάμα μοιάζει να αποκλείεται και το γεγονός να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για επίδειξη δύναμης της Εκκλησίας και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω. Απαντώντας συγχρόνως και στο ερώτημα «Who is the boss?».

Μιας και έγινε λόγος για τον μητροπολίτη Καστοριάς, καλό θα ήταν να ξαναθυμηθούμε τα όσα είπε με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου: «Η πίστη στον Χριστό και η μετάνοιά μας είναι τα δυο φάρμακα που χρειαζόμαστε σήμερα. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς και την πανδημία». 

Κατάλαβες αγαπητή ΟΔΟΣ; Μην φοράς μάσκα, μην κρατάς τις αποστάσεις παρά μόνο να μετανοείς και να πιστεύεις. Αυτά αρκούν και για να μην διαγνωστείς θετική στον κορωνοϊό, αλλά και για να μην τον μεταδώσεις. Βέβαια δεν είπε κάτι τέτοιο ευθέως, αλλά τι θα πείραζε εάν προσέθετε ότι και η κοινωνική-ατομική ευθύνη είναι αρετή και ήθος;

Αν πάλι επιχειρήσεις να επισκεφτείς κάποιον εκκλησιαστικό χώρο, να μην ανησυχείς για τυχόν κυρώσεις από την μη χρήση της μάσκας. Ο μητροπολίτης της πόλης σου και οι κληρικοί των ναών της, «παρόλο που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, θα αρκεστούν στις όποιες συστάσεις προς τους πιστούς, αλλά δεν είναι χωροφύλακες ή αστυνομικοί ώστε να υποχρεώσουν εφαρμογή της μάσκας». 

Κι αν πάλι θελήσεις συμβουλές εκκλησιαστικού περιεχομένου, δεν έχεις παρά να ρωτήσεις την «ριζοσπαστική» βουλευτή του νομού σου. Που με αφορμή δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, φάνηκε πως είναι περισσότερο εκκλησιαζομένη από εκείνους της Ν.Δ. πλειοδοτώντας και θυμίζοντας ότι...γάμοι δεν γίνονται πριν τον Δεκαπενταύγουστο. 

Μεταπηδώντας από την ριζοσπαστική συνιστώσα του ΣυΡιζΑ στην συντηρητική. Και μπράβο της εδώ που τα λέμε. Τα ψηφαλάκια είχαν, έχουν και θα έχουν σημασία.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1044.
Οι φωτογραφίες είναι του κ. Γιώργου Σπύρου από το flickr (gio_spirou).

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/3/21

    Απόλυτα σωστός ο κ. Σκόρδας. Προ ημερών έπεσε στην αντίληψη μου ένα βίντεο κλίπ κάποιου πατρός Β.Βολουδάκη στο διαδίκτυο με τίτλο'Αλίμονο σε όποιον κάνει το εμβόλιο του Σατανά'με 87 χιλιάδες θεάσεις!!!
    Ο σκοταδισμός και η ηλιθιότητα στο ζενίθ.....

    Έρρωσθε οι μη χριστιανόπληκτοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/3/21

    Χρειάστηκε μάσκα, όχι ομπρέλα. Αλλά δυστυχώς δεν τον συμβούλεψαν αυτοί με τις ομπρέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/3/21

    Πίσω από το Δήμαρχο, όλοι φορούν μάσκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/3/21

      Και μπροστά από το Δήμαρχο, κανείς!

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος12/3/21

    Το 50% από τα σχόλια αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
    Δεν νομίζετε ότι το παρακάνετε λιγάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ