26.3.21

Λόγος & Αντίλογος



Η καλλιέργεια του φασολιού
διέξοδος για τους εργαζομένους του Νομού μας

Η κοινωνία όλου του Νομού μας συγκλονίστηκε από τον θάνατο του συμπατριώτη μας εργάτη, που κατ’ αρχήν πιστέψαμε ότι οφείλετο στον κορωνοϊό, ο οποίος έκανε καθημερινά 200 χιλιόμετρα, για το πενιχρό μεροκάματο των 25 ευρώ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στα Γιαννιτσά.
Πότε θα ξυπνήσουμε και θα ζητήσουμε βοήθεια για την οικονομική μας σωτηρία; Ολόκληρος ο Νομός, πόλεις και χωριά, μειώνονται πληθυσμιακά, χάνονται.
Εδώ και 20 χρόνια λόγω της απραξίας του προϊόντος της γουναρικής, δέκα χιλιάδες και πλέον εργατών, βυθίζονται στα πιο θολωμένα νερά οι οποίοι γεννήθηκαν στη γουναρική, όπως ο μακαρίτης που έτρεχε στα μακρινά για  βιος του. 
Δυστυχώς ο Νομός μας λόγω της ορεινής κατά 85% φυσικής του διαμορφώσεως, δεν έχει ωφέλιμη μεγάλη καλλιεργήσιμη περιοχή και επί πλέον της μονοκαλλιέργειας κυρίως με σιτηρά περιορισμένης οικονομικής αποδόσεως των, δεν έχει πού να στηριχθεί.
Αλλά και δυστυχής είναι ο νομός, γιατί τα τελευταία 75 χρόνια η περιοχή μας έγινε το θέατρο μεγάλων πολεμικών γεγονότων, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Αλβανικό, και ένςας δεκαετής εσωτερικός ξεσηκωμός δημιούργησαν συνθήκες πολύ δύσκολες για τους κατοίκους μας, οι οποίοι άλλοι έφυγαν στις πόλεις, άλλοι χάθηκαν και καταστράφηκαν περιουσίες και δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν καλές καλλιεργητικές υποδομές και ο τόπος ρήμαξε κυριολεκτικά.
Τώρα ήρθε και η τρίτη συμφορά πιο καταστροφική, της κρίσης της γούνας, γιατί η διάρκειά της είναι πολύ μεγάλη, περίπου 20 χρόνια, και έφερε σε πραγματική απόγνωση την εργατική τάξη. Οι οποίοι φεύγουν οπουδήποτε για το όποιο πενιχρό μεροκάματο. Και το χειρότερο είναι ότι γνωρίζουν τους ξένους τόπους, αρκετοί μένουν μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών, των ευνοημένων από την φύση και την αξιοποίηση του κράτους και των κατοίκων τους.
Ευτυχώς στην δύσκολη και δυστυχή περίοδο 1940-1943 ο μακαριστός μητροπολίτης Νικηφόρος, έφερε αγωγό για την σωτηρία μας τον Ερυθρό Σταυρό, και με αυτόν τον τρόπο έσωσε την πόλη και τον Νομό.
Η σημερινή βοήθεια αναμένεται από το επίσημο κράτος όχι μόνο για προσωρινή διάσωση, αλλά και μελλοντική μας στήριξη με έργα αποδοτικά και μόνιμα για να ανακουφίσουν τους παραγωγούς μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε όσο ενεργό ακόμη πληθυσμό στον τόπο. Αυτό μπορεί να γίνει με την γεωργική μας ενασχόληση με ένα γεωργικό προϊόν, όπως είναι τα φασόλια, το οποίο καλλιεργείται ακόμη με κάποια αξία και εμπορική ζήτηση, λόγω της καλής του ποιότητος, του μεγάλου μεγέθους, της ιδιαίτερης γεύσεώς του, διαπιστωμένης από διεθνείς, οργανισμούς οι οποίοι τα πιστοποιούν. Καθώς τα καστοριανά φασόλια, πλεονεκτούν από τις διάφορες περιοχές και χώρες του εξωτερικού.
Εδώ η πολιτεία να προστρέξει με μεγάλο ενδιαφέρον να διασώσει, όσο γίνεται με σειρά αρδευτικών έργων όπως φραγμάτων, διευθέτηση χειμάρρων, διανοίξεις νέων καλλιεργητικών χώρων, έργων που βοηθούν την γεωργία για την ανάπτυξή της και την χρησιμότητά της για το καλό του τόπου μας και της χώρας. Η περιοχή μας είχε πληθυσμό 60 χιλιάδες και τώρα αριθμεί μετά βίας 35 χιλιάδες. Που θα πάει άλλο; Θα σβήσει!
Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο καθυστερήσεως και αναβολής. Συντονισμένα με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, τους γεωπόνους, τους ειδικούς επιστήμονες να κρατήσουμε τον Νομό, την πόλη Καστοριά, η οποία με την οικοδομική της ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, θα γίνει μια φωλιά για τα ουράνια πτηνά.
Λοιπόν, συμπερασματικά ξανά ζητάμε άμεση επέμβαση, με τα πρώτα αποτελέσματα για την καλλιεργητική νέα περίοδο, για το γενικότερο όφελος της πατρίδος και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, η οποία θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην βοήθεια κυρίως για το καλό της.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νίκος Α. Πρώιος

ΥΣ 1: Και πιο συγκεκριμένα: στην καλλιέργεια του φασολιού, όπου πλεονεκτούμε έναντι όλων, θα πρέπει να δοθεί πριμοδότηση περίπου διακόσια ευρώ κατά στρέμμα, για να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε φασόλια με καλάμια, όπου απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια και θα μπορούσε να απορροφήσει την προσφορά εργασίας προς το γενικό όφελος του νομού μας, για να μη αναγκάζονται να ξενιτεύονται για το ημερομίσθιο (της πείνας).

ΥΓ 2: Η εγχώρια παραγωγή φασολιού μας, φθάνει το 35% της καταναλώσεως, οπότε υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην Καστοριά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1047

32 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/3/21

    Ο Περιφερειαρχης θεωρεί την Ντομάτα τοπικό Καστοριάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/21

      Έχει την καλύτερη αεροδυναμική. Δεν έχει απόκλιση από τον στόχο όταν την εκτοξεύσεις. Οπότε κύριε περιφερειάρχη, καλύψου καλά στις επόμενες εκλογές.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/3/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/21

      Σιγά μη μείνει στην Καστοριά.... Με τα λεφτά που θα μαζέψουν(οι δύο τους) θα πάει σε κάποιο νησί να ζήσει τον καινούργιο έρωτα του....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/3/21

    Μπορώ να ρωτήσω πόσα παίρνει ένας εργάτης που δουλεύει στα φασόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/21

      10 οκάδες φασόλια....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/3/21

      10 οκάδες φασόλια = πόσες δραχμές;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/3/21

      Το κουίζ της βδομάδος. Για δυνατούς λύτες. Δημοτικούς και μή....

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/3/21

    Γιατί είχα την εντύπωση ότι o Πετράκης ήταν καθηγητής φυσικής; Μάλλον για την εφεύρεση της μονάδας κυβικό νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/21

      όχι ρε φίλε. Σταματωτάς είναι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος27/3/21

    Κατι δεν μου ταιριάζει ρε παιδιά σε αυτήν την λογική. Από την μία ζητάμε να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και από την άλλη o Ζήσης ζητάει «Ρυθμίσεις για τους αλλοδαπούς εποχικούς αγρεργάτες» Μήπως τον θέμα κολλάει στην πληρωμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/21

      Και γιατί να δουλεύουν αλλοδαποί και όχι αυτοί που επιδοτούνται με επιδόματα αεργίας....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/3/21

      Γιατί έχουν πληρώσει και έχουν δικαίωμα ανεργίας. Εκτός αυτού άν εγώ είμαι καθηγητής ή χασάπης δεν ξέρω από φασόλια.
      Να δουλέψω δηλαδή για 2 ευρώ την ώρα για να τα κονομήσει ο μεσάζων;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/3/21

      Ναί λεβέντη μου να δουλέψης για δύο Ευρώ. Να συμβάλης στην παραγωγή μέχρι να ξαναγίνης καθηγητής και χασάπης.....

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος27/3/21

      Εσύ και οι όμοιοι σου γιατί δεν πηγαίνετε να δουλέψετε στα φασόλια μιά και σας αρέσει τόσο το επάγγελμα. Η μήπως είσαι ο εκμεταλλευτής που πληρώνει τα δύο ευρώ χωρίς ασφάλεια και ενοχλεί και τις γυναίκες σεξουαλικά .

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28/3/21

      Κατάλαβα της κοινωνικιάς αριστεράς επαναστάτης...!!!
      Το χάσαμ'το κορμί πατριώτ'....
      Εγώ κύριε μαλάκα για να μαζέψω τα λεφτά να σπουδάσω αυτό που έγινα ( ιπτάμενος πολιτικής αεροπορίας) δούλευα στην λαχαναγορά,ξεφορτώνοντας σακκιά πατάτες από το τριαξονικό τρείς η ώρα την νύχτα για μήνες.
      Άντε όλα τα λέσια μου μάθατε για κοινωνική δικαιοσύνη και εκμετάλλευση.
      Άντε πάτε να δουλέψετε να ξεστραβωθείτε να γίνετε άνθρωποι.
      Και στα φασόλια και στα μήλα κι όπου χρειαστεί. Όποιος δουλεύει ζεί,ο κηφήνας πεινάει και ιδιαίτερα τα κομματόσκυλα.
      Τι είναι καλύτερα να παίρνεις δύο ευρώ ή τίποτα και να 'παντελονιάζεις'την σύνταξη του γέρου...;
      Καλά το έλεγε ο μακαρίτης ο Καργάκος,οι νέοι 'έλληνες'φοβούνται να δουλέψουν...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος29/3/21

      Απαξιώ να κατέβω στο επίπεδο ενός φασιστοειδούς στοιχείου που υπερασπίζει την δουλεία. Τώρα καταλαβαίνω γιατί η κοινωνική δικαιοσύνη ταυτίζεται με την αριστερά. Σε διαβεβαιώνω ότι σπούδασα δουλεύοντας και δε πανταλονιασα, όπως λες την σύνταξη του γέρου. Αλλά όποιος βλέπει κομμουνιστές σε κάθε γωνία χρειάζεται ψυχίατρο. Πάρε το χάπι σου να ηρεμησεις ιπτάμενε πολιτικής αεροπορίας πριν ρίξεις το αεροπλάνο και σκοτώσεις τους επιβάτες.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος29/3/21

      Με δύο ευρώ την ώρα φίλε και πέντε κατοσταρικα ενοίκιο είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις της πείνας όσες ώρες και να δουλέψεις.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος29/3/21

      "δούλευα στην λαχαναγορά,ξεφορτώνοντας σακκιά πατάτες από το τριαξονικό τρείς η ώρα την νύχτα για μήνες"

      Μπράβο στο παλικάρι. Τέτοιους χρειάζεται η πατρίδα για να προκόψη.
      Ελπίζω ο εργοδότης να μην σε χαιρετούσε από αγροτικό μερσεντές.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος29/3/21

      Πέρα από την ειρωνία,πάντος εγώ πρόκοψα στον βαθμό που πρόκοψα δουλεύοντας και σπούδασα μόνος μου επειδή ο μακαρίτης ο πατέρας μου δεν είχε την δυνατότητα
      να βοηθήσει ( για όσους γνωρίζουν πανάκριβες ιδιωτικές σπουδές....) Όταν χρειαζόμουν εργασία, δεν ρωτούσα το αφεντικό πόσα δίνει αλλά εάν δίνει δουλειά.
      Εάν εσύ απορρίπτεις το μοντέλο όταν έχης ανάγκη δουλεύεις ότι κι όπου βρίσκεις,μπορείς να συνεχίσεις να ζείς με τα επιδόματα αλλά να ξέρεις ότι η αγελάδα βγάζει φίξ ποσότητα γάλακτος κι άν τελειώσει,όσο κι αν την αρμέγης'καπούτ,φινίτο.....

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος30/3/21

      Κανένας δεν κατηγορεί κάποιον που δέχεται μία οποιοδήποτε δουλειά από ανάγκη. Αλίμονο. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η κοινή λογική είναι πώς ένας άνθρωπος που υπέφερε τέτοια εκμετάλλευση όχι μόνο την δέχεται αλλά και απαιτεί να εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Φυσικά είναι δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι θέλεις και να δεχεσαι οτι θέλεις αλλά δεν μπορείς να κατηγορείς τους άλλους και να τους αποκαλείς μαλάκες και τα υπόλοιπα επειδή αρνούνται να γίνουν σκλάβοι.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος30/3/21

      Η κοινή λογική λέει πώς όταν καίγεται το σκάφος,πρώτα σβήνεις την πυρκαιά και μετά εξετάζεις όλα τα υπόλοιπα. Συνεπώς όταν έχεις απόλυτη ανάγκη για δουλειά,αρπάζεις την πρώτη τυχούσα και συν τω χρόνω κοιτάζεις να βρείς άλλη καλύτερη. Επίσης δεν απαίτησα την όποια εφαρμογή σε κανέναν.
      Αυτό που λέω και το λέει η ίδια η ζωή είναι ότι καλύτερα ψίχουλα και με την προοπτική να την βελτιώσης/αλλάξης παρά να είσαι άεργος και απένταρος στο έλεος των καταστάσεων.
      Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι το μοντέλο των συνεχόμενων επιδομάτων από το κράτος Πατερούλη δεν βγάζει πουθενά διότι δεν παράγει πλούτο.
      Ίσα ίσα αφαιρεί πόρους από άλλες κοινωνικές ανάγκες.
      Κι εγώ θέλω να δουλεύω και να βγάζω ένα σκασμό λεφτά. Γίνεται;
      Υπάρχει εκεί έξω στην αγορά;
      Εσύ μπορείς να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας που να χρυσοπληρωνόμαστε και με τις καλύτερες συνθήκες;
      Καλοί είναι οι αφορισμοί και οι σηκωμένες γροθιές αλλά όταν η χώρα ζεί με δανεικά δεκαετίες τώρα για να πληρώνει το Δημόσιο και επιδόματα τότε ήδη το αεροσκάφος Ελλάς και ο μεγάλος ασθενής επιβάτης του τουτέστιν η ελλαδική κοινωνία έχουν ήδη περιέλθει σε απώλεια στήριξης και μη αναστρέψιμη περιδίνηση που λέμε στην αεροπορία με αναπόφευκτο τέλος.
      Όσοι ζούν στην νιρβάνα του άκρατου κρατικού 'προστατευτισμού'η παραίνεση στα μεγάφωνα είναι προσθετείτε σφιχτά και λάβατε θέσεις αναγκαστικής προσγείωσης.....
      Ευοί ευάν

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος30/3/21

      Θα σου έκανε καλό αν διάβαζες λίγο Μαρξ, όπως κάνουν όλοι οι καλοί καπιταλιστές, για να καταλάβεις πώς δουλεύει ο καπιταλισμός και γιατί εκατομμύρια εργάτες πρέπει να δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Δεν σου το λέω για να αλλάξεις γνώμη απλώς για να ευρύνεις τον οικονομικό σου ορίζοντα πέρα από τις θεωρίες του Friedman και των Chicago Boys..
      Η χώρα δεν φαλήρησε απο το πεντακοσάρικο του επιδόματος στην άπορη γιαγιά ή στον πατέρα τριών παιδιών αλλά από το πλιάτσικο μερικών φιλαράκων της εκάστοτε κυβέρνησης που βούτηξαν δισεκατομμύρια.
      Μια και αντιπαθείς τους συντρόφους, από ότι ξέρω το ΚΚΕ (και δεν είμαι του ΚΚΕ) είναι το μόνο κόμμα που δέν κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα, οπότε δεν φέρει καμμία ευθύνη για το τι συμβαίνει.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος30/3/21

      Καταρχήν θερμές ευχαριστίες για την συμβουλή ανάγνωσης του Μάρξ.
      Θα το λάβω σοβαρά υπόψιν.
      Ίσως θα σου έκανε επίσης καλό για την ιστορία του Χολομοντόρ και τον πατερούλη Στάλιν....
      Πάντως περίμενε και θα δούμε ποιό μοντέλο οικονομίας στο τέλος θα δουλέψει. Της ελεύθερης αγοράς ή του άκρατου κρατικού παρεμβατισμού ελέγχου.
      Απ'ότι πήρε τ'αυτί μου πάντως ακόμα και ο παράδεισος της Κούβας άρχισε να επιτρέπει την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα. Η Βόρειος Κορέα του σύντροφου Κίμ, ακόμη το σκέφτεται.
      Αα και που'σαι,στην γραμμή για το επίδομα αεργίας και θα είσαι περήφανος που μπορείς να φωνάζεις ελεύθερα ότι πεινάς.
      Βενσερέμος σύντροφοι....

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος31/3/21

      Είσαι φίλε δεν έχεις σωτηρία. Δεν κατάλαβες τίποτα από ότι σου είπα. Σου μίλησα εγώ για Στάλιν, Κιμ και τους λοιπούς. Ξέχασες τον Μαδούρο και τον Ιγγλέσιας στην Ισπανία για συμπληρώσουμε τα παραμύθι που ακούμε εδώ και χρόνια από τον Μητσοτάκη και την Χρυσή Αυγή. Μιλάμε για την Ελλάδα φίλε και όχι για την Κούβα (γνωστή και ώς Μπουρδέλο των Αμερικανών στην εποχή του Μπατίστα). Μη μιλαμε για κράτη που δεν ξέρουμε ούτε που βρίσκονται στον χάρτη. Θα ήθελα πολύ να ξέρω πόσες μέρες θα είχε επιβιώσει η καπιταλιστική Ελλάδα και οι εξυπνάκες όπως εσύ, με μποϊκοτάζ όπως αυτό της Κούβας.
      Το Venceremos ήταν ο ύμνος του κόμματος του Allende στις εκλογές του 1970, κυβέρνηση που έριξε ο Pinochet με αιματηρό πραξικόπημα. Αν ο Pinochet και οι όμοιοί του είναι το είδωλο σου Καημένη Ελλάδα, καημένη Καστοριά.
      εγέρθητι (αυτο σου πάει περισσότερο)

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος31/3/21

      Θερμή παράκλησις οι απαντήσεις επί του πρακτέου....

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος27/3/21

    Ο Γιάνης ονειρεύεται ακόμη την γούνα... Ούτε τέκι θα βρει να ράψει σε ενάμιση χρόνο που θα επιστρέψει στην [….] Με τον σταματωτά [….]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/21

      Καμένο χαρτί
      Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία
      [....]

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ