8.6.21

ΟΔΟΣ: Ούτε μία λέξη


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.10.2020 | 1051


Η κραυγαλέα απουσία εκπροσώπων της Καστοριάς από την σύσκεψη, είτε σε επίπεδο Π.Ε. και αντιπεριφερειάρχη, είτε σε επίπεδο βουλευτή, είτε πολύ περισσότερο σε επίπεδο δήμων και ειδικά του Δήμου Καστοριάς, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πόλη βρέθηκε από σπόντα στο πρόγραμμα και την περιοδεία της υπουργού και πως ο κ. Γ. Κασαπίδης, δηλ. ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κράτησε απ’ έξω την Καστοριά από την διοργάνωση αυτή στο αρχικό της πλάνο. Πολύ απλά.

 
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Δήμου Καστοριάς και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, προβλήθηκε πριν αρκετές πια ημέρες, η ιδιαίτερη τιμή του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη από την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη. 

Η οποία σε δηλώσεις της, αναφέροντας ότι η Καστοριά «έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει μία φυσιογνωμία υψηλής ποιότητας και να επενδύσει πάνω σε αυτήν με σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες και αντιλήψεις, διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει και θα στηρίξει τις ενέργειες του Δήμου Καστοριάς». Ποιο αόριστες αναφορές και διαβεβαιώσεις, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν. Είτε σε Κίσσαμο είτε σε Σάμο, θα μπορούσαν παντού να πατούν γάντι.
 
«Εμείς» —σημειώνεται ο μεγαλοπρεπής πληθυντικός—«από την πλευρά μας» ανταπάντησε ο δήμαρχος Καστοριάς, «με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε στην υπουργό, θέλουμε να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με μεγαλύτερη ένταση, το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει ο τόπος μας».

Έτσι αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Καστοριάς, παρουσιάζοντας την επίσκεψη της υπουργού ως... προσωπικό θέμα του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς και όσων περιλαμβάνει το «εμείς». 

Και αυτή η απάντηση, ταιριάζει γάντι σε Σάμο και Κίσσαμο και σε όλη την Οικουμένη. Καθώς δεν υπάρχει τόπος που να μη πιστεύει ότι κομίζει τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. 

Πάντως η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και το βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς – δεν έχει απ’ αυτό η Κίσσαμος ούτε η Σάμος– και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας βρήκε ότι «είναι πραγματικά ένα κόσμημα για την περιοχή». Χαρακτήρισε τα εκθέματα μοναδικά. «Όλες οι εικόνες οι οποίες φιλοξενούνται είναι πολιτιστικά αγαθά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στα εγχειρίδια των φοιτητών της Βυζαντινής Αρχαιολογίας», τονίσθηκε στην ίδια ανακοίνωση. Και πράγματι αυτή είναι μια προνομία της Καστοριάς που δεν έχουν άλλες πόλεις.




«Ιδιαίτερη τιμή η σημερινή επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, η οποία αναφέροντας ότι η Καστοριά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει μία φυσιογνωμία υψηλής ποιότητας και να επενδύσει πάνω σε αυτήν με σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες και αντιλήψεις, διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει και θα στηρίξει τις ενέργειες του Δήμου Καστοριάς. Εμείς από την πλευρά μας, με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε στην Υπουργό, θέλουμε να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με μεγαλύτερη ένταση, το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει ο τόπος μας». 

Ιωάννης Κορεντσίδης


* * *

«ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε τον τρόπο το Μουσείο να προβληθεί περισσότερο, να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και αυτό θα προκύψει από την συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου και γενικά των τοπικών φορέων με το ΥΠΠΟΑ». 

«Να δούμε πώς θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερους χώρους που θα επιτρέψουν μία μόνιμη έκθεση, η οποία θα προσκαλεί τον επισκέπτη να αφιερώνει περισσότερο χρόνο και να ψυχαγωγείται από τα σπάνια εκθέματά του» κατέληξε στην ανακοίνωσή της η υπουργός, αφήνοντας προφανείς αιχμές για την αδιαφορία των φορέων να προβάλλουν το Μουσείο της Καστοριάς. Κανείς τους δεν κατάλαβε. 

Όμως, αναφορικά με την υπουργική επίσκεψη, αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού, βρέθηκε Καστοριά παρεμπιπτόντως, από σύμπτωση και ελέω κορωνοϊού, και δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα η επίσκεψη σε Καστοριά και τους πολιτικούς αξιωματούχους της. 

Συνεπώς δεν είχε γίνει καμμιά προετοιμασία για την συνάντηση με τους φορείς της Καστοριάς. Ούτε από την υπουργό, ούτε από τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάνννη Κορεντσίδη που οχυρώθηκε πίσω από τα τετριμμένα. Όπως και η υπουργός άλλωστε.




Ούτε μισή λέξη στην Εταιρεία Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπό τον κ. Γεώργιο Κασαπίδη, για τους βυζαντινούς ναούς της Καστοριάς, τις καταπληκτικές αγιογραφίες και εικόνες, τα βυζαντινά τείχη και όσα ο δήμαρχος Καστοριάς δήλωσε μεγαλοπρεπώς μετά την συνάντηση με την κ. Μενδώνη. Ούτε βέβαια μισή λέξη και για το θαυμαστό Βυζαντινό Μουσείο.



* * *


ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η τριήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου ήταν στην Θεσσαλονίκη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Αμφίπολη. Η επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν προγραμματισμένη αποκλειστικά για την Κοζάνη, αλλά εν τέλει διοργανώθηκε στην Καστοριά, λόγω των ειδικών υγειονομικών μέτρων που επεβλήθησαν την προηγουμένη, στην Π.Ε. Κοζάνης. 

Ήταν σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας της υπουργού με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη (με το πλούσιο όραμά του για τους κατοίκους, σε κοτέτσια,  μποστάνια κλπ), στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε είχε συζητηθεί και η συμβολή του Πολιτισμού στην μεταλιγνιτική εποχή στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. 

Έτσι την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά η ευρεία περιφερειακή σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, του Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και των διευθυντών των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Και πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, ακριβώς λόγω του κορωνοϊού. 

Η κραυγαλέα απουσία εκπροσώπων της Καστοριάς από την σύσκεψη αυτή, είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και αντιπεριφερειάρχη, είτε σε επίπεδο βουλευτή, είτε πολύ περισσότερο σε επίπεδο Δήμων και ειδικά του Δήμου Καστοριάς, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πόλη βρέθηκε από σπόντα στο πρόγραμμα και την περιοδεία της υπουργού, και πως ο Γεώργιος Κασαπίδης, δηλαδή ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κράτησε απ’ έξω την Καστοριά από την διοργάνωση αυτή στο αρχικό της πλάνο. Πολύ απλά. 


Εκτάκτως στην Καστοριά


Και για την σκανδαλώδη αυτή παράλειψη που απηχεί την στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που δεν αναβαθμίζει αλλά υποβαθμίζει την Καστοριά, σιωπή βοώντος εν τη ερήμω.


* * *


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ που έγινε από ανάγκη στην πόλη της Καστοριάς, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής: «Στη σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, είδαμε πώς θα απορροφηθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι πόροι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου με την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν, μέχρι το τέλος του 2023».

Και ενώ είναι όλα αυτά τα γεγονότα που πραγματικά συνέβησαν, ο Δήμος Καστοριάς έσπευσε να εκμεταλλευθεί την σύμπτωση και το τυχαίο γεγονός για να τα προβάλλει ως κατόρθωμα του Δήμου Καστοριάς και της δημοτικής αρχής. Πότε; 

Όταν τις ίδιες ημέρες, αυτές τις μέρες, η Εταιρεία Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπό τον κ. Γεώργιο Κασαπίδη και την άνευρη στάση των εκλεγμένων της Καστοριάς, στο πλαίσιο της νέας πορείας και στρατηγικής για τον τουρισμό στην Δυτική Μακεδονία και ειδικά την Καστοριά, πέρα από την… βιοποικιλότητα και τις γνωστές αερολογίες, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα άγρια βουνά και άγρια φύση τα αρχοντικά, τα γεφύρια κ.λπ. —που αναφέρει στο κάλεσμα για την συμμετοχή των πολιτών στην τελική επιλογή του επίσημου λογοτύπου της Εταιρείας, μεταξύ δύο γραφικών σχεδίων που νομίζεις ότι ανήκουν στο Οντάριο του Καναδά και όχι στην Δυτική Μακεδονία, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ούτε ειδικά στο σπουδαίο (από τα πιο σημαντικά του είδους) Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς, αλλά ούτε και για τον θησαυρό των Βυζαντινών Εκκλησιών της Καστοριάς, με την απίστευτη αρχιτεκτονική τους και τον διάκοσμο σε αγιογραφίες κλπ. 

Η Καστοριά των 72 βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών για τις οποίες μηρυκάζουν –πάντα πολιτικά εννοείται– η κ. Μαρία Αντωνίου, ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Ιωάννης  Κορεντσίδης ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, δεν έχει τίποτε άλλο ενδιαφέρον να δείξει παρά μόνο αυτά που αναφέρονται στο θέμα «τι μπορείτε να επισκεφθείτε στην Καστοριά εκτός από την λίμνη»: λιμναίο οικισμό, σπηλιά δράκου, ενυδρείο, Νεστόριο, λαογραφικά μουσεία, απολιθωμένο δάσος Νοστίμου, Ντουλτσό, πλίνθινα σπίτια στα Κορέστεια, τον καταρράκτη της Αγίας Άννας...



«Το λογότυπο μας αποτυπώνει και αντιπροσωπεύει την Δυτική Μακεδονία, μια Περιφέρεια που χαρακτηρίζεται από τις λίμνες και τα ποτάμια, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με γεφύρια και αρχοντικά, την άγρια φύση και ζωή καθώς και τη βιοποικιλότητά της!»

Εταιρεία Τουρισμού 
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


* * *


ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΛΕΞΗ λέξη στους βυζαντινούς ναούς, τις καταπληκτικές αγιογραφίες και εικόνες, τα βυζαντινά τείχη και όσα ο δήμαρχος Καστοριάς δήλωσε μεγαλοπρεπώς μετά την συνάντηση με την κ. Μενδώνη, ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με μεγαλύτερη ένταση (!) ως τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει ο τόπος.  Ούτε βέβαια μισή λέξη και για το θαυμαστό Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.

Και για την σκανδαλώδη αυτή παράλειψη που απηχεί την στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που δεν αναβαθμίζει αλλά υποβαθμίζει την Καστοριά, σιωπή βοώντος εν τη ερήμω. 




Φωτογραφία: Ο Άγιος Κοσμάς ο Ανάργυρος (λεπτομέρεια) του Φράγγου Κατελάνου στην Παναγία Ρασιώτισσα (1553) της Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1051.



6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/6/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/6/21

    Δήμαρχε, εξήγησε σε παρακαλώ στο κοινό σου, τι ακριβώς υποσχέθηκες στον Κασαπίδη όταν ήρθε στο γραφείο σου και για ποια εγκαίνια ετοιμαζόταν η Μενδώνη [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/6/21

      Νομίζε πως δεν θα τα μάθουν οι πολίτες....

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/6/21

    Καημένη αρχόντισσα. Έγινες μπαλάκι στα κομματικά παιχνίδια των τυχοδιωκτών της Νέας Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/6/21

      Όποιος - οποια και να είναι βουλευτές ΝΔ Καστοριάς είμαστε καταδικασμενοι στην παρακμή... Μόνο για το μισθό τη δόξα και την αμακα αυτοκίνητο και συνοδό...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/6/21

    Δεν φτάνει να έχεις βυζαντινούς ναούς, καταπληκτικές αγιογραφίες και εικόνες, βυζαντινά τείχη και Βυζαντινό Μουσείο. Πρέπει να ξέρεις και να τα δείχνεις. Όταν όμως βολεύεις άχρηστους κουμπάρους έχεις πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ