8.9.21

ΟΔΟΣ: Προς το τέλος του 2020


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.12.2020 | 1059


Όλοι αυτοί στα σίγουρα σκυμμένοι στα γραφεία τους, εργάζονται νυχθημερόν επιλύοντας τα προβλήματα της Καστοριάς. Αρκεί ένα βλέμμα ολόγυρα για όσους έχουν αμφιβολίες ότι συντελείται μεγάλο έργο. 



Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ, υποτίθεται ότι, ντύθηκε στα γιορτινά της για την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 και Πρωτοχρονιάς 2021. Εργάτες του δήμου Καστοριάς όλες τις προηγούμενες ημέρες επιμελούνται για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που περιλαμβάνει αρκετά νέα στοιχεία. 

Μερικά δεν είναι ακριβώς άσχημα κάποια άλλα ίσως και να είναι όμορφα. Αυτό όμως που «έκλεψε» κυριολεκτικά την παράσταση είναι το σύμπλεγμα της φάτνης μπροστά από το δημαρχείο. Στην πιο ανώδυνη περίπτωση, αμφιλεγόμενη σύνθεση χωρίς καμιά πρωτοτυπία.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ενώ ο φωτεινός εορταστικός διάκοσμος λειτουργεί αποκλειστικά για την νύχτα —και ειδικά φέτος ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελάχιστοι— αυτό πέρασε απαρατήρητο, ενώ θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψη για μια δίκαιη και αναλογική ανάπτυξη του διάκοσμου σε εδαφικές περιοχές. Όμως ο Δήμος Καστοριάς τον εγκατέστησε με την ίδια, άκρως προσβλητικής φιλοσοφίας των προηγούμενων ετών.

Τοποθετήθηκε λοιπόν ο διάκοσμος στα πλατάνια των σημαντικών παραλιών, που πράγματι σχηματίζουν ένα όμορφο φωτεινό στεφάνι, στην είσοδο της πόλης, στους "εμπορικούς" δρόμους και κεντρικές πλατείες (πλατείες να τις κάνει ο Θεός δηλαδή). Όπου όμως το βράδυ δεν κυκλοφορεί ψυχή. 

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος δηλαδή τοποθετήθηκε και φέτος με αποδέκτες τους προσερχόμενους στην πόλη τουρίστες που φέτος δεν θα έλθουν σίγουρα και την εμπορική κίνηση που δεν υπάρχει. Όπως και τις καφετέριες των παραλιακών ζωνών. 

Τίποτε δεν άλλαξε σ’ αυτό το θέμα. Η δημοτική αρχή καλύπτεται από τους "προλαλήσαντες" δημάρχους κυρίως από τα λάθη τους. Ενώ είχε μια θαυμάσια ευκαιρία να κάνει την διαφορά. Να προσδώσει τιμή στις γειτονιές της πόλης απλώνοντας αναλογικά και με κάποιο σχεδιασμό τα φώτα και στολίδια. 

* * *



Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος τοποθετήθηκε και φέτος με αποδέκτες τους προσερχόμενους στην πόλη τουρίστες που φέτος δεν θα έλθουν σίγουρα, και την εμπορική κίνηση που δεν υπάρχει. Όπως και τις καφετέριες των παραλιακών ζωνών. Οι μόνιμοι κάτοικοι των υπόλοιπων κεντρικών ή λιγότερο κύριων δρόμων και περιοχών, δεν άξιζαν ούτε και σ’ αυτή την συγκυρία κορωνοϊού και lockdown, φροντίδας διακοσμητικού φωτός.


* * *

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Καστοριάς (και) της εποχής Ιωάννη Κορεντσίδη και των αργόσχολων συμβούλων του, ακόμη και σ’ αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς στην εποχή του κορωνοϊού και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, οι μόνιμοι κάτοικοι των υπόλοιπων κεντρικών ή λιγότερο κύριων δρόμων και περιοχών, δεν άξιζαν ούτε και σ’ αυτή την συγκυρία κορωνοϊού και lockdown, φροντίδας διακοσμητικού φωτός. Ώστε ακόμη και εάν μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να έχουν την δυνατότητα να χαίρονται τουλάχιστον, κάποιο διάκοσμο των Χριστουγέννων.

Δηλαδή στην Καστοριά ή θα πρέπει να κατοικείς ή και να «βλέπεις» από το σπίτι σου σε παραλίες ή να είσαι μέλος της στρατιάς των προσωπικών συμβούλων του δημάρχου Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη για την εξαιρετική προνομία της θέασης του στούντιο της φάτνης μπροστά στο δημαρχείο. Τα κατά την γνώμη τους «καλύτερα» για τους ίδιους και μόνο. Θα σκοτώνουν βέβαια έτσι τις αδρά αμειβόμενες ώρες τους. 

Δεν γίνεται αναφορά σε απλούς δημοτικούς συμβούλους και αξιωματούχους (αντιδημάρχους, δήμαρχο κ.ο.κ.) διότι όλοι  αυτοί στα σίγουρα σκυμμένοι στα γραφεία τους, εργάζονται νυχθημερόν επιλύοντας τα προβλήματα της Καστοριάς. Αρκεί ένα βλέμμα ολόγυρα για όσους έχουν αμφιβολίες ότι συντελείται μεγάλο έργο. 

Αλλά ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, αναλώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ύστερα από την Απελευθέρωση της Πόλης που ανέλαβε η ΔΕΥΑ Καστοριάς με τον πρόεδρό της, έγραψε ιστορία και ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης με την πανδημία. Όμως το 2021 ίσως τους κάνει σοφότερους. 

* * *


ΟΔΟΣ 17.12.2020 | 1059 | σ.4

ΟΔΟΣ 17.12.2020 | 1059 | σ.5


* * *

ΦΕΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ επίσης δεν θα εορτασθούν τα καρναβάλια της Καστοριάς, τα επονομασθέντα «Ραγκουτσάρια». Τον Μάρτιο του 2021 θα συμπληρώνεται με την ευκαιρία ένα έτος, στην διάρκεια του οποίου η ατμόσφαιρα της Καστοριάς θα είναι απαλλαγμένη —για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια— από κάποιους πνιγηρούς ήχους σλαβικής προέλευσης.

Το ότι είναι σλαβικής κανένα φυσιολογικά δεν ενοχλεί. Θα μπορούσαν να είναι καλοδεχούμενοι. Το ότι παρουσιάζονται ως «παραδοσιακά ακούσματα της Καστοριάς», είναι όμως πρόβλημα.

Το ότι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί εκμεταλλεύονται την πλαστογραφία, είναι κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Ώστε ύστερα από πολλά χρόνια η Καστοριά θα είναι απαλλαγμένη-free από το φεστιβάλ σλαβικών μουσικών σπουδών, που υποτίθεται ότι διανθίζει και τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Μέσα στην κρίση, είναι μια λύση.

Ίσως έτσι ο Δήμος Καστοριάς έχει τον χρόνο (αν διαθέτει φυσικά και την πολιτική βούληση) να επανεξετάσει την συνολική θέση-στρατηγική του επίσημου φορέα των διοργανώσεων —του Δήμου δηλαδή— να τοποθετηθούν σε νέα βάση οι πάσης φύσεως εορτασμοί και το στίγμα της Καστοριάς. 

Ως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022 που ελπίζεται να έχει ξεπεραστεί η πανδημία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις ότι το πρόβλημα της πανδημίας θα παραμείνει έστω και πιο περιορισμένη ως τα μέσα του 2022. 

Σε μια αποτοξινωμένη από την μουσική καταπίεση Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς θα έχει την ευκαιρία να επαναχαράξει τις θέσεις του. Εκτός κι αν διατηρήσει την Καστοριά στην πλάνη, την ψευδαίσθηση και τον αισθητικό κατήφορο μιας πλαστογραφημένης παράδοσης. Ειδάλλως προλαβαίνει να αποφασίσει να ανασύρει την παράδοση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής εφ’ όσον κρίνει ότι είναι απαραίτητες στους εορτασμούς των Χριστουγέννων. 


* * *



Ίσως έτσι ο Δήμος Καστοριάς έχει τον χρόνο (αν διαθέτει φυσικά και την πολιτική βούληση) να επανεξετάσει την συνολική θέση-στρατηγική του και να τοποθετηθούν σε νέα βάση οι πάσης φύσεως εορτασμοί και το στίγμα της πόλης. Σε μια αποτοξινωμένη από την μουσική καταπίεση Καστοριά, ο δήμος θα έχει την ευκαιρία να επαναχαράξει τις θέσεις του. Εκτός κι αν διατηρήσει την Καστοριά στην πλάνη, την ψευδαίσθηση και τον αισθητικό κατήφορο μιας πλαστογραφημένης παράδοσης.



* * *

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα είναι και οι ανοικτές εκκλησίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ύστερα από τις απειλές και τις επαναστατικές φαιδρότητες ορισμένων κληρικών υποχώρησε. Ανακοινώθηκαν πιο ελαστικά μέτρα. Με τον κίνδυνο να προκαλούνται οι πιστοί να επιδείξουν το φρόνημα και την πίστη τους καθώς θα συνωστίζονται για το κερί και τον οβολό τους, να γεμίσουν και πάλι τα παγκάρια. Και να μετατρέπονται έτσι δυνητικά σε ακούσιους μεταδότες του ιού στους άλλους, τους ανυποψίαστους. 

Η αιφνίδια αυτή απόφαση της κυβέρνησης ξένισε. Όμως αναγγέλλει δύο τινά πιθανά ενδεχόμενα: το απότομο νέο καθολικό lockdown και μάλιστα σύντομα σε περίπτωση που οι δείκτες επιδεινωθούν. Όπως έγινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  «Εμείς θέλαμε, αλλά...» θα είναι η δικαιολογία. 

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι εκλογές. «Και θέλαμε και τολμήσαμε» θα είναι η θεωρία τους. Εκλογές σύντομα. Και με κλειστό το μέτωπο της Εκκλησίας από την Δεξιά του Κυρίου. Ή ακριβέστερα του Κυριάκου. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1059.



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/9/21

    Ωραίο εξώφυλλο με κέρατα Ταράνδου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/9/21

      Λείπει η μύτη του Πινόκιο...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/9/21

      Υπαινίσσεσαι κάτι φίλος;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ