8.10.21

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου | La Grèce sur les ruines de Missolonghi



Ευγένιος Ντελακρουά (1798-1863): Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου (1826), Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ Γαλλίας

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου (γαλλ. La Grèce sur les ruines de Missolonghi) είναι πίνακας του γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την μάχη των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Εικονίζει την προσωποποίηση της ηρωικής Ελλάδας. Φοράει ελληνική παραδοσιακή φορεσιά, ξεκούμπωτη στο στήθος. Είναι στραμμένη προς τον θεατή με τα χέρια σε στάση απόγνωσης, και το πρόσωπο σε τρία τέταρτα στραμμένο προς τα αριστερά. Στέκει όρθια επάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου, που έχουν καταπλακώσει έναν αγωνιστή. Στο βάθος ένας μαύρος άνδρας με κίτρινο τουρμπάνι που συμβολίζει τον εχθρό καρφώνει μια σημαία στο έδαφος.

Η στάση της μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί υπενθύμιση στις Δυτικές χώρες να βοηθήσουν τους Έλληνες στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Ο ουρανός είναι σκοτεινός και έρχεται σε αντίθεση με το λευκό της ένδυμα. Στο βάθος η μάχη συνεχίζεται. 

Η σκηνή καταδεικνύει την ύστατη στιγμή και τη θυσία των ανθρώπων του Μεσολογγίου, οι οποίοι επιλέγουν το θάνατο από το να πέσουν στα χέρια του εχθρού. Ο Ντελακρουά, ταυτόχρονα, αποτίει φόρο τιμής στον φιλέλληνα ποιητή λόρδο Μπάϊρον, ο οποίος απεβίωσε στο Μεσολόγγι το 1824. 

Ο πίνακας του Ντελακρουά, αρχικά, εκτέθηκε στην γκαλερί Λεμπρέν του Παρισιού, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Αγώνα. Σήμερα, εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ στην Γαλλία.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ