16.5.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 


Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν αποδείξει πως αυτό ξέρουν να κάνουν καλά και αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Την αναπαραγωγή των δελτίων τύπου και την άκρως… αμερόληπτη ενημέρωση των κατοίκων της Καστοριάς. «Πετάει ο γάιδαρος; –Και βέβαια πετάει».


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Όταν ακριβώς πριν δύο μήνες, σύσσωμη η δημοτική αρχή με πρωτοστάτη τον άκρως επιτυχημένο, όπως προβάλλεται δήμαρχο κ. Κορεντσίδη πανηγύριζε παρέα με το φιλικά ΜΜΕ της Καστοριάς, η ΟΔΟΣ διατύπωσε τις αμφιβολίες της και τις διαφαινόμενες ενστάσεις που θα προέκυπταν. Προφανώς, όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι του διευρυμένου κλάδου σου, αντιλαμβάνονταν διαφορετικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Εξάλλου κάθε ένας από τους έγκριτους –αν μην τι άλλο– συναδέρφους σου, κρίνεται από τους πολίτες.

Αναπαράγοντας, θριαμβολογώντας, μοιράζοντας δάφνες α λα καρτ φιλελευθερισμού στην δημοτική αρχή, χειροκροτώντας. Ή και όχι. Μπορεί να μην το έκαναν οι γνωστοί δημοσιογραφικοί κύκλοι, αλλά κάποιοι από τους κυκλοφορούντες σωσίες τους και να μην το θυμούνται οι αναγνώστες σου. Όλα μπορεί να ειπωθούν από τα μέλη της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Την περίοδο εκείνη και μάλιστα στην ΟΔΟ με αρ. φύλλου 1075 της 15ης Απριλίου, στο οπισθόφυλλο σου, φιλοξενήθηκε το άρθρο με τίτλο “Ορφανές θριαμβολογίες”. Που πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις και τις επαρκείς αποστάσεις που γίνονταν αντιληπτές από την ανάγνωσή του, εκείνο που αποτυπώθηκε στην μνήμη μου –πέρα όλων των υπόλοιπων– ήταν το περιεχόμενο όσων αναφέρονταν στις δύο τελευταίες παραγράφους ως επίλογος.

Και αφορούσαν φυσικά την διαδικασία εκμίσθωσης του λατομείου της “Μακεδνός αε”. «...Με επαναλήψεις διαδικασιών ή έστω στο στάδιο ενστάσεων και προσφυγών. Με ορατό το ενδεχόμενο τα συγχαρητήρια και οι θριαμβολογίες να μείνουν ορφανές καταστάσεις. Χωρίς αντίκρισμα». Έγραφε το σχόλιο της ΟΔΟΥ: «επαναλήψεις διαδικασιών» και όλα τα υπόλοιπα. Δύο ακριβώς μήνες πριν. Θέλεις η διαίσθηση, θέλεις η ουσία των γραφομένων, ακόμα ακόμα και η κοινή ματιά αμφισβήτησης που προκύπτει από τα ως τώρα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής; Ενδεχομένως και ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, να διατήρησε αυτές τις δύο προτάσεις ζωντανές στην σκέψη μου.


ΟΔΟΣ 15.4.2021 | 1075


Και τώρα, μετά από 60 ημέρες από εκείνη την δημοσίευση, ήρθε η απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού για το πολύπαθο λατομείο να επιβεβαιώσουν την σκοπιά του πολιτικού ενστίκτου, το δικό σου και των αναγνωστών σου. Έτσι, τα χαμόγελα, οι θριαμβευτικές δηλώσεις των μελών της δημοτικής αρχής και η αναπαραγωγή του τότε κλίματος ευφορίας από τα ευεργετούμενα ΜΜΕ των ευγνωμονούντων, έδωσαν την θέση τους στην σιωπή, την δημοτική απογοήτευση από ακόμα μία αποτυχία και την προκλητική απόκρυψη του συμβάντος από τους συναδέρφους σου.

Μάλιστα πολλοί εξ αυτών, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους διαδικτυακούς αναγνώστες τους μέσω των σελίδων που διατηρούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αξιολογώντας ως αδιάφορη (;) την είδηση μιας ακόμα αστοχίας της δημοτικής αρχής. Ή και όχι. Από την άλλη μπορεί και να μην ενημερώθηκαν από το γραφείο τύπου του δημάρχου, και αυτοί με την σειρά τους να μην ενημέρωσαν τους ιθαγενείς κρατούντες καθρεφτάκι. Αλλά αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι πρόκειται για εμβληματική αστοχία. 

Βέβαια από τον Σεπτέμβριο του 2019, έχουν αποδείξει πως αυτό ξέρουν να κάνουν καλά και αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Την αναπαραγωγή των δελτίων τύπου και την άκρως… αμερόληπτη ενημέρωση των κατοίκων της Καστοριάς. «Πετάει ο γάιδαρος; –Και βέβαια πετάει», που λέει και ο πάνσοφος ελληνικός λαός. Άσε δε που κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο «για αγαστή και ανιδιοτελή συνεργασία», από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου.

Δεν υιοθετώ σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους κακολογίες που ακούγονται δεξιά και αριστερά. Ή μπορεί και όχι. Και θα πρότεινα και στους αναγνώστες σου, να μην πιστεύουν ούτε εκείνοι σε όσα ακούγονται και τους προκαλούν εύλογες υποψίες. Εξάλλου αγαπητή ΟΔΟΣ, ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δώσει τέτοια δικαιώματα αμφότερες οι πλευρές. Αυτά είναι καλό να διευκρινίζονται ώστε μην δίνονται δικαιώματα για την ύπαρξη παρεξηγήσεων!

Έτσι, μετά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν πολλά από τα λαμπρά στελέχη της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη –συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου φυσικά– για την νομική εγκυρότητα του διαγωνισμού, η πραγματικότητα, η δική τους πραγματικότητα μάλιστα, ήρθε για ακόμη μια φορά να τους διαψεύσει και να τους προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα. Σίγουρα δεν είμαι σε θέση να διαψεύσω ή να επιβεβαιώσω όσα ειπώθηκαν από όλες τις παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια που έλαβαν χώρα με θέμα το συγκεκριμένο α λα καρτ φιλελεύθερο (κατά Ζήση Τζηκαλάγια) δημοτικό σχέδιο, αλλά σίγουρα κάτι δεν πήγαινε καλά.



Ή και να ξεκίνησε καλώς, κατέληξε ανεπιτυχώς. Εκ του αποτελέσματος αυτό έγινε γνωστό στους ιθαγενείς αυτού του τόπου. Όσο επέτρεψαν βέβαια τα τοπικά ΜΜΕ σε όλες τις εκδοχές τους, να ανοίξουν τον δρόμο της ενημέρωσης για τους αναγνώστες τους. Γεγονός που αν το συνδυάσει κανείς με την αφωνία όλων των εμπλεκόμενων προβαλλόμενων προσώπων της «Ώρας για δουλειές», παραπέμπει σε ελεγχόμενες και σκοτεινές εποχές πληροφόρησης και ενημέρωσης.

Εκτός ορισμένων ελαχίστων προσώπων της δημοτικής αρχής, που κλήθηκαν ως θεσμικοί εκπρόσωποι να τοποθετηθούν ραδιοφωνικά για τα ατυχώς πεπραγμένα μιας ευθυνοφοβικής και άτολμης δημοτικής αρχής. Και παραλίγο συρόμενης στις δικαστικές αίθουσες για νομικές παραβλέψεις επί του διαγωνισμού που έχρισε ως έγκυρο τον ανάδοχο. Κάποιοι λένε πως είναι εκείνοι που έσπευσαν να βγάλουν το κάρο από την λάσπη ενδεχομένως σε μια από τις πιο άβολες στιγμές του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη.

Και κάποιοι άλλοι πως ατυχώς –για τους ίδιους– κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά που έβαλαν οι ίδιοι. Όμως το γεγονός πως έτρεξαν να βάλουν πλάτη σε διαγωνισμό που εν πολλοίς είχε πολλά ανοικτά ζητήματα, μόνο προβληματισμό πρέπει να τους δημιουργήσει. Καθώς ενδεχομένως να κρίθηκαν από τους πολλούς δημαρχιακούς συμβουλάτορες, ως οι πλέον αναλώσιμοι της δημοτικής αρχής. Ή οι λιγότερο εκτεθειμένοι στα μάτια των πολιτών.

Και όταν από όλο αυτό το δημοτικό διαγωνιστικό φιάσκο, καταφέρει να βγει “ατσαλάκωτος” ο δήμαρχος της καρδιάς τους κ. Κορεντσίδης, ίσως τότε να βρεθούν και εκτός των θεσμικών τους προνομίων. Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς σκέφτονται, ούτε και το περιεχόμενο των σκέψεών τους. Ειδικά όταν για όλα τα προηγούμενα δεν έχουν ούτε οι ίδιοι γνώση.

Όπως λένε ορισμένοι για τέτοιες περιπτώσεις, το γνωστό επικοινωνιακό, συμβουλευτικό και δημοσιογραφικό δημαρχιακό παρεάκι, «θα τους πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες». Και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εξάλλου κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει πως αντιμετωπίζει τα... άλλοτε αγαπημένα παιδιά του ο συγκεκριμένος συνδυασμός. Όλοι μοιάζουν αναλώσιμοι στα μάτια τους. Μέχρι να τους γυρίσει μπούμερανγκ όλη αυτή η άνευ λόγου πολιτικά υπεροπτική στάση τους.

Στο τέλος βέβαια, οι δημοτικοί αιρετοί που ανέλαβαν να δώσουν ελάχιστες εξηγήσεις για ακόμη ένα δημαρχιακό φιάσκο, θα μοιάζουν μετανιωμένοι και πληγωμένοι από τους ίδιους τους συναγωνιστές ή συντρόφους τους. Έτσι γίνεται με τις μεγάλες αγάπες όταν εκείνες τελειώσουν συναινετικά. Ο ένας συνεχίζει ανεπηρέαστος βλέποντας μπροστά και αναζητώντας την νέα αναλώσιμη αγάπη του και ο άλλος μεμψιμοιρεί για όλα όσα έκανε και τελικά δεν εκτιμήθηκαν όσο θα έπρεπε.

Ενδεχομένως την δεύτερη φορά να καταφέρουν να κάνουν τον διαγωνισμό βασισμένο σε πραγματική νομική εγκυρότητα, να διασφαλίσουν 240.000 ευρώ/έτος συν ένα ποσό για τα μηχανήματα του λατομείου, το οποίο θα είναι αυξανόμενο μετά από κάποιες προϋποθέσεις, να δίνουν δουλειά στους κατοίκους αποκλειστικά της πρώην κοινότητας Μακεδνών (από πότε η εντοπιότητα παίζει ρόλο σε έναν διευρυμένο δήμο;), να παραχωρεί δωρεάν αδρανή υλικά στον δήμο, να μην παραχωρήσουν σε κάποια εταιρεία που ήδη φαίνεται να χρωστά στο λατομείο κτλ.

Ακόμα και αν διαβεβαιώνουν πως υπάρχουν οικονομικοτεχνικές μελέτες και plan b, c, d κ.ο.κ. σε περίπτωση που δεν προκύψει νικητής του διαγωνισμού το οποίο θα συνεπάγεται ως δημοτική εκμετάλλευση του λατομείου. Διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο της υπόθεσης “λατομείο”, προσφέροντας στους υποψιασμένους πολίτες άφθονες στιγμές απείρου πολιτικής ψυχαγωγίας με υποχρεωτικά τα στοιχεία της τραγικότητας. Λαμβάνοντας στην εκτίμηση των περισσοτέρων επάξια το βραβείο της πλέον κωμικοτραγικής δημοτικής αρχής της Καστοριάς. 

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο πολιτικό προϊόν και το έργο τους φυσικά. Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1085.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/5/22

    Ατσαλακωτος βγήκε ο Δήμαρχος από το διαγωνισμό φιάσκο.... Τσαλακωμενος βγήκε ο Πρόεδρος 🍕, ο Πρόεδρος 💛🐛🖤 και ο Ζήσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/22

    Απόλυτα σωστές οι τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα του κυρίου Σκορδά. Ας μου επιτραπεί να 'ρίξω' στο τραπέζι την εξής ιδέα.
    Αφού όλοι είμεθα 'δημοκράτες' και πιστεύουμε στην θέληση της πλειοψηφίας και στο ότι οι αποφάσεις πηγάζουν και πρέπει να πηγάζουν από τους πολίτες-φορολογούμενους τι ποιό ηθικό, σωστό και δημοκρατικό να αποφασίζουν οι ίδιοι τουλάχιστον στα σημαντικά θέματα όπως το λατομείο, αυξήσεις δημοτικών τελών κλπ. Πώς;
    Πολύ απλό ο δήμος να δημιουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα και πληρώνουν δημοτικά τέλη να εγγραφούν ηλεκτρονικά μπορώντας να ψηφίζουν με ναί ή όχι και όλοι θα μπορούν να βλέπουν ζωντανά και να ελέγχουν τα αποτελέσματα. Έτσι ο δήμος θα έχει ανά πάσα στιγμή την ετυμηγορία και την θέληση του αγρίως φορολογούμενου.
    Άμεση καιδημοκρατική διαδικασία..
    Επίσης στο μπλόγκ του 20σάρικου( είθε...) δημοσιεθτηκε η εξής είδησις. Η αντχης Καστοριάς κα Κοτζαμάνη συμμετείχε σε μία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ΔΜακεδονίας και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο στην Κοζάνη για αγροτικού ενδιαφέροντος θέματα. Εάν είτε ήταν καλεσμένη ή υποχρεούτο να παραστεί θα ήταν καλό κάποιος κάποια κάποτε να αρχίσει να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του/της για αυτόν τον τόπο αρνούμενη να μεταβεί στην Κοζάνη και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ η σύσκεψη να λάβει χώρα στην Καστοριά.
    Εεε τι υπέροχο θα ήταν κάτι τέτοιο και πώς θα κέρδιζε και θα εισέπραττε τον θαθμασμό των συμπολιτών της....
    Αλλά αυτά είναι για αυτούς που διαθέτουν σπονδυλική στήλη.....

    Έρρωσθε και οι ασπόνδυλοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/5/22

    Ότι και να γράφουν τα blogs του εικοσαρικου μόνο πόσο (.......) είναι μας αποδεικνύουν . Ο κόσμος ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ