19.7.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
«Αντίο πανηγύρι! Στις καρδιές μας όσα ζήσαμε φέτος! Μας πρόσφερες ψυχική ανάταση! Σε περιμένουμε το χρόνου πάλι!», είχε γράψει πριν λίγα χρόνια ένα τοπικό ΜΜΕ, όταν ολοκληρώθηκε η τότε λειτουργία της εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού. 


Aμνησία έπαθαν οι δημότες της Καστοριάς που αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και σήμερα ως 50% αύξηση δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος. Για ποιο νοικοκύρεμα λοιπόν μιλά ο δήμαρχος Καστοριάς απέναντι στα δυσβάσταχτα δημοτικά χρέη; 



«Πανηγύρι γιοκ» όπως  δήλωσε ο δήμαρχος του Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και για τον φετινό Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος έπραξε ό,τι περνούσε από το πολιτικό πόστο, που του πρόσφερε το εκλογικό σώμα του γειτονικού δήμου. Σίγουρα, με όσα δήλωνε στα ΜΜΕ δημιουργούσε φρούδες ελπίδες στους κατοίκους του Άργους Ορεστικού, σε μερικές εκατοντάδες εμπόρων που θα φιλοξενούνταν αλλά και στους επίδοξους επισκέπτες της εμποροπανήγυρης. 

Η σιγουριά της έγκρισης –από υγειονομική άποψη– με την οποία αντιμετώπιζε την πραγματοποίηση του πανηγυριού σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του αλλά και η υπερβολική προβολή μέσω πληθώρας φωτογραφιών από τις έτοιμες σιδεροκατασκευές που θα φιλοξενούσαν κάθε λογής εμπόρους, γέμιζε με προσδοκία και φιλοδοξία όλους τους εμπλεκόμενους. Φυσικά, το φωτογραφικό promotion έγινε μέσω των διαφόρων αμφιλεγόμενων τοπικών blogs προκαλώντας τον θαυμασμό και την προσμονή στους ανυπόμονους αναγνώστες και επισκέπτες του.

Από όλες όμως τις δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των ίδιων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έλειπε ένας βασικός αστερίσκος. Που δεν ήταν άλλος από την υγειονομική κατάσταση της Π.Ε. Καστοριάς. Κάτι που να προϊδεάζει το ενθουσιασμένο κοινό και αυτούς που ζέσταιναν τις μηχανές, στο ενδεχόμενο της ακύρωσης του. Από την στιγμή μάλιστα, που τα ίδια blogs επί καθημερινή βάση αναδημοσιεύουν τα επίσημα υγειονομικά στοιχεία μέσω των οποίων φαινόταν πεντακάθαρα η ανοδική τάση των δημοτικών και περιφερειακών κρουσμάτων.

Την οποία λογικά θα πρέπει να γνώριζε ο κ. Κεπαπτσόγλου κατά την διάρκεια των ραδιοφωνικών του τοποθετήσεων. Σ’ αυτές όμως επέλεξε να δηλώνει την αισιοδοξία του και την πεποίθηση του, πως στο τέλος των συζητήσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα δοθεί η άδεια για την έναρξη της λειτουργίας του. Παραμελώντας ίσως το ενδεχόμενο πως οι αποδέκτες όσων δήλωνε να ένιωθαν αβάσιμο ενθουσιασμό, που πολύ γρήγορα θα μετατρεπόταν σε υπέρμετρη απογοήτευση.

Και αυτό είναι ένα λάθος –από τα πολλά– που υποπίπτουν οι περισσότεροι εκ των αιρετών όταν ασκούν πολιτική. Αρέσκονται να δηλώνουν όσα αρέσουν στο ακροατήριο που τους ακούει χωρίς να συνυπολογίζουν πως όταν θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, τότε ίσως τα αποτελέσματα θα είναι αντιστρόφως ανάλογα από αυτά που προσδοκούσαν. Επίκαιρα στο προηγούμενο οπισθόφυλλο της ΟΔΟΥ ο κ. Γ. Δαουτόπουλος ανέφερε την ρήση του Αλκιβιάδη: «Το διοικείν εστί προβλέπειν». Και πράττειν· καθώς ο  κ. Κεπαπτσόγλου δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους πολιτικούς χειρισμούς και για αυτό τον λόγο η εξέλιξη σημειώνεται ως κάτι αρνητικό.

Γιατί, στην περίπτωση που μια κεντρική πολιτική απόφαση ανατρέψει όλα όσα ο ίδιος διαμήνυε είναι αναγκασμένος προς τους δημότες του να δώσει εξηγήσεις για μια απόφαση που δεν ήταν αποκλειστικά της δικής του αρμοδιότητας, ώστε να του δίνει την δυνατότητα υπέρμετρης αισιοδοξίας και ενθουσιασμού. Ουσιαστικά, καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τις τοποθετήσεις που έκανε προ ολίγων ημερών, προσπαθώντας να περιορίσει τις δυσαρέσκειες. Πρόκειται ουσιαστικά για πολιτικό φάουλ του κ. Κεπαπτσόγλου το οποίο θα είχε αποφευχθεί ακολουθώντας αποκλειστικά τον (υγειονομικό) δρόμο της λογικής, αποφεύγοντας όλα τα υπόλοιπα. Αν το Κράτος άφηνε την Δημόσια Υγεία στα χέρια των αιρετών της αυτοδιοίκησης, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. 


* * *


Γιάννης Κορεντσίδης: «Δύο χρόνια από την εκλογή μας στον Δήμο Καστοριάς είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε έργα 45 εκατομμυρίων ευρώ! Το 2022 θα έρθει δυναμικά, με τα μηχανήματα να βάζουν μπρος για την υλοποίησή τους! Η προοπτική αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με νοικοκυροσύνη, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα».

Συμεών Μεϊμα... [fake προφίλ]: «Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τον Δήμο μας. Μπράβο σας!»

Παναγιώτης Τάσ... [πραγματικό προφίλ]: «Και ακόμα δεν είναι ούτε η αρχή!».


* * *


Μια ακόμη αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του είναι αυτή για τον αριθμό κρουσμάτων στην Π.Ε. Καστοριάς, από τον Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπου στο αναφερόμενο διάστημα ο νομός Καστοριάς μετρούσε περίπου 500 (!) κρούσματα, χωρίς να έχουν ανοίξει ουσιαστικά οι σχολικές δομές με την υγειονομική επιβάρυνση να καταγράφεται αυτήν περίοδο. Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, ο κ. Κεπαπτσόγλου γνώριζε (ή όχι;) τον αριθμό κρουσμάτων και δήλωνε μέχρι την ύστατη στιγμή την σιγουριά του «κατά 90% αφήνοντας ένα 10% λόγω πανδημίας» για την πραγματοποίηση του πανηγυριού;

Δηλαδή ποιος αριθμός κρουσμάτων θα ήταν αρκετός ώστε να περιορίσει την αισιοδοξία του; Δεν γνώριζε πως με βάση την επιβαρυμένη υγειονομική εικόνα του νομού, οι πιθανότητες ήταν ακριβώς οι αντίθετες; Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να αντιστρέψει τα ποσοστά και να δήλωνε τα αντίθετα από όσα δήλωνε. Όμως δεν το έπραξε παρασυρόμενος από διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως να επηρέασαν την κρίση του και βρέθηκε προ εκπλήξεως (!) με την υπουργική απόφαση. Αντίθετα με κάποιους άλλους που θεώρησαν την ακύρωση του πανηγυριού ως μονόδρομο με τις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες.

Υπήρξε όμως μια ορθή πολιτική τοποθέτηση του κ. Κεπαπτσόγλου, που ανάλογή της δεν έχει υπάρξει από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη του δήμου Καστοριάς. Και που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού ο οποίος σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη θα φέρει την επιστροφή στην κανονικότητα του 2019 και πριν.

Και πραγματικά μπράβο του, χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας αυτήν την φορά. Η στάση του κ. Κεπαπτσόγλου υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να παραδειγματίσει τους αιρετούς συναδέρφους του στον δήμο Καστοριάς, ωθώντας τους να πάρουν ξεκάθαρη στάση υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να κλείνουν το μάτι στο ψεκασμένο τμήμα του εκλογικού σώματος που ονειρεύεται τσιπάκια, 5G, "χάραγμα", σιωνιστές και λοιπές παράλογες απόψεις. Πάντως από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε πανελλήνιο επίπεδο, κανείς –σε τοπικό επίπεδο– δεν τάχτηκε τόσο ανοικτά όπως ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού. 

Σε αντίθεση με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, ο οποίος στα πλαίσια της πρόσφατης "απολογιστικής συνέντευξης του μετά τα δύο χρόνια στο τιμόνι" αρκέστηκε αποκλειστικά και μόνο στην…  ευχολογία για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Το πιο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και μοναδικό όπλο κατά της πανδημίας είναι προς το παρόν τουλάχιστον το εμβόλιο και ο κ. Κορεντσίδης απέφυγε κάθε αναφορά σε αυτό. Τα συμπεράσματα από τέτοιου είδους πολιτική στάση μπορούν να εξαχθούν αρκετά εύκολα. Ή και όχι. Οι δημότες που τον ακούν, τον κρίνουν και συγχρόνως είναι οι μοναδικοί που μπορούν να κρίνουν την πολιτική του πορεία.

Εκτός και αν το εκλογικό σώμα έχει κοντή μνήμη ή έχει πάθει κάποιου είδους αμνησία και δεν θα θυμάται τα πεπραγμένα του προβαλλόμενου ως καλύτερου δημάρχου όλων των εποχών για την Καστοριά. Πάντως μια μικρή αμνησία των δημοτών όπως κάθε εκλεγμένος που διεκδικεί επανεκλογή θα την "επιθυμούσε" και ο κ. Κορεντσίδης. Αν όχι όλων, όσων θα του χρειάζονταν ώστε να του έδιναν την νίκη στις επόμενες εκλογές, εφόσον ο ίδιος επιλέξει να διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία της πόλης.

Με όσα δήλωσε στο σκαπέρδειο μέγαρο παρουσία δημοσιογράφων, θα νόμιζε κανείς πως ως τώρα ζούσε σε κάποια άλλη πόλη. Σίγουρα όχι στην Καστοριά των “Κασσάνδρων” όπως αποκάλεσε όσους ασκούν κριτική στην δημοτική αρχή που ηγείται ο ίδιος. Μην ξεχνάς αγαπητή ΟΔΟΣ, από τα fake προφίλ των υποστηρικτών του δημάρχου ξεκίνησε η επιχείρηση φίμωσής σου, σε “Κασσάνδρες” καταλήξαμε. Χωρίς φυσικά να υπονοώ πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των προφίλ και του κ. Κορεντσίδη. Προφανώς όμως, όσοι ασκούν κριτική στην δημοτική αρχή είναι κατά κάποιον τρόπο “δακτυλοδεικτούμενοι” και φαίνεται πως αποτελεί κοινή δημοτική γραμμή των στελεχών της “Ώρα για δουλειές” σε όσους τολμούν να ασκούν κριτική.

Καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κίμωνας Μηταλίδης σε (άλλη μία) συνέντευξή του χαρακτήρισε “αντιδραστικούς” (!) όσους είχαν διαφορετική άποψη από εκείνη της δημοτικής αρχής για χρήση του κτηρίου που θα φιλοξενούσε το Πανεπιστήμιο. Και στις δυο περιπτώσεις χαρακτηρισμού, μάλλον εσένα είχαν κυρίως στην σκέψη τους αγαπητή ΟΔΟΣ, από την στιγμή που είσαι και το μοναδικό ίσως μέσο που ασκείς πολιτική κριτική στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. Εκτός και αν γίνεται και από άλλα τοπικά ΜΜΕ και έπαθα κάποια μικρή αμνησία.

Όμως αμνησία δεν έπαθαν οι δημότες της Καστοριάς που αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμη και σήμερα ως 50% αύξηση δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος με την δικαιολογία αποπληρωμής των δημοτικών χρεών προς την ΔιΑΔυ Μα. Όπως επίσης, κανείς από τους δημότες δεν ξέχασε και την επιχορήγηση που έλαβε –μεταξύ των δήμων ανά την Ελλάδα– και ο δήμος Καστοριάς από το υπουργείο Εσωτερικών, από τον τότε υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των χρεών του δήμου προς την ΔιΑΔυΜα. 

Και όμως, αγαπητή ΟΔΟΣ, για παραπάνω από 9 μήνες που το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την συγκεκριμένη επιχορήγηση, οι δημότες εξακολουθούν να πληρώνουν το δημοτικό χαράτσι που επέβαλε ο κ. Κορεντσίδης. Για ποιο νοικοκύρεμα λοιπόν μιλά ο δήμαρχος Καστοριάς απέναντι στα δυσβάσταχτα δημοτικά χρέη; Υπουργικό ποσό εισέπραξε συν όσα συνεχίζει να εισπράττει από τους δημότες εδώ και 21 μήνες. Τι ακριβώς εξυπηρετούν με αυτά τα χρήματα οι δημοτικοί αιρετοί από την στιγμή που το χρέος προς την ΔιΑΔυΜα εξοφλήθηκε;

Μπορεί ο νοικοκύρης δήμαρχος «της καρδιάς» κάποιων, να δώσει μερικές εξηγήσεις; Με αφορμή την χρήση της λέξης «διαφάνεια» που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη του, καλό θα ήταν δώσει επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις για το εισπρακτικό χαράτσι που του αποδίδουν οι δημότες τους οποίους υπηρετεί. Αφού πρώτα προβεί στην επαναφορά των δημοτικών τελών στο ύψος που τα βρήκε από τον πρώην δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή. Τότε, δηλαδή, που πληρώναμε λιγότερα δημοτικά τέλη και φυσικά δεν πληρώναμε δημοσιογράφους ως «ειδικούς συμβούλους» του δημάρχου.
 
Έως ότου το κάνει αυτό, μπορεί να δηλώνει στους δημότες με αμνησία πως το καραβάκι "Ολυμπία" πήρε άδεια αξιοπλοΐας παρόλο που δεν το είδαν ποτέ να πλέει, πως το λατομείο έλαβε περιβαλλοντολογική άδεια χωρίς όμως να λειτουργεί, πως πέτυχε αποχιονισμό βασικών οδικών αρτηριών μετά από δύο μέρες, πως η ΔιΑΔυΜα δεν απασχολεί τον δήμο Καστοριάς παρά το γεγονός πως οι δημότες ακόμα και σήμερα πληρώνουν το χαράτσι 40% που επιβλήθηκε, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καθαρό νερό μέσω του καινούριου δικτύου ύδρευσης που ανακοινώθηκε πριν έναν χρόνο ότι θα ξεκινούσε· και τέλος δεν χαίρονται να κυκλοφορούν στους φρεσκο-ασφαλτοστρωμένους δρόμους που μοιάζουν με καρόδρομους κ.ο.κ. Και εν πάση περιπτώσει, δεν κατάλαβα ακριβώς σε όλα αυτά πού βρίσκεται ο άθλος;

Αγαπητή ΟΔΟΣ, πολλοί ισχυρίζονται πως η παροιμία που θα ταίριαζε γάντι στον καπετάνιο/τιμονιέρη του δήμου Καστοριάς είναι «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν». Από τους οποίους φυσικά και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1096.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ