11.8.22

Περί ΝΑΤΟ


NATO OTAN

Ανοιχτή επιστολή Π. Μολυβιάτη 

προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ



Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΝΑΤΟ,

Τον τελευταίο καιρό προβαίνετε σε δηλώσεις σχετικά με την κρίση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Οι δηλώσεις αυτές φαινομενικά τηρούν ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Στην πραγματικότητα όμως είναι τυπικά απαράδεκτες, ουσιαστικά ευνοούν τον επιτιθέμενο εις βάρος του θύματός του και τελικά είναι επιβλαβείς για τη Συμμαχία. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι υπάλληλος των κυβερνήσεων που τον διορίζουν και καταβάλλουν τον μισθό του από τα χρήματα των φορολογουμένων τους. Δεν διαμορφώνει πολιτική –αυτό είναι έργο των κυβερνήσεων– και δεν εκφράζει θέσεις χωρίς την έγκρισή τους. Και προφανώς δεν έχει εγκρίνει τις δηλώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση. Ο λόγος υπάρξεως κάθε συμμαχίας είναι προφανώς η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Εδώ όμως έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία:

Να διεκδικεί επισήμως και δημόσια τα εδάφη ενός άλλου μέλους, της Ελλάδος. Και συγκεκριμένα, 152 νήσους, νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.
Να πραγματοποιεί καθημερινά υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη αυτά.
Να έχει αναπτύξει απέναντι των νησιών αυτών τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου και ταυτοχρόνως να απαιτεί και τον αφοπλισμό τους.

Όταν εσείς, κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, στην ουσία ζητάτε από την Ελλάδα να καταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και το ζητάτε αυτό ενώ εκπροσωπείτε μια Συμμαχία που συνεστήθη και εξακολουθεί να υπάρχει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της. Αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτιθέμενου εις βάρος του θύματός του. Και αυτό, τελικά, δεν οδηγεί σε ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας, αλλά μάλλον στη διάλυσή της.

Εάν, κύριε Γενικέ Γραµµατέα, δεν έχετε την εξουσιοδότηση να παρέμβετε για να διορθωθεί αυτή η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάσταση στους κόλπους της Συμμαχίας, νομίζω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε έως ότου λήξει η θητεία σας.

Ειλικρινά,

Πέτρος Γ. Μολυβιάτης
Έλλην πολίτης


ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Γλωσσικώς νεκρό ΝΑΤΟ;


Δεν υπάρχει Ελληνας που να ακούει με ευχαρίστηση τον κ. Γενς Στόλτενμπεργκ. Δεν φταίνε μόνο τα σπαστά αγγλικά του· τι στην ευχή; Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι δεν έμαθε να προφέρει τη λέξη alliance; Είναι τα καλοπιάσματα στον Ερντογάν, π.χ., για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη γείτονα «αφοσιωμένο σύμμαχο» και είναι να αναρωτιέται κανείς τι άλλο θα έκανε η Τουρκία εάν δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη.

Εμείς όμως ως Ελληνες οργιζόμαστε περισσότερο με τη ρητορική ουδετερότητα σε ό,τι αφορά τις πολυκύμαντες σχέσεις μας με τη γείτονα. Οι δηλώσεις του, όπως έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, «φαινομενικά τηρούν ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι τυπικά απαράδεκτες, ουσιαστικά ευνοούν τον επιτιθέμενο εις βάρος του θύματός του και τελικά είναι επιβλαβείς για τη Συμμαχία» («Ανοιχτή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ», «Καθημερινή», 19.6.2022).

Βεβαίως, ούτε η οργή ούτε οι διαμαρτυρίες για την ευμενή προς τη Τουρκία ουδετερότητα του ΝΑΤΟ είναι καινούργιες. Πάντα μας ενοχλούσαν οι γενικοί γραμματείς του, ειδικώς σε περιόδους έντασης με τη γείτονα. Ο Ολλανδός Τζόζεφ Λουνς (1971-1984) άκουσε τα εξ αμάξης, το ίδιο και ο Βρετανός διάδοχός του Πίτερ Κάρινγκτον (1984-1988). Λίγοι θυμούνται όσα έχουμε προσάψει στον Δανό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν (2009-2014) για κάτι αμυντικά σχέδια στο Αιγαίο, ενώ τον Ισπανό Χαβιέ Σολάνα (1995-1999) φιλέψαμε ένα χυδαίο παρατσούκλι λόγω της στάσης του στο Γιουγκοσλαβικό.

Από το 1974 και μετά θυμώνουμε με όλους τους επικεφαλής της Συμμαχίας, αλλά ευτυχώς σταμάτησαν οι παρόλες της πρώιμης Μεταπολίτευσης· αρκεί να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν ήταν η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και φεύγαμε εμείς. Αυτή την οργή εξέφρασε και ο κ. Μολυβιάτης. Το μόνο πρόβλημα είναι το βασικό του επιχείρημα. Αν, όπως γράφει, «ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι υπάλληλος των κυβερνήσεων που τον διορίζουν και καταβάλλουν τον μισθό του (…) και δεν εκφράζει θέσεις χωρίς την έγκρισή τους», τότε ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι εξίσου «υπάλληλος» του Ερντογάν, μην πούμε και λίγο παραπάνω διότι η Τουρκία –λόγω μεγέθους– είναι μεγαλύτερο «αφεντικό» εντός της Συμμαχίας.

Κάποτε ο Μακρόν είχε ψέξει το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικώς νεκρό». Ο κ. Μολυβιάτης ζητάει να γίνει «γλωσσικώς νεκρό». Μήνυσε του Στόλτενμπεργκ ότι «το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε έως ότου λήξει η θητεία σας». Να σιωπήσει, αλλά πώς μας εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Ετσι κι αλλιώς, η σιωπή είναι η άρρητη τακτική των ίσων αποστάσεων. Θα μας εξοργίζει λιγότερο;

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 30 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1131.



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/8/22

    Εεε αυτά τα ξέρει καλύτερα ο Πέτρος Μολυβιάτης ως συνεργάτης της Ιντέλλιτζένς σέρβις, εε Πέτρο...;;!!!

    Έρρωσθε οι πρακτορεύοντες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ