6.12.22

ΟΔΟΣ: Πουτινική εποχή


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.5.2022 | 1123


Σε αντίθεση με όσα αρχικά είχαν υποστηριχθεί, τελικά ο δήμαρχος Καστοριάς δεν είναι ακριβώς ο εκλεκτός ορισμένων «μεγάλων» γουνεμπόρων (καταχρεωμένων στις πλάτες του καστοριανού λαού επιχειρήσεων). Αλλά μάλλον ο ιδανικός δήμαρχος των ΜΜΕ και των ενημερωτικών ιστοσελίδων της Καστοριάς. Μιας και γι’ αυτά, είναι υπεράνω κάθε κριτικής και έξω από κάθε κάδρο αμφισβήτησης.


Μπορεί από 1ης Μαΐου ένα τα πιο διάσημα μέσα προφύλαξης από την υπερμετάδοση του κορωνοϊού, δηλαδή οι μάσκες (στόματος – μύτης), που από τις αρχές του 2020 έγιναν εξάρτημα μας και προέκταση της ύπαρξής μας, να καταργήθηκαν οριστικά (αλλά όχι και αμετάκλητα) στους εξωτερικούς χώρους (με εξαίρεση τους χώρους με συνωστισμό). Μπορεί οι μάσκες να διατηρούνται, όσο βεβαίως τηρείται το μέτρο, στους εσωτερικούς χώρους (πρόσφατες φωτογραφίες από την συμμετοχή της βουλευτή Καστοριάς σε μυστήριο βάπτισης σε εσωτερικό μεταβυζαντινής εκκλησίας της Καστοριάς παρουσία δύο μητροπολιτών, δεν δείχνει υπευθυνότητα). Όμως η άρση πολλών από τα μέτρα, σαν κι’ αυτό της μάσκας, δεν σημαίνει ούτε αποδεικνύει την ήττα του κορωνοϊού. 

Τουλάχιστον όχι ακόμη, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους πολιτικούς, σε αντίθεση με τον... σοσιαλιστικό παράδεισο της Κίνας που επιβάλλει δια ροπάλου δρακόντεια μέτρα τους πολίτες της, που κάλλιστα μπορούν να καθιερωθούν και να περιγράφονται πλέον (αντί δρακόντεια) ως κινέζικα· στην Δύση κυρίως και στον περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, προκρίθηκε το μοντέλο της συμβίωσης των ανθρώπων με τον κορωνοϊό. Για την ώρα πάντως και για όσο καιρό, μια νέα παράλλαξη, στην αρχή ίσως του επόμενου χειμώνα, δεν φέρει και πάλι τα επάνω - κάτω. 

Με βεβαιότητα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε και το ενδεχόμενο, σε όλες αυτές τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, που είναι κοσμογονικές, τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση, να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο και η βάρβαρη πολεμική εισβολή και κατάληψη μέρους της Ουκρανίας από την Ρωσία του Πούτιν. 

Που δείχνει να μην έχει ολοκληρώσει την… αποναζιστικοποίηση που την… ανάγκασε να εισβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα. Χωρίς να έχει διευκρινίσει ακόμη, πόσο χρόνο, χρειάζεται και πόσο αίμα αθώων για να απαλλάξει την Ουκρανία από τους… ναζί που βλέπουμε κάθε βράδυ στις οθόνες να μαρτυρούν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της χώρας τους. 

Αναιρώντας οριστικά κάθε καλό που συμβόλιζε η αντίσταση της Σοβιετικής Ένωσης στους Γερμανούς και υποκαθιστώντας στην συνείδηση του υπόλοιπου κόσμου την ανατριχιαστική απόδειξη της βαρβαρότητας. Και της συλλογικής ευθύνης, καθώς, η συζήτηση για αποκλειστικά ατομική ευθύνη (των ηγετών) σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων κρατών, που ανήκουν στον «πολιτισμένο» κόσμο, δεν έχει νόημα. Ούτε για την Γερμανία της ναζιστικής περιόδου, που υπέθαλψε η ψήφος και η ανοχή του λαού για αρκετές δεκαετίες, ούτε και για την σημερινή Ρωσία της πουτινικής εποχής. 


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.5.2022 | 1123 | σ.3


Οι μάσκες εδώ στην Καστοριά, «δεν έπεσαν» ακόμη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται φυσικά καθώς κάποιες φορές οι μάσκες λειτουργούν και ως φίμωτρα και εμπόδια εισπνοής. Διότι σταθερά μέσα στην επικαιρότητα, ο στενός δημόσιος βίος της Καστοριάς ακολουθεί τα παγκόσμια παραδείγματα. Ή και εμπνέεται απ’ αυτά. Άλλοι μεν παριστάνουν τον Κινέζο αδιαφορώντας δήθεν για όσα εξελίσσονται γύρω τους. Και άλλοι επιχειρούν να αντιγράψουν και να μιμηθούν τον Ρώσο με στόχο την κατ' αυτούς  αντίστοιχη «αποναζιστικοποίηση» της Καστοριάς. Αντί ναζί, νάζι και η δουλειά τέλειωσε. 


* * *

Μπορεί λοιπόν οι μάσκες να αποσύρονται στα πανελλήνια υγειονομικά μέτρα, αλλά είναι αμφίβολο εάν ισχύει το ίδιο, αν δηλαδή απομακρύνονται και στα της δημόσιας ζωής στην Καστοριά. Όπου ο πολιτικός κορωνοϊός δεν έχει ακόμη τεθεί υπό μελέτη ή υπό έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι ήδη έχει ξεκινήσει, άτυπα βέβαια, η προεκλογική περίοδος και για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Καθώς, εδώ στην Καστοριά, επιστρατεύονται διάφορα «μέτρα» σαγήνης, γοητείας ή πειθούς. Βασικά από τον νυν δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και την κλειστή του ομάδα. 

Που αποτελείται από 1-2 εκλεγμένους συμβούλους, τους αμειβόμενους συμβούλους του ίδιου και εκπροσώπους... ανεξάρτητων και...  αντικειμενικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ή ενημερωτικών ιστοσελίδων. Εκ των οποίων σε ένα πραγματοποιείται κάθε βράδυ και προπαγάνδα υπέρ φιλορωσικού πολιτικού κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς. Και για τα οποία (ΜΜΕ) «πέρα βρέχει» στα θέματα του Δήμου Καστοριάς, μιας και ο μήνας έχει 9 κάθε μήνα γι’ αυτούς. 

Και τους θύλακες και τις θυρίδες τους, αποδεικνύοντας ότι σε αντίθεση με όσα αρχικά είχαν υποστηριχθεί, τελικά ο δήμαρχος Καστοριάς δεν είναι ακριβώς ο εκλεκτός ορισμένων «μεγάλων» γουνεμπόρων (καταχρεωμένων στις πλάτες του καστοριανού λαού επιχειρήσεων). Αλλά μάλλον ο ιδανικός δήμαρχος των ΜΜΕ και των ενημερωτικών ιστοσελίδων της Καστοριάς. Μιας και γι’ αυτά, είναι υπεράνω κάθε κριτικής και έξω από κάθε κάδρο αμφισβήτησης. 

Έτσι οι μάσκες εδώ στην Καστοριά, «δεν έπεσαν» ακόμη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται φυσικά καθώς κάποιες φορές οι μάσκες λειτουργούν και ως φίμωτρα και εμπόδια εισπνοής. Διότι σταθερά μέσα στην επικαιρότητα, ο στενός δημόσιος βίος της Καστοριάς ακολουθεί τα παγκόσμια παραδείγματα. Ή και εμπνέεται απ’ αυτά. 

Άλλοι μεν παριστάνουν τον Κινέζο αδιαφορώντας δήθεν για όσα εξελίσσονται γύρω τους. Και άλλοι επιχειρούν να αντιγράψουν και να μιμηθούν τον Ρώσο με στόχο την κατ΄ αυτούς αντίστοιχη «αποναζιστικοποίηση» της Καστοριάς. Αντί ναζί, νάζι και η δουλειά τέλειωσε. 

Και για να γίνει πιο σαφής η κατά τα πάντα υπαινικτική αναφορά, όσο γίνεται και όσο επιτρέπεται δηλαδή, πρέπει να παρατηρηθεί ότι ακριβώς λόγω των λαθών στην δημοτική ζωή της Καστοριάς, αλλά και των εξελίξεων που δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά κινούνται και σε επίκεντρο (ούτε καν στις παρυφές) του ιδιωτικού βίου, την πόρτα του οποίου άνοιξε διάπλατα ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, παραβιάζοντας όχι μόνο τα εν οίκω μη εν δήμω, αλλά και τα εν δήμω μη εν οίκω, είναι σαν να έχουν ανοίξει οι ασκοί του προεκλογικού Αιόλου. 

Καθώς η απουσία σταθερότητας ή έστω ιδιωτικότητας, ακόμη και των αυστηρά προσωπικών επιλογών, έχουν τρώσει προφίλ και ανφάς στην δημοτική πλειοψηφία συλλογικά. Έχουν παράσχει αφορμές γκρίνιας και ανάγκης άμυνας (στο δικό τους εκλογικό και οικογενειακό περιβάλλον) εκλεγμένων συνεργατών. Οι οποίοι για την δική τους προστασία, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται, αν και σιωπούν, ανησυχούν, με αποτέλεσμα ήδη να εκδηλώνονται κινήσεις έντονης αμφισβήτησης. Αλλά και αποσυσπείρωσης στο μαντρί του δημοτικού στρατοπέδου. Όπου οι μάσκες, λοιπόν παραμένουν και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. 


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μπορεί λοιπόν οι μάσκες να αποσύρονται στα πανελλήνια υγειονομικά μέτρα, αλλά είναι αμφίβολο εάν ισχύει το ίδιο, αν δηλαδή απομακρύνονται και στα της δημόσιας ζωής στην Καστοριά. Όπου ο πολιτικός κορωνοϊός δεν έχει ακόμη τεθεί υπό μελέτη ή υπό έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι ήδη έχει ξεκινήσει, άτυπα βέβαια, η προεκλογική περίοδος και για την κεντρική πολιτική σκηνή.


* * *

Ήδη λοιπόν άρχισαν να διακινούνται φήμες για οσμώσεις στα υπάρχοντα σχήματα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς. Όπως και να ακούγονται με ένταση, συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων δημάρχων. Προσώπων, από τα οποία, άλλα έχουν σχετικό παρελθόν στην δημόσια ζωή και άλλα όχι. Μόνο στο επίπεδο της Βουλής, δεν υπάρχει ακόμη συζήτηση. Καθώς φαίνεται ότι η Καστοριά «καλύπτεται» από την αξία των υπαρχόντων, δοκιμασμένων ή όχι, χάρη στα... επιτεύγματά τους.

Όπως και στους πολέμους... συμβαίνει, δεν αποκλείεται μερικές από τις φήμες να κινούνται στον χώρο της φαντασίας ή ακόμη και της παραπληροφόρησης. Αυτά είναι παράμετροι της ίδιας υπόθεσης, που δεν θα ξεκαθαριστούν παρά μόνο πλησιάζοντας προς τις εκλογές, αφού η υπόνοια ότι κάποιοι ρίχνουν άδεια για να πιάσουν τα γεμάτα, δεν είναι ακραία ή υπερβολική.

Σημασία έχει επίσης να τονιστεί το φαινόμενο, που αποτελεί και χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα της σημερινής κατάστασης στην Καστοριά που καταγράφει έλλειμμα δημοκρατίας για τον λόγο ότι οι φορείς της ενημέρωσης υπολειτουργούν, ότι ενώ στο επίπεδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται εκτεταμένη κριτική από επώνυμους και κυρίως ανώνυμους, με συχνά απρεπή έως και υβριστικά σχόλια, η Καστοριά οδεύει στο έτος των εκλογών, 2023 χωρίς θέσμια κριτική και χωρίς δημοτική επικαιρότητα.

Επίσης σημασία θα έχει να φανεί εάν από τους επόμενους μήνες, που θα ξεκινήσει και πιο επίσημα η προεκλογική περίοδος για την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Δήμος Καστοριάς ξεκινήσει να υλοποιεί πραγματικό έργο, και όχι απομιμήσεις και μινιατούρες όπως είναι τα υπαίθρια… όργανα γυμναστικής που τοποθέτησε στον λεωφόρο των Κύκνων ή το πάρκο…  κοινωνικοποίησης σκύλων, με την προσδοκία ίσως να αναστρέψει το μάλλον αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη. Για τις μέρες εξουσίας και τον βίο και την πολιτεία τους. 

Βέβαια, ούτε η δημοκρατία ούτε η πραγματικότητα συμβιβάζονται με τα κενά, και σε κάθε περίπτωση το κενό, το όποιο κενό, θα αναπληρωθεί ακόμη και στην Καστοριά και σε επίπεδο δημοτικής ζωής. Αλλά καθώς μερικές φορές η ιστορία και εκδικείται, και το νέο που έρχεται δεν είναι καλύτερο, αλλά χειρότερο από το παλιό που φεύγει ή και επιστρέφει ως φάρσα, απομένει να διαπιστωθεί από τώρα και μέχρι την οριστικοποίηση των εκλογικών σχηματισμών της Καστοριάς, το εάν τα στερνά τιμούν τα πρώτα.


Φωτογραφία: Ο Πούτιν στο Άγιον Όρος το 2016.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1123.




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/12/22

    Υποθέτω ότι και για τις λακκούβες της Καστοριάς φταίει ο Πούτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ