17.12.22

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ενεργειακή Δημοκρατία

 


Η διαχείριση και τα οφέλη της ενέργειας περνάνε σε λίγους και χάνεται ο λαϊκός χαρακτήρας της καθαρής ενέργειας...


ΣΤΑ ΜΕΣΑ του περσινού Μάρτη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας σε γραπτή απάντησή του, σε ερώτηση βουλευτών, ανακοίνωσε την έναρξη νέου Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από ιδιώτες. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ανακοίνωση αφορούσε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 6 κιλοβάτ υποσχόμενος την εξέταση της δυνατότητας επέκτασης της ισχύος στα 10 ΚW και γιατί όχι και περισσότερα μια και χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βελιωθεί η ισχύς των πάνελ που κατασκευάζονται.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ πέρασαν 10 περίπου μήνες χωρίς να έχουμε πληροφόρηση για την τύχη του προγράμματος. Λυπούμαι ιδιαίτε-ρα, αν για ένα τόσο σημαντικό θέμα απαιτείτει τόσος χρόνος για να ληφθεί η σχετική απόφαση.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ σπεύδουμε να καταργήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας ένα μεγάλο έλλειμα ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να σπεύδουμε ταυτόχρονα, αν όχι νωρίτερα, να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ενέργεια. Έτσι τώρα δώσαμε παράταση στη λειτουργία τους ώστε να καλύψουμε το έλλειμα που δημιουργήθηκε. 

Η ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ της κάλυψης του ελλείματος σε μεγάλες επενδύσεις για να διαλαλούμε πως μας εμιστεύονται οι ξένοι επενδυτές, δεν είναι η σωστή επιλογή. Για ένα αγαθό όπως ο ήλιος, έπρεπε εδώ και χρόνια να πρωτοστατούμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κτίρια και μάλιστα να δίνουμε κίνητρα για την υιοθέτησή τους. Η άφθονη ηλιακή ενέργεια που υπάρχει στη χώρα μας είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που δεν φαίνεται να το έχει αρκούντως συνειδητοποιήσει η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας μας. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ φαίνεται να έχει καταστεί περίπλοκο με την ιλλιγιώδη αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας. Εκεί που η Κυβέρνηση σκόπευε να καθιερώσει τιμή 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, η τιμή της στην ελεύθερη αγορά φλερτάρει κοντά στα 400 ευρώ. Ένας τρόπος υπέρβασης είναι η καθιέρωση τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στέγης ίση με την εκάστοτε λιανική τιμή πώλησης μειωμένη κατά ένα ποσοστό 20% ως προμήθεια για τον πάροχο της ηλεκτρικής ενέργειας. 

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ συστήματα που εγκαθίστανται στα δώματα ή στις στέγες των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων καθώς και βοηθητικών χώρων, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης προσφέρουν μια σειρά από εξαιρετικά πλεονεκτήματα, όπως:

■ Δεν καταλαμβάνουν εδαφικές εκτάσεις και μάλιστα παραγωγικές στερώντας τες από την παραγωγή τροφίμων, 

■ Επιπλέον, οι πολυάριθμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, μπορούν να παρέχουν εύκολα χώρο για εγκαταστάσεις Φ/Β. Έτσι θα έχουν άμεσο οικονομικό όφελος, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματός τους και δημιουργώντας ένα βιώσιμο προφίλ.

■ Καθιστούν τους πολίτες από παθητικούς καταναλωτές, ενεργούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, 

■ Μειώνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας,

■ Θεμελιώνουν ένα συστημα ενεργειακής Δημοκρατίας όπου τα οφέλη από τη χρήση της διασπείρονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και όχι σε μερικές μεγάλες παραγωγικές μονάδες που μπορούν σε δεδομένη στιγμή να λειτουργήσουν και εκβιαστικά, 

■ Μειώνουν τις απώλειες του συστήματος μεταφοράς μια και αφορούν μικρές μονάδες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, δίπλα στις μονάδες κατανάλωσης,

■ Είναι μικρές οι επιπτώσεις τους από τυχόν παύση της λειτουργίας τους γιατί δεν επηρεάζει αρνητικά το εθνικό σύστημα παραγωγής και διανομής. 

■ Δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές να επενδύσουν τις οικονομίες τους παραγωγικά αν η σημερινή πολιτική ηγεσία που ασκεί την εξουσία ισχυρίζεται ότι αποτελεί μια κατ΄εξοχήν λαϊκή παράταξη η οποία τους εκφράζει και τους εκπροσωπεί. 

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε για τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της φίλης Αιγύπτου με τη χώρα μας, για τη μεταφορά δικής της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αυτήν μπορούμε να την παράγουμε στη χώρα μας ενισχύοντας το παραγωγικό δυναμικό και βελτιώνοντας τα οικογενειακή εισοδήματα μεγάλης μερίδας πολιτών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που έχει παρουσιάσει εξαιρετικά επιτεύγματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας πρέπει να ενσκήψει και στα θέματα της αδειοδότησης και λειτουργίας μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε στέγες και σε άγονες ορεινές εκτάσεις. Πρέπει να δοθούν άδειες για κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων μεγαλύτερων από 10kw επί στέγης ή επί γηπέδου της τάξης των 50, 100, 200, 500 kw σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Έτσι θα δημιουργηθούν πολλές νέες κερδοφόρες επενδύσεις με μικρό σχετικά επενδυτικό κεφάλαιο που θα έχει πολύ ευνοϊκή επίδραση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και μάλιστα μέσα στην κρίση.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο μεγαλύτερος όγκος σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται σε μεγάλες κοινοπραξίες εταιρειών με πολύ μεγάλη ισχύ. Έτσι η διαχείριση και τα οφέλη της ενέργειας περνάνε σε λίγους και χάνεται ο λαϊκός χαρακτήρας της καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1125.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ