25.1.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Μαρία Αντωνίου: «Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Κορησού Καστοριάς. Η μέρα συνεχίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με συμπολίτες μας. Δίπλα σε κάθε πολίτη!»


Δεν είναι κρυφό –τουναντίον μάλιστα– εκεί ειδικά στην Νέα Δημοκρατία δεν αφήνουν εκκλησία για εκκλησία. Ενδεχομένως εκεί εκτός από την σωτηρία της ψυχής τους, να αναζητούν και την ψήφο των εκκλησιαζόμενων μελών του εκλογικού σώματος. Εξάλλου πολιτικοί είναι οι άνθρωποι, δεν είναι κορόιδα. 


Στα πλαίσια της επίσκεψης των κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες στην πόλη της Καστοριάς, όπως ήταν αναμενόμενο συναντήθηκαν με διάφορους τοπικούς εκπροσώπους και φορείς διαφόρων κλάδων αλλά είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά κτηριακές εγκαταστάσεις –παράρτημα πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, βυζαντινό μουσείο κ.α.– και το αρχικό στάδιο έναρξης του έργου του φυσικού αερίου. Όπως ήταν φυσικό, κατά την παρουσία τους στην Καστοριά, μία εκ των κυβερνητικών, η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή, βρήκε τον απαιτούμενο χρόνο να συναντηθεί και με την κεφαλή της τοπικής εκκλησίας κ. Καλλίνικο.

Είναι γνωστό σε όλους εξάλλου, πως το κατά τα άλλα… φιλελεύθερο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να απολέσει τον συντηρητισμό από τις τάξεις του και τους εκπροσώπους του, εφαρμόζοντας παλαι-οκομματικές πρακτικές. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ; Αυτό όμως δεν είναι της παρούσης και ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού στο μέλλον. Εξάλλου, είναι σίγουρο πως τα απενοχοποιημένα –από τα ξεπερασμένα κομματικά στερεότυπα– στελέχη της Ν.Δ. θα δώσουν αρκετές αφορμές για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως και διάφορες εξηγήσεις, την στιγμή που ακόμη και από τα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς, ασκούν την ίδια... εθιμοτυπία. 

Αλλά δεν είναι κρυφό –τουναντίον μάλιστα– εκεί ειδικά στην Νέα Δημοκρατία δεν αφήνουν εκκλησία για εκκλησία, ειδικά τώρα που ξεκινούν οι καλοκαιρινοί εκκλησιαστικοί εορτασμοί. Ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε μερικούς από αυτούς. Ενδεχομένως εκεί εκτός από την σωτηρία της ψυχής τους, να αναζητούν και την ψήφο των εκκλησιαζόμενων μελών του εκλογικού σώματος. Εξάλλου πολιτικοί είναι οι άνθρωποι, δεν είναι κορόιδα. Καθώς η κάθε ψήφος, κάθε… σταυρός συγκεκριμένα, θα διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί αρκετά καλά. Και φαίνεται πως έχουν μπει στην διαδικασία απόσπασης ψήφων πριν καλά καλά ανακοινωθούν οι εκλογές. Επιβεβαιώνοντας με την στάση τους, πως άπαντες αν και άτυπα έχουν ξεκινήσει τον δικό τους προεκλογικό αγώνα.

Εκείνο όμως που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να έκαναν προγραμματισμένες συναντήσεις όπως δήλωσαν οι ίδιοι, αλλά για κάποιον μαγικό λόγο δεν ήρθαν σε επαφή με κανέναν από τους δύο εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο απουσίαζαν οι δύο αυτοδιοικητικοί. Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Κοζατσάνη, όσο και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης. Και οι συγκεκριμένες απουσίες φαντάζουν πολιτικά ανακόλουθες και προσβλητικές για όσους πολίτες εκπροσωπούν οι συγκεκριμένοι αιρετοί. 

Καθώς οι συγκεκριμένοι δύο αυτοδιοικητικοί –θεσμικά τουλάχιστον– ενδεχομένως να έχουν καλύτερη εικόνα για όσα προβλήματα ταλανίζουν την πόλη και τον ευρύτερο νομό Καστοριάς. Δύο τινά μπορεί να συνέβησαν αγαπητή ΟΔΟΣ. Ή έμειναν εκτός πολιτικού κάδρου με απόφαση όσων συντόνισαν την κυβερνητική επίσκεψη με ευθύνη του μεγάρου Μαξίμου ή οι αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος Καστοριάς για τους δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να παραβρεθούν. Ό,τι από τα δύο και να συνέβη, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το τίμημα του οποίου καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι δημότες Καστοριάς.

Οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο που προκαλούν οι εσωκομματικές κόντρες της Νέας Δημοκρατίας διαμέσου των τοπικών αντιπροσώπων της και μάλιστα όταν το σύνολο όσων ασκούν πολιτική στην Καστοριά προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του συγκεκριμένου κόμματος. «Τέτοιου είδους κομματική δυσαρμονία δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο χειρότερος επικριτής του κυβερνώντος κόμματος» λένε κάποιοι από τους οποίους δυσκολεύονται αρκετοί να διαχωρίσουν την θέση τους. Και πώς θα μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε, όταν οι ίδιοι κομματικοί εκπρόσωποι το έχουν καταφέρει καλύτερα από τον κάθε ένα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Η θεολογική παράδοση της Κορησού μπορεί να συμβάλλει στον πνευματικό τουρισμό του Ν. Καστοριάς. Η όμορφη εκδήλωση της Κορησού προάγει τον πνευματικό τουρισμό που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας»

* * *

Όλοι φαίνεται κινούνται εναντίον όλων. Και ο καθένας τους , δείχνει να πορεύεται ξεχωριστά και ανεξάρτητα για το προσωπικό τους όφελος. Κοινώς "κοιτώντας ο καθένας την πολιτική του πάρτη". Αδιαφορώντας επί της ουσίας για τα αποτελέσματα που θα φέρουν τέτοιου είδους πρακτικές. Παρά το γεγονός πως η κάλπη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, φαντάζει να είναι ο καλύτερος καθρέφτης αποκομίζοντας ο καθένας ό,τι πραγματικά αξίζει. Και κατά επέκταση οι πολίτες. Βουλιάζοντας την πόλη σε όλους τους τομείς, ενδιαφερόμενοι αποκλειστικά για την πολιτική τους επιβίωση. Προτάσσοντας τον επικίνδυνο πολιτικό εγωισμό τους πάνω από όλους και όλα, ακολουθώντας το διχαστικό «ή εμείς ή αυτοί».

Κάποιοι κάνουν λόγο για τοπικό κομματικό αλαλούμ από τους οποίους δεν θα διαχώριζα σε κανένα σημείο την θέση μου. Καθώς στα μάτια μου τουλάχιστον, φαίνεται πως την κομματική κανονικότητα της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, την έχει διαδεχθεί η πλήρης μπαχαλοποίηση και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Και όλοι οι εμπλεκόμενοι, μηδενός εξαιρουμένου έχουν το δικό τους ξεχωριστό μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που δείχνουν ανοικτά ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την απόφαση του να τοποθετήσει στην μετακλητή θέση του υπεύθυνου του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, την ηττημένη στις π. εκλογές του τοπικού ψηφοδελτίου του κόμματος του κ. Μαρία Αντωνίου.

Ενδεχομένως ο ίδιος να μην μπορούσε να φανταστεί τα αποτελέσματα που θα έφερνε η συγκεκριμένη απόφασή του, όμως σίγουρα θα μπορούσε να το διορθώσει μέσω των κομματικών οργάνων, καλώντας τους εμπλεκόμενους προς κομματική πειθαρχία. Εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται πως δεν κατάφερε να το κάνει πράξη, ενδεχομένως έχοντας πλήρη άγνοια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων.

Όμως όφειλαν τα αρμόδια κομματικά όργανα, που όλο και κάτι θα έχει πάρει το αυτί τους, να τον ενημερώσουν για αρχή. Και δευτερευόντως να επιβάλλουν την κομματική γραμμή. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για ποιον λόγο η Νέα Δημοκρατία αφήνει εδώ και τρία χρόνια περίπου, να μαίνεται ο συγκεκριμένος εσωκομματικός εμφύλιος, αν και στους περισσότερο πονηρούς ψηφοφόρους όλο και «κάπου» μπορεί να πηγαίνει η σκέψη τους.

Για όσους βέβαια παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται σε τοπικό κομματικό επίπεδο, αυτό φάνταζε αναπόφευκτο και μοιραία συγκρουσιακό. Και το δικό τους ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν παίξει εξ αρχής και τα διάφορα τοπικά ενημερωτικά ( ; ) σάιτς. Τα οποία όπως έχει διαπιστωθεί, έδιναν, δίνουν και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να δίνουν δυσανάλογο πολιτικό χώρο στην κ. Αντωνίου σε σχέση με τον νόμιμο κοινοβουλευτικό «πληρεξούσιο» κ. Τζηκαλάγια.

Ενδεχομένως να έλειψαν οι μέρες και τα έργα της κ. Αντωνίου, από τους διαχειριστές αυτών των ιστοσελίδων και να επιθυμούν διακαώς να την ξαναδούν σε κοινοβουλευτική θέση. Μπορεί όμως και όχι. Και να μην είναι τίποτα παραπάνω από μια εντελώς τυχαία μαζική και ταυτόχρονη προβολή της. Συμβαίνουν αυτά. Δεν πρέπει να πηγαίνει ο νους πάντοτε σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Εξάλλου, όλα τα προηγούμενα χρόνια κανείς αιρετός δεν είχε δώσει αφορμές για τέτοιου είδους πονηρά σενάρια συνωμοσιολογίας που πολλές φορές θα μπορούσαν να φτάσουν ως και στην διαφθορά. Γιατί να ισχύει λοιπόν τώρα;

Σάμπως τι νομίζεις αγαπητή ΟΔΟΣ; Επειδή δηλαδή μια τοπική δημοσιογράφος που ενημέρωνε το κοινό της για την εγκυρότητα της, την αμεροληψία της, την ανεξαρτησία της, το δημοσιογραφικό της ανάστημα και άλλα τέτοια υπέροχα γραφόμενα για τον εαυτό της, πέρασε τυχαία έξω από το άχρηστο γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, μπήκε μέσα και εντελώς τυχαία συνάντησε την πολυάσχολη κ. Αντωνίου; Από την οποία απέσπασε και μια ολιγόλεπτη συνέντευξή της παρουσία κάποιου που έτυχε να κρατά μια κάμερα; Σιγά το πράγμα. Εσύ να γνωρίζεις πως αυτά μπορεί να συμβούν στον οποιοδήποτε και είναι ξεκάθαρα θέμα δημοσιογραφικής τύχης.

Ή μήπως γιατί εν μέσω του εύθυμου κλίματος ανακοίνωσε την παρουσία της στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας; Αυτά είναι απλά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους έχουν τύχη. Και μόνο τύχη. Μη και τυχόν πάει το μυαλό σου στο πονηρό του θέματος. Εξάλλου και η ίδια η δημοσιογράφος κράτησε τις αντικειμενικές της αποστάσεις από την κ. Αντωνίου. Δεν κατάλαβα δηλαδή. Επειδή επαναλάμβανε συνεχώς πόσο έχει βοηθήσει την Καστοριά εδώ και τρία χρόνια η κ. Αντωνίου αλλά και πόσο λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου;

Ή μήπως επειδή φρόντισε, μέσω της συνέντευξης που έδωσε μάχη να πάρει, να τονίσει το πόσο συχνά επισκέπτεται την Καστοριά η κ. Αντωνίου, το πόσο αγαπά την πόλη και τους δημότες της; Άσε δε, που δεν χρειαζόταν αυτή η υπενθύμιση, αφού το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι δημότες Καστοριάς. 

Επιτέλους δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ. Δεν θα πρέπει να είσαι τόσο δύσπιστη απέναντι στις αγνές και αμερόληπτες προθέσεις μιας συναδέρφου σου. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, μπορεί ο καθένας, περνώντας τυχαία έξω από το συγκεκριμένο γραφείο στο οποίο υπηρετεί η κ. Αντωνίου, να καταφέρεις να της αποσπάσεις μια τόσο δα συνεντευξούλα. Όπως έγινε εντελώς τυχαία με την συνάδερφο σου. Και εδώ που τα λέμε, μπράβο της.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1131.


14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/1/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/23

    Μα δεν είναι μόνο η ΝΔ μέχρι και το πανεπιστήμιο, κέντρο της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης έκοψε την βασιλόπιτα με την ευλογία του Παναγιώτατου. Το μόνο που μένει για να γίνουμε Αφγανιστάν είναι να απαγορεύσουν στις γυναίκες την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Αλλά τί περιμένεις από έναν άνθρωπο με επίθετο [....] ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/1/23

      Από πότε ρε ΟΔΟΣ να αναφέρεις το επίθετο ενός ανθρώπου είναι ύβρις; Δεν φταίω εγώ που το εν λόγω επίθετο (συνδυασμός των λέξεων Θεός + δούλος) είναι κατάλληλο για την περίσταση.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/1/23

    Εεεε, αφού θα έχει τουρισμό και η... Κορησός, ποιος τη χάρη μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Lila Panou [fb]26/1/23

    Αλιεύουν ψήφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/1/23

      Απευθύνονται σε πρόβατα. Καί το ποίμνιο ακολουθεί.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος27/1/23

    Τώρα καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα θέλει να οργανώσει το Μουντιάλ μαζί με την Σαουδική Αραβία. Η συνεργασία μεταξύ Καστοριάς και Μέκκας στον θρησκευτικό τουρισμό θα είναι εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/1/23

    Η κυρία του πρωθυπουργικού γραφείου εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην λειτουργία; Ή μήπως μίλησε ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού με τους πολίτες;

    Υποθέτω ότι επισκέφθηκε χωριά όπως την Κορησό και στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/1/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος28/1/23

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (ευλογείτε....) το 1999 είχε προτείνει επισκεπτόμενος τον ιερό βράχο της ακροπόλεως να γίνη ο Παρθενών κέντρο ορθοδόξου πίστεως....!!!!
    Έφυγε χωρίς να [....] κανείς έστω και χωρίς σαπουνάδα.....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/1/23

      θέλουν να βεβηλώσουν μέχρι και την Ακρόπολη, δεν έχουν τον Θεό τους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/1/23

      Κομμάτια του Παρθενώνα είχαν καταστραφεί από φανατικούς Χριστιανούς τους πρώτους αιώνες της επικράτησης της χριστιανικής θρησκείας.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος10/2/23

    Οι άνθρωποι δεν αφήνουν εκκλησία για εκκλησία, πανηγύρι για πανηγύρι και πίτα για πίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/2/23

      Γιατυτό έχουν διπλασιαστεί σε φάρδος, το τυρί φέτα έχει πολύ λίπος.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ