17.4.23

Το Σκάκι

 


“η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα… εταιρεία”


■ Η "Μακεδνός" είναι μία δημοτική επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς η οποία διαχειρίζεται το μοναδικό λατομείο του νομού, τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, το ενυδρείο και το τουριστικό καράβι "Ολυμπία". Θα έπρεπε το λατομείο να είναι κερδοφόρο αλλά οι εκάστοτε διαχειριστές του δηλ. οι δήμαρχοι δεν το κατάφεραν αυτό. Ήταν ζημιογόνο (αλήθεια; ψέμα;) και «τους έβαζε μέσα» με συνέπεια να καλύπτουν τα έξοδα του από τις άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις της εταιρείας. Τουλάχιστον έτσι μας πληροφόρησε η νυν δημοτική αρχή και έκρινε ότι η καλύτερη λύση είναι να το μισθώσουν σε τρίτο, ιδιώτη, για 20+20 χρόνια αντί οι ίδιοι να «σηκώσουν τα μανίκια» και να εργαστούν οι «ώρα για δουλειά». Το μίσθιο 240.000€ το χρόνο. Μεγάλη επιτυχία! Ουφ ! ξελάφρωσαν. Τόσο απλό ήταν!

■ Τα τοπικά μουμουέ πανηγύρισαν (κάνουν και κάτι άλλο;) την ενοικίαση αυτή χωρίς να γράψουν τις συνέπειές της δηλ. ότι δέσμευσαν ένα περιουσιακό δημοτικό ακίνητο για σχεδόν μισό αιώνα και έτσι καμμία επόμενη νέα δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Φυσικά εύλογα αναρωτιέται ο πολίτης ότι για να πληρώνει τέτοιο μίσθιο ο ενοικιαστής θα βγάζει τα τριπλάσια και βάλε για να μπορεί να το πληρώνει. 

■ Η πρώτη προσπάθεια μίσθωσής του ήταν τον Απρίλιο του 2021 αλλά με παρέμβαση της αντιπολίτευσης απέτυχε σε νομικά πλαίσια. Η δεύτερη όμως φέτος τον περασμένο Απριλίο πέτυχε. Έχουν πείσμα... Όλα καλά.

■ Πριν λίγες μέρες όμως η επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας κ. Σπύρου, έβγαλε στο φως μέσα από τη δημοτική συνέλευση και άλλο «ξεπούλημα» της "Μακεδνός". Κάποιο μηχάνημα (σπατηροτριβείο) της εταιρείας νοικιάστηκε (απευθείας εκμίσθωση) για 600 € το χρόνο (ναι καλά διαβάσατε, εξακόσια ευρώ τον χρόνο!) για είκοσι χρόνια. Καθώς επίσης και «ξεπούλημα» προϊόντος του λατομείου σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με την τρέχουσα τιμή αγοράς, το χαλίκι Νο 7. Η κ. Σπύρου φαίνεται να είχε κάνει έρευνα αγοράς και στις δύο αυτές περιπτώσεις «ξεπουλήματος» στο λατομείο. Ξεκάθαρα του είπε του νυν προέδρου της "Μακεδνός" κ. Ζήση ότι το «χάσιμο» είναι για τον δήμο 348.000 € τον χρόνο ζημία. 

■ Οι λόγοι που αντιπαρέβαλλε στην κ. Σπύρου ο κ. Ζήσης, ο πρόεδρος της "Μακεδνός", δεν μας έπεισαν και μάλλον και όποιον και να τους ακούσει. Ο ενοικιαστής, είπε, θα έφτιαχνε αυτό το μηχάνημα, το σπαστηροτριβείο, και θα ξόδευε 35-40.000 € κι έτσι έκρινε ότι δεν πρέπει να τον βάλουν «μέσα» τον άνθρωπο και του το προσέφεραν για 600€ τον χρόνο, τις οποίες θα πληρώνει σε τέσσερις δόσεις των 150 €. Για γέλια; Για κλάματα; 

■ Τώρα αν οι δύο αυτές υποθέσεις καταλήξουν σε δικαστικές οδούς, όπως είπε η κ. Σπύρου δεν γνωρίζουμε, καταλάβαμε όμως ότι αν η κ. Σπύρου μπορεί και (όποτε) θέλει να «σηκώσει ανάστημα», τα καταφέρνει μια χαρά. Γιατί δεν το κάνει τακτικότερα; Και να τα πει και προς τα έξω, να εκδώσει δελτία τύπου, διότι ποιός θα κάτσει να ακούσει μία δημοτική διαδικτυακή συνέλευση. 

■ Αν και η κ. Σπύρου τελευταία «σήκωσε ανάστημα», έχει δείξει δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια σοβαρά σημεία κόπωσης. Ηλίου φαεινότερο είναι ότι, η Καστοριά σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 που είχαν αναλάβει την δημοτική αρχή. Και σ’ αυτό φέρει ευθύνη και η ίδια. 

■ Από την άλλη, όταν ανέλαβαν τον δήμο Καστοριάς οι «Ώρα για δουλειά» τοποθέτησαν και τους δικούς τους προέδρους στις δημοτικές επιχειρήσεις:

■ ΔΕΥΑΚ - Πέτρος Τόσκος, "Ορεστειάς" - Χρυσούλα Φιλίππου, "Μακεδνός"- Σωκράτης Πέλκας, ΝΠΔΔ- Νικόλαος Αλεξανδρίδης, Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή- Δημήτριος Στυλιάδης, Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή- Λάζαρος Ζήσης. 

■ Αμετακίνητοι (λόγω επιτυχίας;) όλοι εκτός του προέδρου της "Μακεδνός". Εδώ μάλλον κάτι δεν "δουλεύει" σωστά. Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εκμίσθωσης του λατομείου, απομακρύνθηκε ο κ.Πέλκας και ορίστηκε πρόεδρος ο κ.Σαλβαρίνας ο οποίος αντικαταστάθηκε το καλοκαίρι (άγνωστος ο λόγος) από τον κ. Ζήση. Όμορφα κι αγγελικά πλασμένα φαίνονται στην "Μακεδνός". Κοιμηθείτε (αν)ήσυχοι Καστοριανοί. Το μέλλον σας έχει δεσμευθεί για «τριάκοντα αργύρια».

■ Η πανδημία έφερε στο φως τις τηλεδιασκέψεις οι οποίες για κάποιον γνωστό-άγνωστο λόγο συνεχίζονται στο δήμο Καστοριάς. Αυτούς όμως που βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεδιασκέψεων θα έπρεπε να τους έχουν κάνει μάθημα για τον τρόπο που θα εμφανίζονται και το background (το φόντο πίσω) που θα πρέπει να φαίνεται. Έχουμε δει τραγελαφικές εικόνες. Ατημέλητους, αξύριστους, κακοντυμένους, υποτυπωδώς ντυμένοι και το μπακγκράουντ ακόμα χειρότερα. Από αποθήκες, υπνοδωμάτια με κρεβάτια άστρωτα, κουζίνες με άπλυτο νεροχύτη. Αλλά και κάποιες κυρίες που έχουν εμφανιστεί ως βασίλισσες. Καλοντυμένες και με πίσω φόντο άψογο. Ειδικοί σύμβουλοι για το background, μελλοντικό επάγγελμα!

■ Επειδή όλα δουλεύουν καλώς στο δήμο Καστοριάς και ο τουρισμός ανθίζει (στα όνειρα τους) συμμετέχει ο δήμος και σε τουριστικές εκθέσεις. Έτσι αφού έστειλαν τον αντιδήμαρχο τουρισμού κ. Ρήμο, στην Κύπρο αρχές καλοκαιριού (για να βουλιάξει η Καστοριά από Κυπρίους τουρίστες), τώρα θα τον στείλουν στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Για να βουλιάξει η Καστοριά-Κόμο από Λονδρέζους τουρίστες. Αμέ! All inclusive - όλα πληρωμένα για τον αντιδήμαρχο Καστοριάς, από εμάς τους πολίτες με πολλή αγάπη. Ταξιδάκια! Τριήμερο λοιπόν ταξίδι στο Λονδίνο. Πόσα θα πληρώσουμε; Διότι κόβουν αόριστα κονδύλια για τα ταξίδια του δημάρχου και αντιδημάρχων. Φερ’ ειπείν, τελευταίο στη διαύγεια για «οδοιπορικά» αιρετών του δήμου Καστοριάς 3.000 €, αλλά για ποιον και πού; 

■ Και όσο βούλιαξε η αρχόντισσα από Κύπριους τουρίστες, άλλο τόσο θα βουλιάξει και από Άγγλους! Ακούει κανείς;Τουλάχιστον ο κ. Ρήμος ας κρατήσει λίγα fudge και για μας από τα Harrods. Και θα του τα πληρώσουμε. Εδώ πληρώνουμε ακόμη και την βενζίνη τους για να πάνε στο Άργος Ορεστικό, τα λονδρέζικα γλυκά θα λυπηθούμε;

■ Κι όμως, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει, οι αντιδήμαρχοι έχουν μηνιαίες αντιμισθίες 1.710,00 € και ο δήμαρχος 3.420,00 €. Πέρα από τα έξτρα.

Καληνύχτα Καστοριά
Όπου κι αν βουλιάζεις

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1144.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρείτην ανωνυμία της.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/4/23

    Ο αντιδήμαρχος Ρήμος θα εισηγηθεί την Τετάρτη 19 Απριλίου στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς την επιχορήγηση του πολιτιστικού συλλόγου Μαυροχωρίου 'Έμπνεος'.....;;!!!
    Και ο λόγος....;;!!!
    Επιτέλους ας σταματήσει αυτό το εξωφρενικό ροκάνισμα δημοσίου χρήματος. Αρκετά. Όποιος θέλει να παράγει το όποιο έργο ή δράσεις ας το κάνει με τις τσέπες των μελών.

    Έρρωσθε οι μη επιδοτούμενοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/4/23

      Ο λόγος είναι ότι έχουμε εκλογές και τα χρήματα δεν βγαίνουν από την τσέπη του.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ