10.6.23

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στις 3 Νοεμβρίου 2022 ιστορική ημέρα για τον νομό μας υπεγράφη η σύμβαση πολιτείας και αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας "Άκτωρ" της κατασκευής 1.365 μ. σήραγγας (της επονομαζόμενης Κλεισούρας) και μιας νέας προσβάσεως οδού 10 χιλ. με προδιαγραφές της Εγνατίας.
Κλείνει δια παντός αυτή η οδύσσεια περιπέτεια της σφοδρής επιθυμίας και ανάγκης για την ομαλότερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Δυτικής Μακεδονίας, με απρόβλεπτα και σημαντικά οφέλη των τεσσάρων νομών Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης και Γρεβενών, με προέκταση Ευρώπης και Ασίας.
Η εφημερίδα ΟΔΟΣ με δημοσίευμά της αναφέρθηκε στις 30χρονης ιστορίας προσπάθειες κυβερνήσεων 1989-1993 Νέας Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον υφυπουργό τότε Κ. Σημαιοφορίδη, με πρωθυπουργούς τον Κώστα Καραμανλή και Σαμαρά και Μητσοτάκη καθώς και στον Κώστα Καραμανλή υπουργό Υποδομών και υφυπουργό Καραγιάννη, όπως τις τοπικές και ευρύτερα υπηρεσίες και πολλών αγωνιστών αρθρογράφων και εκδοτών των τοπικών εφημερίδων, με ειλικρινή πόνο για τον τόπο.
Οι 30χρονες προσπάθειες σήμερα δικαιώνονται και η Καστοριά θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτό το μνημείο-έργο συγκοινωνίας και η Νέα Δημοκρατία με υπερηφάνεια θα δικαιωθεί, γιατί το έργο γίνεται με την συμμετοχή του ΕΣΠΑ, της ΕΕ την οποία πολέμησαν οι μικρόψυχοι συμπατριώτες μας. Ήρθε πλέον και η ώρα να τιμήσουν και τον εθνάρχη, οραματιστή της Ευρώπης.
Η περιοχή μας διεθνοποιείται. Από εδώ πλέον θα περνούν όλα τα μέσα μεταφοράς της Νότιας Βαλκανικής και Ασίας προερχόμενα από Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, το άλλο άκρο της Εγνατίας των 680 χιλιομέτρων της μητρός (βαλλόμενης χρόνια από "προοδευτικούς") ΕΟΚ, νυν ΕΕ.
Χάσαμε σαν χώρα πολλά από τους αντιρρησίες της Ευρώπης με νοοτροπίες ανατολίτικες και ανεύθυνους πολιτικούς, οι οποίοι το έπαιζαν ξενόφερτοι οικονομολόγοι με αναλύσεις-επωδούς για την οικονομία όπως το «κεφάλαιο είναι η πρώτη αιτία καταστροφής μιας χώρας». Αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτής της… προοδευτικής επωδού οικονομικής ανάλυσης! Έφυγαν όλα ξένα κεφάλαια από την χώρα, μεταξύ αυτών από το 1984-1986 η Καστοριά να ρημάξει μαζί με περιοχές οι οποίες είχαν ξένους κεφαλαιούχους την περιοχή τους.
Η Καστοριά είχε 15 χιλιάδες γουνεργάτες τότε που στον Πειραιά δεν ξεπερνούσαν τις δέκα χιλιάδες. Είχε 3 χιλιάδες εμπόρους μικρούς και μεγάλους και περίπου 2 χιλιάδες παρεμφερή επαγγέλματα με ασχολία γύρω από την γουναρική. Τώρα, από το 1986 έως σήμερα, 38 χρόνια μαύρης κατοχής γιατί η περιοχή μας δεν παρήγαγε ντομάτες και καρπούζια κ.ά. αγροτικά προϊόντα, αλλά ήταν αστική περιοχή με μόνη απασχόληση την ευγενή και με προϊόντα πολυτελείας υψηλής ενδυμασίας πλουσίων πελατών(το ωραιότερο "λούσο" της γυναίκας), κάθε ευκατάστατου κατοίκου της Ευρώπης. 
Αυτή την ώρα είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση και η μόνη μας ελπίδα η πατρίδα να μας προσέξει ιδιαίτερα στην συνοριακή περιοχή και να μας βοηθήσει το συντομότερο και με άλλα έργα υποδομής, όπως την δεύτερη μεγάλη μας ελπίδα το φράγμα Νεστορίου και την ενεργοποίηση του έργου της "Λάρκο", εργοστάσιο στην περιοχή του νικελίου το οποίο έχει συνέχεια και εντός της Αλβανίας.
Η περιοχή μας κρύβει διάσπαρτα πολλά αξιόλογα μέταλλα. Στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν διστάζω να αναφέρω ότι ένας γερμανός στρατιώτης-μεταλλειολόγος, όταν γύρισε από μια πορεία στην περιοχή του Γράμμου, μάζευε διάφορα χώματα σε σακουλάκια και μια μέρα τα άνοιξε μπροστά στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς και είπε: «Κρίμα που δεν ξέρετε σε τι πλούσιο μεταλλικό χώρο ζείτε».
Με αυτήν την ενημέρωση κλείνω το σημερινό μου σχόλιο και εύχομαι στην γρήγορη αποπεράτωση της σήραγγας και σε άλλα απαραίτητα έργα για τον νομό μας, τον οποίο αγόγγυστα φρουρούμε σε αυτήν την άκρη της χώρας.
Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και προσέφεραν για την ευόδωση του έργου, που θα είναι όφελος για την πατρίδα μας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Με τιμή και άπειρη εκτίμηση
Νικόλαος Αχ. Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1152.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ