6.9.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



2019: Η κ. Μαρία Αντωνίου, αριστερά.


Το κομματικό κριτήριο στην σκέψη της κ. Αντωνίου λειτουργεί σαν τα περίφημα dress codes σύμφωνα με τα οποία πρέπει να είναι κάποια ντυμένη ανάλογα την περίσταση και την δεξίωση. Έτσι κατάφερε να κομματικοποιήσει ακόμα και μια εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναίκα.


Την προηγούμενη εβδομάδα, στην συγκεκριμένη στήλη ["εδώ"], από σύμπτωση δεν έγινε αναφορά στην εκδήλωση που οργάνωσε η επικεφαλής του τόσο χρήσιμου -και ανιδιοτελούς σκοπού- πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου με θέμα «Γυναίκα και πολιτική» και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εορτασμού της ημέρας της γυναίκας. Που αν μη τι άλλο, αν λάμβανε χώρα υπό διαφορετικές συνθήκες ενδεχομένως να είχε μεγαλύτερη απήχηση. Διότι κατά την γνώμη μου η εκδήλωση, απέτυχε.

Και θα γίνει προσπάθεια αγαπητή ΟΔΟΣ να αιτιολογηθεί η παραπάνω τοποθέτηση. Διαβάζοντας κανείς τον γενικό τίτλο της εκδήλωσης, θα πίστευε πως πρόκειται για ένα γενικότερο κάλεσμα των γυναικών της Καστοριάς. Είτε εμπλέκονται κατά κάποιον τρόπο με την πολιτική είτε όχι. Ή για τις γυναίκες που θα ήθελαν τέλος πάντων να αποκτήσουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινή πολιτική ζωή. Αυτό που εκ πρώτης άποψης δεν έγινε κατανοητό ή ακόμα καλύτερα αφηνόταν να αιωρείται ως εκδήλωση γενικού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, γρήγορα διαψεύστηκε.

Καθώς η κ. Αντωνίου μέσω των αγαπημένων της τοπικών και φιλικών μέσων ενημέρωσης, αποσιώπησαν τον αποκλειστικά κομματικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Αν και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να δείξει υποψιασμένος, αρκεί να ενημερωνόταν για την μονοκομματική προέλευση των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων που δεν ήταν άλλοι πέρα στελεχών, πολιτευτών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, έστω κι αν συμπαραστάθηκε η κυρία Βούλα Πατουλίδου.

Και αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα πολιτικής σκοπιμότητας που επιχειρήθηκε από την πρώην βουλευτή Καστοριάς και νυν μετακλητό υπάλληλο, όσο πλησιάζουμε προς τον δρόμο της κάλπης. Υπενθυμίζοντας σε όλους και κυρίως σε όλες, πως τα περισσότερα για την ίδια και την πολιτική της στάση, στροβιλίζουν γύρω από την κομματική και ιδεολογική ταυτότητα, παραγκωνίζοντας στην συγκεκριμένη εκδήλωση ακόμα και το βασικό της θέμα, που δεν ήταν άλλο πέρα από την γυναίκα.

Το κομματικό κριτήριο στην σκέψη της κ. Αντωνίου λειτουργεί σαν τα περίφημα dress codes σύμφωνα με τα οποία πρέπει να είναι κάποια ντυμένη ανάλογα την περίσταση και την δεξίωση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν της επιτρέπεται η είσοδος. Αντί λοιπόν η κ. Αντωνίου και τα υπέρλαμπρα μυαλά που την περιστοιχίζουν και επωμίστηκαν της συγκεκριμένης εκδήλωσης να παραμερίσουν για κάποιες λίγες ώρες τις κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, κατάφεραν να κομματικοποιήσουν ακόμα και μια εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναίκα.

Πόση διαφορετική εικόνα -έστω και προσωρινή- θα έδιναν στην τοπική κοινωνία αν στην συγκεκριμένη εκδήλωση μία ή και περισσότερες εκ των ομιλητών ήταν γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους; Όπως για παράδειγμα η τοπική βουλευτής του Συ.Ριζ.Α. κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποτελούσε ένα πρώτο καλό δείγμα πολιτικού πολιτισμού, έστω και αν αυτό επιτυγχάνονταν κάτω από την σκέπη της γυναικείας γιορτής ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, υποθετικά και μόνο αν η κ. Αντωνίου διοργάνωνε μια ανάλογη εκδήλωση με θέμα εκείνη την φορά, τις γυναικοκτονίες, θα έβαζε ανάλογα κομματικά κριτήρια; Προφανώς και το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά με τους συγκεκριμένους ανθρώπους ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος. Και τέτοιου είδους πολιτικές μικροπρέπειες φαίνεται πως είναι απόρροια του πολιτικού φανατισμού και του ενστίκτου της πολιτικής επιβίωσης. Δύο στοιχεία που μοιάζει δύσκολο να προσδίδουν πόντους στην αξιακή πολιτική κλίμακα.

Και αν όλα αυτά συμβαίνουν από πρόσωπα που είναι τοποθετημένα στα υψηλά πολιτικά ράφια, μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι μπορεί να επικρατεί στα χαμηλότερα. Όπως για παράδειγμα σε ένα περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο. Από όσα βέβαια μπορεί ο κάθε δημότης να ενημερωθεί έστω και με χρονική καθυστέρηση από την στιγμή που αυτά συμβαίνουν.

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι βγαλμένο μέσα από κάποια ταινία βασιζόμενη σε ήρωες των κόμικ της Μάρβελ. Οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως να το αδικούσε από πλευρά θεάματος. Και δεν είναι μόνο το γεγονός πως ακόμα και σήμερα, στελέχη της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη δεν μπορούν να κατανοήσουν πως όταν εκφράζουν την άποψή τους σε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα, δεν το κάνουν ως απλοί χρήστες της πλατφόρμας αλλά τους συνοδεύει και ο τίτλος που τους εμπιστεύονται προσωρινά, οι θεσμοί.

Ούτε τους καθιστά άμοιρους ευθυνών επειδή ορισμένες τοποθετήσεις τους γίνονται σε κλειστό κύκλο διαδικτυακών φίλων, ούτε επειδή εκφράζονται με ονοματεπώνυμο. Και φέρουν το ανάλογο πολιτικό και θεσμικό βάρος όταν αυτές συνοδεύονται από likes και καρδούλες ακόμα και του ίδιου του δημάρχου, όταν εκφράζονται για μείζονα δημοτικά ζητήματα, όπως αυτά των πληρωμών δημοτικών υπαλλήλων. Και η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται ύστερα από όσα κατήγγειλε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αικατερίνη Σπύρου, αλλά και από όσα συμπλήρωσε επί του θέματος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής της.

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι όσοι εκπροσωπούν αυτοδιοικητικό αξίωμα, πως οι τοποθετήσεις τους και οι γενικότερες διαδικτυακές τους αναρτήσεις, στην πλειοψηφία τους κρίνονται υπό το βάρος του «τίτλου» που φέρουν. Διαφορετικά, κατά την άποψη που εκφράζει και το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, παντού στον δημοκρατικό κόσμο, δεν θα είχαν καν την ανάλογη βαρύτητα και ενδεχομένως να μην δινόταν και η ανάλογη σημασία. «Πού θα πάει, θα το καταλάβουν» υποστήριξαν ορισμένοι, από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου, αντιλαμβανόμενος την δική τους αδυναμία κατανόησης του θέματος.

Επί του προκειμένου, τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης ο οποίος προσπαθώντας να μειώσει την τοποθέτηση της κ. Σπύρου περί της ανάρτησης και τις αντιδράσεις που επέφερε, ο ίδιος φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ως κάποιου είδους μικροπολιτική που γίνεται από την ίδια λόγω της επικείμενης προεκλογικής περιόδου. Επιδιώκοντας ουσιαστικά να στρέψει το πολιτικό ενδιαφέρον πέρα των όσων "ευεργετικών" και νοικοκυρεμάτων έκανε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή!

Μάλιστα ο κ. Κορεντσίδης απαντώντας στα όσα υποστήριξε η κ. Σπύρου περί «πολλών χρημάτων που δόθηκαν από την κυβέρνηση στον Δήμο κατά την διάρκεια του κορωνοϊού» τα οποία δόθηκαν στην δημοτική δομή για την αποπληρωμή των χρωστούμενων σε υπαλλήλους, και όχι μόνο, έσπευσε να ευλογήσει για ακόμη μια φορά την γενειάδα της δημοτικής αρχής, δικαιολογώντας τα ως αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης τους πολιτικής και διεκδίκησης τους από άλλους δήμους.

Καλό θα ήταν να ενημερώσει κάποιος τον ίδιο και τα μέλη της δημοτικής του παράταξης, πως τα κυβερνητικά κονδύλια που δόθηκαν στους Δήμους όλης της χώρας, κατανεμήθηκαν σε αυτούς βάσει των ημερών που ήταν σε καραντίνα οι διοικητικές τους περιφέρειες. Και από όσο καλά θυμούνται οι δημότες Καστοριάς, ο ίδιος και ο τότε αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος σχεδόν προέτρεπαν την κυβέρνηση ώστε να τεθεί η Καστοριά εξ αρχής σε κατάσταση καραντίνας και αυτοαποκλεισμού. Εκτός και αν η συγκεκριμένη προτροπή του υπάγεται στον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό για τον οποίο έκανε λόγο.

Όπως επίσης, άξια αναφοράς είναι όσα υποστήριξε και πάλι η κ. Σπύρου περί της σπατάλης δημόσιου χρήματος για διαφημιστικούς σκοπούς της Ορεστειάς. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια κατήγγειλε το γεγονός πως τοπικός τηλεοπτικός σταθμός με την μικρότερη τηλεθέαση από τους τρεις που εκπέμπουν στην Δυτική Μακεδονία, χρηματοδοτείται με τα περισσότερα χρήματα για την προβολή του καραβιού της Καστοριάς ... στους δημότες της, πραγματοποιώντας παράλληλα και την προεκλογική καμπάνια του «Ώρα για δουλειές, συνεχίζεται». Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ;

Και αντί να απαντήσει πειστικά ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης για τους συγκεκριμένους οικονομικούς χειρισμούς, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν» υποστήριξαν κάποιοι από τους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Άποψη που ενισχύεται από το γεγονός πως ενώ η δημοτική παράταξη του κ. Κορεντσίδη έχει μετατοπίσει τις οικονομικές ατασθαλίες που παρέλαβε σε προηγούμενους δημοτικούς χειρισμούς, έχει στις ίδιες θέσεις τους ανθρώπους που ενδεχομένως να ευθύνονται για αυτούς. «Παιδιά, όλους μας αρέσει να κοροϊδεύουμε τους άλλους, αλλά όχι να το κάνουμε και μεταξύ μας» σχολίασαν δεικτικά ορισμένοι, με τους οποίους σαφώς και θα συμφωνήσω. Και εδώ που τα λέμε, μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1168.



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/9/23

    το μοντέλο αριστερά στην φωτογραφία πως λεγεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/9/23

      Το μοντέλο αριστερά αποφασίζει για τα θέματα που σε αφορούν και το ψήφισαν κάτι χιλιάδες συμπολίτες γιατί το θεώρησαν κατάλληλο μετά την επιτυχή σταδιοδρομία του στο άχρηστο γραφείο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/9/23

      Μερικοί και μερικές νομίζουν ότι είναι μοντέλα, άλλοι κρεμάνε τα μετάλλια που πήραν σε καιρό ειρήνης και νομίζουν ότι είναι μπαρουτοκαπνισμένοι, άλλοι νομίζουν ότι είναι αθλητάρες, μερικοί πιστεύουν ότι είναι μεγάλοι επιστήμονες επειδή σπούδασαν στην Αμερική Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες, πάρα πολλοί είναι περήφανοι που αντικατέστησαν την αρχαία ελληνική μυθολογία με την αντίστοιχη εβραϊκή και μόνο τον Παρθενώνα δεν πρότειναν να κάνουμε εκκλησία.

      Ο κήπος (μπαξές τουρκιστί) σ΄ αυτή τη χώρα έχει δυστυχώς πολύ περισσότερα άχρηστα και επιβλαβή ζιζάνια από χρήσιμα φυτά.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/9/23

    Σκεφτείτε τι σημαίνει για την ανάπτυξη της πόλης η παρουσία στην επόμενη έκθεση γούνας της κ. Αντωνίου με τον κ. Balenciaga και τον μητροπολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ