21.9.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
20.3.2023 Δήμος Καστοριάς: «Το "πράσινο φως" για την κατασκευή του έργου "Συντήρηση Αρχοντικού Χριστόπουλου" του Δήμου Καστοριάς δόθηκε με τη δημοπράτησή του από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η υλοποίησή του από τους αναδόχους. […] "Αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, καταφέραμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα μπορούσαμε μέσα σε διάστημα τριών ετών... Ευχαριστώ θερμά και πάλι όλες τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου Καστοριάς που πραγματικά εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο πλέον είναι ορατό", τόνισε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης».


Σε πέντε μήνες κοντεύει να τελειώσει η θητεία του και εκείνος θα ανακοινώνει ως έργο προς υλοποίηση την συντήρηση του αρχοντικού Χριστόπουλου, που η αρχική μελέτη είχε υπογραφεί το 2012 επί δημαρχίας κ. Χατζησυμεωνίδη.


Τις τελευταίες 14 ημέρες στην πόλη της Καστοριάς, το πολιτικό σκηνικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και να συγκεκριμενοποιείται γύρω από πρόσωπα, κόμματα αλλά και δημοτικούς συνδυασμούς. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση νεοεισερχόμενων δημοτικών συνδυασμών όπως συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών και σπανιότερα σε εκείνη που αφορά τις περιφερειακές. Χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει το γεγονός, οι συνδυασμοί αυτοί να σχηματίζονται από δημότες που είχαν παρελθοντική ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω παλαιότερων δημοτικών συνδυασμών.

Σπανιότατα δε, όταν οι κομματικοί συνδυασμοί που διεκδικούν την εξουσία, αναλώνονται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους από υποψήφιους πολιτευτές ως αποτέλεσμα της κομματικής ανακύκλωσης ή των κομματικών ακαδημιών. Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να ισχύει για το τοπικό βουλευτικό ψηφοδέλτιο του κυβερνητικού κόμματος, στο οποίο δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια ανανέωσης των πολιτευτών.

Τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να ακολουθούν την αναχρονιστική πεπατημένη, χωρίς να είναι διατεθειμένα να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τρόπου κατάρτισης των ψηφοδελτίων. «Φαινόμενα στασιμότητας αν όχι οπισθοδρόμησης» σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι από τους οποίους θα δυσκολεύονταν να διαχωρίσουν την θέση τους πολλοί από τους οπαδούς της –κατά τα άλλα– φιλελεύθερης παράταξης.

Πριν δύο εβδομάδες ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης μέσω εκδήλωσης που διοργάνωσε σε χώρο συνεδριάσεων ξενοδοχείου, γνωστοποίησε την υποψηφιότητα του ως επικεφαλής ενός νέου δημοτικού συνδυασμού, διεκδικώντας ταυτόχρονα την θέση του δημάρχου. Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του φαντάζει σχεδόν σίγουρο πως δεν περίμεναν προγραμματικές δηλώσεις που θα αφορούσαν τον τρόπο διοίκησης του δήμου από τον δικό του συνδυασμό, αλλά ούτε και βασικά χαρακτηριστικά του, όπως την ονομασία του και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Έμοιαζε περισσότερο με περιγραφή της τοπικής ζοφερής κατάστασης που έχει περιέλθει η πόλη της Καστοριάς μέσω των εφαρμοσμένων και ασκούμενων πολιτικών επί σειρά ετών. Χωρίς να εκφράσει οποιαδήποτε μομφή για τα πεπραγμένα της τρέχουσας δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη, που φαντάζει ως ένας εκ των αυτοδιοικητικών του αντιπάλων, αλλά ούτε και σε πολιτικές παλαιότερων δημοτικών αρχών.

Ενδεχομένως να επέλεξε τον συγκεκριμένο τρόπο των ήπιων τόνων, επειδή ακριβώς η εκδήλωση αφορούσε αποκλειστικά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του. Μπορεί όμως και όχι, θέλοντας μέσω της συγκεκριμένης εμφάνισής του να επιθυμεί να εκφράσει κάποιου είδους διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής που βασίζεται στην αποφυγή πολιτικών αντιπαραθέσεων και προσωπικών προστριβών. Μένει να φανεί στο προσεχές μέλλον, ποια είδους προεκλογική στρατηγική θα επιλέξει ο ίδιος όσο και τα στελέχη που θα πλαισιώνουν τον συνδυασμό του μέχρι τις κάλπες.

Ένας άλλος εκ των με βάση τις δικές του δηλώσεις διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου ο κύριος Τρύφων Πολυγιάννης, αφού στις αρχές του έτους ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του, μέσω του συνδυασμού "Θέλουμε και μπορούμε" χωρίς και σε αυτήν περίπτωση να γίνουν γνωστά μερικά από τα στελέχη που θα τον πλαισιώσουν, μέσω ραδιοφωνικής του τοποθέτησης, έβαλλε κατά του επικεφαλής της δημοτικής αρχής κ. Ι. Κορεντσίδη όσο και κατά του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Π. Τόσκου.

Τα όσα δήλωσε μπορεί να έχουν την δική τους σημειολογική σημασία λόγω της παρελθοντικής του ενασχόλησης μέσω της θέσης του αντιδημάρχου που κατείχε επί της θητείας του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη. Όμως το γεγονός ότι τοποθετείται έναντι του πρώην συνοδοιπόρου –εκείνης της εποχής– κ. Π. Τόσκου φαίνεται να έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Τόσο γιατί ενδεχομένως να γνωρίζει τις διοικητικές ικανότητες του τελευταίου, όσο και τις πολιτικές πρακτικές του.

Πέρα από το γεγονός πως αναφέρθηκε στα γνωστά χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την συγκεκριμένη προβληματική δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης και τα οποία διογκώθηκαν όπως υποστήριξε κατά τα χρόνια διοίκησής της από τον κ. Π. Τόσκο, όπως και την αποτυχία αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης μέσω σωλήνων αμιάντου. Εκείνο που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν όσα κατήγγειλε για την προσπάθεια ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" –που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια– με σκοπό την εξυγίανση της!

Ένταξη που όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τ. Πολυγιάννης είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω της χρεωμένης κατάστασης που παρουσιάζει η ΔΕΥΑ Καστοριάς. Και στην περίπτωση που ισχύουν όλα όσα κατήγγειλε ραδιοφωνικά ο προαναφερόμενος, τότε για ακόμη μια φορά οι δημότες γίνονται μάρτυρες της διοικητικής ανεπάρκειας τόσο της δημοτικής αρχής στο σύνολό της όσο και ειδικότερα του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκου.

«Μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα στην μάχη για την διεκδίκηση του δήμου» υποστήριξαν ορισμένοι από τους οποίους δεν θα διαχώριζα την θέση μου, υπό την προϋπόθεση πως τόσο ο κ. Πολυγιάννης όσο και ο συνδυασμός συνεχίσουν αυτόνομα και όχι ως κάποιο παρακολούθημα ενός μεγαλύτερου και πιο δυνατού συνδυασμού που θα κατέβει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσω των γνωστών προεκλογικών διεργασιών που συνήθως λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Καστοριά, μερίδιο κατέχει και η τρέχουσα δημοτική αρχή. Η οποία εντελώς τυχαία βεβαίως, μέσω του δημάρχου κ. Ι. Κορεντσίδη συγκεντρώνει τους δημοσιογράφους Φιλικών Μέσων Ενημέρωσης και ανακοινώνει ξανά και ξανά έργα που έχουν προεγκριθεί, άλλα που έχουν εγκριθεί, άλλα που έχουν ξεκινήσει, άλλα που έχουν ολοκληρωθεί και άλλα που είναι προς έγκριση και υλοποίηση.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Δύο υποψήφιοι της... φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας «που βάζουν πλάτη» εναντίον του «βαθέως κράτους».
-Ευδοκία: «Αν ήμουν κόρη σας κ. πρωθυπουργέ και μετά από αυτό που έπαθα στο τρένο, σας έλεγα ότι φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα, τι θα με συμβουλεύετε;»
-Μητσοτάκης: «Θα ανατρέψουμε το βαθύ κράτος» - «Δεν γίνεται σήμερα ένα νέο παιδί να μπαίνει στο τρένο και να αισθάνεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Θα έλεγα της Ευδοκίας, ότι πρέπει να επιμείνει, να βάλει κι αυτή πλάτη». 


* * *


Και πέρα από τον περιττό κόμβο κυκλοφοριακής σύνδεσης μπροστά από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας που ολοκληρώθηκε, οι δημοσιογράφοι που συνήθως παρευρίσκονται σε αυτές τις φιλικές συναντήσεις δεν έχουν ρωτήσει ποτέ –μα ποτέ– για ποιον λόγο ο δήμαρχος Καστοριάς τούς ανακοινώνει συνεχώς έργα που τους είχε ανακοινώσει και πριν δυόμισι ή τρία χρόνια;

«Σε πέντε μήνες κοντεύει να τελειώσει η θητεία του και εκείνος θα ανακοινώνει ως έργο προς υλοποίηση την συντήρηση του αρχοντικού Χριστόπουλου, που η αρχική μελέτη είχε υπογραφεί το 2012 επί δημαρχίας κ. Χατζησυμεωνίδη, το 2020 πραγματοποιήθηκε εκ νέου μελέτη και τελικά τον Απρίλιο του 2022 υπογράφηκε η τελική πράξη ένταξης!!!» σημείωσαν σκωπτικά κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, όταν έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από την αρχική μελέτη του αρχοντικού Χριστόπουλου και ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο αρχοντικό. Και σαν την περίπτωση του συγκεκριμένου αρχοντικού, θα πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ, πως είναι τα περισσότερα των έργων που ανακοινώνονται ξανά και ξανά από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή.

Όλα τα παραπάνω βέβαια έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα "έργα Κορεντσίδη" σε σένα αγαπητή ΟΔΟΣ και μάλιστα εκείνο που έχει πολυδιαφημιστεί και φαίνεται να ξεκινά σιγά-σιγά, η ασφαλτόστρωση της οδού Ορεστείων, είναι και εκείνο έργο που είχε εκπονηθεί και μελετηθεί από την δημοτική αρχή του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη, όπως υποστήριξε σχετικά ο κ. Τ. Πολυγιάννης στην ραδιοφωνική του τοποθέτηση.

Και αν όλα αυτά τα υπέροχα συμβαίνουν στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ανακοίνωση του τοπικού ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε για ακόμη μια φορά δυσφορία στους τοπικούς υποστηρικτές της. Όχι για την υποψηφιότητα του νυν βουλευτή κ. Ζ. Τζηκαλάγια που έμοιαζε η πιο σίγουρη λόγω της τρέχουσας βουλευτικής του ιδιότητας, αλλά για τις υπόλοιπες δύο συνυποψήφιους. Ή για τον αποκλεισμό του τέταρτου που δεν είναι άλλος από τον κύριο Βασίλη Τσιφλικιώτη, ο οποίος φάνταζε και ως ο βασικός αντίπαλος του εν ενεργεία βουλευτή.

Του οποίου την θέση φαίνεται πως "έκλεψε" την τελευταία στιγμή η μετακλητή έμμισθη υπάλληλος επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου. 

Δεν μπορεί παρά να προκαλεί απορίες και δυσανασχέτηση στους τοπικούς ψηφοφόρους η επιλογή της συγκεκριμένης πολιτεύτριας αλλά από την στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε με τον συγκεκριμένο τρόπο, το κομματικό εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αποδεχτεί την συγκεκριμένη επιλογή. Ή να την καταδικάσει μέσω της κάλπης. Και εδώ που τα λέμε, αν το πράξει μπράβο του.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1170.






13 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/9/23

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Lila Panou [fb]21/9/23

  Λούμπεν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρυσόστομος Δέλλας [fb]21/9/23

  Αγνοούν τη λέξη νοημοσύνη του κόσμου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Aristotelis Stoumpos [fb]21/9/23

   Σωστά το γράφεις αλλά στον νομό μας δεν νομίζω να ξεπερνάει το 5% του πληθυσμού η νοημοσύνη !!

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος21/9/23

  20-30 χρόνια όλοι οι Δήμαρχοι αναγγέλλουν την αναστήλωση του Αρχοντικού Χριστόπουλου και την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου. Και τόσα άλλα, ξανά και ξανά, τα ίδια και τα ίδια.
  Χωρίς να ντρέπονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος21/9/23

   Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του Αρχοντικού Χριστόπουλου; κακές γλώσσες λένε ότι είναι κάποιος αδελφουλης ενός θρησκοληπτου δημοτικού συμβούλου

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/9/23

   Υπάρχει κάποιος που δεν είναι θρησκόληπτος στο Δ.Σ.;

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος22/9/23

   Τι να τα κάνουμε τα πνευματικά κέντρα και τα αρχοντικά; Εμείς χρειαζόμαστε ναούς για να προσεύχονται οι οπαδοί της εβραϊκής μυθολογίας.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος22/9/23

   Υπάρχουν εκκλησιαστικοί τουρίστες, θρησκόληπτοι και ταλιμπάν. Δεν κρέμασαν και όλοι παρθένες από τα δημοτικά μπαλκόνια.

   Διαγραφή
 5. Μανωλής Εμμανουηλ Μανου [fb]21/9/23

  Το άρθρο και στο:
  http://fyllokaiftero1.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Sama Maria [fb]21/9/23

  Το αρχοντικό θα πέσει προτού το αναστηλώσουν! Εδώ κ εδώ είναι ! Αλλά τις κούνιες στο Ντολτσο με τον πλαστικό τάπητα από άκρη σε άκρη τις έφτιαξαν εν ταχύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος22/9/23

  Για το αρχοντικό του Χριστόπουλου θα ενδιαφερόταν κάποιος αιρετός που αντιλαμβάνεται την αξία του. Ένας άνθρωπος μορφωμένος με την αντίστοιχη παιδεία. Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων ενός υποψηφίου Δημάρχου είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ύπαρξη παιδείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος27/9/23

  Μια ερώτηση σχετικά με τους ανώνυμους συμβούλους του Κορεντσίδη, μήπως ένας είναι ο Θ.Μ. που έχει σχέση με το ΚΠΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ