3.9.23

Το Σκάκι




“Στην εποχή του Πινόκιου”

■ Πάλι έκοψαν δέντρα στην Καστοριά [σχετικά "εδώ"]. Πάλι ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον. Πάλι ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου, ο κ. Λίτσκας, αποποιείται των ευθυνών του. Πάλι τα τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης στηρίζουν τα αφεντικά τους δηλ. τους άρχοντες. Μην χαθεί η «λάμψη» τους. 

■ Πάλι οι παντός είδους σύλλογοι σιωπούν μπροστά στο έγκλημα κατά του πρασίνου στην πόλη μας. Πάλι, πάλι και πάλι οι πολίτες σιωπούν στην πλειοψηφία τους. «Πονάει δόντι – κόβει κεφάλι»,  ε και τί έγινε; 

■ Μετά το οικολογικό έγκλημα, οκτώ με έντεκα μεγάλα δέντρα λένε ότι έκοψαν, και αφού ο αντιδήμαρχος Πρασίνου έριξε τις ευθύνες στον Στρατό, βρέθηκε τοπικό διαδυκτιακό μπλοκάκι να μας ενημερώσει ότι τηλεφώνησε στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού και του είπαν, «έκοψαν εννέα δέντρα διότι ήταν επικίνδυνα για τους πολίτες» και όλα ήταν «νόμιμα» με άδεια «μικρής κλίμακας» (άραγε πόσα δέντρα θα κόβανε αν ήταν «μεγάλης κλίμακας»;) από το Δασαρχείο... 

■ Αυτά όλα τηλεφωνικά, τάδε έφη μπλογκ, μην ξεχνιόμαστε. Καμία επίσημη ενημέρωση ούτε από το Δήμο, ούτε από τη Δ/νση Δασών, ούτε από το 15ο Σύνταγμα Πεζικού. 

■ Η Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» και το «Κάστρο» της: η αρχόντισσα του Κόμο. Μου ‘πε, σου ‘πα, κάπου διάβασα, πάτησα "like", τα λένε τα άστρα, ο ανάδρομος Ερμής. 

■ Αλλά ας δεχθούμε ότι έτσι είναι, και να πατήσουμε και εμείς "like": Πρώτη απορία, η άδεια «μικρής κλίμακας» ποιός την εξέδωσε; Επειδή εμείς οι πολίτες τους πληρώνουμε όλους αυτούς, ζητάμε να δούμε την άδεια αυτήν.

■ Συνεχίζεται το τηλεφώνημα: όπως τους εξήγησαν, «όλα ξεκίνησαν όταν έπεσε ένα κλαρί δέντρου πάνω σε δύο αυτοκίνητα και προκάλεσε μεγάλες ζημιές και το δημόσιο υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση μερικών χιλιάδων ευρώ»... από το τηλέφωνο όλα αυτά. Από αόριστη-άγνωστη επικοινωνία. Μου ‘πε σου ’πα.

■ Δεύτερη απορία, έπεσε ένα κλαρί λέει σε δύο αυτοκίνητα και οι ζημιές ήσαν μεγάλες, έτσι; Ιδιώτης έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από ένα αυτοκίνητο που είχε πάθει ζημιά και ο ιδιοκτήτης του, είπε ότι πλήρωσε 7.200 ευρώ, έτσι; 

■ Επειδή κι εδώ εμείς οι πολίτες πληρώνουμε με τους φόρους μας την αποζημίωση (το Δημόσιο) θέλουμε, όχι μόνο φωτογραφίες, αλλά και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα αυτοκίνητα και πού συνέβη αυτό. Επίσης την απόδειξη ότι καταβλήθησαν αυτά τα χρήματα. 

■ Συνεχίζεται το αόριστο τηλεφώνημα: «όταν κατάλαβαν (σικ) ότι μπορεί να έπεφταν και άλλα κλαριά, κάλεσαν την υπηρεσία Δασών να εκτιμήσει την κατάσταση και αυτή έκανε αυτοψία στο χώρο και έκρινε ότι τα εννέα δέντρα (σ.σ. δώδεκα δέντρα φαίνεται να κόπηκαν) ήταν επικίνδυνα για πεζούς και αυτοκίνητα και αποφασίστηκε να κοπούν». Τέλος τηλεφωνήματος. 

■ Απορίες: την υπηρεσία Δασών την κάλεσαν οι στρατιωτικοί; Ο Δήμος Καστοριάς έλαβε γνώση του συμβάντος; 

■ Επειδή πρέπει να μάθουν κάποτε ότι εμείς οι πολίτες τους πληρώνουμε και λογοδοτούν σε εμάς, ζητάμε να δούμε την έκθεση της Δασικής Υπηρεσίας που έκρινε ότι τα δέντρα ήσαν επικίνδυνα και έπρεπε να κοπούν. 

■ Έπρεπε να πάρουν και άδεια από το Δήμο Καστοριάς; Πήραν;

■ Δημοσιεύστε την έκθεση! Ποιος την υπογράφει; Ποια είναι επιστημονική τεκμηρίωση – και που βασίζεται το πόρισμα για την κοπή τόσων δέντρων;

■ Γιατί όλοι οι κομμένοι κορμοί των δέντρων φαίνονται στις τομές τους υγιέστατοι; Όλοι αυτό παρατήρησαν. 

■ Και ο βουλευτής Καστοριάς «ζητά απαντήσεις».

■ Τι άλλο είδε ο αρμόδιος υπάλληλος και απεφάσισε ότι είναι επικίνδυνα;

■ Ήταν «επικίνδυνα για τους πεζούς» ακόμη και τα δέντρα ψηλά στο άλσος,  δίπλα από το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών; 

■ 30-40 μέτρα μακριά από το πεζοδρόμιο; 

■ Τόσο μακριά γιατί ήταν «επικίνδυνα για τους πεζούς»;

■ Ή  και εκείνα κόπηκαν γιατί έκοβαν και αυτά την θέα;

■ Και γιατί τα υπόλοιπα δέντρα στο άλσος, εκεί αριστερά, στο ναό του Αγίου Αθανασίου, δεν είναι επικίνδυνα;  

■ Όπου μάλιστα διέρχονται πολλοί πολίτες καθώς υπάρχει και πεζόδρομος ανάμεσα στα δέντρα προς την οδό Αγίου Γεωργίου - Καραβαγγέλη και σκαλόδρομος για την πρόσβαση στον ναό. 

■ Ενώ δίπλα από το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών, που κόπηκαν τα δέντρα, ούτε μονοπάτι υπάρχει. Άρα πού είναι το «επικίνδυνο για τους πεζούς», εκεί ψηλά, που λένε και τα άστρα.

■ Θα μου πείτε, δεν έχει ανάγκη θέας, ο ναός. 

■ Κάποτε ο Στρατός μας έκανε υπερήφανους εδώ στην Καστοριά. 

■ Επειδή αυτή η κοπή των υγιεστάτων πλην «επικινδύνων δέντρων» έγινε για την προστασία των πολιτών και των ιδιωτικών αυτοκινήτων τους, ζητάμε ως οι προστατευόμενοι να δούμε τα έγγραφα με τα πορίσματα και τις αποφάσεις. 

■ Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς οφείλει ως υπεύθυνος για το πράσινο και προπάντων εκλεγμένος από τους πολίτες, να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα έγγραφα και να τα δημοσιεύσει. Και όχι να «νίπτει τας χείρας» του. 

■ Επικίνδυνα δεν είναι τα δέντρα, οι πνεύμονες κάθε πόλης αλλά επικίνδυνοι είναι αυτοί που τα κόβουν για να προστατέψουν δήθεν τους πολίτες και τα ΙΧ τους (δικαιολογίες νηπιαγωγείου). 

■ Επικίνδυνοι είναι οι δημοσιογράφοι που αντί να φωτογραφίζουν και να καταδικάζουν το οικολογικό έγκλημα, ψάχνουν για δικαιολογίες ή αν δεν τις βρουν τις κατασκευάζουν για να απενοχοποιούν τους ιθύνοντες προς ίδιον όφελος. 

■ Επικίνδυνοι είναι οι πολίτες που χειροκροτούν το έγκλημα για να τα έχουν καλά με τους άρχοντες. 

■ Επικίνδυνοι είναι οι οικολογικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που αδιαφορούν και ενδιαφέρονται μόνο για τις επιχορηγήσεις και δεν ευαισθητοποιούνται μπροστά σε τέτοιες εικόνες ντροπής. 

■ Επικίνδυνοι είναι οι πολίτες που δηλώνουν εθελοντές για να καθαρίζουν την πόλη τους, την λίμνη τους , να φτιάχνουν τσίπουρα, να οργανώνουν συναυλίες για την κατάντια της Καστοριάς και δεν ενεργοποιούνται για να σταματούν τέτοια φαινόμενα. 

■ Επικίνδυνοι είναι οι κρατούντες θέσεις σε δημοτικά και κρατικά αξιώματα οι οποίοι κάνουν συσκέψεις για πολιτισμό και προβολή της Καστοριάς σε ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές, αλλά αδιαφορούν και σιωπούν για τα οικολογικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί όχι μόνο πρόσφατα αλλά σε συνεχόμενα τακτά διαστήματα.

■ Να βάλουν στο φάκελλο για την υποβολή της συμμετοχής της Καστοριάς σε πολιτιστικές διαδρομές και τις φωτογραφίες των κομμένων δέντρων για να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ποιοί είναι αυτοί που αναζητούν την προβολή. Πώς κατάντησαν την έρμη Καστοριά.

■ Επικίνδυνη είναι η σιωπή όλων μας. 

■ Μεγάλη επιτυχία της στήλης: «είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τον κύριο Ντόναλντ Τραμπ και μας εδήλωσε ευθαρσώς ότι είναι αθώος των κατηγοριών που του προσάπτουν».

Καληνύχτα οι Ομερ-Πριόνηδες
Όπου κι αν κόβουν τα επικίνδυνα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1169.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


2 σχόλια:

  1. Δημήτρης Παπούλας [fb]5/9/23

    Τα κόβουν γκρινιάζετε γιατί τα έκοψαν, δεν τακόβουν πέφτουν ή σπάνε κλαδιά, πάλι γκρινιάζετε. Άντε ρε γατάκια με την καραμέλα όλο ίδια και ίδια λέτε. Βρείτε κάτι ουσιώδες να πείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/9/23

      Μάλιστα κ. Παπούλα. Ας τα κόψουν όλα να ησυχάσουμε με τις διαμαρτυρίες. Τσιμέντο παντού για τραπεζοδρομια, τι το θέλουμε το γρασίδι;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ