14.10.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Συνωστισμός υποψηφίων στα εγκαίνια του Μεγάρου.
Της Αστυνομίας, όχι της Μουσικής –αυτό μας έλειπε!


“Αλλού τα κακαρίσματα  κι αλλού γεννούν οι κότες”

Να μπαίνουμε στη Διαύγεια του δήμου Άργος Ορεστικού και να μετράμε έργα. Έργα και όχι ταξιδάκια των αντιδημάρχων σε τουριστικές εκθέσεις, όλα για το περιβόητο branding.

■ Ξαφνικά μια μέρα, είδαμε φωτογραφίες και διαβάσαμε για το μεγάλο έργο ή μάλλον ένα από τα μεγάλα δημοτικά έργα που γίνονται στο διπλανό μας δήμο, του Άργους Ορεστικού, και μείναμε άφωνοι. Το κλειστό κολυμβητήριο. 

■ Το πρώτο πράσινο κολυμβητήριο της χώρας (καλά διαβάζετε) με μηδενικό ενεργειακό κόστος. Με έξι διαδρόμους και χάρη στις διαστάσεις και προδιαγρφές του μπορεί να φιλοξενεί και αγώνες water polo. Με φορητό σύστημα μείωσης του βάθους του ώστε να χρησιμοποιείται και για εκμάθηση κολύμβησης μικρών παιδιών και για φυσικοθεραπεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Προϋπολογισμός 4.200.000 ευρώ για την κατασκευή του. 

■ Δηλαδή, τα ίδια χρήματα που θα πληρώσουμε εμείς για την ανάπλαση της νότιας παραλίας της πόλης μας δηλ. τσιμεντόπλακες, δεντράκια και μεγαλύτερος χώρος για τα τραπεζάκια των καφετεριών. Ντροπή μας.

■ Να σας το ξανα-ξανα γράψουμε 4.200.000 € για κλειστό κολυμβητήριο μεγάλων διαστάσεων. 

■ Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου ο δήμαρχος του Άργους Ορεστικού. Αυτός που ονειρεύτηκε την πόλη του με έργα πραγματικά μεγάλα και τα υλοποιεί. 

■ Αυτός ο δήμαρχος που δεν είχε ούτε και θα έχει επικοινωνιακά «τρικ», ούτε ρίχνει άφθονη χρυσόσκονη για να θαμπώσει τους συμπολίτες του. Μιλάνε τα έργα του. 

■ Χωρίς τυμπανοκρουσίες,  likes και καρδούλες που στέλνουν σε κάθε ανάρτηση που αφορά  το δήμο Καστοριάς. 

■ Χωρίς δημόσια «ευχαριστώ» από προέδρους χωριών της "Ώρας για δουλειά" (επειδή τους έβαλε ένα παγκάκι) και από πολίτες (επειδή τους έκλεισε μια λακκούβα). Με ηρεμία και οργάνωση σχεδιάζει με τους συνεργάτες του τα έργα και βρίσκει και παίρνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και τα απορροφά. 

■ Η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης έχει ξεκινήσει στο Άργος Ορεστικό όπως διαβάσαμε στη Διαύγεια. Στην Καστοριά ανάβει alert εξαφάνισης. Μπας και την βρούμε. 

■ Τώρα προέχουν τα «πασαλείμματα». Για να ξαναψηφιστούν ότι δήθεν παρήγαγαν έργον. 

■ Να μπαίνουμε στη Διαύγεια του δήμου Άργος Ορεστικού και να μετράμε έργα.

■ Έργα όπως στη Διαύγεια του δήμου Καστοριάς με συνεχείς επιδοτήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία. 

■ Έργα και όχι ταξιδάκια των αντιδημάρχων σε τουριστικές εκθέσεις, όλα για το περιβόητο branding.

■ Έργα και όχι λεφτά των πολιτών σε μουμουέ για τουριστική προβολή της έρημης (μέχρι και οι αρκούδες κόβουν βόλτες ανενόχλητες μεσημεριάτικα) αρχόντισσας. Και να ντρεπόμαστε εμείς!

■ Να ζηλεύουμε τα έργα του και να νοιώθουμε άβολα που ψηφίσαμε αυτούς που μας διοικούν. Εμείς να ντρεπόμαστε και αυτοί να φωτογραφίζονται και στέλνουν like.

■ Αυτό είναι το μεγάλο έργο της δημοτικής αρχής της Καστοριάς. Φωτογραφίες ανφάς, προφίλ (ποτέ όπισθεν) και λόγια μεγάλα και παχειά, για το «τίποτα». 

■ Διαχρονικό – θα πείτε – το πρόβλημα αλλά αυτό κάνει τις ευθύνες ακόμη χειρότερες.

■ Φυσικά τώρα καταλάβαμε και την μη συχνή προβολή των έργων του κ. Κεπαπτσόγλου από τα χρυσοπληρωμένα (από τα κέντρα διαπλοκής της Καστοριάς) τοπικά μουμουέ, επειδή πολύ απλά αρχίζουν οι συγκρίσεις για τους δήμους. 

■ Κι έτσι χάνονται τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της δημοτικής αρχής της αρχόντισσας. 

■ Και ενώ προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το σοκ της ταχείας κατασκευής του κλειστού κολυμβητηρίου στον γειτονικό μας δήμο, τσουπ και σκάνε τα εγκαίνια του αστυνομικού μεγάρου. 

■ Αυτή την ημέρα και η ντροπή ντράπηκε με όσα είδε και άκουσε. 

■ Ήρθε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος για τα εγκαίνια και όπως έγραψε ο ίδιος στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, «ένα 15ωρο διάλειμμα από την εκλογική καμπάνια του Νότιου Τομέα Αττικής (η εκλογική του περιφέρεια) με εκλογική καμπάνια στην Καστοριά που έγινε μονοεδρική».

■ Ένα διάλειμμα. Όπως και στα σινεμά για ποπ κορν και μια γρήγορη…  στάση στην τουαλέτα.  Ένα διάλειμμα με πολλές (δεκάδες δεκάδων) φωτογραφίες. 

■ Όταν επισκέφθηκε την Καστοριά ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο, τον υποδέχθηκε σαφώς λιγότερος κόσμος από ό,τι τον κ. Θεοδωρικάκο. 

■ Τί να πρωτοθυμηθούμε για να γράψουμε; Το στριμωξίδι για το ποιος θα φωτογραφηθεί δίπλα στον υπουργό ή την απώλεια μνήμης για την κατασκευή του κτηρίου;

■ Σοβαρή «ηθική ασθένεια» η προσπάθεια να επιβάλλουν την «μνήμη» καταπώς τους βολεύει. 

■ Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ποιος και πώς ξεκίνησε το έργο αυτό. Ποιος το πολέμησε. Ποιοι το οικειοποιούνται τώρα προς «άγραν ψήφων».

■ Δεν είχαν ούτε καν την αβρότητα να προσκαλέσουν τον πρώην δήμαρχο Καστοριάς κ. Αγγελή, αφού 
επί δημαρχίας του ο δήμος Καστοριάς δώρισε το δημοτικό οικόπεδο για την ανέργεση του αστυνομικού μεγάρου. 

■ Δεν προέβαλαν (τα αντικειμενικά μουμουέ) την κ. Τελιγιορίδου η οποία έκανε πράξη, επί της κυβέρνησης του κόμματος της, την χορήγηση πολεοδομικής άδειας και την θεμελίωση του κτηρίου. Τότε ξεκίνησαν όλα.

■ Στα εγκαίνια πρωτοστάτησε η «επικεφαλής» του «άχρηστου γραφείου, αλλά χρήσιμου για τα ρουσφέτια»  –όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης –  και νυν πάλι υποψήφια με την ΝΔ κ. Αντωνίου. Αυτή που αδιαφορούσε στην πράξη για την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου Μαθιουδάκη και την ανέργεση σε αυτό τον χώρο, του αστυνομικού μεγάρου. 

■ Δεν μπορεί να ανεγερθεί αν δεν κατεδαφιστεί ο στρατώνας, φώναζε. Πρέπει να κατεδαφιστεί, συμπλήρωναν οι άλλοι.  

■ Όλοι οι άλλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

■ Ε, λοιπόν προχθές στα εγκαίνια, δεν ξεκολλούσε από το πλάι του υπουργού. Παραγκώνισε τους άλλους υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν προσφέρει τίποτα για την ανέγερση του κτηρίου, όπως και η ίδια. 

■ Φωτογραφήθηκαν όμως κατά κόρον, και έκαναν και δηλώσεις για το κόμμα τους και το μεγάλο έργο που παραδίδει στην Καστοριά. «Άνθρωποι με κοντή μνήμη».

■ Μόνο δεν έπαιξαν μεταξύ τους κλωτσιές και μπουνιές  –που λέει ο λόγος – για να βγάλουν μια φωτογραφία δίπλα από τον υπουργό. Να δεχθούν στη συνέχεια τα likes. 

■ Τιμήθηκε από την αστυνομία και ο κ. Κορεντσίδης για την... «πολύτιμη προσφορά» του στην ανέγερση του μεγάρου! Ποια προσφορά; Μάλλον θα εννοούν την σύνδεση του σωλήνα αποχέτευσης του κτηρίου με το δίκτυο της ΔΕΥΑΚ. 

■ Κάτι άλλο δεν ενθυμούμαστε να προσέφερε η θητεία του στην ανέγερση. Ούτε φυσικά για το Μαθιουδάκη έκανε κάτι. 

■ Απεναντίας (επαναλαμβάνουμε) το δημοτικό οικόπεδο που κτίστηκε το αστυνομικό μέγαρο, παραχωρήθηκε από την δημαρχία Ανέστη Αγγελή. Αν κάποιον έπρεπε να τιμήσουν ήταν αυτός. Αλλά ξεχάστηκε κι αυτός και η κ. Τελιγιορίδου.

■ Να και οι σχετικές φωτογραφίες με περιχαρή τον κ. Κορεντσίδη και εμφανώς συγκινημένο (μπορεί και να ήταν) αφού ίσως και να είχε πιστέψει ότι και αυτός προσέφερε έργο για το κτήριο.

■ Πού να βρεθεί η πολιτική αβρότητα μεταξύ των παρευρισκομένων οι οποίοι οι περισσότεροι δεν έχουν συμβάλλει με τίποτα για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου. 

■ Όσο για τα προεκλογικά συνθήματα –αφού «προεκλογικό διάλειμμα» ήταν– πολλά και βαρύγδουπα:

■ Θεοδωρικάκος, υποψήφιος με ΝΔ: «Πάμε δυνατά, μπροστά».  Κάτι μου θυμίζει από το 2019. Κίνημα αλλαγής, ναι.

■ Κανδύλη, υποψήφια με ΝΔ: «Η Καστοριά θα δώσει το μήνυμα της νίκης. Το μήνυμα της αλλαγής!». Κάπου αλλού βρίσκεται, σε άλλον χρόνο και σε άλλο κόμμα. Ή μήπως εγώ λαθεύω. 

■ Όλοι οι υποψήφιοι, εκτός από φωτογραφίες, κάποιο πρόγραμμα (εκτός αυτού των καθημερινών περιοδειών τους) δεν έχουν ανακοινώσει, δηλ. τί θα κάνουν για να σωθεί η Καστοριά. μία προεκλογική δέσμευση για τον τόπο. Μόνο η κ. Τελιγιορίδου δημοσίευσε μέσω του τύπου τι θα κάνει άμεσα μόλις εκλεγεί. 

■ Και να πάλι και πάλι φωτογραφίες στη Μεσοποταμία, Διποταμία, Άργος Ορεστικό. Χωρίς λόγια. Χωρίς καν ένα δελτίο τύπου. 

■ Τί να μας πουν; Και μόνο που μας χαιρετούν και μας σφίγγουν το χέρι, πολύ είναι. Θέλετε και πρόγραμμα; 

■ Απορία: στο γάμο τους, στις βαφτίσεις των παιδιών τους, στις γιορτές τους, έβγαζαν τόσες, μα τόσες φωτογραφίες; 

Άντε και στα δικά μας οι ανύπαντρες
Όπου κι αν φωτογραφιζόμαστε. 


ΥΓ. Και μην ξεχάσουμε, σας ενημερώνουμε ότι, αύριο θα είμαστε: 
10 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας
11.30 π.μ. στην πλατεία Δαβάκη
1 μ.μ. στο Ολυμπιακό πάρκο
Ένα προεκλογικό διάλειμμα για σιέστα και
5 μ.μ. στο Ντολτσό
6.30 μ.μ. Νότια Παραλία
8 μ.μ. Βόρεια Παραλία
9 μ.μ. δεν το έχουμε αποφασίσει, προς επεξεργασία
-Την Κυριακή πρωί εκκλησία, βεβαίως-βεβαίως.

ΥΓ2. Πάμε δυνατά να τους αλλάξουμε! 

ΥΓ3. Μία είδηση της τελευταίας στιγμής: παραιτήθηκε από πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης "Ορεστειάς" η κ. Χ. Φιλίππου. Καιρός ήταν! 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1174.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρείτην ανωνυμία της.


6 σχόλια:

  1. Lila Panou [fb]14/10/23

    Εις τον αγύριστο παρακαλώ να οδεύσει η νυν δημοτική αρχή.
    Εις τον αγύριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/10/23

    Οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν την κ. Αντωνίου και το κόμμα της. Επιβεβαίωση για την θητεία του πρέπει να θεωρείται και το ποσοστό που έλαβε ο νυν δήμαρχος. Σε τι διέφεραν οι υπόλοιποι υποψήφιοι με εξαίρεση τον κ. Τίγκα; Το 98% των ψηφισάντων είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάντια και ψήφισε τα άτομα που θα τη συνεχίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/10/23

    Εμάς μας έδωσε η φύση μεγαλύτερο κολυμβητήριο από αυτό του Άργους. Αλλά αντί να το αξιοποιήσουμε μερικοί ονειρεύονται και την καταστροφή του πάρκου και την ανέγερση ενός άχρηστου ναού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/10/23

    Ο κ. Κεπαπτσόγλου παράγει έργο, δεν τρέχει σε λειτουργίες να ζητάει ευλογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/10/23

    Το Άργος δεν έχει δήμαρχο με μετάλλια, ούτε με γκόμενα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/10/23

      Το Άργος δεν έχει ούτε δήμαρχο να κάνει διαφήμιση για οίκους μόδας.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ