7.10.23

Το Σκάκι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από προεκλογικό βίντεο υποψηφίου δημάρχου. 


“Μακρύ καυτό καλοκαίρι”


Οι «ειδικοί σύμβουλοι» του δημάρχου, για τον Ιούνιο 2023 έλαβαν: 9.997,93 €. Ναι καλά διαβάσατε.


■ Μετά τις βροχές, χαλάζι, καταιγίδες, μας ήρθε και ο Κλέων, καύσωνας με όνομα. Αμέ! Κι έτσι κυριολεκτικά το καιρικό θερμόμετρο συμπλέει με το προεκλογικό. Ας προφυλαχτούμε, ας προσέχουμε. Δροσερό νεράκι (εμφιαλωμένο φυσικά), βουτιές στην καταπράσινη λίμνη με συντροφιά των κουνουπιών. 

■ Μην γκρινιάζετε, ζούμε σε Αρχόντισσα.  

«Μπροστά μαζί» μας καλεί ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Τσούκας ο οποίος με επίσημη δήλωσή του, μας πληροφορεί ότι, με κυβέρνηση σταθερή και δυνατή της Νέας Δημοκρατίας και σε συνεργασία μαζί της, έχει τις δυνατότητες να ευημερήσει η Καστοριά. 

■ Μα αναρωτιέμαι και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν είχαμε; Και όμως πιάσαμε ως «κάστρο-δήμος», πάτο. Πιο πάτο δεν έχει. Και μήπως, ουσιαστικά την ίδια βουλευτή δεν είχαμε; Κι όμως δεν είδαμε κάτι να γίνεται για να σωθεί η Καστοριά και να προοδεύσει στο μέλλον. Οπότε αναρωτιέμαι γιατί άραγε να σκοτιστούν μαζί μας αφού παραμένουμε «κάστρο»;

■ Φυσικά –ευελπιστούμε– ότι, όπως μας λέτε κύριε Α. Τσούκα, «οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε και εγγυόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευτούμε θετικά την νέα πολιτική συγκυρία προς όφελος της Καστοριάς». Αισιοδοξία, μπράβο, καλά κάνετε. Μόνο που η κεντρική «νέα συγκυρία» είναι παλιά και δοκιμασμένη: Αδειάζει τον τόπο.

■ Κάποιος άλλος υποψήφιος πάλι δήμαρχος, ο κ. Γ. Γρηγοριάδης με την σοβαρότητα που τον διακρίνει κυκλοφόρησε ένα προεκλογικό βίντεο στο οποίο λέγονται αλήθειες: «Για την ερήμωση της Καστοριάς, για τους νέους που φεύγουν, για τα κλειστά μαγαζιά, για την δημοτική απραξία χωρίς κανένα σχέδιο να βγούμε από το τέλμα. "Δήμος ημετέρων", κλειστή λέσχη λίγων. Με κάποια ΜΜΕ που τα αυτονόητα προβάλλουν ως τεράστιες επιτυχίες.». Επιτέλους και κάποιος να πει την αλήθεια, να μας τα πει και να τους τα πει «έξω από τα δόντια».

■ Έχουμε παρατηρήσει πάντως –και όχι μόνο εμείς– κάποια φαινόμενα αλαζονείας σε υποψήφιο δήμαρχο. Καλό θα είναι να μην παρασύρονται από τις «βδέλλες» που θα «κολλήσουν» πάνω τους, για ίδιον όφελος. Έχουν παραδείγματα πολλά από την προηγούμενη δημοτική αρχή για να προσέξουν να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

■ Η νυν δημοτική αρχή τώρα, συνεχίζει αυτό που ξέρει και κάνει καλά: δηλαδή την σπατάλη του χρήματος σε συλλόγους και τουριστικά διαφημιστικά.

■ Άρα, μην ανησυχείτε, όλα βαίνουν καλώς. Ιδού τα τελευταία:
-Πολιτιστικός σύλλογος Κορησού: 1.500 €
-Ναυτικός όμιλος Καστοριάς: 2.100 €
-Ποδηλατικός σύλλογος Καστοριάς: 2.000 €
-Για την Σύνοδο των Πρυτάνεων: 5.000 €.
-Για διάφορα (τελευταία) διαφημιστικά έντυπα: 23.716,90 € (ναι –καλά δαβάσατε).

■ Σύνολο: 34.317,40 €. Αυτά πληρώσαμε εμείς για να φωτογραφίζονται αυτοί.

■ Οι δημοτικοί άρχοντες, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, πληρώνονται τους μισθούς τους, για τον Ιούνιο 2023 έλαβαν: 19.039,67 €.

■ Οι «ειδικοί σύμβουλοι» του δημάρχου, για τον Ιούνιο 2023 έλαβαν: 9.997,93 €. Ναι καλά διαβάσατε: για ένα (1) μήνα, περίπου 10.000,00 ευρώ στους «ειδικούς συμβούλους». Προφανώς για τις ουσιώδεις συμβουλές που δίνουν και το τεράστιο έργο που γίνεται. Κάντε τους υπολογισμούς x 12 μήνες x τόσα χρόνια. 

■ Οι δε πρόεδροι κοινοτήτων για τις μετακινήσεις τους τον Μάϊο και τον Ιούνιο, πληρώθηκαν 27.200 €. Ναι μόνο για μετακινήσεις 2 μηνών! 

■ Τους δημοτικούς υπαλλήλους καθαριότητας σχολικών μονάδων τους έχουν αφήσει απλήρωτους φυσικά. Τί περίεργο! Η νυν δημοτική αρχή να μην πληρώνει; Πότε ξαναέγινε αυτό; 

■ Διαφημιστικό έντυπο θα κυκλοφορήσει και ο πρόεδρος (ο «επιτυχημένος πρόεδρος» κατά τα τοπικά μουμουέ) κ. Π. Τόσκος προς ενημέρωση των καταναλωτών. Θα πληρώσουμε εμείς 3.720 € για ενημερωθούμε τί; Για το πεντακάθαρο νερό; Για τις έξωθεν αναθέσεις έργων; Για την ακόμα μία υπογραφή (πόσες έχουν υπογράψει;) του έργου της αντικατάστασης των σωλήνων; Για την άλωση της Πόλης;

■ Αυτό το «επιτυχημένος πρόεδρος» θα είναι λόγω των χρεών της ΔΕΥΑ Καστοριάς στην οποία προεδρεύει και σήμερα ανέρχονται «επιτυχώς» σε 11.000.000,00 €.

■ Αυτό το «επιτυχημένος πρόεδρος» της ΔΕΥΑΚ θα είναι λόγω, του αποκλεισμού των έργων που είχε υποβάλλει στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης; Κανένα έργο.

■ Και αφού τα τοπικά χρυσοπληρωμένα ΜΜΕ τον έχρισαν «επιτυχημένο πρόεδρο» θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στους «...συνεχίζουμε». Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις.

■ Αυτή η καραμέλα που δεν λέει να λιώσει για την τουριστική ανάπτυξη και τον πακτωλό χρημάτων που θαααα… φέρει. Φτάνει πια! Μην παρασύρονται και οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και την «παπαγαλίζουν». 

■ Έχει τουρισμό η Κοζάνη; Ακούσαμε τους εκεί άρχοντες να μιλάνε για τουρισμό; Όχι. Τότε γιατί αναπτύσσεται και προοδεύει; 

■ Κάνουν έργα όπως, επενδύσεις, νοσοκομεία, πανεπιστημιακές σχολές, δημόσια μέγαρα, πρωτογενή τομέα, συνεχείς πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις για να τα πετύχουν. Και δεν είναι «κάστρο» κανενός. Έχουν βουλευτές και δημάρχους που «φοράνε παντελόνια» όπως θα έλεγε και η κυρία Αντωνίου. Ενώ εμείς, ασχολούμαστε με τις φωτογραφίες, τα likes, τα πανηγύρια και τα στασίδια.

■ Ας ξυπνήσουμε επιτέλους και ας απαλλαγούμε από τα ακριβοπληρωμένα μουμουέ τα οποία προβάλλουν και διαφημίζουν τον εκάστοτε από τον οποίο απλά έχουν «λαμβάνειν». Και όχι μόνο αυτό, βλάπτουν τον τόπο μας και ας μην θέλουμε να το καταλάβουμε. 

■ Διαβάστε προσεκτικά αυτά που γράφουν. Είναι ένας προεκλογικός αγώνας των ντόπιων μολυβιών που έχουν ονομάσει εαυτόν «δημοσιογράφο». 

■ Μάλιστα παρατηρήθηκε η κλασική καστοριανή δημοσιογραφική κυβίστηση, υμνητής στην κυριολεξία του δημάρχου Καστοριάς από το 2019 (ο οποίος είχε και την «εύνοιά» του τόσα χρόνια και έκοβε φλέβες για τον κ. Κορεντσίδη) ξαφνικά τους τελευταίους μήνες, μετατράπηκε σε σφοδρό κατήγορό του.

■ Δεν πέτυχε το deal ή εμφανίστηκε άλλη πορτοκαλιά που κάνει πορτοκάλια. 

 Καλό Καλοκαίρι Καστοριά 
 Όπου κι αν κολυμπάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1183.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ