16.1.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας εκτός των άλλων, φαίνεται να παρεμβαίνει δημόσια υπέρ του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στην προεκλογική διαμάχη για τις δημοτικές εκλογές.


Αν ο κ. Τζηκαλάγιας έχει γνώση για το οτιδήποτε που να παραπέμπει σε αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων κατά το παρελθόν, θα έπρεπε ήδη να είχε επισκεφτεί τον εισαγγελέα και να το καταγγείλει. Διότι τα όσα έγραψε σε κάτι τέτοιο παραπέμπουν και είναι πολύ σοβαρά για να κάνει κάποιος πλάκα.


Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες πριν την σύνταξη της στήλης και μερικές ημέρες πριν την προσφυγή στις αυτοδιοικητικές κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, ο τέως (κυβερνητικός) βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας φρόντισε κατά λάθος να συγκεντρώσει τα βλέμματα και να εισπράξει ποικίλα σχόλια μέσω δύο διαδικτυακών του αναρτήσεων. Όχι τόσο για εκείνη μέσω της οποίας εξέφραζε την ικανοποίηση του για την τοποθέτηση νέου τουριστικού προκάτ περιπτέρου – το οποίο ορισμένοι το παρομοίωσαν με γυάλινο κοντέινερ – και εμμέσως πλην σαφώς το διαφήμισε σαν να πρόκειται για κάποιο δημοτικό "έργο" υψίστης σημασίας που λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο ή όταν το κρίνει ο αρμόδιος υπάλληλος.

Αλλά για την ανάρτηση εκείνη μέσω της οποίας άφησε ανοικτά να εννοηθεί πως οι εκλογικές διαδικασίες που έχουν προηγηθεί των τρεχουσών αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν αδιάβλητες (!) και ότι μόνο λόγω της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης να αποζημιώσει ως τέσσερα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, θα γινόταν επιτέλους ασφαλείς εκλογές. Πώς ακριβώς σκέφτεται ο πρώην βουλευτής την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και ποιος θεωρεί πως είναι ο ρόλος του δικαστικού αντιπροσώπου και του γραμματέα της εφορευτικής επιτροπής ενδεχομένως να είναι απόψεις του που γνωστοποιήθηκαν μέσω του περιεχομένου της ανάρτησής του.

Όμως όλα αυτά «ελήφθησαν» τουλάχιστον ως ακραία προσβλητικά καθώς καταφέρθηκε απέναντι στους εμπλεκόμενους με την διασφάλιση της διαφάνειας κάθε εκλογικής διαδικασίας με ζητήματα νοθείας και παραποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αν ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας έχει γνώση για το οτιδήποτε που να παραπέμπει σε αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων κατά το παρελθόν, θα έπρεπε ήδη να είχε επισκεφτεί τον εισαγγελέα και να το καταγγείλει. Διότι τα όσα έγραψε σε κάτι τέτοιο παραπέμπουν και είναι πολύ σοβαρά για να κάνει κάποιος πλάκα.

Αν πάλι ενώ είχε τις οποιεσδήποτε υπόνοιες για ενδεχόμενη νοθεία και παρά ταύτα δεν τις κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές, η παράλειψή του τον μετατρέπει σχεδόν συνένοχο μέσω της συγκάλυψης. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον ο κ. Τζηκαλάγιας υπέπεσε σε σοβαρό… συντακτικό λάθος κατά την ανάρτησή του, σφάλμα το οποίο προσπάθησε να υπερκεράσει μέσω νέας διαδικτυακής ανάρτησης του δίνοντας –ή και όχι– κάποιες εξηγήσεις οι οποίες φαίνεται να μην έπεισαν τους περισσότερους, έχοντας γίνει ήδη το ατόπημα ρίχνοντας νερό στο μύλο των ψεκασμένων και λούμπεν σκεπτικιστών.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την συγκεκριμένη ανάρτηση, έκαναν τον πολύ απλό παραλληλισμό που αφορά το λειτούργημα που υπηρετεί ο ίδιος. «Μπράβο στην κυβερνησάρα που αύξησε τους μισθούς των γιατρών, διότι μέχρι να συμβεί το φακελάκι πήγαινε και ερχότανε και σε ιατρικές στολές κατέληγε». Πώς θα εκλάμβανε άραγε κάποια ανάλογη τοποθέτηση αν εκείνη είχε γίνει από κάποιο δημόσιο πρόσωπο που είχε διατελέσει τοπικός βουλευτής και αφορούσε το επάγγελμά του; Μάλλον θα ένιωθε άβολα και προσβεβλημένος στο άκουσμα μιας τέτοιας τοποθέτησης. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Η κυρία Μαρία Αντωνίου υποστηρίζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel της Κοζάνης και τον κύριο Γεώργιο Κασαπίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Οι εκλογές αποτελούν την ύψιστη έκφραση των πολιτών σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα! Κι εμείς οι πολιτικοί, που ζητούμε την ψήφο των πολιτών και διεκδικούμε να αποτελέσουμε κομμάτι των επιλογών τους για να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον προς όφελός τους, οφείλουμε πρωτίστως να τους σεβόμαστε! Κι όταν η έλλειψη σεβασμού συνοδεύεται και από απουσία σαφούς, συγκροτημένου και συντονισμένου προγραμματικού σχεδιασμού, τότε ο εκάστοτε υποψήφιος καθίσταται και ανεπαρκής να αναλάβει το μέλλον του τόπου του. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα η επιλογή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη να "απουσιάσει" από τη δημόσια διαβούλευση των υποψηφίων Περιφερειαρχών σε τηλεοπτικό σταθμό. Όταν ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής παράταξης, επιλέγει να "κρυφτεί" αντί να "ανοίξει τα χαρτιά του", τότε το "κενό" του πολιτικού ανδρός είναι αδυσώπητο και η ανεπάρκειά του πασιφανής και αδιαμφισβήτητη!». 

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο προέρχεται από την προεκλογική ομιλία του κ. Γ. Κασαπίδη στις 5 Οκτωβρίου 2023 στην Καστοριά, για την οποία η κυρία Μ. Αντωνίου, είπε ότι «έστειλαν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα νίκης».


Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την νίκη του κ. Δ.Σαββόπουλου ως «ακόμη ένα ηχηρό χαστούκι» στους τοπικούς γαλαζαίους και την ακατανόητη εμμονή τους να αφήνουν εκτός βουλευτικών εκλογών ένα από τα πιο ισχυρά εκλογικά χαρτιά τους. Παρά προτιμούν να "καίνε" πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας προς όφελος ενός προσώπου. 


* * *

Όσο αφορά το θέμα που μονοπώλησε την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχίσει να απασχολεί και την τρέχουσα δεν είναι άλλο από αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά την καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαίωσαν σχεδόν στο απόλυτο όσα γράφτηκαν στην συγκεκριμένη στήλη της περασμένης εβδομάδας. Μέσω της οποίας ορθώς δεν επιχειρήθηκε καμία πρόβλεψη για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Ο συνδυασμός "Ώρα για δουλειά - συνεχίζουμε" του νυν δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη αναδείχθηκε πρώτος συνδυασμός με τον συνδυασμό "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη να αναδεικνύεται ως δεύτερος και να παίρνει το εισιτήριο για την εκλογική μάχη της δεύτερης Κυριακής. Στον αντίποδα, ο συνδυασμός "Μπροστά μαζί" του κ. Άκη Τσούκα δεν κατάφερε τα προσδοκώμενα –για εκείνους– κατακτώντας την τρίτη θέση, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα οργάνωσης του προεκλογικού τους αγώνα και του ατελέσφορου σχεδιασμού αυτού. Απομένοντας να φανεί ο ρόλος των εκλεγμένων του κ. Τσούκα με επικεφαλής τον ίδιο στα ερχόμενα δημοτικά συμβούλια που θα τα παρακολουθούν από τα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Αν κάτι θα έπρεπε να σχολιαστεί λίγες ημέρες πριν την δεύτερη εκλογική μάχη για την διεκδίκηση του Δήμου Καστοριάς, είναι η μείωση της εκλογικής δύναμης (8.295) του κ. Κορεντσίδη κατά περίπου 15% σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη Κυριακή (9.627) της εκλογικής αναμέτρησης του 2019. Γεγονός που εμφανώς αποδεικνύει πως η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη δεν διαχειρίστηκε τις τύχες της πόλης με τρόπο καθολικής αποδοχής, όπως ήθελαν να διαμηνύουν οι παρατρεχάμενοι δημοτικοί και οι αμερόληπτοι δημοσιογράφοι που αυθόρμητα και ατυχώς επιχείρησαν να τον… συγκρίνουν με τον τέως δήμαρχο Καστοριάς κ. Παπουλίδη και τα όσα εκείνος κατάφερε για την πόλη της Καστοριάς.

Όπως επίσης και το γεγονός πως στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ο αριθμός των ψήφων του δεύτερου και τρίτου τη τάξει συνδυασμών αθροιστικά ξεπερνούν εκείνους του κ. Κορεντσίδη σε αντίθεση με όσα καταγράφηκαν στις εκλογές του 2019. Μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως η εκλογική μάχη της ερχόμενης Κυριακής 15 Οκτωβρίου θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά με εκείνη του 2019, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναμένουν με αγωνία οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά και οι υποστηρικτές τους.

Όσο αφορά την μάχη για τις περιφερειακές εκλογές, οι φόβοι του κυβερνώντος κόμματος για την απώλεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω της στήριξης του στον κ. Γεωργίου Κασαπίδη σχεδόν επιβεβαιώθηκαν. Ακόμη και αν κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να τονώσουν το εκλογικό ρεύμα προς τον υποψήφιο τους μέσω της παρουσίας τους στην γειτονική Κοζάνη.

Ο εκλεκτός του κ. Γεωργίου Αμανατίδη για τον νομό της Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος απέδειξε για ακόμη μια φορά την εκλογική του δύναμη. Και στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση απέδειξε στα τοπικά κομματικά κουταβάκια της Νέας Δημοκρατίας και την επικεφαλής της πως δεν έχει ανάγκη από καμία δική τους γαλάζια υποστήριξη για να κάνει μια ακόμα υγιεινή και σχεδόν ξεκούραστη βόλτα στον εκάστοτε εκλογικό στίβο στήνεται μπροστά του.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την νίκη του κ. Σαββόπουλου ως «ακόμη ένα ηχηρό χαστούκι» στους τοπικούς γαλαζαίους και την ακατανόητη εμμονή τους να αφήνουν εκτός βουλευτικών εκλογών ένα από τα πιο ισχυρά εκλογικά χαρτιά τους. Παρά προτιμούν να "καίνε" πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας προς όφελος ενός προσώπου. Το οποίο κάθε φορά που νιώθει την εκλογική απειλή από κάποιο κομματικό στέλεχος της παράταξης του, κάνει τα πάντα ώστε να μην βρεθεί απέναντι του σε εκλογική αναμέτρηση. Και τους λόγους μπορεί να τους καταλάβει οποιοσδήποτε.

Όπως και να έχει, φαίνεται πως η προσέλευση του εκλογικού σώματος για την ανάδειξη νικητή (και) στις περιφερειακές εκλογές φαίνεται πως θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην εκλογή δημάρχου για την πόλη της Καστοριάς αλλά και του διευρυμένου Δήμου της. Και ενδεχομένως το αποτέλεσμα που θα προκύψει την ερχόμενη Κυριακή, να δώσει πολλές απαντήσεις προς αρκετές κατευθύνσεις. Και εδώ που τα λέμε μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1194.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ