12.1.24

ΟΔΟΣ: Παρεμβάσεις

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.10.2023 | 1193


Ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας με την συγκεκριμένη ανάρτηση παρεμβαίνει δημόσια στην προεκλογική διαμάχη για τις δημοτικές εκλογές και προκαλεί ερωτηματικά.


Σε μια ακόμη περίπτωση, αναφορές του κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τέως βουλευτή (ως τον Μάιο 2023) της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα σχόλιά του σε ανάρτησή του στην προσωπική πολιτική του ιστοσελίδα κάτω από το έμβλημα (λογότυπο) του κυβερνητικού κόμματος προκαλεί ερωτηματικά. Σοβαρά ερωτηματικά. 

Η κριτική δεν αφορά «απλά» το θετικό σχόλιό του, με το οποίο, ενθουσιασμένος «επικροτεί» την τοποθέτηση – κατασκευή (άδειου για την ώρα) «αναβαθμισμένου» (!) οικίσκου στην Λεωφόρο των Κύκνων. Που υποτίθεται προορίζεται να λειτουργήσει ως γραφείο τουριστικών πληροφοριών του Δήμου Καστοριάς, και τοποθετήθηκε στην θέση του ξύλινου περιπτέρου (κιόσκι) που υπήρχε. 

Στην ανάρτησή του αυτή, ο τέως βουλευτής, θυμίζει βεβαίως και την διαδρομή του επί 3 θητείες (τετραετίες) ως δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς. Αλλά και το πως ο ίδιος την τελευταία τουλάχιστον 20ετία τονίζει, όπως ισχυρίζεται, ότι ο τουρισμός για την Καστοριά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Και αποφαίνεται στο σχόλιό του, ότι ο κοινωνικός και οικονομικός «μας» μαρασμός, δικαιώνει την (προσωπική) επιμονή του αυτή (για τον τουρισμό εννοείται)! 

Θα μπορούσε επιπρόσθετα να παρατηρηθεί σε όλα αυτά, το γεγονός ότι ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας με την συγκεκριμένη ανάρτηση παρεμβαίνει δημόσια στην προεκλογική διαμάχη για τις δημοτικές εκλογές. Αλλά αυτό είναι κάπως δευτερεύον. Αφού από την ανάρτησή του εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του βουλευτή, στον οποίο ο ίδιος αναφέρθηκε, δεν απέτρεψε τον κοινωνικο-οικονομικό μαρασμό που διαπιστώνει. 

Όπως και το ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν ο ίδιος συνυπεύθυνος βουλευτής του νομού, για δύο θητείες, ενώ το κόμμα του κυβέρνησε περισσότερες. Είναι χωρίς αμφιβολία οι αναρτήσεις αυτές από μόνες τους ένα ζήτημα. Για το αναβαθμισμένο περίπτερο στην υποβαθμισμένη Καστοριά. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Με θάρρος και ανεξαρτησία στηλιτεύω τα αρνητικά και επικροτώ τα θετικά»

Εδώ και χρόνια όλοι μας αναφερόμαστε στον τουρισμό ως έναν από τους βασικούς <πυλώνες> της προσδοκώμενης ανάπτυξης της Καστοριάς. Προσωπικά την τελευταία 20ετία και πλέον, δεν έκρυψα ποτέ την πεποίθησή μου πως πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο. Ο κοινωνικοοικονομικός μας μαρασμός δικαιώνει την επιμονή μου αυτή. Πριν από χρόνια δια λόγων και έργου είχα συμβάλλει στην δημιουργία του προϋπάρχοντος <κιόσκι>, (3 τετραετίες! στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς). Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την κατασκευή και λειτουργία του αναβαθμισμένου Γραφείου Πληροφοριών Τουρισμού του Δήμου. Αποτελεί ένα καλό βήμα στα πολλά που πρέπει να γίνουν.
28.9.2023

* * *


Όμως ο λόγος σήμερα είναι επειδή, σε ελάχιστες ημέρες, ακολούθησε μια ακόμη ανάρτησή του που είναι πρωτοφανής. Με ποικίλες ερμηνείες και ερωτηματικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για ανάρτησή του μετά την ανακοίνωση, ότι με απόφαση της κυβέρνησης, από τις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου και εφ’ εξής, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων θα αποζημιώνονται με ένα συμβολικό ποσό. 

Ο κ.  Τζηκαλάγιας άδραξε την ευκαιρία και κατά κάποιο τρόπο διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας, για την ανάγκη αποζημίωσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση, προσωπική του δικαίωση. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το ζήτημα. Καθώς ο τέως βουλευτής της Καστοριάς ανάρτησε επιπλέον κάποιες αιχμηρές παρατηρήσεις: 

Όπως ότι οι εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας δεν ήταν και τόσο αδιάβλητες όσο θα είναι οι φετινές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Συνεπώς δεν ήταν αδιάβλητες και οι βουλευτικές εκλογές στις οποίες (και) ο ίδιος αναδείχθηκε νικητής (ή ηττημένος) από τις κάλπες. Αντλεί προφανώς (;) όλο αυτό το αφήγημα από τις εμπειρίες του στα εκλογικά τμήματα της Καστοριάς στα οποία περιόδευε. Και στα οποία είχε διορισμένους εκπροσώπους. 

Με την συγκεκριμένη αναφορά εξαπολύει και ευθεία αμφισβήτηση σε βάρος των δικαστικών αντιπροσώπων όλα αυτά τα χρόνια στην Εκλογική Περιφέρεια Καστοριάς αφού καταγγέλλει ως «θλιβερή» την εικόνα σε πολλά εκλογικά τμήματα. Όπου, ψηφοφορία και καταμέτρηση διεξάγονταν με την συμμετοχή μόνον «του δικαστικού αντιπροσώπου και της γραμματέως του που ήταν προσωπικής του επιλογής». Ενώ προφανώς θα έπρεπε να ήταν της επιλογής κάποιων άλλων. 

Και κλείνει την συγκεκριμένη παράγραφο της ανάρτησής του με την αναφορά πως «Η ασθμαίνουσα ενίοτε συμμετοχή στο τέλος στην καταμέτρηση ενός ή δύο το πολύ εκπροσώπων συνήθως των δύο μεγάλων κομμάτων ή υποψηφίων Βουλευτών, αρκετές φορές αύξανε τις αμφιβολίες γιατί δεν απέτρεπε την δυνατότητα στην παράνομη και μεθοδευμένα κατευθυνόμενη σταυροδοσία ασταύρωτων ψηφοδελτίων».

Όμως η ελαφρώς ακατάληπτη αυτή αποστροφή, δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοφανής. Καθώς ο ίδιος ο κ Τζηκαλάγιας κάνει λόγο για… σταυροδοσία, ασταύρωτων ψηφοδελτίων κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Δηλαδή για νοθεία στο παρελθόν.

Γνωρίζει άραγε κάτι ή πρόκειται για ατύχημα; Το καίριο ερώτημα που από όλα αυτά προκαλείται είναι, τι άλλο μπορεί να γνωρίζει ο ίδιος και δεν το αποκαλύπτει, αν γνωρίζει φυσικά κάτι. Ή αν τα σχολιάζει από κάποια δική του εμπειρία. Που φυσικά για όλους τους κοινούς θνητούς είναι αδιανόητη. Πόσο μάλλον για τα πρόσωπα που ασκούν χρέη εκπροσώπου της δικαστικής αρχής. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Η αμοιβή των Εφορευτικών Επιτροπών αποτρέπει την νοθεία στις Εκλογές»

Οι πλέον αδιάβλητες εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας θα είναι οι φετινές Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Επιτέλους!, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Επιδοκιμάζω την προχθεσινή ψήφιση από την κυβέρνηση διάταξης η οποία προβλέπει την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών. Δικαιώνομαι για αυτό που εισηγήθηκα με παρεμβάσεις μου σε δύο συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν θλιβερή η εικόνα σε πολλά εκλογικά τμήματα να διεξάγεται η ψηφοφορία και καταμέτρηση με την συμμετοχή μόνον του δικαστικού αντιπροσώπου και της γραμματέως του που ήταν προσωπικής του επιλογής. Η ασθμαίνουσα ενίοτε συμμετοχή στο τέλος στην καταμέτρηση ενός ή δύο το πολύ εκπροσώπων συνήθως των δύο μεγάλων κομμάτων ή υποψηφίων Βουλευτών, αρκετές φορές αύξανε τις αμφιβολίες γιατί δεν απέτρεπε την δυνατότητα στην παράνομη και μεθοδευμένα κατευθυνόμενη σταυροδοσία ασταύρωτων ψηφοδελτίων. Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Ν.Δ που προσθέτει μία δικλείδα ασφαλείας στην προστασία του Συντάγματος, το οποίο ρητά προβλέπει την υποχρέωση της διασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του πολίτη στην αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία. Οι πολυμελείς Εφορευτικές Επιτροπές που θα αντικρίζουμε από την προσεχή Κυριακή αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για αυτό.
2.10.2023

* * *


Και όλο αυτό, το νέο χτύπημα των αναρτήσεων του τέως βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια περιλαμβάνει επιπλέον και μια απρόσμενη σεξιστική βόμβα. Καθώς όπως προκύπτει από τα δικά του γραφόμενα, δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να είναι μόνο «ο». Ενώ γραμματέας (της… επιλογής του προηγούμενου) μπορεί να είναι μόνο «η». Μόνο άνδρας και μόνο γυναίκα αντίστοιχα. 

Προφανώς δεν συνάντησε (;) εκλογικά τμήματα με γυναίκες αντιπροσώπους και γραμματείς, γυναίκα αντιπρόσωπο και άνδρα γραμματέα, άνδρα αντιπρόσωπο και άνδρα γραμματέα. Θα είναι ίσως υποχρεωτικά ένα δίδυμο σαν τον Αδάμ και την Εύα. Όπου η Εύα θα σταυρώνει στην καταμέτρηση τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια και ο όφις θα είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος που «βοηθά».

Κλείνει πάντως την εντυπωσιακή του ανάρτηση, με τα προσωπικά του συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ που αυτή… διασφαλίζει το αδιάβλητο των εκλογών και που επιτέλους από την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, οι πολυμελείς εφορευτικές επιτροπές που θα «αντικρίζουμε» θα είναι το καλύτερο…  εχέγγυο γι’ αυτό. Προφανώς contra στις έως τώρα νοθείες (;) 

Τι άλλο μπορεί να υποτεθεί; Εκτός από το ότι είναι προτιμότερο μερικές φορές κάποιος να κλείνει το στόμα του και να αποσυνδέει το πληκτρολόγιο;


Φωτογραφία: Άντι Γουόρχολ (1928-1987) Μάο 1972, μεταξοτυπία. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1193.

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ