11.1.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής φαίνεται να διακυβεύονται πολλά περισσότερα από όσα ως στιγμής έχουν εξαγγείλει οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Η πολιτική εκπροσώπηση της πόλης μέσω του θεσμού της δημοτικής αρχής μοιάζει να χρειάζεται –όσο ποτέ στο παρελθόν– εξέλιξη, επανασύσταση και αρκετή δουλειά, ώστε μετά από πέντε χρόνια η Καστοριά να καταφέρει να πιάσει τα ελάχιστα στάνταρ μια απλής περιφερειακής πόλης του Δυτικού κόσμου.


Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών κανείς δεν μπορεί να εκφράζεται με απόλυτη σιγουριά για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. Όχι μόνο για τους νικητές που θα αναδειχθούν από την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου αλλά πολύ περισσότερο, αν αυτοί προκύψουν από την εκλογική μάχη της προσεχούς Κυριακής ή θα χρειαστεί μία επιπλέον εκλογική διαδικασία την μεθεπόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Τόσο για τον συνδυασμό με τον επικεφαλής που θα αναλάβει –ή θα συνεχίσει– την πενταετή δημοτική διαχείριση στην Καστοριά, όσο και για τον επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς.

Εκείνοι που κυρίως δημοσιολογούν και ταυτόχρονα ριψοκινδυνεύουν εκφράζοντας την πεποίθηση τους για τους νικητές της Κυριακής, φαίνεται να μοιάζουν περισσότερο με μελλοντολόγους και αστρολόγους παρά με πολιτικούς αναλυτές. Χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία πρόθεση υποτίμησης των προαναφερθέντων επαγγελμάτων, αλλά ούτε και προς εκείνους που τους ακούν προσεκτικά και τους συμβουλεύονται κατά γράμμα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως η ανιδιοτελής (βεβαίως - βεβαίως) στήριξη που εκφράζει μέρος των τοπικών ΜΜΕ σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς τους μετατρέπει σε εκφραστές μεταφυσικών επαγγελμάτων.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων, πως το ακροατήριο που τους παρακολουθεί θα ακούσει αυτά που θα ήθελε να ακούσει, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει όταν κάποιος αποφασίζει να επισκεφτεί καφετζούδες, χαρτορίχτρες, μελλοντολόγους που στέκονται μπροστά στην γυάλινη σφαίρα (της φαντασίας) αλλά και αστρολόγους που τους μιλούν για συναστρίες, εκλείψεις και την αναδρομικότητα του Ερμή ή οποιουδήποτε άλλου άστρου. Και συνήθως τέτοιου είδους μυστικές συναντήσεις με τους τρομερά ειδικούς (sic) μελλοντολόγους, προκύπτουν όταν ορισμένοι –συνήθως οι πιο αδύναμοι πνευματικά– κατακλύζονται από αισθήματα αβεβαιότητας, αστάθειας και απόρριψης που ενδεχομένως να νιώθουν την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους.

Ενδεχομένως με τον παραπάνω τρόπο θα μπορούσαν να αποδοθούν τα όσα συμβαίνουν στην αρχοντομπανανία λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών φαίνεται πως επιμερίζεται για ακόμη μια φορά σε μερίδα των τοπικών ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα σε ενημερωτικό όμιλο (!) που εξελίσσει τους δημοσιογράφους (;) του σε ειδικούς συμβούλους του δημάρχου και άλλους τους "δανείζει" για τις προεκλογικές ανάγκες του κ. Κορεντσίδη.

Αλλά αγαπητή ΟΔΟΣ, όταν κανείς σημειώνει και αναδεικνύει την συγκεκριμένη στρέβλωση τότε εκείνοι φουσκώνουν τα τσιριγώτικα τους στήθη γεμάτοι περηφάνια, αρνούμενοι την πραγματικότητα που αντικρίζουν οι υπόλοιποι, επιβεβαιώνοντας πως ζουν στην δική τους κρυστάλλινη σφαίρα. Εξάλλου δηλώνουν αμερόληπτοι, ανεξάρτητοι και ανεπηρέαστοι από κάθε θεσμική Σειρήνα που ενδεχομένως να τους πλευρίζει και από την στιγμή που εδώ στην Ελλάδα ισχύει το «ό,τι δηλώσεις είσαι» γιατί κανείς να τους χαλάσει τον φανταστικό κόσμο που επέλεξαν να ζουν; Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικό.

Αφορμή για τα παραπάνω δόθηκε από την ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκ των τριών βασικών διεκδικητών του Δήμου Καστοριάς, κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης. Όπου εντός λίγων μηνών συνειδητοποίησε το τι συμβαίνει στην αρχοντομπανανία, γεγονός που κατήγγειλε εντός λίγων γραμμών. Και το πλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ ο κ. Γρηγοριάδης έκανε αναφορά ακόμα και στο όνομα του τοπικού δημοσιογράφου που κατά την γνώμη του «δεν τηρεί την δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά λειτουργεί ως υποβολέας και φερέφωνο της τρέχουσας δημοτικής αρχής», εκείνος επέλεξε την σιωπή.

«Κάνει τον αδιάφ(θ)ορο και φυσικά αμερόληπτο» υποστήριξαν ορισμένοι και δυσκολεύεται κανείς να διαφωνήσει μαζί τους. Ή έστω να μην συμφωνήσει εν μέρει. Από την άλλη, ο κ. Γρηγοριάδης έπρεπε και όφειλε να είναι περισσότερο σωστά ενημερωμένος για τον επί δεκαετιών ρόλο που διαδραματίζει μερίδα των τοπικών ΜΜΕ και των επικεφαλής αυτών.

Όχι πως συμβαίνει κάτι το μεμπτό και το αθέμιτο, αλλά σχεδόν σίγουρα ο τοπικός δημοσιογραφικός κόσμος δεν φαίνεται να είναι και ο πλέον αγγελικά πλασμένος. Από όσα ακούγονται βέβαια δεξιά και αριστερά στην μικρή τοπική κοινωνία από κάποιους δύσπιστους ως προς τρόπο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας ορισμένων. Υπόνοιες από τις οποίες σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις με ορισμένους που ενδεχομένως θα θιχτούν. Αν και η σιωπή (ένοχη και μη) καλά κρατεί το τελευταίο διάστημα.

Πάντως και μετά την δεύτερη καταγγελία που έγινε από τον συνδυασμό του κ. Γρηγοριάδη "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" και που αφορούσε την αναδημοσίευση δημοσκοπήσεων σε τοπικά sites «με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων και την εξαπάτηση των ψηφοφόρων», μένει να αποδειχθεί αν στο προσεχές μέλλον –ανεξαρτήτως της έκβασης των δημοτικών εκλογών– είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί περαιτέρω με τέτοιου είδους ζητήματα ή όχι. Είτε εκλεγεί δήμαρχος, είτε ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει. 

Αν και στα μάτια των περισσοτέρων μοιάζει αρκετά ορθολογικό να μιλήσει ανοικτά και με ονοματεπώνυμα με σκοπό την τοπική δημοσιογραφική εξυγίανση εφόσον ο ίδιος κρίνει πως χρειάζεται. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν απέχει πολύ από το να του αποδώσει η κοινωνία πολιτική σκοπιμότητα σε όσα ο ίδιος καταγγέλλει προεκλογικά με αποκλειστικό σκοπό την προβολή του. Ενδεχομένως από την επόμενη Κυριακή να υπάρξουν εξελίξεις. Ή και όχι. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με όσα διαδραματίζονται πριν τις εκλογές και πόσα ακόμα θα διαδραματιστούν μετά από αυτές.

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η ώρα των εκλογών, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η τρέχουσα προεκλογική περίοδος ενδεχομένως να αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά αλλαγών στην διοίκηση του Δήμου. Στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής φαίνεται να διακυβεύονται πολλά περισσότερα από όσα ως στιγμής έχουν εξαγγείλει οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Η πολιτική εκπροσώπηση της πόλης μέσω του θεσμού της δημοτικής αρχής μοιάζει να χρειάζεται –όσο ποτέ στο παρελθόν– εξέλιξη, επανασύσταση και αρκετή δουλειά ώστε μετά από πέντε χρόνια η Καστοριά να καταφέρει να πιάσει τα ελάχιστα στάνταρ μια απλής περιφερειακής πόλης του Δυτικού κόσμου.

Και όσο θα υπάρχουν ιθαγενείς που θα τους ξεγελούν με τα καθρεφτάκια, τόσο θα παραμένει στάσιμη. Εξάλλου, η τοπική πολιτική εκπροσώπηση αποτελεί τον καθρέφτη της εκάστοτε κοινωνίας. Και επειδή τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά, καλό θα είναι στις επερχόμενες εκλογές το εκλογικό σώμα να είναι πολύ πιο προσεκτικό στις επιλογές του. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο του (μας).

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1193.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ