23.1.24

Καταδίκη της Ελλάδας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, με αφορμή τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχαν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες των γυναικών αυτών, καθώς και τα προσωπικά τους στοιχεία, με το επιχείρημα της δημόσιας υγείας.

Έντεκα γυναίκες κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι τις ανάγκασε να υποβληθούν σε εξέταση αίματος χωρίς τη συγκατάθεσή τους και ότι δημοσίευσε τα επώνυμα, τις φωτογραφίες και τα ιατρικά τους δεδομένα στην ιστοσελίδα της αστυνομίας και στα μέσα ενημέρωσης. Δέκα από τις προσφεύγουσες ήταν Ελληνίδες σεξεργάτριες που ζούσαν με τον HIV.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Επίσης, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ ως αποζημίωση σε όσες από αυτές τις γυναίκες βρίσκονται στη ζωή. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε τρεις επιζώντες ενάγοντες και στα παιδιά μιας από τις γυναίκες που πέθαναν.

Η διαπόμπευση βασίστηκε στην υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν με τη σειρά της σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα στις αρχές να λαμβάνουν σκληρά και βίαια μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και των εργαζομένων στο σεξ.

Τον Δεκέμβριο του 2016, όλες οι γυναίκες αθωώθηκαν, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαίωναν κάποια από τις κατηγορίες.

Ο συγκεκριμένος νόμος καταργήθηκε από τη Φωτεινή Σκοπούλη αφού έγινε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αλλά επανήλθε από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Εν τέλει, καταργήθηκε από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργό Υγείας κατά τη διακυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ.


Σχετικά:

4 σχόλια:

 1. Xanthippi Ballis [fb]23/1/24

  Και η ποινή; Ο ίδιος δεν έχει τιμωρία; Μόνο η Ελλαδίτσα μας πάλι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος24/1/24

   Θα πληρώσουν τα συνήθη ηλίθια υποζύγια οι φορολογούμενοι όχι πολίτες αλλά κάφροι και υπήκοοι….

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος23/1/24

  Ο παράνομος νόμος ενώ καταργήθηκε επανήλθε από τον Άδωνη Γεωργιάδη; Ωραίος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος24/1/24

  Αυτούς τους δημοκράτες ψηφίζει ο ελληναρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ