15.1.24

ΟΔΟΣ: Αποδοκιμάζοντας επιλογές σε πρόσωπα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.10.2023 | 1194


Και νοοτροπίες που επιβλήθηκαν στην Καστοριά μέσω της Περιφέρειας τα λίγα τελευταία χρόνια, και ευθύνονται για την ακόμη μεγαλύτερη κρίση που δοκιμάζει τις κοινωνικές ανοχές.


Με την Νέα Δημοκρατία κερδισμένη και τον ίδιο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος από τις πανελλήνιες επιδόσεις του κόμματος, στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής, η Δυτική Μακεδονία βαδίζει στην Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς εσωκομματικής διαίρεσης, η οποία για μεν την Κοζάνη εκφράζει την αγωνία για το μέλλον του μεγάλου αυτού Νομού, εν όψει της εποχής μετά τον λιγνίτη. Και την Καστοριά να εκπέμπει ένα SOS σε συνθήκες καταστροφής και όχι απλά την συμπάθειά της σε συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Πρόσωπα που πάντως η Καστοριά τιμά επανειλημμένα. Με μια διακριτή σταυροδότηση, όπως ισχύει στην περίπτωση του κ. Δημητρίου Σαββόπουλου. Που και αυτή την φορά, απέσπασε περίπου 6.200 σταυρούς και βοήθησε ώστε ο συνδυασμός "Συμμαχία για την ανάπτυξη" του κ. Γεωργίου Αμανατίδη να πετύχει στην Καστοριά ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης 41,59%. Υπερβαίνοντας τα κομματικά διλήμματα, τα τελεσίγραφα. Και τους συναισθηματικούς εκβιασμούς που επιχειρήθηκαν σε όλη την προεκλογική περίοδο, μέσα στο κάστρο της Νέας Δημοκρατίας. 

Την ίδια στιγμή που η κυρία Αγνή Κανδύλη υποψήφια βουλευτής (και) στις περασμένες εκλογές του Μαΐου 2023, παρά το γεγονός ότι υπήρχε άνεση στην δυνατότητα πολλαπλής σταυροδοσίας για το περιφερειακό συμβούλιο, και η υποψηφιότητα της οποίας προτάθηκε ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του κ. Δημήτρη Σαββόπουλου, τελικά απέσπασε σημαντικά λιγότερους σταυρούς προτίμησης. Ακόμη κι απ’ αυτούς που η ίδια είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει 4,5 μήνες προηγουμένως, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2023. Έχοντας απέναντί της δύο ισχυρότατους τότε... συναγωνιστές-αντιπάλους (Μαρία Αντωνίου και Ζήση Τζηκαλάγια). Που όπως και το 2019, προτιμούσαν έναν αδύνατο από ένα ισχυρό κρίκο στις εκλογές. 

Έτσι παρά τα όσα μεσολάβησαν από το περασμένο Ιούνιο, για την Νέα Δημοκρατία δεν καταγράφτηκε τελικά σημαντική φθορά. Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ, σε πανελλήνιο επίπεδο δείχνουν να αδυνατούν πλήρως να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα. 

Που ύστερα από τα ευτράπελα της περιόδου 2012 έως 2019, με αποκορύφωση την περίοδο «στα τέσσερα – στα τέσσερα» (του ανεπανάληπτου κ. Πάνου Καμμένου) συνεχίζει να προτιμά τα γνωστά ελαττώματα παρά τα άγνωστα, αν όχι απλώς ανύπαρκτα προτερήματα των βασικών αντίπαλων κομμάτων. Που σ’ αυτές τις εκλογές, τουλάχιστον στις Περιφέρειες είναι κυρίως αυτά που αποδοκιμάστηκαν. Και όχι η Νέα Δημοκρατία παρά τα γεγονότα και τα σοβαρά της λάθη.

Με αυτό το περιβάλλον, τα Γρεβενά και την Φλώρινα να δείχνουν μια αρκετά σαφή προτίμηση στην «σταθερότητα», η κάλπη της Κυριακής αποκτά για την Δυτική Μακεδονία μια κομβική σημασία. Όχι τόσο ώστε να χαρακτηριστεί υπαρξιακή, αλλά σίγουρα αξιοπρόσεκτη. 

Ενώ προκαλεί σοκ και δέος και μόνο η θεωρητική για την ώρα, αλλά καθόλου αμελητέα πιθανότητα να εκλεγεί τελικά περιφερειάρχης ο κ. Γεώργιος Αμανατίδης. Που με τον συνδυασμό του και χάρη και στην Καστοριά, διεκδικεί περισσότερα. Ώστε αν εκλεγεί δεν θα πρέπει να ξεχάσει την ώθηση που κέρδισε χάρη στην Καστοριά και κατέγραψε με μικρή έστω διαφορά, μια πρωτιά έναντι του κ. Γεωργίου Κασαπίδη, επίσημου υποψήφιου με την Νέα Δημοκρατία κατά την πρώτη Κυριακή. 

Που παρά τις μετριοπαθείς αντιδράσεις του και τον γενικά συγκρατημένο πολιτικό του λόγο, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις και δηλώσεις του μετά τον πρώτο γύρο, ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης δεν έδειξε να έλαβε και το προσωπικό μήνυμα που του έστειλαν οι ψηφοφόροι. 

Από Κοζάνη, και όχι μόνο από την Καστοριά, που είχε και άλλους λόγους, πλην του κ. Δημητρίου Σαββόπουλου στο να διαφοροποιηθεί και να ψηφίσει πιο χαλαρά σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Και η οποία υπερψηφίζοντας ένα πρόσωπο που ίσως και να το προόριζε για αλλού, πλην όμως αυτό δεν το επέτρεψαν, έστειλε στην Νέα Δημοκρατία το δικό της μήνυμα: «Φθάνει – ως εδώ».

Αλλά και αποδοκιμάζοντας κατά ένα μέρος τις επιλογές σε πρόσωπα. Και νοοτροπίες που επιβλήθηκαν στην Καστοριά μέσω της Περιφέρειας τα λίγα τελευταία χρόνια, και ευθύνονται για την ακόμη μεγαλύτερη κρίση που δοκιμάζει τις κοινωνικές ανοχές. 

Ήταν επίσης, η αποτυχία της επίσημης υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά και ένα πρώτο σημαντικό και καθόλου αδιάφορο alert στην βουλευτή Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου καθώς η δημόσια υποστήριξή της στον κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον συνδυασμό του, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος. 

Έτσι ποτέ άλλοτε στην Δυτική Μακεδονία, η Κυριακή δεν θα είναι τόσο κοντή γιορτή, όσο αυτή της 15ης Οκτωβρίου. Όταν και οι κάλπες θα απαντήσουν οριστικά. Και για πέντε ολόκληρα χρόνια.



Φωτογραφία: Γ. Κασαπίδης & Μ. Αντωνίου, ενωμένοι. 
(από την προεκλογική ομιλία του κ. Γ. Κασαπίδη στις 5 Οκτωβρίου 2023 στην Καστοριά).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1194. 

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ