31.1.24

ΟΔΟΣ: Πάει περίπατο, ο περίπατος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195


Οι εκλογές αποτελούν παρελθόν. Μια απλή διέλευση από την έρημη και σκοτεινή πλατεία Ομονοίας, αρκεί για να γίνει αντιληπτή η ολοκλήρωση της (κακής) θεατρικής παράστασης.


Οι εκλογές αποτελούν παρελθόν. Μια απλή διέλευση από την έρημη και σκοτεινή πλατεία Ομονοίας το αμέσως επόμενο κιόλας βραδάκι της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, με κλειστό το μικρό (κακόγουστο) συντριβανάκι, που επί ημέρες και νύχτες λειτουργούσε σε επίδειξη (και απόδειξη) της... ζωντάνιας, και του μεγάλου δημοτικού έργου, αρκούσε για να γίνει αντιληπτή η ολοκλήρωση της (κακής) θεατρικής παράστασης.

Εν τω μεταξύ όμως οι κάλπες, μεταξύ των πρώτου και δευτέρου γύρου των εκλογών, με διαφορά μόλις μιας εβδομάδας, «μίλησαν». Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο, αν πράγματι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εννοούν αυτό που δηλώνουν: ότι έχουν δηλαδή λάβει το σχετικό μήνυμα. Και ότι θα προσπαθήσουν να διορθωθούν.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά από τον εκφυλισμό μιας αλλόκοτης συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑνελ ύστερα από τον Ιανουάριο του 2015, κέρδισε τις εκλογές στα μέσα του 2019. Αντίστοιχα, τις κέρδισαν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που εκλέχτηκαν ελάχιστα νωρίτερα μέσα στο 2019. Και είναι η ίδια κυβέρνηση και το ίδιο κόμμα που μέσα στο 2023, στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023 κέρδισαν τις εκλογές χάρη στα διαχρονικά μαγειρέματα του εκλογικού νόμου, με ευθύνη των διαφόρων κυβερνήσεων. Κέρδισε επίσης τις εντυπώσεις και στον πρώτο γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά σε Περιφέρειες καθώς μεγάλο τμήμα του πολιτικού χάρτη βάφτηκε και πάλι στα μπλε.

Μόνο που η Κυριακή 15 Οκτωβρίου αποδείχθηκε καταλυτική. Θα μπορούσε να αποτελεί στο εξής ιστορικό σημείο, ως ένα φαινομενικά πολιτικό αναπάντεχο. Διότι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα γκρέμισε το «αφήγημα» του αδιαφιλονίκητου και αδιαμφισβήτητου προέδρου και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού. Μιας και ο ίδιος ο υιός της βουλευτή αδελφής του, ανεψιός του, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ευρισκόμενος στον ομφαλό του δημοκρατικού νεποτισμού a la Greca, ύστερα από επιτυχείς θητείες ως δήμαρχος Καρπενησίου και στην συνέχεια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην δημαρχία των Αθηνών περισσότερο από μια θητεία μετά την εκλογή του, επίσης το 2019.

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023 παρά το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο της 8ης Οκτωβρίου είχε τεράστιο προβάδισμα από τον αντίπαλο του, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Λέγεται ότι οι Αθηναίοι —όσοι τέλος πάντων πήγαν να ψηφίσουν— είχαν παρακολουθήσει το debate στην τηλεόραση, μεταξύ αυτού και του νεοκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων. Μιας διαδικασίας δημοκρατικής αντιπαράθεσης και σύγκρισης, την οποία εδώ στην Καστοριά, απέφυγαν οι δύο μονομάχοι των εκλογών. Και η οποία ίσως να είχε αντίστοιχα αποτελέσματα και στην κάλπη της «πρωτεύουσας» των προβλημάτων, Καστοριάς.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195 | σ.3


Και με όλα αυτά, σε Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αλλά και Δήμο Καστοριάς για μια ακόμη φορά, να επαληθεύουν ότι αν δεν σπάσεις αυγά και δεν ορθώσεις ανάστημα, ομελέτα δεν γίνεται.


* * * 

Στην περιοχή πάλι, τα αποτελέσματα των εκλογών του δεύτερου γύρου, σε Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις οποίες, τουλάχιστον στην Π.Ε. Καστοριάς σηματοδοτήθηκαν από την εκκωφαντική αντίδραση των ψηφοφόρων στο πολιτικό κατεστημένο, που περιλαμβάνει και την βουλευτική εκπροσώπηση και τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Εκτός από την αποχή, η πλειοψηφία εκφράστηκε με ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης που υπερβαίνει το 60% στις περιφερειακές εκλογές. 

Και είναι μακρά το υψηλότερο που συγκέντρωσε στις τέσσερις ενότητες του γεωγραφικού ορίζοντα της Δυτικής Μακεδονία, ο συνδυασμός του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη κ. Γεωργίου Αμανατίδη. Κάτι που ελπίζεται, δεν θα λησμονήσει στο μέλλον αυτός και οι εκλεγέντες σύμβουλοι στην Καστοριά. Με τον κ. Δημήτριο Σαββόπουλο, να βρίσκεται στην πρώτη σειρά των νικητών. Νικητών με υποχρεώσεις. 

Εκφράστηκε βέβαια η πλειοψηφία και στον Δήμο Καστοριάς, με τον νυν δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη να επικρατεί απολύτως οριακά, (συνεπώς συγκυριακά) του αντιπάλου του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη. Αν ο κ. Κώστας Μπακογιάννης έχασε τις εκλογές μεταξύ άλλων λόγων και για το φιάσκο, «του μεγάλου περιπάτου» που θα ένωνε την πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Ομονοίας, έργου που στοίχισε στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων, περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ*, για την ερημία της Καστοριάς στην διαδρομή από πλατεία Δαβάκη ως την πλατεία Ομονοίας, του «ερήμου περιπάτου» με κόστος πολλά εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται αριστερά και δεξιά, κανείς δεν λογοδότησε. Και προεκλογικά κανείς από τους πολλούς υποψηφίους δεν ανέδειξε. Με αποτέλεσμα, να πάει περίπατο, ο περίπατος. Και ο νυν δήμαρχος να κάνει τον δικό του, περίπατο. Στις εκλογές.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195 | σ.4


Στην ίδια φαινομενική ησυχία και χαλαρότητα παρασύρθηκε και ο κ. Απόστολος Τσούκας, που με μια χλιαρή και πολιτικά ανούσια ανακοίνωση, «πέτυχε» να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στο εκλογικό σώμα, διότι από την ανακοίνωση εκείνη, δεν προέκυψαν τα δραματικά εκείνα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται επιτακτικά στις κρίσιμες ημέρες που μεσολάβησαν και θα δικαιολογούσαν την ανατροπή στον δεύτερο γύρο. 


* * *

Και με όλα αυτά, σε Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αλλά και Δήμο Καστοριάς για μια ακόμη φορά, να επαληθεύουν ότι αν δεν σπάσεις αυγά και δεν ορθώσεις ανάστημα, ομελέτα δεν γίνεται, ολοκληρώθηκε μια μακρά προεκλογική περίοδος που άρχισε… με την συναυλία της... λαϊκής τραγουδίστριας Δέσποινας Βανδή, την περίοδο Χριστουγέννων–Πρωτοχρονιάς και Καρναβαλιών, ένα... τεράστιο πολιτιστικό συμβάν. Προεκλογική περίοδος που έκλεισε με την αντικατάσταση των φανοστατών σε περιοχές των παραλιών. Με τους κρατούντες να αναδεικνύονται για την επικοινωνιακή απήχησή τους, στο εξαντλημένο και καθόλου απαιτητικό εκλογικό ακροατήριο.

Και επειδή ούτε θαύματα γίνονται αλλά ούτε και τα λάθη δεν πρέπει να παραβλέπονται, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι για την εκλογή (και την νίκη) στο δεύτερο γύρο, θα αρκούσε έστω και μια ψήφος πάνω από το 50%. Συνεπώς σε ό,τι αφορά την νίκη του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, τυπικά δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Η διαφορά των 168 ψηφοδελτίων είναι μικρή μεν, αλλά μια ασφαλής διαφορά για τον πρώτο. Οπότε το αίτημα για επανακαταμέτρηση, ήταν μάλλον ένα ακατάλληλο μέσο διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος. Το οποίο είναι δεδομένο και παρά τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτό, σηματοδότησε την «νέα» εποχή στην οποία μπαίνει ο Δήμος Καστοριάς. 

Που θα τον υπηρετούν αυτόν, όπως και την ΔΕΥΑ Καστοριάς, και τα άλλα δημοτικά μορφώματα, παραμορφώματα και οντότητες, οι ίδιοι μεγιστάνες και γίγαντες των επιτυχιών, ως περίπου το 2030. Και τότε όσοι θα έχουν απομείνει, θα θυμηθούν ότι μπορούσαν και στο 2023, που ήταν αργά και όχι εγκαίρως, είχαν την ευκαιρία να τολμήσουν την δοκιμή και την αποδοκιμασία.

Το τελικό αποτέλεσμα στον Δήμο Καστοριάς, αποδεικνύει ότι το προεκλογικό παιγνίδι, της σιωπής, την ενδιάμεση εβδομάδα των δύο γύρων, λειτούργησε σαφώς υπέρ του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Καθώς από την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, σχηματίσθηκε μια σαφής δυναμική υπέρ του ίδιου, με προβάδισμα περίπου 10%, το επιτελείο του αντιλήφθηκε ότι δεν τον συνέφεραν τυχόν αναταράξεις ως τον 2ο γύρο. Έτσι οχυρώθηκε πίσω από την βολική για τον ίδιο ησυχία (σχετική αναφορά στο προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ αριθμ. φύλλο 1194) Κανένα debate, κανένα ηχηρό δίλημμα, καμμιά κριτική ούτε καν αποκάλυψη.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195 | σ.5


Σε «νέα» εποχή μπαίνει ο Δήμος Καστοριάς, που θα τον υπηρετούν, όπως και την ΔΕΥΑ Καστοριάς, και τα άλλα δημοτικά μορφώματα, παραμορφώματα και οντότητες, οι ίδιοι μεγιστάνες και γίγαντες των επιτυχιών, ως περίπου το 2030. Και τότε όσοι θα έχουν απομείνει, θα θυμηθούν ότι μπορούσαν και στο 2023, που ήταν αργά και όχι εγκαίρως, είχαν την ευκαιρία να τολμήσουν την δοκιμή και την αποδοκιμασία.


* * *

Στην ίδια φαινομενική ησυχία και χαλαρότητα παρασύρθηκαν τόσο ο κ. Απόστολος Τσούκας, που με μια χλιαρή και πολιτικά ανούσια ανακοίνωση, «πέτυχε» να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στο εκλογικό σώμα, διότι από την ανακοίνωση εκείνη, δεν προέκυψαν τα δραματικά εκείνα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται επιτακτικά στις κρίσιμες ημέρες που μεσολάβησαν και θα δικαιολογούσαν την ανατροπή στον δεύτερο γύρο. 

Το γεγονός ότι μόλις το βράδυ της Παρασκευής, όταν ήταν όμως αρκετά αργά, όπως αποδείχθηκε για την αποφασιστική ανατροπή, τόσο ο ίδιος όσο και κάποια μέλη του συνδυασμού του παραβρέθηκαν στην τελευταία προεκλογική ομιλία του υποψηφίου ακόμη δημάρχου κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη, τάραξε κάπως τα νερά, αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκές. Η κατάσταση ήδη είχε ξεθυμάνει. Η ομιλία και το όλο σκηνικό, παρά τις προθέσεις του υποψηφίου δημάρχου, αλλά και του «σιωπηλού» κ. Αποστόλου Τσούκα, είχε και χαρακτηριστικά αποχαιρετισμού στα όπλα.

Η στρατηγική —κακά τα ψέματα— δεν ήταν αποτελεσματική, να προκαλέσει την αλλαγή. Το ότι δεν τέθηκαν τα διλήμματα, προς τον κυρίαρχο ψηφοφόρο λαό, με αποκαλύψεις για σκάνδαλα, συμπεριφορές και ρεμούλες, αν πράγματι υπάρχουν τέτοιες, και για το ότι δεν είναι λογικό, η Καστοριά του 2029 προς 2030 να πορεύεται ακόμη με την συγκεκριμένη δημοτική αρχή και ομάδα, κατονομάζοντας πρόσωπα αλλά και συμπεριφορές, που θα έπρεπε να αλλάξουν, ήταν μια λάθος παράλειψη. Που περιόρισε τόσο το ρίσκο του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη ο οποίος κατόρθωσε έστω και με 168 ψήφους διαφορά να εξασφαλίσει μια αδιαφιλονίκητη νίκη.

Το γεγονός ότι οι δυνάμεις που διεκδικούσαν την ανατροπή και την εξυγίανση του Δήμου Καστοριάς, δε κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν καν τους αδρανείς και τους απέχοντες από την εκλογική διαδικασία, οφείλεται αποκλειστικά στο ότι η προεκλογική εκστρατεία, εκτός από κάποιες πολύ θετικές στιγμές στην διάρκεια των οποίων ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης (αλλά και νωρίτερα ο κ. Απόστολος Τσούκας) προκαλούσαν ρήξεις και παρενέβαιναν με τον δημόσιο λόγο τους, τολμηρά και χωρίς να μασούν τα λόγια τους, είχε σαν προφανή συνέπεια, να μην καταστεί εφικτός ο τελικός στόχος.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195 | σ.6


Οι εκλογές αποτελούν παρελθόν. Μια απλή διέλευση από την έρημη και σκοτεινή πλατεία Ομονοίας, αρκεί για να γίνει αντιληπτή η ολοκλήρωση της (κακής) θεατρικής παράστασης.


* * *

Από την άλλη πλευρά πάντως, στο αντίπαλο στρατόπεδο, κανείς δεν θα απαιτούσε από ένα υποψήφιο δήμαρχο που ταυτόχρονα λογοδοτεί, στα μέτρα βέβαια της δημοτικής αρχής του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και της ομάδας του, να ξεσηκώσει από τον καναπέ τους αναποφάσιστους και όσους δεν ψήφισαν τελικά. Κάτι τέτοιο δεν θα τους συνέφερε και θα προκαλούσε αντισυσπειρώσεις. 

Με μια νίκη όμως που και για τον ίδιο, είναι οριακή και πύρρειος, εφ’ όσον οι μειοψηφίες του νέου δημοτικού συμβουλίου, αποφασίσουν να τιμήσουν την εντολή του λαού της Καστοριάς και ασκήσουν μαχητική στάση στο δημοτικό συμβούλιο, θα χρειαστεί σύντομα να κόψει τις κάνουλες στα τρωκτικά του δήμου Καστοριάς. 

Θα πρέπει να είναι έτοιμος εφ’ όσον το κάνει, να αντιμετωπίσει σύντομα, τόσο την μήνι των έως τώρα υποστηρικτών του στην κοινή γνώμη. Όσο και ενδεχομένως κάποιων μέσα από την ίδια την παράταξή του. Όπως σε προηγούμενο φύλλο αναφέρθηκε, game is over. Και κάποιοι μέσα από το νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι υποχρεωμένοι να τους ταράξουν, στην νομιμότητα. Χώρια με τον συνδυασμό από κάποιες έρευνες που θα πρέπει να τρέξουν.
 


(*) Υπενθυμίζεται ότι η «αναβάθμιση» του περιπάτου του γύρου της λίμνης στην Καστοριά κόστισε 2.200.000 ευρώ.



Φωτογραφίες από το Εγχειρίδιο (1459) ξιφασκίας και της τέχνης του πολέμου κατά τον Μεσαίωνα, του Χανς Ταλχόφερ (1410-1482), σε σχέδια Μίχελ Ροτβίλερ. Βασιλική Βιβλιοθήκη Κοπεγχάγης Δανία.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1195.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ