17.1.24

"Ανάληψη"


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, κυκλοφορεί το νέο (όγδοο κατά σειρά) βιβλίο του καταξιωμένου συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου "Ανάληψη" από τις εκδόσεις "Πατάκη" με εξώφυλλο φωτογραφία της Τόνι Φρίσελ (1907-1988). Ο Ηλίας Λ. Παπαµόσχος γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά. H συλλογή διηγηµάτων του "Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες" τιµήθηκε µε το Kρατικό Bραβείο Διηγήµατος-Νουβέλας (2016) και µεταφράστηκε στα γαλλικά (Le renard dans l’escalier, ed. Le miel des anges, 2018). Διηγήµατά του έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η συλλογή διηγηµάτων του "Η µνήµη του ξύλου" (2019), η οποία µεταφράστηκε στα γαλλικά (La memoire du bois, ed. Le miel des anges, 2020) και το μυθιστόρημα "Η καταγωγή της λύπης" (2021).

Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, κάνει το παρθενικό της ταξίδι στη λίµνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου του 1929, ανήµερα της Αναλήψεως, κι απ’ το ξηµέρωµα µεταφέρει προσκυνητές στο Δισπηλιό, το λεγόµενο Νησί. Εκεί, κάθε χρόνο τέτοια µέρα, αφού τελεστεί λειτουργία στον ναό της Αναλήψεως, γίνεται πανηγύρι. Το τρίτο δροµολόγιο της Περιστέρως δεν θα φτάσει ποτέ. Ο θνησιγενής έρωτας ενός δασκάλου για µια ψυχοκόρη, το µαταιωµένο όνειρο ενός εφήβου για µια καλύτερη ζωή στην Αµερική, η άγουρη ζωή ενός βρέφους, αλλά και µια άλλη που κυοφορείται σε µήτρα τραγική, αφού βυθίσουν στο πένθος την πόλη, οδηγούν σε µια κάθαρση που πλαταίνει την ορφάνια και επιτείνει τη λιµναία ερηµιά.     

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023. αρ. φύλλου 1199.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ