28.1.24

«Συνεχίζουμε»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καστοριάς για τα δημοτικά τέλη

Tην ώρα που τα τοπικά Σωματεία και οι φορείς της Καστοριάς κινητοποιούνται για τα έξοδα θέρμανσης και την ακρίβεια, η Δημοτική αρχή εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο καινούρια ανταποδοτικά τέλη, διατηρώντας άθικτα και τα παλιά. Μια τέτοια πολιτική στάση, όταν η ακρίβεια καλπάζει, σημαίνει αύξηση τελών, άρα μείωση του εισοδήματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες.

Η βασική αιτία που τα δημοτικά τέλη είναι δυσθεώρητα και δυσβάσταχτα είναι η λογική της ανταποδοτικότητας, του κόστους – οφέλους. Λογική που αποδέχεται η Δημοτική αρχή αλλά και οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες. 

Ο λαός της Καστοριάς καταλαβαίνει ότι για όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα. Με την εφορία που πληρώνει κάθε χρόνο, με το ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με τον ΕΝΦΙΑ, με δεκάδες άλλους φόρους που εφευρίσκονται και πλήττουν το λαϊκό εισόδημα.

• Τα έξοδα για καθαριότητα προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 3εκ.€/χρόνο. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η συμμετοχή του Δήμου μας στη "Διάδυμα" κοστίζει πανάκριβα (1,2εκ.€/χρόνο). Η διαχείριση των απορριμμάτων από τη "Διάδυμα" γίνεται με γνώμονα το κέρδος σε βάρος των δημοτών. Με τζάμπα εργατικό δυναμικό, καθώς οι δημοτικοί υπάλληλοι πληρώνονται από τους δημότες και των 13 Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.

• Τα έξοδα για ηλεκτροφωτισμό προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 εκ.€/χρόνο, ποσό που χρεώνει στην ουσία η ΔΕΗ στον Δήμο για να φωτίζεται η πόλη. Να πώς βγαίνουν εξασφαλισμένα κέρδη χωρίς ρίσκο στις πλάτες του λαού.

• Διαφωνούμε πλήρως με τα τέλη στάθμευσης. Να καταργηθούν εδώ και τώρα.

• Διαφωνούμε με την άσχημη συμπεριφορά απέναντι στους φιλόζωους δημότες της Καστοριάς που επιθυμούν να παραδώσουν έναν σκύλο ή μία γάτα στον Δήμο για φιλοξενία. 300€ η παράδοση ενός σκύλου και 300€ επιπλέον για την τροφή τους επόμενους 3 μήνες. 100€ η παράδοση γάτας και 90€ επιπλέον η τροφή για τους επόμενους 3 μήνες. Πού πήγαν οι διθύραμβοι για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων από την πλευρά του Δήμου; Άλλη μία υπηρεσία λοιπόν με τη λογική “όσα δώσεις, τόσα θα πάρεις”.

• Δυσβάσταχτα είναι και τα τέλη των κοιμητηρίων. 140€ για την αρχική 7ετία. 40€/χρόνο τα επόμενα 2 έτη, 60€/χρόνο για όλα τα επόμενα. Κι ο θάνατος εμπόριο λοιπόν. Και μάλιστα με ταξικούς φραγμούς. Όποιος έχει χρήματα μπορεί να παραμένει στον τάφο του, στον Δήμο Καστοριάς. Όποιος είναι φτωχός και δεν έχει ή δεν έχουν τα παιδιά του, έξωση.

• Διαφωνούμε επίσης και με τα τέλη που μπαίνουν για πρώτη φορά στους πολιτικούς γάμους. “Γίνονται έξοδα λέει γιατί καίμε 3 ώρες το καλοριφέρ και καλούμε τους υπαλλήλους εκτός ωραρίου και πρέπει να πληρωθούν οι υπερωρίες τους. 

Άρα, όλο αυτό πρέπει να το πληρώσει το ζευγάρι που παντρεύεται, εκτός και αν φροντίσει να έρθει καθημερινή ημέρα και ώρες εργάσιμες.” Αλλιώς 100€ ο γάμος στο Δημαρχείο, 100€ στα αρχοντικά, 150€ στο καραβάκι.

Είναι και άλλες πλευρές στις οποίες μπορούμε να σταθούμε. Γενικεύοντας την τοποθέτηση μας πρέπει να βγει το εξής συμπέρασμα.

«Φτάνει πια με τις υποτυπώδεις και πανάκριβες υπηρεσίες που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του 21ου αιώνα και πληρώνονται με τιμές του μέλλοντος»

Δεν άργησε και πολύ να ξαναφανερώσει το αντιλαϊκό της πρόσωπο η Δημοτική αρχή. Δεν άργησε πολύ να δικαιωθεί η Λαϊκή Συσπείρωση για αυτά που έλεγε προεκλογικά και θα συνεχίσει να λέει, να στέκεται στο πλευρό του λαού ακούραστα, με πίστη στο δίκιο του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς απορρίπτει την λογική της ανταποδοτικότητας και καταψηφίζει την εισήγηση για τα Δημοτικά τέλη. Ο λαός έχει πληρώσει ήδη.

Διεκδικούμε:

• την θεσμοθετημένη χρηματοδότηση που παράνομα παρακρατείται και δεν αποδίδεται στους Δήμους.

• την συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• άμεσα, δραστική μείωση των δημοτικών τελών για εργατικές λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες.

• απαλλαγή από δημοτικά τέλη ανέργων, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων, πολύτεκνων κλπ ευάλωτων ομάδων.

• μείωση σε αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία κλπ».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ