11.7.20

ΟΔΟΣ: 40%


Δήμος Καστοριάς, αύξηση 40% των δημοτικών τελών - φόρων
ΟΔΟΣ 5.12.2019 | 1012


40% αύξηση στις πλάτες του συνόλου των Καστοριανών, που πλήττεται για χρόνια τώρα από μια διαρκώς επιταχυνόμενη υποβάθμιση σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς του. Μια υποβάθμιση, που όσα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και φολκλόρ αν εμπνευσθούν, όσα show, αναπαραστάσεις και συναυλίες, όσες επισκέψεις κι’ αν πραγματοποιήσουν με ή χωρίς εικόνες της Παναγίας ανά χείρας, δεν θα κατορθώσουν να λύσουν, με την άγρια επιδρομή στις τσέπες των δημοτών και κατοίκων, ούτε και τα βασικά προβλήματα της πόλης της Καστοριάς.


Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς με την οποία απορρίφθηκε η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καστοριάς (ύστερα από προηγούμενη εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών) για αύξηση κατά 40% των δημοτικών τελών, ανακουφίζει τους πολίτες και κατοίκους, ενώ ερμηνεύεται πολλαπλά.

Βασικά προσεγγίζεται ως εξέλιξη, καθαρά πολιτική, πρώτης γνωστής και πρώϊμης πολιτικής αμφισβήτησης της αρχής του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Πρώϊμη διότι, από την ανάληψη των καθηκόντων, εκδηλώθηκε πολύ νωρίς. Τόσο, ώστε να μπορούσε να δικαιολογηθεί τέτοιο αδιέξοδο στους κόλπους του δημοτικού συμβουλίου που να οδηγεί σε αναπόφευκτες ρήξεις στους κόλπους της ουσιαστικής (ή τυπικής μόνο και συγκυριακής) πλειοψηφίας του.

Αυτό αφορά τόσο τους διαφωνήσαντες, όσο —και κυρίως— αυτούς που δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν την κρίση, δηλαδή την ηγεσία του Δήμου Καστοριάς, με διαβουλεύσεις και προτάσεις άλλων λύσεων για την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Βεβαίως μπορεί να ερμηνευθεί και έως ένα μίνι πραξικόπημα, στα εσωτερικά του Δήμου Καστοριάς. Αναπόφευκτο να συμβεί σε κάθε περίπτωση που το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στα προσωπικά γόητρα και όχι επαρκώς στο εσωτερικό του Δήμου Καστοριάς.

Η ρήξη πάντως αποτελεί ήδη γεγονός. Γεγονός που σημαίνει ότι έγινε η αρχή, ξεπεράστηκαν, πολύ γρήγορα και χωρίς αμοιβαίες προσπάθειες τα ταμπού. Απολύτως πρόωρα, αιφνιδίασε όσο ένας πρόωρος τοκετός: Όλοι περιμένουν κάποια στιγμή την γέννα, αλλά όχι πρόωρα.


Ο Δήμος Καστοριάς είναι κάτι πολύ περισσότερο από Σύνδεσμος Γουνοποιών, στον οποίο θήτευσε ως πρόεδρος ο δήμαρχος Καστοριάς. Εκεί πίσω από τις κλειστές πόρτες, μπορούσαν να εκφράζονται και να εκπροσωπούνται πιο άμεσα, έξω από τα δόντια, οικονομικοί και άλλοι συσχετισμοί. Δυνάμεις και αδυναμίες. Στην περίπτωση του Δήμου Καστοριάς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο βίος και η πολιτεία του καθενός γράφονται κάθε λεπτό κάθε μέρα. Και η επίπτωση στο κοινωνικό σύνολο, άμεση και γενική.



Έτσι κανείς δεν είναι πια σε θέση να προβλέψει (ή να αποκλείσει) τις αντιδράσεις και εξελίξεις, εφ’ όσον κατ’ ανάγκη και κατά περίπτωση, θα παρουσιαστούν στο μέλλον και άλλες αφορμές επί δημοτικών και πολιτικών θεμάτων που να απαιτούν συγκλίσεις ή να εκδηλωθούν αποκλίσεις.

Με στόχο και το βλέμμα στο τέλος της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, μπορούν να γίνουν όλοι σοφότεροι από αυτή την καμπή. Το βέβαιο είναι όμως ότι κάτι άλλαξε και η πρώτη ρωγμή είναι δεδομένη.

Το δεύτερο, διαφορετικό φαινομενικά γεγονός που χρονικά συνέπεσε με το πρώτο (διαφορά μερικών ημερών), είναι η αποτυχία του κ. δημάρχου Καστοριάς στην (υπέρ) φιλόδοξη προσπάθειά του να εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) [σχετικά "εδώ"]. Δεν είναι βέβαια δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν ως υποψήφιος ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης ήταν αποδέκτης υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση το δεύτερο συμβάν είναι μιας πρώτης τάξεως διδακτική και παραδειγματική εμπειρία για τους στόχους που δικαιούται να έχει κάθε άνθρωπος, όσες κι αν έχει θεμιτές φιλοδοξίες.



Δήμος Καστοριάς, αύξηση 40% των δημοτικών τελών - φόρων
ΟΔΟΣ 5.12.2019 | 1019 | σελ. 3


Υπάρχει ένα τοξικό περιβάλλον, το οποίο ακόμη και εάν επιμελώς σκουπιστεί από τα εορταστικά των Χριστουγέννων μέχρι τα Καρναβάλια, θα επανέλθει στο προσκήνιο, αν δεν γίνουν σοφότεροι όλοι. Αν μάλιστα οι εορταστικές διοργανώσεις δεν λάμψουν πολύ, θα προστεθούν κι’ αυτές σαν ένα ακόμη φιάσκο.




Συμπερασματικά γεγονός είναι πάντως ότι η εκλογή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στο αξίωμα του πρώτου δημότη, συνοδεύθηκε από μια πανδαισία αισιοδοξίας και ευδαιμονίας. Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν ήταν δυνατό να τεκμηριωθεί πειστικά.

Λίγο η διάχυτη προεκλογική ατμόσφαιρα όλων των επιπέδων και εκλογών (περιφερειακές, ευρωεκλογές και προθέρμανση εθνικών εκλογών). Λίγο η πεποίθηση ότι οι περισσότεροι εκλογείς ψήφισαν μηχανικά, η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα πέρασαν σε τρίτη και τέταρτη μοίρα.

Ακόμη περισσότερο μετεκλογικά —και πολύ περισσότερο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, αν και η πανδαισία χαράς συνεχίζεται με την αξιοποίηση επιδερμικών αφορμών επιπέδου εθίμων και εθιμοτυπίας, αυτά που καταγράφτηκαν μέχρι τώρα δεν εκπλήσσουν θετικά. Αντίθετα εμπνέουν ερωτηματικά και αγωνίες,.

Ο Δήμος Καστοριάς είναι κάτι πολύ περισσότερο από Σύνδεσμος Γουνοποιών, στον οποίο θήτευσε ως πρόεδρος ο δήμαρχος Καστοριάς με ένα θετικό για τον ίδιο «πρόσημο» (αν μπορεί να ερμηνευθεί αυτή η λέξη). Εκεί πίσω από τις κλειστές πόρτες, μπορούσαν να εκφράζονται και να εκπροσωπούνται πιο άμεσα, έξω από τα δόντια, οικονομικοί και άλλοι συσχετισμοί. Δυνάμεις και αδυναμίες.

Στην περίπτωση του Δήμου Καστοριάς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο βίος και η πολιτεία του καθενός γράφονται κάθε λεπτό κάθε μέρα. Και η επίπτωση στο κοινωνικό σύνολο, άμεση και γενική. Πόσο μάλλον που σε κρίσιμες περιόδους, πρωτίστως για το καλό του τόπου, αλλά και για το καλό το ίδιο του πολιτικού του μέλλον που εκτιμάται πώς φιλοτεχνεί, καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος άμεσα τα σύνθετα προβλήματα. Να αποδείξει πολλαπλές δεξιότητες και ικανότητες που αντικειμενικά σπάνια συγκεντρώνονται στο ίδιο πρόσωπο.

Όμως έως σήμερα, επιτρέπει την εντύπωση ότι βρίσκεται προστατευμένος έως πρόσφατα, αλλά και κάπως εκτεθειμένος τώρα πια, σε ένα περιβάλλον προστασίας. Cocoon από επικοινωνιολόγους, ειδικούς συμβούλους που λέγεται πώς αθρόα —και όχι πάντως αποστασιοποιημένα από τις γνωριμίες του, έχει προσλάβει ο ίδιος ή άλλοι, όπως και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Δήμος Καστοριάς, αύξηση 40% των δημοτικών τελών - φόρων
ΟΔΟΣ 5.12.2019 | 1019 | σελ. 4


Οι δηλώσεις του δημάρχου Καστοριάς ότι ο Δήμος εισέρχεται σε νέες περιπέτειες, επειδή το δημοτικό συμβούλιο δεν συνηγόρησε στις απαιτήσεις της εύκολης λύσης να γίνει ο αβίωτος βίος των δημοτών ακόμη πιο δυσβάστακτος, για να έχουν όλοι αυτοί την δουλειά και τις αποζημιώσεις τους —και ιδίως οι δημαρχιακοί σύμβουλοι— και ο κόσμος να πληρώνει όλα αυτά, σηματοδοτούν μια νέα περίοδο. Που ήλθε πολύ νωρίτερα.



Εκ των οποίων μερικά υποκλίνονται παραδοσιακά σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές αρχές. Και άλλα εκ των οποίων δείχνουν πώς επιστρατεύθηκαν για να περιφρουρήσουν το προσωπικό image του δημάρχου. Kαι φυσικά να τον συνδράμουν σε θέματα εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας.

Ωστόσο, ύστερα από μερικούς μήνες πονεμένων αποκαλύψεων για τα δυσβάσταχτα χρέη που άφησαν οι προηγούμενοι και τα μεγάλα ανοίγματα, που όφειλαν ωστόσο να γνωρίζουν οι νέοι εκλεγέντες. Καθόσον δεν έχουν στείλει ακόμη κανένα στον Εισαγγελέα, όπως υπαινικτικά απειλούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα (εντελώς αντιφατικά με την εικόνα της ειρηνικής και φιλικής διαδοχής του τέως δημάρχου κ. Ανέστη Αγγελή —που επίσης δεν άφησε κάτι θετικό και μετρήσιμο που να θυμάται η Καστοριά από την θητεία του), καταγράφηκε έτσι η πρώτη σημαντική ήττα του νέου δημάρχου στο εσωτερικό και μια προσβολή για την ίδια την Καστοριά, στα ευρύτερα, στο εξωτερικό. Ούτε έξω, αλλά ούτε «μέσα» δηλαδή δεν εξελίσσονται αισιόδοξα τα πράγματα.

Διότι επειδή καταψηφίστηκε εισήγηση προερχόμενη από τα υπηρεσιακά έγκατα του Δήμου Καστοριάς, για μια παράλογη αύξηση των δημοτικών τελών κατά 40% (!) ανά νοικοκυριό, την στιγμή που όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά αντίθετα έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς προς τους δημότες και κατοίκους, δείχνει ότι κάτι νέο συμβαίνει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Και ότι υπάρχει ένα τοξικό περιβάλλον, το οποίο ακόμη και εάν επιμελώς σκουπιστεί από τα εορταστικά των Χριστουγέννων μέχρι τα Καρναβάλια, θα επανέλθει στο προσκήνιο, αν δεν γίνουν σοφότεροι όλοι. Αν μάλιστα οι εορταστικές διοργανώσεις δεν λάμψουν πολύ, θα προστεθούν κι’ αυτές σαν ένα ακόμη φιάσκο.

Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από την αποδεδειγμένη αδυναμία της δημοτικής αρχής να πείσει πρώτα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την αναγκαιότητα και κρισιμότητα της αύξησης των δημοτικών τελών και ακόμη περισσότερο να πείσει περί αυτού και τους δημότες Καστοριάς.

Που άκουσαν με αμηχανία τα σχόλια του δημάρχου ότι είχε εντολή νοικοκυρέματος του Δήμου Καστοριάς και των οικονομικών του. Και ότι αυτή περιλάμβανε το νοικοκύρεμα… των ίδιων των δημοτών! Το στρώσιμο της γραβάτας των αναίτιων που πληρώνουν δημοτικά τέλη, χωρίς επαρκές αντάλλαγμα.

Τον άκουσαν για μια ακόμη φορά να αναφέρεται δηκτικά στα χρέη των προηγούμενων, όταν όχι μόνο προσέλαβε καίριους αντιδημάρχους της τέως δημοτικής αρχής Αγγελή στο συνδυασμό που συνεργάστηκε!


Κανείς δεν θυμάται πότε ακριβώς ο νυν δήμαρχος γνωστοποίησε —όπως όφειλε να πράξει— ότι το νοικοκύρεμα του Δήμου Καστοριάς (ως μια πρώτη ενέργεια, χωρίς καν να έχουν γνωστοποιηθεί άλλες λύσεις ή να έχουν ερευνηθεί) περιλαμβάνεται η για μια ακόμη φορά μετακύλιση του οικονομικού και κοινωνικού βάρους της πολυτελούς πολιτικής επιβίωσης του Δήμου Καστοριάς, του πολιτικού του προσωπικού, των υπηρεσιών του και των ευάριθμων συμβούλων που προσλήφθηκαν αμέσως ή εμμέσως απ’ ευθείας από τον ίδιο, θα επιβάλλονταν στις πλάτες του καστοριανού λαού, αυξήσεις.



Αλλά και όταν κανείς δεν θυμάται πότε ακριβώς ο νυν δήμαρχος γνωστοποίησε —όπως όφειλε να πράξει— ότι το νοικοκύρεμα του Δήμου Καστοριάς (ως μια πρώτη ενέργεια, χωρίς καν να έχουν γνωστοποιηθεί άλλες λύσεις ή να έχουν ερευνηθεί) περιλαμβάνεται η για μια ακόμη φορά μετακύλιση του οικονομικού και κοινωνικού βάρους της πολυτελούς πολιτικής επιβίωσης του Δήμου Καστοριάς, του πολιτικού του προσωπικού, των υπηρεσιών του και των ευάριθμων συμβούλων που προσλήφθηκαν αμέσως ή εμμέσως απ’ ευθείας από τον ίδιο, θα επιβάλλονταν στις πλάτες του καστοριανού λαού, αυξήσεις!

Στις πλάτες του συνόλου των Καστοριανών, που πλήττεται για χρόνια τώρα από μια διαρκώς επιταχυνόμενη υποβάθμιση σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς του.

Μια υποβάθμιση, που όσα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και φολκλόρ αν εμπνευσθούν, όσα show, αναπαραστάσεις και συναυλίες, όσες επισκέψεις κι’ αν πραγματοποιήσουν με ή χωρίς εικόνες της Παναγίας ανά χείρας, δεν θα κατορθώσουν να λύσουν, με την άγρια επιδρομή στις τσέπες των δημοτών και κατοίκων. Ούτε και τα βασικά προβλήματα της πόλης της Καστοριάς.



Δήμος Καστοριάς, αύξηση 40% των δημοτικών τελών - φόρων
ΟΔΟΣ 5.12.2019 | 1019 | σελ. 5


Έτσι, οι δηλώσεις του κ. δημάρχου Καστοριάς ότι ο Δήμος εισέρχεται σε νέες περιπέτειες, επειδή το δημοτικό συμβούλιο δεν συνηγόρησε στις απαιτήσεις της εύκολης λύσης να γίνει ο αβίωτος βίος των δημοτών ακόμη πιο δυσβάστακτος, για να έχουν όλοι αυτοί την δουλειά και τις αποζημιώσεις τους, και ιδίως οι δημαρχιακοί σύμβουλοι, και ο κόσμος να πληρώνει όλα αυτά —χωρίς καν να έχει την δυνατότητα ιδιώτης να εργαστεί στην καθαριότητα του Δήμου Καστοριάς αν δεν είναι δημοτικός υπάλληλος— σηματοδοτούν μια νέα περίοδο.

Που ήλθε πολύ νωρίτερα. Και για την ώρα αποκαλύπτει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντιληφθεί ότι η εισήγηση για αύξηση των τελών κατά 40% θα την στιγμάτιζε ανεξίτηλα.

Όπως και το γεγονός ότι συσπειρώνεται δύναμη αμφισβήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, απ’ όσους χωρίς να είναι κλεισμένοι στα στούντιο και εργαστήρια της πολιτικής ωραιοπάθειας, που ενδέχεται να βρίσκονται άλλοι, καθώς γύρω τους οι κόλακες έχουν στήσει τείχη που δεν αντιλαμβάνονται, εκφράζουν μια αντίδραση που δεν αποκλείεται αργότερα να έχει και νέες αφορμές εκδήλωσης. Αλλά και μετασχηματισμού της σε κάτι άλλο.

Όλα αυτά βεβαίως μπορούν να αποδειχθούν απλά σενάρια και υποθέσεις. Αρκεί να μη καθυστερήσει άλλο ο ρεαλισμός και η επαναφορά στην πραγματικότητα από τα επουράνια συννεφάκια και τον εκλογικό θρίαμβο στον οποίο δείχνουν να βρίσκονται κάποιοι. Α! και οπωσδήποτε από την καταστροφική επίδραση των κολάκων και ιδιοτελών.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1012.


Σχετικά: 

3 σχόλια:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ