30.1.24

ΟΔΟΣ: Μπροστά μαζί | Ορισμένες σκιερές πλευρές


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195


Ο κ. Απόστολος Τσούκας για κάποιους είχε... διαδραστική πορεία. Μια εκ των οποίων ήταν να διαιρεθεί το κύμα αμφισβήτησης της νυν δημοτικής αρχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς, μας αφορά όλους.
Α. Τσούκας, 8.9.2023 

ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της μακράς προεκλογικής περιόδου για τον Δήμο Καστοριάς, στα σίγουρα, η κάθοδος του κ. Αποστόλου Τσούκα ως υποψηφίου δημάρχου Καστοριάς, συγκέντρωνε πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές. Λουσμένες στο φως αλλά και ορισμένες σκιερές πλευρές. 

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι είναι ο «διάδοχος» του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στην προεδρία του Συνδέσμου Γουνοποιών, οπότε δεν ήταν εξακριβωμένη η ακεραιότητα της παρουσίας του ως υποψήφιου δημάρχου Καστοριάς είναι μόνο η μια πλευρά. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ η πρόκληση ενός θορύβου γύρω από την δική του υποψηφιότητα, συνδυασμός bold, success and beauty που αναπόφευκτα επηρέαζε κυρίως το ρεύμα στις τάξεις των δημοτών της πόλης της Καστοριάς. Που αναζητούσε διέξοδο σε μια σοβαρή εναλλακτική υποψηφιότητα. 

Η ΔΗΜΟΣΙΑ δέσμευσή του πως ως δήμαρχος ο ίδιος θα αποποιούνταν από την διόλου ευκαταφρόνητη χρηματική απολαβή (αμοιβή), την οποία θα επέστρεφε με κάποιο τρόπο στην κοινωνία των πολιτών και η προγραμματική δέσμευση ότι σε περίπτωση εκλογής, θα καταβαλλόταν ένα ποσό της τάξης των 500,00 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, αλλά και το ιδιαίτερα περιεκτικό υπόλοιπο προεκλογικό πρόγραμμα, δεν είχαν αντίκρισμα σε μια ρεαλιστική προσέγγιση στην σχέση υπόσχεσης – εν γνώσει της μη εκλογής.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ των μηνών, συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά στην υποψηφιότητα του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη, που ακουγόταν ως πολύ πιθανή από πολύ νωρίς, σίγουρα ο κ. Απόστολος Τσούκας, που θεωρείται επιτυχημένος γουνοποιός και ευπατρίδης, για κάποιους, είχε… διαδραστική πορεία. Μια εκ των οποίων ήταν να διαιρεθεί το κύμα αμφισβήτησης της νυν δημοτικής αρχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ η σύνθεση του ψηφοδελτίου, που η συμπλήρωσή του διακρίθηκε από κάποια γνωρίσματα, (οικογένεια - κοινωνικός περίγυρος - εργασία - γειτονιά) αναφορικά με την απήχησή του και την δυνατότητα να διεμβολίσει αποτελεσματικά τον χώρο στον οποίο, θεωρητικά κυριαρχούσε ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης

Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας διακρίθηκε και για τους απρόσμενα χαμηλούς τόνους. 

ΑΝΤΙ να ανάψουν τα αίματα και να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον αυτών που προτιμούσαν τον καναπέ τους, προτιμήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι. Και από τους τρεις υποψήφιους συνδυασμούς, αλλά αρκετά περισσότερο από τον συνδυασμό "Μπροστά μαζί" του ίδιου. 

ΑΥΤΗ η γαλατική ηπιότητα και ευγένεια, επέτρεψε στην ιδεολογία της «δεύτερης ευκαιρίας» για τον νυν δήμαρχο, να εξασφαλίσει την σιωπηλή ανοχή όλων των άλλων συνδυασμών. Που δεν προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ το αποτέλεσμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου με τις πρώτες δηλώσεις του ίδιου ότι θα συνεχίσει να οραματίζεται – κάτι που δεν είχε εξηγήσει προκαταβολικά καθώς όσοι εκτέθηκαν μαζί του, ίσως (υποθετικά) εκτέθηκαν και για να πολεμήσουν μέσα ή έξω από το δημοτικό συμβούλιο. 

ΚΑΙ ΟΧΙ απλά για να ονειρεύονται. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ επίσης η θετική παρουσία του ίδιου και μερικών πρωτεργατών τού συνδυασμού του (μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές) στην τελευταία προεκλογική ομιλία του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη, που φυσικά είχε συμβολική και μόνο αξία. 

ΚΑΘΩΣ δεν συνοδεύτηκε από ρητή υποστήριξη, όπως πρέπει να γίνεται σε δεύτερους γύρους εκλογών σε κάθε δημοκρατική διαδικασία. 

ΑΛΛΙΩΣ δεν έχει νόημα ο δεύτερος γύρος, ούτε περιεχόμενο η ευθύνη.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 15ης Οκτωβρίου, με μια εντελώς απρόσμενη νέα τοποθέτησή του, ο κ. Απόστολος Τσούκας, δεν αρκέστηκε απλά στο να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Ούτε απλά να δηλώσει την αυτονόητη αναγνώριση της ετυμηγορίας της κάλπης. 

ΚΑΘΩΣ δήλωσε ότι «αφήνουμε για πάντα στο παρελθόν πικρίες και εγωισμούς, διότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν. Οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι την προσπάθειά του» (του νικητή δημάρχου προφανώς εννοεί), «ώστε με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας να υπηρετήσει (του νικητή δημάρχου προφανώς εννοεί) με αφοσίωση το δημόσιο καλό».

ΚΑΙ ΑΥΤΗ η δήλωση είναι επίσης αρκετά… προχωρημένη. 

ΚΑΙ ΔΕΝ καλύπτει όσους «εκτέθηκαν» δημοσίως, για χάρη τής δικής του υποψηφιότητας. 

ΤΟΣΟ στην κρίση των συνδημοτών. Όσο και στην γνωστή μεγαθυμία των κρατούντων. 

ΕΥΤΥΧΩΣ όμως υπάρχει ακόμη χρόνος. Ιστορικός χρόνος, και όχι ευχολογίων.



Φωτογραφία: Χανς Ταλχόφερ (1410-1482), εγχειρίδιο (1459) ξιφασκίας και της τέχνης του πολέμου κατά τον Μεσαίωνα σε σχέδια Μίχελ Ροτβίλερ. Βασιλική Βιβλιοθήκη Κοπεγχάγης Δανία.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1195.



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος30/1/24

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ