21.2.24

Έκκληση Ζήση Τζηκαλάγια


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης ανάμεσα σε τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες.

S.O.S. Ζητείται αλλά υπάρχει ελπίς; 

 S.O.S. Για την ιστορία και τον πολιτισμό της Καστοριάς. 

Την προηγούμενη εβδομάδα μία από τις ποιοτικότερες επαρχιακές εφημερίδες της Ελλάδος, η "ΟΔΟΣ" της Καστοριάς, έκρουσε πρώτη τον κώδωνα του κινδύνου. 

Στο σημερινό της φύλλο η έγκυρη και έγκριτη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" με δισέλιδο αφιέρωμα από την πρώτη της σελίδα αναλύει τα δυσάρεστα επερχόμενα. Σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας δημοπρατείται το αρχειακό υλικό του σπουδαίου φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. 

Υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι 2.500 φωτογραφικές πλάκες που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή του γυρίσματος του 19ου προς τον 20ο αιώνα στην ευρύτερη της Καστοριάς Μακεδονία, να γίνουν κτήμα "ξένων χεριών". 

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα "τρίζουν τα κόκκαλα" του σπουδαίου συλλέκτη και πνευματικού ανθρώπου ιατρού Γιώργου Γκολομπία, ο οποίος με μεράκι, τεράστιο μόχθο, επιστημοσύνη, ιστορική και καλλιτεχνική ευαισθησία, συνέλεξε και προέβαλλε το ανεκτίμητης σπουδαιότητας σπάνιο υλικό. 

Απευθύνω ταπεινά έκκληση σε κάθε ευαίσθητο Έλληνα, Δήμο ή Πολιτεία ίσως την τελευταία στιγμή να προβεί στην σωτήρια παρέμβαση που θα κρατήσει στα χέρια μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δηλαδή την ίδια την ζωή μας. 

 Ζήσης Τζηκαλάγιας


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/2/24

    Πες τα στον γιάνη ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/2/24

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/2/24

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/2/24

    Τον πρωήν αρχιμουσικό εννοείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ