15.5.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.12.2023 | 1204


Oι περισσότεροι εξ αυτών έχουν φτάσει στο σημείο να συμπεριφέρονται –μέσω των ΜΜΕ που κατέχουν– σαν εκπρόσωποι Τύπου του εκάστοτε δημάρχου, νομάρχη/αντιπεριφερειάρχη και βουλευτή.


Μόνο ως άγνωστη, πόσο μάλλον κρυφή προς την τοπική κοινωνία, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σχέση που έχουν αναπτύξει οι πολιτευτές Καστοριάς (εδώ και αρκετά χρόνια) με τους επικεφαλής πολλών εκ των ΜΜΕ. Μάλιστα υπάρχουν στιγμές κατά την διάρκεια των ετών, που αυτή την σχέση φρόντισαν πολλοί εκ των εμπλεκομένων να την γνωστοποιήσουν/δημοσιοποιήσουν προς το ευρύ κοινό, και όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, κάτι τέτοιο φάνηκε να μην τους πολυαπασχολούσε. Τις περισσότερες των περιπτώσεων βέβαια, προσπαθούσαν –ματαίως– να την καμουφλάρουν.

Με τρόπους που δεν ήταν ικανοί να πείσουν την κοινή γνώμη για αυτό που ήθελαν να προσποιηθούν πως δεν συνέβαινε. Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν φάνταζε καθόλου εύκολο όπως ενδεχομένως πρωτεύοντος να πίστευαν. Αντιθέτως, έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο. Όχι βέβαια πως δεν υπήρχε και μέρος της κοινωνίας, που είτε σφύριζε αδιάφορα είτε εμπνεόταν από τέτοιου είδους πρακτικές. Για τους τελευταίους θα ήταν ενδεχομένως περιττό να αναφερθεί πως αποτελούσαν ταυτόχρονα το τμήμα του εκλογικού σώματος που κυρίως στήριζε (και στηρίζει) με την ψήφο του, τους εκάστοτε αιρετούς. Αγνοώντας ταυτόχρονα πως έριχναν άθελα τους –ή και όχι– νερό στον μύλο του ορισμού της διαπλοκής.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου εκείνη να επεκταθεί σαν κάποιου είδους αναπόφευκτη ασθένεια, μολύνοντας την κοινωνική σκέψη. Όλα αυτά βέβαια έχουν ιδιαίτερη σημασία για εκείνους αν και εφόσον έχουν διαλέξει να πορευτούν με την σωστή πλευρά του ζητήματος. Θυμίζοντας κατά πολύ την άχαρη συζήτηση που γινόταν κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΠΦΑ με αφορμή την ρίψη μολότοφ και κατά πόσο αυτές είναι επικίνδυνες.

Με την τότε αλήστου μνήμης τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να πείσει (!) λέγοντας πως «...το αν οι μολότοφ είναι επικίνδυνες ή όχι εξαρτάται την πλευρά που στέκεται κανείς όταν εκείνες εκτοξεύονται». Εννοώντας εκείνη της αστυνομίας και εκείνης των αντικοινωνικών μπαχαλάκηδων. Όπως σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και σε αυτήν της διευρυμένης τοπικής διαπλοκής, είτε κάποιος θα είναι με εκείνους που την συντηρούν και την εξελίσσουν είτε με εκείνους που θεωρούν την διαφάνεια ως ύψιστο αγαθό και όχι κάποιου είδους ζητούμενο ή και πολιτική πολυτέλεια.

Δεδομένων των συνθηκών, πολλά από τα δημοσιογραφικά τζιμάνια της πόλης που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο εδώ και δεκαετίες, λειτουργούσαν και συνεχίζουν λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες και με τρόπο που εξυπηρετούσε τους αιρετούς και κατά την άποψη μου, όχι την τοπική κοινωνία στο σύνολό της. Που σίγουρα απέχει κατά πολύ από τον πραγματικό ρόλο του λειτουργήματος που καυχιούνται πως υπηρετούν. Που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την ενημέρωση και μέσω αυτής, από τον έλεγχο των προσώπων που κατέχουν θέσεις τοπικής –και όχι μόνο – εξουσίας. Αντί αυτού, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν φτάσει στο σημείο να συμπεριφέρονται –μέσω των Μέσων που κατέχουν– σαν εκπρόσωποι Τύπου του εκάστοτε δημάρχου, νομάρχη/αντιπεριφερειάρχη και βουλευτή.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός, πως όλα αυτά τα χρόνια και ενώ η Καστοριά υποβαθμιζόταν όλο και περισσότερο στους σημαντικούς τομείς –κάνοντας την ζωή των κατοίκων της αβίωτη– σχεδόν κανένα μέλος της δημοσιογραφικής ελίτ δεν άσκησε ουσιαστική κριτική στους εκπροσώπους εξουσίας. Επί της ουσίας έγιναν απαθείς μάρτυρες των πολιτικών που έφθειραν θεμελιωδώς την Καστοριά και λόγω της συγκεκριμένης απάθειάς τους μετατράπηκαν σε συνένοχοι των πολιτικών.

Η μοναδική τους έννοια φάνηκε πως ήταν η αλλαγή προσώπων στο τιμόνι της εξουσίας, προερχόμενων από τον ίδιο κομματικό σάκο. Ενδεχομένως επειδή η προσωπική τους εκτίμηση να τους ωθούσε σε μια τέτοια στρατηγική είτε επειδή υπήρχαν άλλου είδους λόγοι. Που τους γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι και όσοι εκ των πολιτευτών αναρριχήθηκαν με την βοήθεια των εκπροσώπων του Τύπου στις θέσεις εξουσίας. Όπως οι προσωπικές συμπάθειες για παράδειγμα, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις αγαπητή ΟΔΟΣ.


* * *


Φαίνεται πως πλέον η κοινωνία της Καστοριάς δεν απέχει πολύ από το σημείο που ο δήμαρχος Καστοριάς σε περίπτωση φανταστικής συνέντευξης θα του λέει πως "πετάει ο γάιδαρος" και εκείνος θα το αναπαράγει.


* * *

Με τα αποτελέσματα να είναι κάτι περισσότερο από εμφανή μέσω των ποιοτικών χαρακτηριστικών που αποτυπώνονται μέσω του βιοτικού επιπέδου που προσφέρει η πόλη στους εναπομείναντες κατοίκους της. Οι οποίοι φυσικά και δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Φέρουν ενδεχομένως και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης μέσω των επιλογών τους όταν ασκούν το πλέον δημοκρατικό τους δικαίωμα. Πολλοί εξ αυτών μπορούν να ισχυριστούν ότι παραπλανήθηκαν από όσα διθυραμβικά διαβάζουν, ακούν και βλέπουν δεξιά και αριστερά για τους φιλόδοξους πολιτευτές που ως σκοπό έχουν να κερδίσουν την ψήφο τους.

Χωρίς να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη για όσα τους πασάρουν ως την επόμενη πολιτική "ελπίδα". Είναι πιθανό μια τέτοια ψηφοθηρική παραπλάνηση να είναι δικαιολογημένη όταν συμβεί μία, το πολύ δύο φορές. Όταν γίνεται κατά επανάληψη, οι πολιτικές επιλογές του εκλογικού σώματος είναι συγκεκριμένες και συγχρόνως υπεύθυνες για το τοπικό κατάντημα, τότε δεν πρόκειται για εκλογική πλάνη, αλλά για κάτι άλλο που σίγουρα δεν είναι της παρούσης και αφορά αποκλειστικά τα κριτήρια του εκλογικού σώματος.

Έτσι η πολιτική ζωή της Καστοριάς έφτασε στο σημείο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου –και λίγο πριν αυτής– να μοιάζει προδικασμένη, πριν ανακοινωθούν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Καθώς το διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών, υποδορίως και τεχνηέντως δημιουργήθηκε θετικό κλίμα προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που έμοιαζε αδύνατον να ανατραπεί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και φυσικά καταλυτικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξαν πολλοί επικεφαλής των τοπικών ΜΜΕ.

Οι οποίοι με γνώμονα τις προσωπικές τους πολιτικές συμπάθειες και φυσικά το "καλό" της Καστοριάς "τους", ώθησαν με τις κατάλληλες μεθόδους το εκλογικό σώμα προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Απλά, όλως τυχαίως, σχεδόν συστρατευόμενη η πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ έδειξε πολιτική ευαισθησία στα ίδια πρόσωπα. "Πρόσεξε να δεις κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου" σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι εκ των δύσπιστων πολιτών. Τοποθέτηση από την οποία δεν θα διαχώριζαν την θέση τους όσοι νομοτελειακά δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις, στην αστρολογία και τις λοιπές μεταφυσικές "επιστήμες".

Μάλιστα ένα από τα δημοσιογραφικά τζιμάνια της πόλης που έφερε ανάλογες πολιτικές ευαισθησίες με το υπόλοιπο δημοσιογραφικό παρεάκι, την δεύτερη εκλογική Κυριακή, κουνούσε το δάκτυλο σε όσους "τόλμησαν" να συνδέσουν τοπική δημοσιογράφο του σταθμού του με τον προεκλογικό αγώνα του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Αφιλοκερδώς βεβαίως-βεβαίως. Ή και όχι μόνο. 

Όπως σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά είναι και εκείνοι που έκαναν λόγο για μεροληπτική στάση προτίμησης απέναντι σε πρόσωπα εξουσίας που προέρχονται από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη. Και παρά το γεγονός πως εκείνοι συνέχιζαν το φανταστικό ταξίδι στα μαγικά ιπτάμενα χαλάκια (που τραγουδά και ο ΛεΠα) της αμερόληπτης δημοσιογραφίας, ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και που είδε το φως της δημοσιότητας ήρθε να αναθερμάνει τους όποιους προβληματισμούς εξέφραζε η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Που δεν έδειχνε τίποτα παραπάνω από το κάποιον, να χτύπα γονυπετής παλαμάκια καθώς έφερνε ζεϊμπέκικες γυροβολιές ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης. Φαίνεται πως πλέον η κοινωνία της Καστοριάς δεν απέχει πολύ από το σημείο που ο δήμαρχος Καστοριάς σε περίπτωση φανταστικής συνέντευξης θα του δηλώνει πως "πετάει ο γάιδαρος" και εκείνος θα το αναπαράγει, αφού πετάνε και η μέλισσα με τα μελισσόπουλα για να πείσει ακόμα και για αυτό την τοπική κοινωνία. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com



Φωτογραφία: Ιουδαίοι, εθνικοί, προφήτες και πάπες, λεπτομέρεια από το Πολύπτυχο της Γάνδης. Περισσότερα "εδώ".


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1204.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/5/24

    Εεμμμ εάν επηρεάζεται η τοπική κοινωνία από τα ντόπια παπαγαλάκια των ΜΜΕ φταίει η ίδια η κοινωνία κύριε Σκορδά μου κι όχι οι παπαγάλοι. Αυτοί την δουλειά τους κάνουν αφού τους ταίζουν πασατέμπο….!!!

    ΑνναΓούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/24

      Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ ξέρουν πως το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι χαμηλής αντιληπτικής ικανότητας, για αυτό και τους πείθουν ΆνναΓουλα. Μια χαρά τα λέει ο κυριος Σκόρδας. Απλά λέει κομψά αυτό που σου έγραψα παραπάνω.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ