31.5.07

ΟΔΟΣ: ούτια, λαούτα, μπαγλαμάδες και άλλα ράθυμα

Με διάφορες ρηχές δικαιολογίες, αλλά και συναισθηματικές επικλήσεις, επαναφέρεται τον τελευταίο καιρό ως δήθεν ζήτημα, η επιβίωση "πολιτιστικών" εγχειρημάτων, που ξεκίνησαν κατά τις θητείες του τέως δημάρχου κ. Δημ. Παπουλίδη, και -κατά γενική ομολογία- με την αρνητική αλλά και παθητική λειτουργία τους απέτυχαν ολοκληρωτικά να κατακτήσουν τους -ούτως ή άλλως- αμφισβητούμενους στόχους τους, εκ των οποίων δέσποζε η προσπάθεια συγκρότησης μουσικού τάγματος δερβίσηδων. Στην Καστοριά του 21ου αιώνα.

Έτσι, με διάφορα επιχειρήματα προσπαθούν ορισμένοι να πιέσουν την νέα δημοτική αρχή, και πιο ειδικά την Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Καστοριάς, να παρατείνει την λειτουργία πειραμάτων, όπως του ΚεΒυΤ που τους τελευταίους πολλούς μήνες έχει φορτώσει τα λειτουργικά του έξοδα αποκλειστικά στον Δήμο, και επομένως στις πλάτες της κοινωνίας της Καστοριάς.

Ανεξάρτητα από την κακή ποιότητα της ιδέας για λειτουργία σχολής κατασκευής "παραδοσιακών" μουσικών οργάνων, η οποία στην πράξη εξαντλήθηκε κυρίως σε ούτια, λαούτα, μπαγλαμάδες και άλλα ράθυμα, που παραπέμπουν σε μυσταγωγίες ανατολίτικες, με δήθεν χίλιες και μια νύχτες, και όχι στην Καστοριά και τις σημερινές της ανάγκες (αλλά ούτε καν στο παρελθόν της), κάθε προσπάθεια κρίνεται στο τέλος, ούτως ή άλλως και από την μαζικότητά της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση 10 χρόνια (και πλέον) μετά την ίδρυση και την πανάκριβη λειτουργία του ΚεΒυΤ, και τις περιπέτειές του, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν την ύπαρξή του, και την παρουσία του, αναγνωρίζει έστω και μια ισχνή μειοψηφία των δημοτών της Καστοριάς. Γεγονός που μαρτυρεί την πλήρη αποτυχία του παντελώς ιδιόρρυθμου πειράματος Παπουλίδη, σε συνεργασία με τον κ. Χατζηζαμάνη.

Κακά τα ψέματα, ο κόσμος δεν αγκάλιασε το ΚεΒυΤ, γιατί δεν το χρειαζόταν, και διότι, πολύ απλά δεν άρεσε. Και τούτα παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την περασμένη δημοτική αρχή για αναβάθμιση της "σχολής οργανοποιΐας" στην οποία παραχώρησαν σκανδαλωδώς ως στέγη το δημοτικό αρχοντικό Βέργουλα που προοριζόταν και ανακαινίστηκε για δημοτική πινακοθήκη. Και αντί γι' αυτό, έγινε μουσικός τεκές, που απευθύνεται για όσους φοβούνται την μουσική παγκοσμιότητα, και επειδή αντιπαθούν οτιδήποτε "δυτικό", προσπαθούν να κάνουν πράξη τις ιδέες και τα μουσικά τους γούστα, αναχωρώντας οι ίδιοι για τις ανατολές των ονείρων τους. Πώς το πετυχαίνουν αυτό; Μένοντας Καστοριά, στα μπάσια και τους οντάδες που τους παραχωρήθηκαν!

Αυτές είναι μερικές από τις πτυχές της πραγματικότητας, που επιβάλλουν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο την διαφαινόμενη απόφαση του Δήμου Καστοριάς, να αναθεωρήσει ή και να καταργήσει, όσα κληροδοτήματα τέως δημάρχων δεν απηχούν τις ανάγκες του τόπου, αλλά είναι επιπλέον και οικονομικά ασύμφορα. Το ΚεΒυΤ και η ΔηΠΕΚα απετέλεσαν τα Βατερλώ για μια ολόκληρη δεκαετία που διοικούσε η "Καστοριανή Ενότητα" του κ. Δημ. Παπουλίδη, και σίγουρα τα πολιτιστικά αποτελούν τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις τους.

Υπάρχει κανένας λόγος που να υποχρεώνει τον Δήμο Καστοριάς, να συντηρεί παρασιτικά, σε βάρος των οικονομικών του δήμου και των δημοτών, πειράματα που αποδείχθηκαν κάτι λιγότερο από μια τρύπα στο νερό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ