13.7.07

ΟΔΟΣ: Νωχελικά

Αινιγματική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την προοπτική της λειτουργίας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη της Καστοριάς και πιο ειδικά στον χώρο του 1ου γυμνασίου.
Η κατάσταση που επικρατεί δεν σκιαγραφεί καμμιά πιθανή εξέλιξη στην θετική κατεύθυνση, και η απραξία μοιάζει να δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι η ανάλωση του χρόνου και των προσπαθειών στην απορρόφηση των διαφωνιών που υπάρχουν για κάθε σημαντικό θέμα, είναι ασύνετη συνήθεια των συνήθως χαμένων και πληρώνεται πανάκριβα σε βάρος του τόπου και του κοινωνικού συνόλου.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται πως, όταν πριν μερικά χρόνια ξεκίνησαν οι όποιες (και όσες) προσπάθειες για την ίδρυση της σχολής, τότε ορισμένοι δήμαρχοι του νομού Καστοριάς συγκρότησαν μυστικό μέτωπο κατά της πόλης της Καστοριάς, και αντιτάχθηκαν στην προοπτική δημιουργίας του πανεπιστημίου, αντιπροτείνοντας καταλληλότερες λύσεις κατά τους ίδιους, τα πολιτικά τους οφέλη και τους δήμους τους. Η αποκάλυψη της ομάδας προκάλεσε αρνητική αίσθηση, όχι βέβαια για τον ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο στόχο, όσο για το μέσο που χρησιμοποίησαν και ιδίως για την μυστικότητα του μετώπου που συγκρότησαν οι δήμαρχοι.

Στην συνέχεια προστέθηκαν η αναποφασιστικότητα και οι γραφειοκρατία του Δήμου Καστοριάς, της Νομαρχίας και φυσικά του Υπουργείου Παιδείας που προφανώς ερμήνευε τα καθέκαστα ως απόρριψη, ή έστω ως αδυναμία τακτικής. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το επιμύθιο των (λίγων) επαναστατημένων γονιών και καθηγητών του 1ου γυμνασίου, που απειλούσαν με πράξεις που ισοδυναμούν σε μαθήματα αντάρτικου πόλης δι’ αρχαρίους, έβαλε την τελική τρικλοποδιά στην απελθούσα και ιδίως στην νέα δημοτική αρχή καθώς και στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που παρακολουθούν νωχελικά, ως οδαλίσκες με ροδαλές παρειές, την κατάλυση του δημοκρατικού προγραμματισμού. Αν παρακολουθούν φυσικά κι’ αν τους απομένει χρόνος εξ αιτίας της απορρόφησής τους στην θερινή πολιτιστική χύτρα των καλλιστείων Μiss Universal of Tourism.

‘Ετσι χάρη στον άοκνο πολιτικό όκνο των αρμοδίων, και εξ αιτίας της παρατεταμένης αδιαφορίας και αναποτελεσματικότηας των αρμοδίων, αντί για πρυτάνεις και συγκλητικούς, αντί για φοιτητές και φοιτήτριες, αντί για βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια πνεύματος και λόγου, ξεφύτρωσαν οι «πολιτιστικές» εκδηλώσεις και οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού που κόβει εισιτήρια άλλοτε των 50,00 και άλλοτε των 25,00 ευρώ, κάνοντας ταμεία, σε κάθε είδους και λογής γαλάζιους ευνοημένους του συστήματος.

Πριν από 10 περίπου μήνες, όταν οι αντιδράσεις και οι απειλές μιας χούφτας ιδιοτελών ή βολεμένων, υποχρέωσαν τον νομάρχη Καστοριάς να παραδεχθεί ότι το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 έπρεπε να θεωρείται ήδη χαμένο, κανείς -δηλαδή ακόμη και ο πιο επικριτικός πολίτης- δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι μετά απ’ αυτό, θα παρέλυε κάθε προσπάθεια και κάθε διάλογος. Με λίγα λόγια ότι βρισκόμασταν ενώπιον μιας επ’ αόριστο αναβολής της δημιουργίας σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στην πόλη της Καστοριάς, ενώ αντίθετα σε γειτονικούς νομούς έχουν κάνει πράξη τα οράματα και τις υποσχέσεις τους. Ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν σημειώθηκε καμμιά απολύτως πρόοδος και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σχολή θα λειτουργήσει, έστω στο επόμενο 2008-2009 ακαδημαϊκό έτος. Και ότι φύλλο (από όσα άφησαν στα δένδρα οι ακτιβιστές περιβαλλοντολόγοι του Δήμου Καστοριάς) δεν κινείται, για να πραγματοποιήσει μια απόφαση που υποτίθεται ότι είχε ληφθεί.

Βέβαια, έτσι πως παρατηρεί κάποιος τους αρμοδίους, να ωθούνται στις καυτές τουριστικές εκδηλώσεις του υπερ-θεάματος σε σκηνικό που παραπέμπει ευθέως στην πιο κιτς εκδοχή του Λας Βέγκας, και να μην προλαβαίνουν την μια και την άλλη εκδήλωση του πνεύματος, εύκολα διερωτάται (ο κανείς) πόσο κουράγιο, πόση θέληση, αντοχή και πυγμή απαιτείται για να αντέξουν οι αρμόδιοι μας, οι σκαπανείς της Καστοριάς στις τελετές του πνεύματος και τις μουσικές μυσταγωγίες αυτού του από κάθε άποψη hot καλοκαιριού. Πως να μείνει μετά χρόνο για πανεπιστήμια και αμφιθέατρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ