7.9.07

ΟΔΟΣ: The Bold and the Beautiful

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται πια όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ιδίως τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, που ερίζουν και ανταγωνίζονται για αυτοδύναμη πρωτιά, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις τους ώστε να δώσουν νόημα στην ετυμηγορία της κάλπης. Η οποία θα κρίνει την κυβερνητική πορεία του τόπου για τα επόμενα 3 έως 4 χρόνια. Θα κρίνει όμως και θα επισπεύσει τις εξελίξεις στο κόμμα που θα τερματίσει δεύτερο.

Με τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ιδίως τηλεοπτικά μέσα) από την αρχή της κυβερνητικής θητείας, και πιο ειδικά από την εποχή που η Βουλή ψήφισε τον νόμο για τον "βασικό μέτοχο", δηλαδή κυριολεκτικά από την αρχή της 4ετίας, να κρατούν μόνιμα και σαφώς εχθρική στάση απέναντι στην κυβέρνηση -αλλά και μια στάση δηκτικής ανοχής στο μέχρι τώρα κάπως αδύναμο άστρο του προέδρου του ΠαΣοΚ. Με το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να εξαντλείται, όπως και το 2004, στα προβλήματα της καθημερινότητας, κυρίως γύρω από την ακρίβεια, από την αναποτελεσμαστικότητα της δημόσιας διοίκησης (η οποία διαφάνηκε μελανά τους τελευταίους μήνες από τις ελλείψεις και τις τραγικές συνέπειες των εκατοντάδων εμπρησμών στα δάση), και στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας. Αλλά ελάχιστα γύρω από τα μεγάλα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτές είναι οι συνθήκες των εκλογών, και αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν το, γιατί τα τελευταία χρόνια, παραλείπεται να σχολιαστεί η σύγκλιση των προγραμματικών θέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων σε όλα σχεδόν τα μεγάλα ζητήματα πολιτικής. Ή τουλάχιστον, η ταύτιση των αξόνων γύρω από τα θέματα αυτά. Διότι επί μέρους διαφορές, κυρίως στο επίπεδο του πολιτικού μάνατζμεντ και της πλατφόρμας, όσο και μην διακρίνονται, πράγματι υπάρχουν.

Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, αλλά και των εμπρησμών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην τραγική επικαιρότητα, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος διακρίνεται για την υποτονικότητά της. Αν δεν υπήρχαν μερικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να ξιφουλκούν σε συστηματική βάση σε βάρος της κυβέρνησης, και αν δεν υπήρχαν οι ελάχιστες "κορώνες" που ανταλλάσσονται, η προεκλογική περίοδος θα περνούσε απαρατήρητη. "Ευτυχώς" υπήρξε και το περιστατικό με τις οργίλες αντιδράσεις της υπερνομάρχου Αθηνών κ. Φώφης Γεννηματά -που θέρμαναν το κλίμα μέχρι που προκάλεσαν σύγχυση για το... αν η χώρα κυβερνάται δημοκρατικά ή όχι.

Επομένως, το διακύβευμα αυτών των εκλογών, το πολιτικό δίλημμα που απευθύνεται στους ψηφοφόρους και θα εξηγούσε τον λόγο γιατί να ψηφίσουν ΠαΣοΚ και όχι -για παράδειγμα- την ΝΔ ή άλλο κόμμα, παραμένει χαρακτηριστικά ατελές και σίγουρα δυσδιάκριτο.

Και αυτό, σε συνδυασμό με τις ανάγκες που προκλήθηκαν από τους εμπρησμούς σε όλη την χώρα, αποτελεί κατάσταση που χωρίς αμφιβολία, δεν ενθαρρύνει τις ανατροπές αλλά βοηθά στην συντήρηση του υφιστάμενου status. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εμπρησμοί στα δάση να κυριαρχούν στην ειδησεογραφία και να εξηγούν εν μέρει την αδιαφορία των πολιτών, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η Ελλάδα βιώνει, έστω και κάπως καθυστερημένα, την νόσο της ιδεολογικής αδιαφορίας των πολιτών, που επηρεάζει και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στην Δυτική Ευρώπη από το 1990 και μετά.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και στον νομό Καστοριάς. Η κοινή γνώμη που παρακολουθούσε άφωνη τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές στον νομό, και τελευταία στην υπόλοιπη χώρα, συναρπάστηκε βέβαια κατ' αρχήν αλλά για πολύ λίγο χρονικό διάστημα, από τις υποψηφιότητες τόσο του ΠαΣοΚ -κυρίως για την επιμονή και το κουράγιο του βουλευτή κ. Φιλίππου Πετσάλνικου να θέλει να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και το κόμμα του για τρίτη δεκαετία (ήδη πολιτεύεται από το 1981 -σ.σ. πρέπει να διαθέτουν σε υπεράνθρωπες δόσεις τα στοιχεία του αλτρουϊσμού ορισμένοι πολιτικοί), όσο και από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Στο οποίο εκτός του κ. Ανέστη Αγγελή, ήδη βουλευτή δύο συνεχόμενων θητειών που επιδιώκει να εκλεγεί και τρίτη, συμπεριλήφθηκαν υποψήφιοι μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που ενσαρκώνουν πολιτικά την κάποτε δημοφιλή τηλεοπτική σαπουνόπερα "λάμψη και γοητεία" (The Bold and the Beautiful).

Πηχιαίοι και μακρόσυρτοι ακαδημαϊκοί τίτλοι, περγαμηνές σπουδών, πετυχημένη καριέρα, ομαλή οικογενειακή και λαμπρή κοινωνική ζωή, πλούτος, masters και ντοκτορά, σταδιοδρομίες και δραστηριότητες σιδηρόδρομοι, γοητεία και φωτογραφίες με δραστηριότητες που αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο, το τουριστικό κίνημα.

Με την κα Βίβιαν Μπουζάλη να προβάλλει ως γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται σε λίστα των 2000 πιο πετυχημένων γυναικών των ΗΠΑ (!) και τον κ. Ιορδάνη Μιχαηλίδη να παραλείπει τις λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε "για την διάδοση της Ελληνικής Γούνας τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και Παγκόσμιο" -όπως κατά λέξη αναφέρεται στις διαφημίσεις του, αυτοί είναι που περιβάλλουν κάπως αμετροεπώς άλλες υποψηφιότητες, όπως αυτή του κ. Ζήση Τζηκαλάγια, που πάντως δεν επικαλέστηκε τα θαύματα που δηλώνουν ότι πέτυχαν ορισμένοι συνυποψήφιοί του.

Όμως και το θερμό κατ' αρχήν προεκλογικό κλίμα της Καστοριάς δεν κράτησε παρά ελάχιστα. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία επιβλήθηκαν βαρειές πειθαρχικής φύσης συνέπειες στον Ηγούμενο της ΙΜ Αγίων Αναργύρων και προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις από εκατοντάδες πολίτες -πρωτοφανές γεγονός για τα κοινωνικά, πόσο μάλλον για τα εκκλησιαστικά ήθη της Καστοριάς, αναχαίτισε το ούτως ή άλλως κολοβό πολιτικό κλίμα και το αποπροσανατόλισε, προκαλώντας σύγχυση, όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά ακόμη και στους υποψηφίους βουλευτές που δεν ξέρουν ποια στάση θα πρέπει να τηρήσουν δημοσίως στο θέμα σύγκρουσης Μητροπολίτη - Ηγουμένου για να καρπωθούν πολιτικά οφέλη

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές, δεν απέμεινε ουσιαστικά παρά μόνο η τελευταία εβδομάδα, δηλαδή όσος χρόνος απομένει από Δευτέρα για να πολιτικοποιηθεί η ατμόσφαιρα. Χρόνος πραγματικά ελάχιστος έως μηδαμινός, που όμως δεν ευνοεί τα μεγάλα και θεαματικά βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ