7.2.08

ΟΔΟΣ: Το (τέως) βυζαντινό τείχος

Η φωτογραφία μαρτυρεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο, την θλιβερή κατάληξη μιας ιστορίας, που από την αρχή ήταν θλιβερή.

Αφού πριν από αρκετά χρόνια (στα μέσα της δεκαετίας του 1990) και κατά την διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο παρακείμενο οικόπεδο, αυθαίρετα κατεδαφίστηκε σημαντικό τμήμα του τείχους της βυζαντινής οχύρωσης της Καστοριάς, πράξη η οποία «εξαγνίστηκε» εξ αιτίας της μακροχρόνιας προκλητικής αδιαφορίας όλων των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών, κι ας βρίσκεται το τείχος ακριβώς πίσω από το κτήριο της Νομαρχίας Καστοριάς, ήλθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου και στην θέση του τείχους επεκτάθηκε η τσιμεντόστρωση του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου περιφράχθηκε μάλιστα και με αλυσίδες ώστε να γίνει χώρος στάθμευσης για χρήση της παρακείμενης οικοδομής.

Όλα αυτά εν έτει 2008, κατά το οποίο οι εγχώριες μοιρολογίστρες εξακολουθούν να χύνουν επιλεκτικά τα δάκρυά τους για το κτήριο του παλιού γυμνασίου (κτίσμα της τελευταίας οθωμανικής περιόδου) που κατεδαφίστηκε την εποχή της δικτατορίας.

Για όλα τα άλλα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος των μνημείων σαν το βυζαντινό τείχος, τις εκκλησίες, τα διατηρητέα σπίτια, ή για ακόμη νεώτερα σαν την ολοκληρωτική σχεδόν κατεδάφιση του διατηρητέου νεοκλασσικού κτηρίου που στέγαζε τον χώρο της «Αίγλης», άλλοτε καφενείο Ρόντζη στην Ομόνοια (και για το οποίο παρά την πάροδο 15 ημερών από το σχετικό δημοσίευμα της ΟΔΟΥ καμμιά απάντηση δεν έφθασε από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς), η μόνιμη επωδός, είναι η παγερή αδιαφορία των αρμοδίων και υπευθύνων.

Χειμωνιάτικα κανενός το αυτί δεν ίδρωσε για την κατάληψη του χώρου στο οποίο επεκτείνονταν το τμήμα του βυζαντινού τείχους. Ούτε δήμος, ούτε νομαρχία, αλλά ούτε και η αρμόδια (νέα) εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Καστοριάς, η οποία μέχρι στιγμής περί άλλα τυρβάζει.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7.2.2008]



Σχετικά κείμενα:

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2010 | Μητροπολίτης [2]
ΟΔΟΣ: Οικογενειακά αμπελοχώραφα
ΟΔΟΣ: Deal
ΟΔΟΣ: Δημοσιεύσεις, διαψεύσεις, απαντήσεις, ανταπαντήσεις....
ΟΔΟΣ: Καταδίκες προσώπων
ΟΔΟΣ: Αποτύχαμε! Καλά Χριστούγεννα!
ΟΔΟΣ: Χέρι-χέρι
ΟΔΟΣ: Σκανδαλισμοί
ΟΔΟΣ: Το ιερατείο
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2007 Μητροπολίτης Καστοριάς & Ηγούμενος ΙΜ Αγίων Αναργύρων
ΟΔΟΣ: Άρση
ΟΔΟΣ: Ανθρώπινες ενέργειες 
ΟΔΟΣ: Το (τέως) βυζαντινό τείχος
ΟΔΟΣ: Cassa
ΟΔΟΣ: Προπέτασμα
ΟΔΟΣ: Ο βαθμός συμβολής στην επιδείνωση της κρίσης
ΟΔΟΣ: Φωτιές
ΟΔΟΣ: Ένθεν & ένθεν 
ΟΔΟΣ: Προσεγγίσεις

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ