26.10.08

ΟΔΟΣ: Πηχτά & καταπράσινα

Στον Δήμο Καστοριάς οι αρμόδιοι ετοιμάζονται για ένα ακόμη πραγματικό άθλο. Διότι εκτός που διοικούν μια πόλη στην οποία κανείς δεν κάνει τίποτε για να αυξήσει τους χώρους αστικού πράσινου (σε πάρκα, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους), εκτός από την πόλη που αντί να φυτεύονται, …κόβονται τα δένδρα ως ρυπαρά, άρρωστα ή επικίνδυνα, τώρα, ο Δήμος Καστοριάς, προετοιμάζεται για μια ακόμη πρωτοπορία: Όχι μόνο δεν αυξάνει, αλλά καταργεί τους χώρους πρασίνου.

Το σχόλιο δεν αφορά το περιβαλλοντικό μυστήριο που συντελείται στην «ολοκαίνουργια» πλατεία Ομονοίας. Στην οποία, αφού πρώτα κόπηκαν τα λιγοστά δένδρα της προηγούμενης εκδοχής της και μετατράπηκε σε χώρο που μέχρι στιγμής δεν διαθέτει εμφανές αισθητικό στίγμα, μια πλατεία που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι «μοντέρνα», παραδοσιακή, κλασσική ή κάτι άλλο, που για την ώρα μοιάζει με άγονο κοσμοδρόμιο, και αφού καλύφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με το μπετόν, τότε μόνο κατάλαβαν ότι δεν προνόησαν για χώρους δένδρων. «Τι να το χρειαζόμαστε το πράσινο» θα σκέφτηκαν οι οικολόγοι προύχοντες «όταν η λίμνη μας έχει αληθινά πηχτά και καταπράσινα νερά» ιδίως το καλοκαίρι;

Όμως τώρα ο Δήμος, ετοιμάζεται να υλοποιήσει κάτι αληθινά μεγαλεπήβολο, κάτι ιστορικό: Δεν περιορίζει απλώς το αστικό πράσινο, αλλά ετοιμάζεται να μετατρέψει την πλατεία Βαν Φλητ σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Κοινώς, σε πάρκινγκ.

Η εντυπωσιακή είδηση διαδόθηκε αρχικά, κάπως δειλά, πριν μερικούς μήνες. Τότε έμοιασε με ένα ακόμη σύντομο δημοτικό ανέκδοτο. Αλλά προς το τέλος του καλοκαιριού, ο οργασμός της (γνωστής) δημοτικής δραστηριότητας το επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: Ναι η φήμη είναι πέρα για πέρα αληθινή! Στην θέση της πλατείας Βαν Φλητ, θα γίνει το πάρκινγκ Βαν Φλητ!! Υπαίθριο, δημοτικό πάρκινγκ που θα μετατρέπεται σε λαϊκή αγορά άπαξ της εβδομάδας. Ακριβώς εκεί που κάποτε υπήρχαν (τα λιγοστά και μάλλον απότιστα) λουλούδια και δένδρα. Έστω κι’ αν τώρα, στην θέση της πλατείας δεσπόζουν ξεκολλημένες πλάκες και παγκάκια ξεχαρβαλωμένα.

Τι τραγική ειρωνεία για ένα χώρο, που διατηρεί την ονομασία «φάντασμα» του αμερικανού στρατηγού του οποίου την προτομή οι διαχρονικοί αρμόδιοι… τρέμουν να επανατοποθετήσουν. Αφού πρώτα, πριν αρκετά χρόνια την καρατόμησε όπως λέγεται συμπολίτης, γνωστός για τα τρυφερά αισθήματα δημοκρατικής ανοχής απέναντι σε όσους δεν έχουν τις ίδιες απόψεις μαζί του. Και ξεσπάει την οργή του ακόμη και σε άψυχα μάρμαρα: Αγάλματα και σταυρούς νεκροταφείων. Τώρα με την απόφασή τους αυτή, οι άρχοντές μας, μοιάζουν να κάνουν κι’ αυτοί «αντίσταση». Εκδικούνται την ίδια την ιστορία.

Παράλληλα με την νέα αυτή απόφαση, μετά την ταλαιπωρία της πλατείας Ομόνοιας, ο Δήμος Καστοριάς, αποφάσισε να βάλει στον αέναο χορό των πλατειών που αλλάζουν διαρκώς μορφή, ή χρήση, και την παλιά αυτή πλατεία της περιοχής των Ψαράδικων κοντά στην οποία φιλοξενείται το ηρώο της πόλης. Το οποίο… παρεμπιπτόντως μετακόμισε εκεί, από την πλατεία Ομονοίας, μερικές δεκαετίες πριν! Μήπως αυτό μεταλαμπαδεύει τις ιδέες, από την «άνω» στην «κάτω» αγορά;

Με τον σοφό αυτό τρόπο, ο Δήμος Καστοριάς φιλοδοξεί να δώσει την ορθή λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα: Αποτρέπει τις περιττές βόλτες των αργόσχολων στην πλατεία Βαν Φλητ και την μετατρέπει σε χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων των ιθαγενών που έτσι, θα υποχρεώνονται να ξεμυτίζουν ακόμη λιγότερο από τα σπίτια τους. Λύνεται έτσι ο γόρδιος δεσμός του κυκλοφοριακού προβλήματος και της στάθμευσης των αυτοκινήτων που καταφθάνουν στους παλιότερους τομείς της Καστοριάς, από τις βόρειες επεκτάσεις της πόλης, όπου εκεί δημιουργούν πάρκα, καθώς και στην λεωφόρο των Κύκνων, αλλά στο εσωτερικό πάρκινγκ. Ο καλλίτερος τρόπος για να ασχημύνει ακόμη περισσότερο η πόλη.

Μετά το υποβρύχιο πάρκινγκ Ναυτίλος που είχε εξαγγείλει κάποια χρόνια πριν ένας άλλοτε υποψήφιος Δήμαρχος Καστοριάς κάτω από το πάρκο της ολυμπιακής φλόγας στην Νομαρχία, τώρα η πόλη θα αποκτήσει drive in ηρώο! Παντού θα γεμίσει σταματημένα αυτοκίνητα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι παρά τις διαμαρτυρίες, παρά την συλλογή εκατοντάδων υπογραφών πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους, παρά τα δυσμενή σχόλια του συνόλου σχεδόν του τύπου και των ΜΜΕ της Καστοριάς, και παρά την αποστροφή που έχει προκαλέσει η ανακίνηση του μεγαλοφυούς αυτού οράματος, που συνδυάζεται «αρμονικά» και με τις υπόλοιπες, ήδη γνωστές περιβαλλοντικές ευαισθησίες των δημοτικών αρχόντων (όπως το άγριο κλάδεμα των πλατανιών και τα στραβά μάτια στο ριζικό κόψιμο άλλων), οι υπεύθυνοι δηλώνουν αποφασισμένοι. Δηλώνουν ακάθεκτοι.

Μοιάζουν να αδιαφορούν για το… πολιτικό κόστος! Θα είναι προφανώς πεπεισμένοι ότι έχουν τα περιθώρια να χάσουν από το περίπου 73,29% του λαού τους και ότι σε κάθε περίπτωση, πάλι αυτοί θα είναι οι κυρίαρχοι του τόπου στις επόμενες εκλογές. Και πώς να μην το πιστεύουν με ένα ακόμη σημαντικό «μεταρρυθμιστικό» έργο που αφήνουν στην τετραετία τους; Εύγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ