29.10.08

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί δεν μπορείς, δεν είναι εύκολο να γίνεις δήμαρχος έστω και αν το θέλεις

Ο θεσμός του δημάρχου είναι παγκόσμια καταξιωμένος και σαν ειδικός σκοπός στην τοπική μας κοινωνία παίζει πρωτεύοντα σημαντικό ρόλο αφού μπορεί και πρέπει να επιλύει ή να προσπαθεί μικρά ή μεγάλα προβλήματα, να συντηρεί βελτιώνει και αναπτύσσει την πόλη να τηv προβάλλει να την εκπροσωπεί επαξίως, είναι δηλαδή η έμψυχος παράσταση είναι ο εκφραστής του τοπικού μεγαλείου, και έτσι πρέπει να αποτελεί το πρότυπο, το παράδειγμα.
Όταν γίνεις δήμαρχος πρέπει να μπορείς να απαλλαγείς από τα προσωπικά σου και οικογενειακά προβλήματα και υποχρεώσεις αφού οφείλεις να ανήκεις στην πόλη και στους δημότες όλο το εικοσιτετράωρο.
Όταν γίνεις δήμαρχος δεν πρέπει να ασκείς κανένα άλλο επάγγελμα.
Όταν γίνει δήμαρχος οφείλεις να λειτουργείς κυρίως και πάντα κατά συνείδηση, και να μην παραβαίνεις για κανένα λόγο θεμελιώδεις κανόνες που αναφέρονται στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Όταν γίνεις δήμαρχος πρέπει να ξεχάσεις φίλους και συγγενείς, εμπόρους και επαγγελματίες, εργολάβους και μεγαλοεταιρείες.
Όταν γίνεις δήμαρχος πρέπει να μπορείς να αντισταθείς στις κάθε μορφής παρέμβαση στην κατάφωρη αδικία και στην όποιας μορφής διαπλοκή, να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος.
Όταν γίνεις δήμαρχος δεν θα πρέπει να οφείλεις τίποτε και σε κανέναν, πρέπει να είσαι μόνο αποτέλεσμα του εαυτού σου και όχι προϊόν κλίκας, ή παρασκηνίου.
Όταν γίνεις δήμαρχος δεν πρέπει να καθοδηγείσαι από κανέναν, δεν θα πρέπει η δημοτική συμπεριφορά και πολιτική σου να υπαγορεύεται από άλλους.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να επιλέξεις με προσοχή εσύ τους συνεργάτες σου, να μην σου τους επιβάλλουν, αλλά να διέπεται από αμοιβαία πίστη και εμπιστοσύνη, συνέπεια και συνέχεια και με γνώσεις διοίκησης και διαχείρισης και έργων.
Όταν γίνεις δήμαρχος πρέπει να κινείσαι και να συμπεριφέρεσαι με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι με αυτό του αλαζονικού δημάρχου, αλλά του υπηρέτη στον δημότη.
Όταν γίνεις δήμαρχος, οφείλεις, πρέπει να μπορείς να αγαπάς και να ενδιαφέρεσαι για τον δημότη σου το ίδιο όπως τον εαυτό σου ή και περισσότερο για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, ακόμα και οικογενειακό, προσωπικό, οικονομικό, υγείας, κοινωνικής αντίληψης, αλληλεγγύης, φτώχειας, ανεργίας.
Όταν γίνεις δήμαρχος θα πρέπει να έχεις πρότερο και νυν έντιμο βίο, και να περιορίσεις ακόμα και να εξαφανίσεις όποιες κακές μορφής, έστω και ανθρώπινες αδυναμίες αφού και πρέπει και οφείλεις να είσαι το πρότυπο δημοσίου ανδρός.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να στερηθείς τις όποιες μικροαπολαύσεις, απουσίες και διακοπές από τα καθήκοντά σου, να είσαι αυστηρά προσηλωμένος στο καθήκον σου.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να δέχεσαι προκλήσεις εντός ή και εκτός που οφείλεις όμως να ανταποδώσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κυρίως των αποδήμων.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να εφαρμόσεις το πρόγραμμα και όραμα της πόλης όπως ακριβώς το υποσχέθηκες, συνεπής. Να συνεργάζεσαι αρμονικά με όλο το προσωπικό.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να οπλισθείς με μεγάλη υπομονή και επιμονή για να αντέξεις στις όποιες μορφής ασφυκτικών πιέσεων, πολιτικών ή οικονομικών παραγόντων.
Όταν γίνεις δήμαρχος πρέπει να μην κάνεις, να μην υποκύπτεις σε ρουσφέτια, που συνήθως λειτουργούν εις βάρος άλλων αφού είναι κοινωνικώς απαράδεκτα, άδικα.
Όταν γίνεις δήμαρχος δεν θα προσλάβεις εργαζόμενους στον δήμο στενά συγγενικά σου πρόσωπα, έστω και αν το δικαιούνται, έστω και αν εδώ είσαι άδικος.
Όταν γίνεις δήμαρχος θα εργαστείς, θα μείνεις μόνο για μια τετραετία.
Όταν γίνεις δήμαρχος δεν θα βάλεις στόχο, δεν θα επιδιώξεις να γίνεις ή να διεκδικήσεις το αξίωμα του βουλευτή ή νομάρχη, γιατί ίσως αποτύχεις σαν δήμαρχος.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να αποβάλεις την πολιτική σου ιδιότητα, όσο είσαι δήμαρχος, θα παραμείνεις όμως πιστά, στις ιδέες σου, στο κόμμα.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να είσαι να αισθάνεσαι και να δείχνεις εθνικά υπερήφανος, Έλληνας, Καστοριανός, χριστιανός ορθόδοξος, με ή χωρίς ταυτότητα.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις πρέπει να τοποθετήσεις υπεράνω όλων το συμφέρον του τόπου, το
συμφέρον της πόλης και βέβαια του έθνους.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να παραμείνεις ταπεινός, ο ίδιος σου ο εαυτός χωρίς φθορές από την
λατρεία και την μανία της εξουσίας.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να γνωρίζεις εκ των προτέρων όλα τα θέματα και προβλήματα του δήμου, για να εκτιμήσεις, αν μπορείς να τα λύσεις ή να τα προωθήσεις με επιτυχία.
Όταν γίνεις δήμαρχος δεν δικαιούσαι να ρίχνεις τις ευθύνες στους προηγούμενους δημάρχους, αφού κάθε δημοτική αρχή είναι συνέχεια της προηγούμενης.
Όταν γίνεις δήμαρχος οφείλεις να ζητάς επίμονα να σου ασκείται κάθε χρόνο ο προβλεπόμενος
διοικητικός, οικονομικός, διαχειριστικός έλεγχος από την ειδική εν προκειμένω αρχή ή υπηρεσία.
Όταν γίνεις δήμαρχος πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την μητέρα εργαζόμενη, τον νέον και την νέαν, την παιδεία γενικά και την υγεία των δημοτών σου.
Όταν γίνεις δήμαρχος και έχεις όλα αυτά, θα αποδείξεις ότι το άξιζες.
Ότι ξέχασα δικαιούται να το υποδείξει, να το κρίνει ο δημότης μας, αφού αυτός τέλος είναι που καθορίζει το αποτέλεσμα, και το εισπράττει θετικά ή αρνητικά.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9.10.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ