22.1.09

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2008

Το 2008, δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά. Αντίθετα ήταν μια χρονιά εξαιρετική, οι εξελίξεις της οποίας ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τις αδυναμίες του δημόσιου βίου. Στον οποίο αντί να κυριαρχούν οι θεσμοί και αντί οι θεσμοί να εγγυώνται την ομαλότητα, κυριαρχούν οι ατομικές αδυναμίες.

Όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα πρόσωπα και το χειρότερο μέσα από τους θεσμούς. κάνδαλα και αποκαλύψεις, γκάφες και απληστία, φιλοδοξίες και υπερβολές, σκοτεινές πλευρές και παρασκήνια, όλα αυτά αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους το 2008 ήταν έτος ανακατατάξεων και ανατροπών. Αλλά και επιδείνωσης, μια και παγιώθηκε η αντίληψη ότι η διαφθορά δεν αγγίζει μόνο τους πολιτικούς, αλλά και χώρους όπως η Εκκλησία και η Δικαιοσύνη.

Η φετεινή χρονιά τελειώνει κυριολεκτικά δίσεκτη για την Ελλάδα, με τις αδυναμίες και τα σκάνδαλα, απέδειξε την αποτρεπτική συμβολή που μπορεί να διαδραματίσουν τα σωστά πρόσωπα. Απέδειξε δηλαδή την σημασία τους στην διαμόρφωση ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος κατά της διαφθοράς. Δυστυχώς όσα πέτυχε η διαδοχική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων μετά το 1990 μέχρι το 2003 χάρη στην θετική συμβολή λίγων σωστών, δίκαιων και εργατικών προσώπων, που είχαν όραμα και στόχους που ενέπνευσε μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού και τις συστράτευσε, τώρα, εξ αιτίας της ολέθριας δύναμης της φαυλότητας και της απληστίας ελάχιστων, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Αν επρόκειτο να διεκδικηθούν τώρα μεγάλοι στόχοι, σαν τους Ολυμπιακούς, την ένταξη στην ΟΝΕ, την προσχώρηση στο ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τίποτε δεν θα ήταν εφικτό. Η αποδυνάμωση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον έγινε ακόμη πιο ορατή μέσα στο 2008.

Βέβαια, τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις δεν κυριάρχησαν στον δημόσιο βίο της Καστοριάς. Και αυτό επειδή δεν υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ εξουσίας και κοινωνικής βάσης με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί κανενός είδους άμεσος έλεγχος. Ο έλεγχος των μειοψηφιών στα πολιτικά όργανα δεν αποδεικνύεται ούτε αρκετός, ούτε πειστικός για την ανιδιοτέλειά του.

Όμως όσα διαδραματίζονται σε πανελλήνιο επίπεδο, καταγράφονται στην συνείδηση των πολιτών της Καστοριάς. Και είναι σαφής η επιρροή των σκανδάλων αυτών στις επιλογές τους για τα πρόσωπα που ξεχώρισαν φέτος στην Καστοριά. Διότι από τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν από τους αναγνώστες και τους φίλους της ΟΔΟΥ και προτάθηκαν ως ξεχωριστά για το 2008, είναι σαφής η ανάγκη των πολιτών της Καστοριάς για την εξιδανίκευση. Μια εξιδανίκευση που δεν πλάθει ήρωες ή είδωλα, αλλά στοχεύει στις ξεχωριστές πράξεις, σε διακεκριμένες σκέψεις, σε ηθικά κίνητρα, σε καλλιέργεια και ικανότητες.

Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκαν πρόσωπα απ΄ ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του (ευρύτερου ή στενότερου) δημόσιου βίου. Από την πολιτική, από τον πνευματικό κόσμο, από τον καλλιτεχνικό χώρο, από την Παιδεία και τις Τέχνες, για ζητήματα της Εκκλησίας… οι επιλογές των αναγνωστών φανερό είναι ότι αναζητούν σύμβολα. Αναζητούν απλούς ανθρώπους, μεταξύ των πολλών άλλων απλών ανθρώπων, για να αντλήσουν παράδειγμα και ελπίδες.

Ταυτόχρονα οι επιλογές των αναγνωστών της ΟΔΟΥ αποδεικνύουν την βαθύτερη στοχαστική και κριτική διάσταση των κατοίκων της Καστοριάς και την αυστηρότητα της σιωπής. Που μπορεί να είναι ακριβής αλλά και δίκαιη ταυτόχρονα, βασισμένη στην αξία της παρατήρησης, της σύγκρισης, της διάκρισης και της αποδοκιμασίας.

Για την εφημερίδα, τα φετεινά αποτελέσματα πιστοποιούν την κρίση που διέρχεται (και) η τοπική κοινωνία. Όχι για άλλο λόγο, αλλά απλά διότι τα πρόσωπα του 2008, ήταν περίπου αυτονόητα και από πριν. Και αυτό -που δεν έχει σχέση με την ουσία και την αξιοσύνη τους- σηματοδοτεί το έλλειμμα της Καστοριάς. Έλλειμμα σε προσωπικό επίπεδο που σχετίζονται με τα θέματα παράδοσης και τις υποδομές της Καστοριάς. Για θέματα δηλαδή, που τουλάχιστον απ’ αυτή την εφημερίδα, παρέχεται ελεύθερο και απεριόριστο βήμα.

Στην αρχή του 2009, τα πρόσωπα είναι αυτά που η κοινή ανάγκη επιζητεί. Μια ματιά λοιπόν σ’ αυτούς τους συμπολίτες που κατά την γνώμη των αναγνωστών διακρίθηκαν για τα καλά και τα κακά τους, εκτός από την ιστορική καταγραφή, μπορεί να έχει και σαφή διδακτική σημασία.

Καλή χρονιά το 2009

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1.1.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ